Fick upp ögonen för leksaksföretaget Mattel efter att Spartacus tittat på aktien, inlägget hittar ni här: analys-av-mattel. Aktien har backat med 16% sedan Mattel släppt sin kvartalsrapport för det fjärde kvartalet främst på grund av minskad försäljning under julhelgen. Efter att ha bläddrat i årsredovisningar och lyssnat på senaste webcast bestämde jag mig för att göra en egen analys.
Störst på leksaksmarknaden. Mattel är världens största tillverkare, distributör och marknadsförare av leksaker sett till omsättning. Mattel äger och förvaltar ett antal starka varumärken såsom Barbie (världens genom tidernas mest framgångsrika docka), Fisher Price, Hot Wheels, Monster High, American Girl och Thomas and friends. När det kommer till Mattels viktigaste segment – flickleksaker – är man överlägset bäst. Mattel har också en internationell närvaro och finansiella muskler som ingen kan matcha i leksaksbranschen.Morningstar anser att Mattel har konkurrensfördelar genom sin marknadsledande position och storlek, men att inträdesbarriärerna inte är tillräckligt höga för att Mattel ska kunna anses ha en bred vallgrav. Med tanke på att leksaksbranschen domineras av ett fåtal aktörer där Mattel är störst och företaget uppvisar riktigt fina marginaler klarar företaget ändå detta kriterium.
Mattel klarar att uppfylla detta kriterium då den genomsnittliga VPA-ökningen per år varit ca 10% under perioden. Det har dock inte varit en jämnt stigande utveckling. Förbättrade marginaler har bidragit till VPA-tillväxt främst från och med år 2008 och framåt. Omsättningstillväxten har inte drivit på VPA-tillväxten på samma sätt.
Mattel har lyckats öka marginalerna markant sedan 2008:
Mattel har delat ut pengar varje år sedan 80-talet. Så här har utdelningen utvecklats de senaste 10 åren:
Utdelningstillväxten har varit ca 14% i genomsnitt under perioden 2004-2013. Som synes har inte utdelningen höjts varje år, men de gånger som den har höjts så har det oftast varit ordentligt. Den genomsnittliga utdelningsandelen har varit 58,3 % de senaste 10 åren.
Det fria kassaflödet har som regel täckt utdelningen under perioden. Under 2012 belastades kassflödet av en stor investering och under 2013 minskade det fria kassaflödet främst på grund av ökade lager.
Min slutsats är att utdelningen är hållbar och bevisligen prioriterad av bolaget – Mattel klarar det här kriteriet.
Stabila finanser?
Mattels balansräkning är stark. Soliditeten (andelen eget kapital) är idag ca 50%. Goodwill utgör ca 10% av totala tillgångar och skulder. Kassan var vid ingången av 2014 en miljard dollar. Räntetäckningsgraden är ca 17 vilket innebär att man kan täcka sina räntekostnader nästan 22 gånger.
Så här stor del av omsättningen står de olika segmenten för:
- Nordamerika ca 56%
- USA 92%
- Canada 8%
- Övriga världen ca 44%
- Europa 54 %
- Latinamerika 32%
- Asien 14%
Även om Mattel är ett multinationellt bolag i ordets rätta bemärkelse så står USA för nästan hälften av omsättningen, med andra ord finns utrymme för tillväxt utanför USA.
Diversifierade affärsområden?
Mattels produktportfölj består av:
- Barbie
- Hot Wheels
- Monster High
- American Girl
- Thomas and friends
- Fisher Price (Little people och Power Wheels)
Mattel betalar också royalties till bland andra Disney och Warner brothers för att få tillverka och sälja produkter baserade på bland annat följande filmer:
- Frozen
- Cars
- Planes
- Batman
- Superman
Mattel har en av de bredaste produktportföljerna i leksaksbranschen, vilken kommer bli ännu bredare under 2014.
Risker?
