Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Lämna bara båten vid nödfall – Investeringslärdomar från det gångna året

december 28, 2015 By Langsiktig Investering 7 Comments

Nu är all julmat konsumerad och presenterna från Sinter Klaas (tomtens förfader från Nederländerna) öppnade. Om jag ska vara ärlig blev det inte mycket julmat att tala om utöver de obligatoriska julborden med jobben. Vi har också sedan några jular tillbaka bestämt oss för att dra ner på antalet julklappar, så att det blir fokus på kvalitet istället för kvantitet. På så sätt kan julklappsöppningen bli en mysiga stund med fokus på gemenskap.

Med tomtens högtid avklarad närmar sig nu det nya året och detta är det andra inlägget där jag tittar tillbaka och lyfter upp lärdomar från det gångna året. Här kommer en fortsättning på listan som jag påbörjade i det här inlägget.

Sitt still i båten som investerare

Sitt still i båten även om det stormar

I många andra sammanhang såsom arbetslivet ses inaktivitet som något negativt, men att vara passiv är ofta en fördel när det kommer till långsiktig investering. Det kan vara lockande att börja spekulera när börsen gått så bra så länge och det mesta tycks stiga, men vad händer när börsklimatet surnar? Av egen erfarenhet vet jag att fler transaktioner ofta leder till ännu fler diton. När vi låter oss påverkas av marknadens humör och ofta kortsiktiga natur förlorar vi den, enligt mig, största fördelen vi har som privatinvesterare nämligen att helt kunna styra över när vi köper och säljer.

Lämna bara båten vid nödfall 
Det kan vara lockande att lämna skutan efter en tids uppgång för att sedan försöka borda när stormen har lagt sig. Vissa kanske väntar utanför marknaden på en större korrigering i likhet med 2007/2008 och 2011 när nedgångar av den magnituden i själva verket sker väldigt sällan. Dessa nedåttrender varar inte heller så länge som vi tror. En uppåttrend varar generellt längre än en nedåttrend och vi riskerar gå miste om många fina köplägen på vägen upp i en ”bull market” om vi står utanför i väntan på nästa botten. Det är dock få som lyckas med marknadstajming över en period på 20 år och även om man lyckas kommer inte överavkastningen vara värd risken.

Gaspar Fierro, en bloggare på den spanska webbplatsen Rankia, tog reda på vilken avkastning som någon som investerat nära botten fick jämfört med någon som köpt regelbundet under en period på 44 år. Det visade sig att just skillnaden i avkastning mellan att köpa nära botten och att köpa årligen oberoende av börsens nivå inte var i närheten så stor som man först skulle kunna tro. Artikelförfattaren var själv förvånad över resultatet då han trott att den som över tid köper nära botten borde ha en överlägset bättre avkastning än den som inte tagit hänsyn till börsens värdering. Över en period på 100 år slog till och med den passiva strategin den aktiva!

Sensmoralen är alltså – lämna inte båten vid annat än nödfall och om du lämnar båten se till att hoppa över i en ny skuta så att du inte ligger utanför marknaden.

Jämför dig inte med en häst om du är en åsna
Det är lätt hänt att man som sparare jämföra sig med andra som man på olika sätt kan relatera till eller ser upp till på Twitter eller i bloggosfären.  Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa individer ofta har andra förutsättningar. Att slå ett en medsparare eller index för den delen är oväsentligt om du inte uppfyller dina egna mål. Missförstå mig inte – det är inget fel med benchmarking, men se då till att du jämför äpplen med med äpplen.

Avsätt därför tid för att formulera SMARTA mål efter dina egna förutsättningar och definiera mätetal efter dessa. Mätetal som är relevanta och anpassade till dina unika förutsättningar och de målsättningar som du vill nå för att känna dig nöjd med ditt sparande kommer att vara mer motiverande än ett index. Oavsett om man är en utdelningsinvesterare eller inte tror jag att det handlar om just det – att anpassa sin uppföljning efter sina egna förutsättningar så att man kan sova gott om natten och tycka att det är kul att investera.

Utan vallgravar är det svårt att hålla fienden borta och borgen intakt
Bolag som har tydliga konkurrensfördelar har i regel mer uthålliga vinster och har bättre förutsättningar att behålla och öka utdelningen. För bolag som är råvaruberoende är konkurrensfördelar kanske ännu viktigare. När priset på råvaran sjunker blir en redan tuff konkurrenssituation ännu tuffare och bolag med någon form av vallgrav (”low cost provider”, överlägset nätverk av distributörer etc.) har större möjlighet att behålla utdelningen och komma stärkta ur en sådan period.

Bolag som är beroende av en underliggande råvara såsom olja behöver därför ha tydliga konkurrensfördelar som gör att de är marknadsledande för att jag ska våga investera på lång sikt. Bonheur (BON) saknar enligt min mening tydliga konkurrensfördelar inom riggmarknaden som gör att de pressade oljebolagen ska välja just dem.

