Nästa bolag till bevakningslistan (som ni hittar längst upp till höger på sidan) är Starbucks. Nedan följer en kortfattad genomgång av bolaget och till vilket pris jag kan tänka mig bli aktieägare.
Så här är intäkterna fördelade globalt.
- Amerika (USA, Kanada, Brasilien, Puerto Rico)
- EMEA (England, Tyskland, Frankrike, Schweiz, Österrike, Nederländerna)
- CAP (Kina, Thailand, Singapore, Australien)
- Övriga segment (Teavana, Seattle’s Best Coffee, Evolution Fresh)
Amerika och då främst Nord är den överlägset största marknaden för Starbucks. Bolaget har över 11.000 etablissemang i Nordamerika och ungefär hälften så många i övriga världen. Det finns med andra ord stort utrymme för tillväxt i övriga världen.
Konkurrensfördelar
Morningstar anser att Starbucks har en bred vallgrav mycket tack vare den storskaliga verksamhet och det starka varumärket. Precis som McDonalds har Starbucks ett stort förhandlingsövertag över mindre företag vilket gör att bolaget kan köpa in stora volymer av exempelvis kaffebönor till förmånliga priser. Det starka varumärket gör i sin tur att Starbucks kan ta mer betalat än konkurrenterna för sina produkter. Starbucks får också ofta bättre erbjudanden när det kommer till eftertraktade lokaler för etablering på grund av att man är marknadsledande inom sitt segment och har ett så pass starkt varumärke.
Jag gillar att Starbucks är marknadsledande, har lojala kunder och framförallt har utrymme att växa globalt utanför USA. Det dras ibland paralleller med Apple, eftersom båda bolagen haft en förmåga att skapa behov hos oss konsumenter som vi tidigare inte trott vi haft och ta bra betalt på köpet. Till skillnad från till exempel McDonalds är atomsfären i centrum och Starbucks får kunderna att stanna längre och återkomma oftare. Gratis WIFI, sköna fåtöljer stämningsfull musik, tillgång till böcker och kulturella evenemang som ofta hålls i lokalerna gör att kedjan knyter till sig kunderna som blir benägna att stanna längre och konsumera oftare.
Omsättningen har ökat med i genomsnitt 12% per år under hela perioden och 7,7% per år de senaste fem åren. Totalt sett över hela perioden har omsättning ökat med 180%. Vinstmarginalen har legat kring hela 12% i genomsnitt under perioden.
Starbucks började dela ut pengar först 2010. Från 2010 fram till idag har utdelningstillväxten i genomsnitt legat på 60% per år och utdelningen har totalt ökat med hela 260% över perioden. Utdelningsandelen har i genomsnitt varit 31%.
Omsättningstillgångar på 5,5 miljarder täcker precis de kortfristiga skulderna på 5 miljarder men inte de totala skulderna på ca 7 miljarder dollar. Goodwill utgör en väldigt liten del av tillgångarna.
Tillväxtutsikter
Det är här som det börjar bli riktigt intressant och svårbedömt. Starbucks, till skillnad från exempelvis McDonalds och Yum Brands har stort utrymme att fortsätta växa globalt framöver. Frågan är bara hur stor marknadsandel bolaget kan ta utanför Nordamerika och i vilken takt.
Starbucks har också under årens lopp utökat sitt produktsortiment och serverar inte enbart kaffe utan även kalla drycker, te, snacks och smörgåsar med stor framgång. Kedjan säljer även sina produkter (kaffe och glass) till återförsäljare i samarbete med Pepsi. Starbucks säljer även paketerade varianter av sitt kaffe och te till matvarubutiker. Starbucks har även framgångsrikt testat ett lunchkoncept och försäljning av egenproducerade kolsyrade drycker i lite skala.
Värderingen då?
Vad jag vill betala (Medelvärdet av skäligt pris 1 och 2)
Väger vi samman värdering 1 och 2 ovan får vi ett pris motsvarande 50 dollar för Starbucks aktie (ca 32% under nuvarande kurs), vilket är vad jag vill betala som mest för aktien utifrån min analys. På den här nivån motsvarar direktavkastningen ca 2,1%.
Uppdatering: Aktuell värdering och nyckeltal kopplade till detta och andra bolag hittar ni i bloggens huvudmeny till höger under rubriken ”Bevakningslistan”.
Tror du verkligen att SBUX kommer falla till 50 dollar? Vore gött att köpa till det priset men det lär väl inte hända?
Ingen aning om jag ska vara ärlig, för mig är dock aktien intressant först när vi närmar oss den nivån.
Kul att du kollat på Starbucks. Det tillsammans med J&J är de två amerikanska aktier jag skulle vilja utöka min portfölj med. Dock ser båda dyra ut precis som du själv skrivit om tidigare!
Fin bolag helt klart och då särskilt J&J med sin otroliga fina historik. Det är trist att bägge bolagen är så pass dyra just nu.
svenska starbux öppnade på Arlanda… det var då på internationell mark, alltså inte svenskt 😉
Det var vaket av dig. Jag noterar din synpunkt 🙂
Bra och informativt inlägg. Jag delar din uppfattning att Starbucks ser dyrt på nuvarande kurs. Nu måste jag erkänna att jag tycker att det är riktigt marigt att värdera tillväxtaktier (t ex HM). Just HM har just sett dyrt ut i evigheter och likt f-bannat fortsatt upp. I backspegel så har det nästan alltid varit en bra affär att köpa HM-aktier ändå, i alla fall om man ser på lång sikt. Frågan är nu om det är likadant för Starbucks? Jag tog i alla fall mod till mig och köpte en sudd när den gick under $70. Om bolaget fortsätter att expandera med bibehållen lönsamhet kan det bli en bra affär på sikt. I annat fall så har jag kanske gjort bort mig.
Ja, att bedöma framtida tillväxt är riktigt vanskligt. Det är därför jag gärna vill se att bolagen jag analyserar har haft en lång vinst- och utdelningshistorik.
Det kan säkert bli en bra affär även med ingång på den nivån beroende på vad du har satt för avkastningsmål. Min uppskattning av hållbar VPA är ganska konservativ kan jag villigt erkänna.