Den ökade andelen digital underhållning som finns tillgänglig för barn genom bland annat mobil- och tv-spel utgör en risk. Det känns dock inte som om den digitala underhållningen kommer kunna ersätta traditionella leksaker på ett bra tag. Mattel ser den nya tekniken snarare som en möjlighet att sälja in sina produkter än något som hotar företaget. Konkurrens på alla företagets marknader från kanske främst Harbro är ett annat hot mot Mattels tillväxtmöjligheter. Skulle exempelvis Hasbro lyckas ta över något av Mattels avtal med till exempel Disney när dessa löpt ut skulle det få stora konsekvenser för Mattels intjäningsförmåga.
Hur ska Mattel generera avkastning framöver?
Marknaden för leksaker spås växa globalt med omkring 5% under perioden 2013-2017. Demografiska prognoser visar på att den tillväxten inte är orimlig. Medelklassen beräknas öka med 250 miljoner fram till 2017 och 400 miljoner barn kommer födas de närmaste 5 åren. Lägger man sedan till att kunderna i mogna marknader spenderar x gånger mer på leksaker per person än kunder i tillväxtländerna blir det tydligt att det finns potential för tillväxt.
Mattel har som mål att nå en VPA-tillväxt på 6-8% årligen, vilket de har tänkt åstadkomma genom följande åtgärder:
- Öka omsättningen för befintliga varumärken. Disneyfilmer såsom Frozen, Sofia och Planes 2 räknar man med kommer generera merförsäljning under 2014. Man satsar också mer och mer på att skapa berättelser kring sina egna produkter, vilket har blivit viktigare på senare åt. Mattel kommer att öka mediaexponeringen av samtliga sina varumärken och släppa nya produktvarianter inom varje prodkategori. Barbie kommer exempelvis få en remake under året och har i dagarna medverkat i 50-årsjubileumsupplagan av Sports Illustrated. Fischer Price kommer att få ett ökat produktutbud med leksaker för lärande, rörelse och lek för de minsta.
- Nya produktkategorier. Mattel har två större nylanseringar i pipeline för 2014 som de tror kommer påverka omsättningen:
- En ny dockkollektion – Ever after High som riktar sig till Mattels viktigaste målgrupp
- En helt ny produktlinje vid namn BOOMco inom segmentet utomhuslek.
- Effektivare marknadsföring. Totalt har Mattel en budget på 1 miljard dollar för marknadsföring under 2014, som ska användas kostnadseffektivt. Dagens marknad kräver marknadsföring inom flera arenor (mobil, internet, tv etc). I julas blev Mattel lite tagna på sängen av att så många valde att handla via nätet, därför kommer Mattel att fokusera ytterligare på e-handel när det gäller marknadsföring. Den traditionella detaljhandel står dock fortfarande för mer än 80% av försäljningen.
- Lägre kostnader och högre marginaler. Ett annat sätt att öka vinsten är att sänka kostnaderna. Mattel har ett effektiviseringsprogram som de kallar Operational Excellence, vilket bara förra året sparade bolaget 60 miljoner dollar. Bolaget kommer att fortsätta med sitt framgångsrika effektiviseringsprogram och räknar med att spara 110 miljoner dollar under 2014. Utöver detta räknar Mattel med att spendera mindre på reklam under 2014, samt att kunna dra nytta av de lager man tidigare har byggt upp.
- Fokus på tillväxtländer. Mattel kommer att lägga ännu mer fokus på tillväxtländer såsom Ryssland, Kina och Latinamerika, eftersom det är där den tvåsiffriga tillväxten finns framöver enligt bolaget. Det finns utrymme att växa både genom ökad total försäljning och försäljning per kund.
Aktien uppfyller samtliga mina kriterier. Jag gillar att Mattel verkar i en stabil bransch, som till skillnad från till exempel mobilbranschen är ganska trög. Företaget har också fått uppmärksamhet för att vara en attraktiv arbetsplats med en stark företagskultur vilket är viktigt i längden. På minussidan finns den blygsam omsättningstillväxten, det fluktuerande kassaflödet och marginaler som redan är fantastiskt fina så att vinsttillväxten rimligen kan drivas på ytterligare.