Huvudanledningen till att jag trots allt har valt att behålla en liten post i BON är att konglomeratet de senaste åren alltmer satsat på annan verksamhet än djuphavsborrning där omsättningen vuxit ordentligt. Vindkraftsverksamheten (både vindkraftsbyggandet och underhållsverksamheten) ser jag som särskilt intressant. Ledningen i BON har en gedigen erfarenhet av att framgångsrikt förändra konglomeratets verksamhetsinriktning så förutsättningar finns där.

All källskatt är inte lika
Det är inte enbart det aktuella landets skatteregler som är avgörande utan även vilken depåbank din nätmäklare har. I vissa fall tillåter inte det land där banken är skattepliktig att de betalar skatt enligt dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och aktuellt land< om banken har ett förvaltarkonto. Denna problematik leder till att en nätmäklare som Avanza i vissa lägen får betala full skatt i det aktuella landet. Detta är fallet både för BNS köpt som ADR via New York-börsen och vad det verkar Maersk noterad på den danska börsen.

Ni kan läsa mer om problematiken i ett äldre inlägg  på bloggen med tillhörande kommentarer. Hör efter med din nätmäklar vilken källskatt som dras i samband med utdelning för ett utländskt bolag om du är osäker.

En sund organisationskultur är viktigare än jag trott
Ingen har vid det här laget missat att Volkswagen fabricerade lägre utsläppsvärden för sina dieselbilar i USA. En skandal som tycks bli bland de största i modern tid inom branschen. Omfattningen av miljöskandalen är enorm – det rörde sig om totalt 11 miljoner bilar för vilka de påstådda utsläppsvärdena hade sänks med ca 40 gånger. Volkswagen tappade ca 250 miljarder kronor i börsvärde på två dagar i samband med att skandalen blev känd.

Utsläppsskandalen visar på att man som privatinvesterare kan ha en känsla för organisationskultur och ledning, efter att ha följt ett bolag en tid, men inte riktigt ha hela bilden om man inte jobbat där eller haft med ledningen att göra på något annat sätt. Fallet med Volkswagen tycker jag är talande av det skälet. Jag hade nämligen aldrig trott att just Volkswagen skulle ha en ledning och organisationskultur som indirekt eller direkt premierade oetiskt förfarande och straffade ärliga initiativ. En sund organisationskultur kan faktiskt vara viktigare för ett företags överlevnad än en stark balansräkning.

Det var ett axplock av de lärdomar jag tyckte var viktiga att lyfta fram så här i slutet av året. Hoppas ni har en lika vilsam julledighet som familjen långsiktig investering.

God fortsättning!

 

*Image courtesy of iosphere images at FreeDigitalPhotos.net

Andra inlägg på liknande tema

En teoretisk utdelningsportfölj
Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet

Filed Under: Investeringsstrategi, Spartips, Utdelningsinvestering Tagged With: Bonheur, investeringsstrategi, Utdelningsinvestering

Comments

  1. Tom says

    december 28, 2015 at 4:29 e m

    Apropå NOV och moats, du vet väl att de har smeknamnet No Other Vendor? Med meningen att behöver du den typen av produkter så är det bara de som säljer dom.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      december 28, 2015 at 4:40 e m

      Tack, jag justerar inlägget. Du har helt rätt, inte ett optimalt exempel!

      Mvh

      Svara
  2. Magnus Wessén says

    december 28, 2015 at 7:51 e m

    Hej bra inlägg. Mycket tänkvärt. Vad gäller NOV så menas, vi har allt, du nehöver ingen annan. Stor skillnad, då de har konkurrenter. Har du tittat något på stolt-Nielsen ?

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      december 28, 2015 at 8:29 e m

      Tack, kul att du uppskattade inlägget Magnus! Bra poäng, jag är i ärlighetens namn osäker kring hur pass stark vallgrav NOV har med tanke på senaste tidens lönsamhetstapp, men jag tänker inte argumentera emot Morningstar 😉

      Tack för tipset. Tittade lite snabbt på Avanza och en direktavkastning på strax över 7% och PE-tal på 6,4 är lockande nyckeltal. Ska ta mig en närmare titta på bolaget!

      Svara
  3. Angel says

    december 29, 2015 at 10:03 f m

    Tack för ett bra inlägg.
    Du har ett magiskt sätt att fånga läsaren på.
    Ser framemot ett lärorikt 2016.

    Mvh Angel

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      december 29, 2015 at 5:36 e m

      Hej Angel!
      Alltid lika kul att höra hur du uppskattar bloggen. Hoppas jag kan inspirera även under nästa år!

      God fortsättning!

      Svara
      • Angel says

        december 30, 2015 at 10:09 f m

        Det är jag övertygad om.
        Tack desamma.

        Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in