Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Kriterier
  • Analyser
  • Utdelarnas kamp
  • Passiv inkomst
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Ytterligare en avkastningsjämförelse – Hennes & Mauritz möter GAP

juni 11, 2016 By Langsiktig Investering 8 Comments

Duellerna fortsätter att komma vilket innebär att det återigen har blivit dags för en rond i utdelarnas kamp. Denna gång är det ett av våra finaste bolag alla kategorier Hennes & Mauritz och den amerikanska klädkedjan GAP som ska mötas på slagfältet.

Duellen fortsätter i utdelarnas kamp!

Dagens jämförelseobjekt konkurrerar precis liksom tidigare med varandra och kanske i det här fallet i ännu högre grad än i tidigare jämförelser. Innan vi kommer till själva kampen kommer här som vanligt en kort beskrivning av respektive bolag.

GAPGAP är en amerikansk återförsäljare av kläder, accessoarer och kroppsvårdsprodukter genom varumärkena Gap, Banana Republic, Old Navy, Piperlime, Athleta och Intermix. Bolaget har funnits i över 40 år och mer än 3/4 omsättningen på ca 16 miljarder dollar kommer från hemmamarknaden Nordamerika. Asien, Europa och Mellanöstern står för ca  16% av omsättningen.

Hennes & Mauritz

Hennes & Mauritz (H&M) är kanske Sveriges mest kända bolag (näst efter Ikea) och börsens största. H&M är en betydligt mer global spelare än GAP med mer än 3 900 butiker på 61 marknader världen över och e-handel på 23 av dessa marknader. Bolaget bedriver verksamhet i Europa, Nordamerika och Asien samt franchiseverksamhet i Mellanöstern. Hennes & Mauritz största marknader är Tyskland, Sverige, Frankrike, Storbritannien och USA. H&M-koncernen består av H&M, H&M Home, Cos, Monki, Weekday, Cheap Monday och & Other Stories.

Grundfrågeställningen för utdelningsjämförelsen är följande: Vilken utdelnings- respektive totalavkastning skulle en investerare som köpt aktier för 10 000 kr 1995  i Hennes & Mauritz respektive GAP ha fått?

Jag gör följande antaganden i min beräkning: 

  • I januari 1995 investeras 10 000 kr i respektive bolag (ej inflationsjusterat).
  • Jag har inte använt mig av den exakta valutakursen vid varje utdelningstillfälle i GAPs fall, utan multiplicerat erhållen utdelning med en genomsnittlig valutakurs USD (7,5).
  • Jag har inte heller tagit hänsyn till vilken effekt återinvestering av utdelat belopp skulle få i min beräkning. Hade jag tagit hänsyn till återinvestering av utdelade medel hade det varit till Hennes & Maurtiz fördel.

Innan vi kommer till själva duellen tänkte jag ge en kort beskrivning av vad Hennes & Mauritz respektive GAP 1995 var för bolag.

Historisk tillbakablick – Hennes & Mauritz
I början av 1995 var vår svenska klädkedja verksam i 7 länder med ca 400 butiker och omsatte 14,5 miljarder kr  (idag är den siffran nästa 13 gånger högre). Vid början av 1995 värderades H&M till 30 gånger årsvinsten vilket kan jämföras med genomsnittet för de 10 senaste åren på 22 gånger vinsten enligt Börsdata. Under de kommande åren kom H&M med andra ord att expanderat kraftigt, vilket syns tydligt i grafen nedan.

Butikstillväxt och marknadsexpansion H&M
En imponerande expansion
Från lite drygt 400 butiker kom Hennes & Mauritz att öka antalet butiker till nästan 4000 under perioden. Under 1990-talet expanderade klädkedjan till Belgien, Finland, Frankrike, Luxemburg, Nederländerna samt Österrike och 1998 gav sig bolag ut på nätet med sin första e-handelssite. I början av det nya millenniet öppnade H&M sin första butik utanför Europa – närmare bestämt i New York.

Etableringen fortsatte sedan till länder som Spanien, Italien, Polen, Portugal och Tjeckien, Kanada och Slovenien. I augusti 2004 hade den svenska klädkedjan öppnat sin 1000:e butik i Frankrike. Efterföljande år fortsatte den aggressiva expansionen och de första butikerna öppnas i Irland, Ungern samt på USA:s västkust. Under 2006 expanderade H&M genom franchiseverksamhet till Mellanöstern – föst ut var Dubai och Kuwait.
Under 2007 startades butikskedjan COS Collection of Style med ett nytt modekoncept i ett högre prissegment för att locka en nya kundgrupper. Samma år öppnade H&M butiker i Hongkong och Shanghai, Kina, samt i Grekland och Slovakien. Hennes & Mauritz köpte året därpå det svenska modeföretaget Fabric Scandinavien och indirekt butikskedjorna Weekday och Monki.

