Lundaluppen hänvisade häromdagen till en av alla bloggar som finns på den stora bloggkyrkorgården ute på webben – http://svenskmillionaire.wordpress.com
Jag tog mig tid att läsa igenom bloggen och jag kan rekommendera den som inte gjort det att göra detsamma. Bloggen kan åtminstone ses som ett varnande exempel för oss med långsiktiga ambitioner på aktiemarknaden.
Kort om innehållet
Till en början gick det bra, men under resans gång ökade andelen riskfyllda bolag i takt med att transaktionsfrekvensen ökade samtidigt som de stabila bolagen såldes av utan riktigt motivering. Bloggförfattarens köp av riskfyllda bolag började med Black Pearl och fortsatte med Questerre, Midway, Northland Resources m.fl. Bloggen fortsatte i samma tema fram till bloggens ”död” maj 2011 med utebliven avkastning och förluster som följd. Hur det sedan gick får vi förmodligen aldrig veta (om inte bloggförfattaren återupptar bloggandet eller om snåljåpen får tag på honom).
Det som är intressant är att bloggförfattaren många gånger visste vad han borde göra, men gör ändå tvärt emot vid flera tillfällen. Varför? Jag skulle vilja säga att det hela kan sammanfattas enligt nedan (ni får gärna rätta mig):
Vi behöver erfarenhet, mål och en tydlig strategi för att överkomma tre ytterst mänskliga känslor:
- Girighet
- Bloggförfattaren ville att det skulle gå fortare fast han innerst inne visst att det tar tid. Han började köp aktier med högre risk som ”kryddor” som ”komplement” till de stabila bolagen. Den ökande transaktionsfrekvensen är ytterligare ett tecken på viljan att bli rik snabbt.
- Rädsla
- I bloggförfattarens fall tog sig hans rädslan till utryck i form av sömnlösa nätter, ångest och fick som resultat tillsammans med girighet förhastade och ogenomtänkta köp- och säljbeslut och ännu mer ångest.
- Tvivel
- Han ifrågasatte ofta sitt eget agerande och huruvida det är rätt eller inte. Han litade inte heller på sin egna kompetens som investerare utan följde i mångt och mycket andra bloggare.
Som alltid är det lätt att vara efterklok, jag har själv tidigare gjort misstaget att leka följa john i alldeles för hög utsträckning. Det är först på senare tid som jag insett vikten av att skapa sig sin alldeles egen uppfattning, att ha sina egna mål och sina egna strategier för att nå dessa.
Att ta inspiration av andra är det inget fel på, men när vi inte själva kan motivera vårt agerande utan att hänvisa till någon annan är vi ute på hal is. Om följande morbida påstående skulle få dig att känna dig vilsen och stressad som investerare kanske det är dags att börja se över sättet på vilket du investerar:
Den profil du hämtar mest inspiration och idéer från beträffande ditt aktiesparare försvinner imorgon…
Bra slutpoäng, någon dag försvinner säkerligen stödhjulen, kanske när det är som svårast att hålla fast i strategin.
Ja och skulle stödhjulen dessutom försvinna i anslutning till en långvarig nedåttrend på börsen kan det bli riktigt jobbigt.
När jag läser ditt inlägg och inläggen på svenskmillionaire så tänker jag på Marshmallowexperimentet, dvs, ett test som säger något om förmågan att skjuta upp belöningar. Kanske är det ett bra test för att se vilka som senare i livet passar som värdeinvesterare? =)
En annan sak som slår mig är att just den investeringsstrategi som Svenskmillionaire försöker följa inte passar hans personlighet. Det kanske finns andra investeringsstrategier som passar bättre?
Intressant! En väldigt central egenskap som behöver finnas hos oss som har ambitionen att vara långsiktiga. Så kan det mycket väl vara, att inte alla av oss har förmågan eller åtminstone samma förutsättningar att anamma varianter av strategin.
Skulle dock vara väldigt jobbigt om det visade sig att man tillhörde den minoritet som på grund av genetiska förutsättningar har svårare eller helt saknar förmågan att skjuta upp belöningar. =)
Jo, visst, det hade nog varit tuff att svart på vitt få reda på att man har sämre förutsättningar när det gäller långsiktighet. =) Det kanske är bättre att gå runt i ovisshet istället.
Ja. Det verkar som han inte kunde hålla sin investerings strategi, när han började sätta upp absoluta mål för sig själv i kronor vid bestämda tidpunkter.
En investerings strategi kan ju aldrig bli mer en ett system för hur man ska agera vid olika händelser. Det är nog klokt att sätta upp mindre absoluta mål och mer satsa på ett system man tror på och låta resultatet bli vad det blir.
Vad Mr Market sätter för pris på ett värde vid en bestämd tidpunkt kommer vi aldrig att kunna förutse.
Kalle56
Jag tror man behöver en kombination – alltså både konkreta mål och en tydlig strategi för att nå dessa. Du behöver mål och delmål för att motivera dig på vägen och för att hålla kursen. Har man emellertid enbart mål och ingen handlingsplan (strategi) för att nå dessa målsättningar riskerar resan mot målen bli väldigt frustrerande.
I hans fall var det kanske främst avsaknaden av en tydlig strategi anpassad till hans personlighet/förutsättningar som blev hans fall.
Jag ser det lite som Morgan Housel.
http://www.fool.com/investing/general/2014/04/17/goals.aspx
Kalle56
Man kan välja en depå med dyrt courtage för att frestas mindre att göra omotiverade transaktioner
Vet inte om jag skulle välja den strategin då jag inte vill göda storbankerna i onödan 😉
Hej
Jag är en färsk nybörjare som precis har börjat med aktier och fonder. Startade med 10 000 i mars. Mitt mål är att ha en extra inkomst om sisådär 6 – 12 år, beroende på hur denna oförutsägbara nisch är.
Läste om svensmillionare och inte utan att jag kände igen mig lite.
Jag har som bloggförfattaren hattat runt en hel den, med varierande resultat, har sett det som lite läroperiod. Nu har jag lite mer pengar på kontot, sätter ju in varje månad, någon direkt avkastning har det inte blivit.
Men det jag lärt mig genom att testa runt och chansa osv är att satsa på "riktiga" aktier, bolag med framtid, typ HM handelsanken apple Starbuck osv, stora stabila bolag
Jag håller nu på att bygga upp en grund i min portfölj, med 5 års horisont, när detta är gjort kommer jag ha en pott på ca 20 25% av portföljen till att chansa med.
Tror att det var det som bloggförfattaren missade
Men vad vet jag……är ju som sagt en färsking på detta
Vad tror ni om min strategi?