Jag har börjat titta närmare på ett av mina innehav – nämligen oljegiganten Chevron och dess fria kassaflöde. Chevron verkar i en kapitalintensiv bransch och spenderar miljarder för att öka produktionen av olja och gas. I mitt förra inlägg beskrev jag att det operativa kassaflödet på 35 miljarder dollar inte räckt till för att täcka investeringskostnaderna under 2013 som stigit till 42 miljarder. Hade vi titta på nyckeltal såsom PE-tal, VPA, P/B hade vi missat denna viktiga information.
Kassaflödet är viktigt att analysera just för att det ger en bild av hur den löpande verksamhet, tillväxtssatsningar och återbäring (utdelning/återköp) till aktieägarna finansieras.
Vad består då kassaflödet av egentligen?
Kassaflödet består av in- och utbetalningar från följande områden:
- Rörelseresultat från den löpande verksamheten
- Rörelseresultat efter finansiella poster (+/-)
- Skatter (-)
- Avskrivningar (+)
- Ökning eller minskning av kundfordringar (+/-)
- Ökning eller minskning av leverantörsfordringar (+/-)
- Ökning eller minskning av varulager (+/-)
- Avsättningar (+)
- Orealiserade valutakursvinster/förluster (+/-)
- Investeringsverksamheten
- Förvärv och försäljning av anläggningstillgångar (+/-)
- Förvärv och försäljning av värdepapper (+/-)
- Finansieringsverksamheten
- Nyemission (+)
- Långfristiga skulder (+)
- Utdelningar (-)
- Amortering av skuld (-)
Fritt kassaflöde
Rörelseresultatet från den löpande verksamheten minus investeringsverksamheten utgör det fria kassaflödet.
Fritt kassaflöde är enkelt uttryckt de pengar som blir över efter att bolaget förbrukat de likvida medel som behövs för att bedriva den löpande verksamheten och för att skapa avkastning genom investering. Det fria kassaflödet är en viktigt parameter för oss utdelningsinvesterare då det visar på hur mycket pengar som finns tillgängliga från rörelsen att dela ut.
Owner earnings
Warren Buffett förespråkar att man går ett steg längre och exkluderar det som kan räknas som investeringar för tillväxt vilket gör att man får fram vad han kallar ”Owner Earnings” (fritt kassaflöde efter det att underhållsinvesteringarna är betalda). Ju lägre del som underhållsinvesteringarna utgör av det fria kassaflödet desto bättre eftersom det betyder att mer pengar kan betalas till aktieägare och tillväxtsatsningar. Att skilja mellan vad som är underhållsinvesteringar och vad som är investeringar för tillväxt är dock inte helt lätt.
När det fria kassaflödet inte räcker
När det fria kassaflödet inte räcker till för att täcka investeringar för tillväxt har ett företag tre alternativ – antigen att sänka/ställa in utdelningen och återköpen, dra ner på investeringarna eller att generera ett ökat kassaflöde.
Det finns främst tre sätt att generera ett ytterligare kassaflöde
- Låna mer pengar
- Försäljning av tillgångar (värdepapper, anläggningstillgångar)
- Nyemission
Inget av de tre alternativen är något som en utdelningsinvesterare vill se men av de tre är det första alternativet det som långsiktigt kan bli bäst för företaget om det leder till tillväxt.
I en perfekt värld växer alla innehav genom ökad lönsamhet med ett litet underhålls- och investeringsbehov samtidigt som avkastningen på investerat kapital är högt.
Betyder det då att bolag som verkar inom kapitalintensiva branscher (såsom i Chevrons fall) ska undvikas? Det beror på hur stor del av kassaflödet som går till tillväxtinvesteringar med bra avkastning. Ett lågt kassaflöde ett enskilt år behöver inte vara negativt om ett företag kan nå en god avkastning på eget kapital över tid.
För att skapa sig en bättre uppfattning kring hur hållbar ett bolags finansiering är behöver man studera kassaflödets utveckling över flertalet år och sätta detta i relation till lönsamhetsmått såsom ROE.
Lämna ett svar