2008 utsåg Financial Times Hennes & Mauritz till Europas starkaste varumärke före bland annat Carrefour och IKEA och klädjätten öppnade under hösten 2008 två butiker i Tokyo, Japan. Våren 2009 spreds varumärket till Ryssland och en första butik öppnades i Moskva. I augusti 2013 nådde H&M ytterligare en milstolpe då man efter många om och men öppnade sin e-handelssite i USA.

Senaste året har klädjätten lanserat butiker i Indien och Sydafrika, men även Taiwan, Peru och Macao blev nya marknader under året som var. E-handelssidor öppnades också för den schweiziska och ryska marknaden – totalt har klädjätten hemsidor i 23 länder.

Detta är bara delar av den offensiva butiksetablering som skett sedan 1995 och Hennes & Mauritz verkar inte ha några planer på att sakta ner. För 2016 planeras 425 nya butiker och H&M:s e-handel, som i dag finns på 23 marknader, kommer att erbjudas på ytterligare nio marknader.

Lönsamhetsutveckling
H&M har utan tvekan gjort en imponerande tillväxtresa vilket också avspeglas i diagrammet över lönsamhetsutvecklingen för perioden 1995 till 2016.

Lönsamhetsutveckling Hennes & Mauritz perioden 1995 till 2016

Omsättningen och vinsten har ökar med i genomsnitt nästan 14% respektive 18% per år främst drivet av butiksexpansionen och lägre kostnader. Även lönsamheten i form av avkastning på eget kapital är imponerande sett över hela den studerade perioden.

Hennes & Mauritz lönsamhetstillväxt har dock stannat av de senaste åren och vinstmarginalen har sjunkit med lite mer än 5% sedan 2010, även om omsättningen fortsatt att öka med ca 5% per år. En bidragande faktor till marginalkontraktionen är ökad konkurrens från aktörer som Zara, Mango, Uniqlo, Primark och just GAP. H&M har inte länge monopol på att kunna leverera mode för alla till låga priser utan Zara och Primark är ännu billigare.

En annan faktor som bidragit till de lägre marginaler är högre kostnader då bolaget satsat allt mer på en hållbar och etisk tillverkning. Som exempel har andelen hållbar bomull gått från 8% till 31% på fem år. Marginalpressen beror också på att bolaget satsar allt mer på e-handel då denna kanal blir allt viktigare för försäljningen. Det är ingen hemlighet att den traditionella detaljhandeln med sina fasta kostnader kopplade till den fysiska varuytan har svårt att konkurrera med den långa svansen som e-handeln möjliggör. H&M gör därför stora långsiktiga investeringar för att ta vara på de möjligheter som den ökade digitaliseringen medför, men än så länge är man förhållandevis svag på e-handelssidan.

Tillväxtmålet är att öka antalet butiker med 10–15% per år med fortsatt hög lönsamhet, men frågan är om lönsamheten kan återgå till historiska nivåer i takt med att e-handel blir allt viktigare och med tanke på att H&M inte längre har monopol på billigt mode till folket? Men nog om detta nu till den andra klädjätten i dagens duell.

Historisk tillbakablick – GAP
I början av den studerade perioden var GAP en snabbväxande detaljhandelskedja med USA som den överlägset största marknaden. Omsättningen var på ca 3,7 miljarder dollar eller ca 24,4 miljarder kronor. Gap var med andra ord ungefär 68% större i början av 1995 än H&M om vi enbart tittar på omsättningen.

Klädjätten växte i rask takt under den senare hälften av 1990-talet. GAP kom förutom butikerna i USA att expandera till Kanada, Storbritannien, Frankrike, Irland, Japan, Italien, Kina, Hong Kong, Taiwan, och i slutet av 2015 även i Mexiko. Bolaget har även genom franchiseavtal för Gap, Banana Republic och Old Navy öppnat butiker i Asien, Australien, Europa, Latinamerika, Mellanöstern och Afrika.

