Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

En närmare titt på en kanadensisk återförsäljare – Cervus Equipment

oktober 20, 2018 By Langsiktig Investering 2 Comments

En kanadensisk ekonomiblogg som numera återfinns i min läslista är Mispricedmarkets.com. Det var tack vare denna nya bekantskap som jag fick upp ögonen för det kanadensiska bolaget Cervus Equipment som är en återförsäljare av jordbruksmaskiner, lastbilar och truckar med tillhörande utrustning och service.

Produkter - Cervus Equipment

Det överlägset största av bolagets affärssegment är jordbruksmaskiner som stod för 68 % av omsättningen 2017. Inom segmentet säljer man det marknadsledande varumärket John Deere. De övriga två segmentet står för ungefär en tredjedel av vinst och omsättning.

Omsättning per affärsområde - Cervus Equipment

Den primära marknaden för bolagets produkter är Kanada, men man har även försäljning i Australien och Nya Zeeland som 2017 tillsammans utgjorde lite drygt 1/3 av koncernens omsättning.

Omsättning per marknad - Cervus Equipment

Cervus har som mål att växa med 10 till 15 % årligen, något som man lyckats med historiskt. Sedan 2008 har nämligen omsättningen ökat med i genomsnitt 16 % per år.

Historisk omsättningstillväxt - Cervus Equipment

En ökande omsättning är dock inte mycket värd om den inte ger utslag på sista raden (vinsten). Så här har nettovinsten utvecklats under samma period för återförsäljaren.

Historisk vinsttillväxt - Cervus EquipmentÄven om inte vinsttillväxten är linjär på samma sätt som omsättningstillväxten har vinsten totalt vuxit med över 800 % sedan 2003 vilket är klart godkänt, men eftersom Cervus har som praxis att finansiera förvärv delvis genom att emittera nya aktier är tillväxten per aktie något lägre. Tittar vi på de senaste tio åren har antalet aktier ökat med 20 % vilket vittnar om att utspädningen inte är försumbar.

Att finansiera förvärv genom nya aktier behöver dock inte vara helt fel så länge man som aktieägare belönas på sikt och Cervus Equiment måste sägas varit framgångsrika med tanke på den historiska tillväxten, även om det inte är någon garant för framtida utveckling.

Lönsamhet

Cervus Equipment verksamhet är en lågmarginalaffär som primärt går ut på att sälja fordon och maskiner från kända tillverkare till slutkund. Den genomsnittliga vinstmarginalen har legat kring 3,3 % sedan 2013.

Historisk lönsamhet - Cervus Equipment

Något som blir tydligt när vi tittar på hur vinstmarginalen utvecklats de senaste åren är att bolaget haft det motigt vilket främst berott på lägre köpkraft hos bönder på grund av lägre råvarupriser. Å andra sidan gör detta att det finns potential för ytterligare resultatförbättring i takt med att priserna återhämtar sig.

Balansräkningen
Även om Cervus tycks ha en stabil lönsamhetshistorik är det aldrig fel med en stark balansräkning – särskilt när man som bolaget verkar i en kapitalintensiv bransch.

Omsättningstillgångarna på 384 miljoner är större än de kortfristiga skulderna på 263 miljoner, men inte riktig dubbelt så stora som Benjamin Grahm kräver. Omsättningstillgångarna överstiger emellertid de totala skulderna på 288 miljoner. De långsiktiga skulderna ligger på hanterbara 52 miljoner vilket kan jämföras med 2017 års resultat efter skatt på 20 miljoner. Balansräkningen är som sagt bara en ögonblicksbild, men tittar vi tillbaka på de senaste åren kan vi se att man konsekvent haft en stabil balansräkning. Så här har andelen eget kapital sett ut sedan 2008.

Historisk soliditet - Cervus Equipment

Soliditeten anger den andel av bolagets tillgångar som är finansierade med eget kapital. Ju högre soliditeten är, desto större är den långsiktiga betalningsförmågan och förmågan att motstå framtida förluster. Måttet är viktigt för externa finansiärer som banker och kreditinstitut eftersom dessa kontinuerligt bedömer bolagets förmåga att betala tillbaka sina lån. Balanslikviditeten har i sin tur sett ut på följande sätt sedan 2008.

Historisk utveckling balanslikviditet - Cervus Equipment

Balanslikviditet är ett enkelt ett nyckeltal för att få en bild av huruvida ett bolag kan betala sina kortsiktiga åtaganden oavsett hur det går i den löpande verksamheten. Balanslikviditeten tar dock inte hänsyn till likviditeten hos omsättningstillgångarna sinsemellan.

Värdering
Jämfört med mycket annat på börsen tycker jag att Cervus Equipment känns relativt rimligt värderat. Bolaget värderas till lite mer än 10 gånger föregående år resultat på 1,26 CAD aktien och har en direktavkastning på ca 3 %.

Utveckling VPA - Cervus Equipment

Tittar vi bakåt verkar denna vinstnivå vara högst rimlig då Cervus värderas till ca 11 gånger den genomsnittliga vinsten de senaste 10 åren (PE10).

Slutord
Summa sumarum verkar Cervus Equipment vara ett välskött bolag i en bransch som inte följer industrikonjunkturen. Med tanke på den relativt låga lönsamheten förtjänar kanske inte Cervus en högre värdering än P/E 15, men om man kan fortsätta växa såsom man gjort tidigare är bolaget ändå intressant.

Andra inlägg på liknande tema

Analys av ett av världens största konsumentbolag -Unilever
Ett rekordår för Nordens ledande aktör inom IT-infrastruktur - mina tankar kring Ateas helårsresulta...
Nolato - från nischad komponenttillverkare till en diversiferad global högteknologisk partner?

Filed Under: Aktieanalys Tagged With: aktieanalys, Cervus Equipment, Värdering

Comments

  1. Aktieingenjören says

    oktober 20, 2018 at 9:56 f m

    Jag tycker det känns som ett Bilia utan servicedelen. Att de lyckats höja vinstmarginalen i samband med finanskrisen gör mig nyfiken men rent generellt är dyra kapitalprodukter med låg vinstmarginal någonting jag är väldigt skeptisk till, särskilt när vi har haft en så lång och gynsam konjunkturcykel.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      oktober 20, 2018 at 10:27 e m

      Det som i mina ögon gör Cervus mer intressant än Bilia är bolagets primära kundgrupp är större och medelstora lantbruk där kundrelationerna är mer stabila än för privatkunder. Sedan inbillar jag mig att större jordbruk inte på samma sätt kan skjuta upp investeringar i nya fordon som privatpersoner gör.

      Eftersom köpkraften hos lantbruken drivs av utbud och efterfrågan på de grödor man producerar följer man inte den allmänna industrikonjukturen. 2003 till 2012 var exempelvis riktigt bra år för Cervus då lantbrukarna kunde ta bra betalt för sina grödor. Sedan påverkades man positivt av att den kanadensiska dollarn var starkare än den amerikanska under perioden (man har kostnader i USD och majoriteten av intäkterna i CAD).
      Missade att lyfta fram det i inlägget, men Cervus erbjuder också service och reservdelar, även om merparten av intäkterna kommer från försäljning av nya och begagnade maskiner. Det här är ett område man vill växa inom då marginalerna är högre.

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in