P/E-talet för 2013 års vinst är i skrivande stund 14,65 vilket är något lägre än det historiska medelvärdet på 15,32. Med andra ord om vi skulle köpa Mattel till dagens pris kan vi räkna med en årlig avkastning på 6,8% även om VPA skulle stannar på nuvarande nivå.Köper vi aktien på nuvarande nivå och Mattel kan generera en VPA-tillväxt på 7% blir avkastningen för i år på 7,3% (P/E 13,69) respektive 7,80% (PE 12,79) för 2015.
Avkastning på eget kapital har varit i genomsnitt 25% under perioden 2004-2014.Jag tror att Mattel, med sina etablerade varumärken, mogna organisation, starka balansräkning i förhållande till konkurrenterna och exponering mot tillväxtmarknaderna kommer att kunna leverera en fin avkastning i många år framöver. Med detta i åtanke tycker jag personligen att Mattel är ett spännande placeringsalternativ på nuvarande nivå inte minst då så mycket annat känns högt värderat.
Hej!
Tack för ännu en bra anlays! Mattel verkar intressant, har inte hört så mycket om det innan, kanske beror på att det inte är ett företag som höjt utdelningen varje år (vilket dem är lite mer kräsnare där bort i staterna med, hade samma 2007,2008,2009). Direktavkastning på drygt 4% är ju inte fel. Får bli och kika lite mer på Mattel 🙂
MVH
Utdelningsdagboken
Kul att du uppskattade analysen. Visst kan det vara så att bolaget försvinner från mångas urval just på grund att utdelningen inte höjdes under en 3-årsperiod. Hade det inte varit för att Spartacus uppmärksammade mig på bolaget just nu när värderingen är attraktiv hade jag inte analyserat Mattel. Det tycker jag du ska göra. Ser du något som jag missat så rätta mig gärna.
Mvh
Du analyserar precis den typ av företag jag vill äga. Både din och Spartacus genomgångar var bra och jag sätter upp Mettel på listan över företag som jag vill plocka in i portföljen 🙂
Kul att du uppskattade analysen. Återkoppla gärna om du kommer fram till något som jag förbisett.
Mvh
Ser intressant ut med tanke på bra startyield och fin utdelningstillväxt. De är ju också marknadsledande.
Yes, inte minst då Mattel är lägre värderat än den andra stora aktören i branschen – Hasbro. Det känns som om marknaden är överdrivet negativ vad beträffar Mattels framtida intjäningsförmåga just nu.
Trevligt med en till analys av bolaget. 🙂 Det jag kunnat finna är om det skulle finnas en oro för stagnerande leksaksförsäljningar överlag. Marknaden totalt sett för traditionella leksaker verkar inte växa särskilt mycket däremot verkar stora aktörer som Hasbro, Mattel, Lego m.fl. kunnat växa (hittills) på bekostnad av mindre aktörer. Jag har inte förstått varför just Mattel ska handlas lägre än de andra dock.
Jag har inte heller hittat någon bra förklaring till Mattels värdering. Det stämmer att den totala leksaksmarknaden inte haft någon explosionsartad utveckling de senaste åren. USA och Europa som utgör ca 50% av den globala marknaden är mättade marknader. Tittar man emellertid på Asien och Latinamerika ser tillväxten bättre ut. I dessa regioner spenderar man dessutom 1/10 så mycket per barn på leksaker jämfört med de mogna marknaderna. Sett till befolkningstillväxten i dessa länder och det faktum att bara ca 20% av Mattels omsättning kommer från andra länder än USA/Europa gör att jag tror det finns potential för tillväxt framöver.
Men skulle det visar sig att utslagning av mindre konkurrenter, även fortsättningsvis , är den enda vägen till tillväxt borde ändå Mattel inte straffas då de har en mer utbredd global närvaro och en starkare balansräkning än exempelvis Hasbro.