På inrådan av några läsare lyssnade jag på EFN Börslunch avsnitt från igår där John Skogman från Börspodden var hård i sin dom mot mitt senaste inköp Nordnet, även om jag är säker på att han inte menade att nätmäklaren är börsens sämsta bolag i ordets sanna bemärkelse. Jag höll inte med om allt han sa, men han lyfte upp ett antal aspekter som är viktiga att beakta för oss som investerat och funderar på att investera i Nordnet. Detta får bli den andra delen i min analys av Nordnet (den första delen hittar ni här).
De nya courtage-nivåerna kommer att pressa resultatet
Detta påstående grundar sig i rapporten för det första kvartalet där det framgick att provisionsnettot minskade med 14,2 miljoner, vilket förklaras av ett lägre nettocourtage per avslut. Nettocourtaget per avslut minskade till 21 kronor under kvartalet, jämfört med 27 kronor under samma kvartal 2015.
Volymerna fortsätter dock att öka och totalt gjordes det 5,9 (4,9) miljoner avslut under kvartalet vilket är en ökning med 20% jämfört med samma kvartalet föregående år. Jag ser det som positivt att Nordnet gör sig konkurrenskraftig genom lägre courtage och att volymerna ökar och på sikt borde den skalbara affärsmodellen göra att de ökade volymerna omsätts till ökad vinst på sista raden i alla fall om historiken är något att gå på. Det som drivit på lönsamheten historiskt är nämligen ökningen av antalet avslut. Sedan 2011 har antalet avslut per handelsdag ökat med över 60%. Jag ser det därför inte som osannolikt att volymökningar kommer att leda till högre provisionsintäkterna på sikt.
Nordnet är i allt högre grad ett Konsumentkreditbolag
2010 köpte Nordnet 100% av aktierna i Konsumentkredit AB Sverige för cirka 250 miljoner kronor och sedan dess erbjuder Nordnet, förutom värdepappersbelåning och tjänster för sparande och investeringar, även privatlån (lån utan säkerhet) under produktnamnen Nordnet Toppenlånet samt Konsumentlånet. Antalet privatlånekunder (blanco lån) uppgick till 27 000 (26 700) i Sverige i början av året och utlåningsvolymen var 2,6 (2,3) miljarder med en medelränta på ca 9,1%.
Ett sätt att bedöma hur riskfylld utlåningen är är att titta på villkoren för densamma.
Villkor kopplade till privatlån från Nordnet
Låntagaren ska vara minst 20 år och förväntas tjäna minst 250 000 kronor per år. Han eller hon ska även ha haft en inkomst i Sverige under åtminstone tre års tid och får inte ha några betalningsanmärkningar. Låntagaren har som mest upp till 15 år på sig att betala av lånet, men lånet måste vara betalt innan denne fyller 71 år.
Visserligen ställer Nordnet högre krav än många andra konsumentkreditbolag, men att dessa lån är behäftade med risk återspeglas av de återkommande kreditförlusterna. Det är dock viktigt att poängtera att även om kreditförluster aldrig är önskvärda har de legat på en ganska konstant nivå sedan 2010 och till och med minskat senaste åren samtidigt som utlåningen ökat med nästan 60%. Totalt hade Nordnet vid 2015 slut lånat ut 7,27 miljarder kronor till allmänheten och av dessa lån klassades 33 miljoner kr som osäkra (Nordnet kommer sannolikt inte få tillbaka utlånat belopp) och 22 miljoner hade inte betalts efter 60 dagar.
Vad driver lönsamheten?
Förra året bestod ca 36% av omsättningen av ränteintäkter och 71% av provisionsintäkter. Nordnet är med andra ord fortfarande en nätmäklare i grunden. Av ränteintäkterna var sedan 86% kopplade till utlåning till allmänheten. Privatlånen bidrog med 34% av rörelseresultatet i Nordnets svenska verksamheten under 2015, men historiskt är det provisionsintäkterna som främst drivit Nordnets lönsamhetstillväxt. Sedan 2011 har provisionsintäkterna ökat med 36% medan räntenettot minskat med 24% under samma period.
Ökade investeringar i teknikplattformen
Det flesta känner till att Nordnets plattform har några år på nacken och bolaget har redan aviserat om högre kostnader för densamma. Både under 2015 och under årets första månader märks detta av i redovisningen då rörelsens kostnader före kreditförluster ökade med 12% jämfört med samma kvartal föregående år och uppgick till 204,1 miljoner. Orsaken till kostnadsökningen är bland annat satsningar i IT, produktutveckling, kompetensutveckling och tjänstepension i Sverige.
Frågan är hur stora dessa investeringar kommer att bli framöver? Enligt Nordnet kommer de ökade affärsvolymerna och behovet av produktutveckling bidra till att rörelsekostnader exklusive kreditförluster ökar med 6-8% under 2016 jämfört med föregående år. Trots ökade investeringar i plattformen är Nordnets kassaflöde under årets första månader i paritet med tidigare år.
Man ska också komma ihåg att även om investeringarna kommer att öka närmaste åren så gör de det från låga nivåer. En intressant detalj i sammanhanget är att det fria kassaflödet visade sig vara 30 MSEK högre än vad rapporten för det första kvartalet visar. Tack 40procent20år för att du ställde frågan och Nordnet för att ni svarade så fort!
Jag anser, tills motsatsen är bevisad, att de långsiktiga trenderna talar för Nordnets affärsmodell och delar i stora drag den framtidstro som ges uttryck för i senaste rapporten:
”Det ökande medvetandet bland konsumenter av finanstjänster och en adderad social dimension till sparandet genom tjänster som Shareville, kommer att snabba på kundflytten från traditionella banker och försäkringsbolag till mer kundvänliga och moderna alternativ. Vi tror att nyckeln till framgång är att skapa produkter med hög kundnytta. Det som är bra för våra kunder är också bra för Nordnet. Nordnet driver en skalbar plattform för investeringar och sparande på nordisk basis.”
Hoppas att denna korta genomgång ger er, som funderar eller redan investerat, en tydligare bild av Nordnet som investering och svarat på några frågor ni haft. Snåljåpen skrev också en replik med anledning av inslaget som ni hittar här. Slutligen har jag lagt till Nordnets aktie i min bevakningslista som ni hittar i huvudmenyn.
Ha en fortsatt trevlig dag!
Jag tycker det märktes tydligt att John ”passar på”, pro avanza som han är.
Vem vill inte äga den bättre och mer lyhörda underdogen?
Gillar också Avanza och om vi bortser från värderingen så är som sagt Avanza vassare än Nordnet på den Svenska marknaden. Kommer förresten titta närmare på Avanza här på bloggen inom kort.
Mvh
Dock så är det ju RIKTIGT dåligt att det bara finns 1 synlig nivå när man ska handla ex en amerikanskt ETF. Borde ju iaf vara 5 st.