En kanadensisk ekonomiblogg som numera återfinns i min läslista är Mispricedmarkets.com. Det var tack vare denna nya bekantskap som jag fick upp ögonen för det kanadensiska bolaget Cervus Equipment som är en återförsäljare av jordbruksmaskiner, lastbilar och truckar med tillhörande utrustning och service.
Det överlägset största av bolagets affärssegment är jordbruksmaskiner som stod för 68 % av omsättningen 2017. Inom segmentet säljer man det marknadsledande varumärket John Deere. De övriga två segmentet står för ungefär en tredjedel av vinst och omsättning.
Den primära marknaden för bolagets produkter är Kanada, men man har även försäljning i Australien och Nya Zeeland som 2017 tillsammans utgjorde lite drygt 1/3 av koncernens omsättning.
Cervus har som mål att växa med 10 till 15 % årligen, något som man lyckats med historiskt. Sedan 2008 har nämligen omsättningen ökat med i genomsnitt 16 % per år.
En ökande omsättning är dock inte mycket värd om den inte ger utslag på sista raden (vinsten). Så här har nettovinsten utvecklats under samma period för återförsäljaren.
Även om inte vinsttillväxten är linjär på samma sätt som omsättningstillväxten har vinsten totalt vuxit med över 800 % sedan 2003 vilket är klart godkänt, men eftersom Cervus har som praxis att finansiera förvärv delvis genom att emittera nya aktier är tillväxten per aktie något lägre. Tittar vi på de senaste tio åren har antalet aktier ökat med 20 % vilket vittnar om att utspädningen inte är försumbar.
Att finansiera förvärv genom nya aktier behöver dock inte vara helt fel så länge man som aktieägare belönas på sikt och Cervus Equiment måste sägas varit framgångsrika med tanke på den historiska tillväxten, även om det inte är någon garant för framtida utveckling.
Lönsamhet
Cervus Equipment verksamhet är en lågmarginalaffär som primärt går ut på att sälja fordon och maskiner från kända tillverkare till slutkund. Den genomsnittliga vinstmarginalen har legat kring 3,3 % sedan 2013.
Något som blir tydligt när vi tittar på hur vinstmarginalen utvecklats de senaste åren är att bolaget haft det motigt vilket främst berott på lägre köpkraft hos bönder på grund av lägre råvarupriser. Å andra sidan gör detta att det finns potential för ytterligare resultatförbättring i takt med att priserna återhämtar sig.
Balansräkningen
Även om Cervus tycks ha en stabil lönsamhetshistorik är det aldrig fel med en stark balansräkning – särskilt när man som bolaget verkar i en kapitalintensiv bransch.
Omsättningstillgångarna på 384 miljoner är större än de kortfristiga skulderna på 263 miljoner, men inte riktig dubbelt så stora som Benjamin Grahm kräver. Omsättningstillgångarna överstiger emellertid de totala skulderna på 288 miljoner. De långsiktiga skulderna ligger på hanterbara 52 miljoner vilket kan jämföras med 2017 års resultat efter skatt på 20 miljoner. Balansräkningen är som sagt bara en ögonblicksbild, men tittar vi tillbaka på de senaste åren kan vi se att man konsekvent haft en stabil balansräkning. Så här har andelen eget kapital sett ut sedan 2008.
Soliditeten anger den andel av bolagets tillgångar som är finansierade med eget kapital. Ju högre soliditeten är, desto större är den långsiktiga betalningsförmågan och förmågan att motstå framtida förluster. Måttet är viktigt för externa finansiärer som banker och kreditinstitut eftersom dessa kontinuerligt bedömer bolagets förmåga att betala tillbaka sina lån. Balanslikviditeten har i sin tur sett ut på följande sätt sedan 2008.
Balanslikviditet är ett enkelt ett nyckeltal för att få en bild av huruvida ett bolag kan betala sina kortsiktiga åtaganden oavsett hur det går i den löpande verksamheten. Balanslikviditeten tar dock inte hänsyn till likviditeten hos omsättningstillgångarna sinsemellan.
Värdering
Jämfört med mycket annat på börsen tycker jag att Cervus Equipment känns relativt rimligt värderat. Bolaget värderas till lite mer än 10 gånger föregående år resultat på 1,26 CAD aktien och har en direktavkastning på ca 3 %.
Tittar vi bakåt verkar denna vinstnivå vara högst rimlig då Cervus värderas till ca 11 gånger den genomsnittliga vinsten de senaste 10 åren (PE10).
Slutord
Summa sumarum verkar Cervus Equipment vara ett välskött bolag i en bransch som inte följer industrikonjunkturen. Med tanke på den relativt låga lönsamheten förtjänar kanske inte Cervus en högre värdering än P/E 15, men om man kan fortsätta växa såsom man gjort tidigare är bolaget ändå intressant.
Jag tycker det känns som ett Bilia utan servicedelen. Att de lyckats höja vinstmarginalen i samband med finanskrisen gör mig nyfiken men rent generellt är dyra kapitalprodukter med låg vinstmarginal någonting jag är väldigt skeptisk till, särskilt när vi har haft en så lång och gynsam konjunkturcykel.
Det som i mina ögon gör Cervus mer intressant än Bilia är bolagets primära kundgrupp är större och medelstora lantbruk där kundrelationerna är mer stabila än för privatkunder. Sedan inbillar jag mig att större jordbruk inte på samma sätt kan skjuta upp investeringar i nya fordon som privatpersoner gör.
Eftersom köpkraften hos lantbruken drivs av utbud och efterfrågan på de grödor man producerar följer man inte den allmänna industrikonjukturen. 2003 till 2012 var exempelvis riktigt bra år för Cervus då lantbrukarna kunde ta bra betalt för sina grödor. Sedan påverkades man positivt av att den kanadensiska dollarn var starkare än den amerikanska under perioden (man har kostnader i USD och majoriteten av intäkterna i CAD).
Missade att lyfta fram det i inlägget, men Cervus erbjuder också service och reservdelar, även om merparten av intäkterna kommer från försäljning av nya och begagnade maskiner. Det här är ett område man vill växa inom då marginalerna är högre.