Det nya århundradet markerade dock början på en tuff tid för GAP då försäljningen minskade och 2001 gjorde bolaget en förlust på hela 7,7 miljarder dollar. Bolaget hade tappart mark gentemot konkurrenter och dess produktportfölj var ofokuserad. GAP hade förlorat dragningskraft bland konsumenter över 30 och hade har svårt att tilltala en yngre publik. Klädkedjan hade också hamnat under lupp för sina arbetsförhållanden i tredje världen. Som svar skapade företaget ett globalt övervakningsprogram för att övervaka fabriksförhållanden där dess kläder tillverkades. Det är många bedömare som menar på att GAP har passerat bäst föredatum och har sin storhetstid bakom sig. Nu till en titt på hur lönsamheten utvecklats under den studerade perioden.

Lönsamheten utvecklades väl i takt med expansionen fram till 2001, men sedan dess har omsättningen bara ökat marginellt och vinstmarginalen pendlat kring 7%.Lönsamhetsutveckling perioden 1995 till 2016 - GAP

Det är tydligt att GAP har haft det betydligt tuffare än H&M i en tid då detaljhandeln tvingas retirera. Nyligen meddelade ledningen att man kommer att stänga 175 amerikanska butiker och ta bort 250 tjänster vid huvudkontoret. Kanske motsvarar diagrammet det dystra framtidsscenariot även för Hennes & Mauritz? Nu lämnar vi tidsmaskinen och ger oss på själva utdelningsjämförelsen!

Vi börjar med hur diagrammet ser ut för Hennes & Mauritz.

Utdelningsavkastning under perioden 1995 till 2016 - Hennes & Mauritz
Utdelningen har ökat i genomsnitt kring 11% per år under perioden 1995 till 2016. Den som köpt aktier i Hennes & Mauritz har dock fått en ganska medioker utdelningsavkastning i början av perioden, men från 2002 och fram till 2010 ser det betydligt bättre ut.

Så här har utvecklingen sett ut för den amerikansks motsvarigheten under samma period:

Utdelningsavkastning för GAP - 1995 till 2016
GAPs utdelningsdiagram är inte lika imponerande som H&M även om trenden är stigande över tid. Utdelningen stod i princip still fram till 2005 och det är de sista åren som drar upp den genomsnittliga utdelningsavkastningen till ca 16% i genomsnitt per år.

Av de två utdelningsdiagrammen är kanske GAPs diagram det mer estetiskt tilltalande, men som vi tidigare konstaterat är utseendet inte allt och det centrala är vilken utdelningsavkastning som erhållits totalt.

Utdelningsavkastningen efter 21 år
Av tabellen nedan kan vi tydlig se att det är Hennes & Mauritz som går vinnande ur striden. Den som investerat 10 000 kr 1995 i H&M har nämligen fått nästan 700% mer i utdelning – eller ca 97 000 kr mer fram till 2016.

Jämförelse utdelningsavkastning efter 21 år - Hennes & Mauritz och GAP

Totalavkastningen efter 21 år
Alla är inte lika intresserade av utdelningar och även för oss som är långsiktiga och helst aldrig vill sälja är totalavkastning en avgörande parameter.

När vi tittar på totalavkastningen (kursuppgång + utdelningsavkastning) står Hennes & Mauritz åter som vinnare.

Jämförelse totalavkastning efter 21 år - Hennes & Mauritz och GAP

Den som investerat 10 000 vid periodens början i båda bolagen har fått nästan 585% mer i totalavkastning eller hela 390 300 kr om denne realiserat uppgången i början av 2016. Hennes & Mauritz är det bolag som hittills levererat den mest imponerande totalavkastningen av alla bolag jag studerat!

Vad kan vi dra för lärdomar efter kampen?
Efter ett flertal liknande jämförelsen är jag inte förvånad att Hennes & Mauritz vann kampen och denna rond i utdelningskampen förstärker slutsatsen att det är onödigt att gå över Atlanten efter vatten. Denna duell var dock unik då det nordiska bolaget var högre värderat vid inköpstillfället än sin amerikanska motsvarighet. GAP var precis som tidigare det större i början av perioden, men under den studerade perioden kom Hennes & Mauritz att växa förbi den amerikanska klädjätten. Jämförelsen visar också på vilken fantastisk tillväxt som H&M uppvisat under perioden 1995-2016 något som lätt kan glömmas bort i och med de senaste åren marginalförsämringar.

Jag skulle ljuga om inte denna avkastningsjämförelse ökat min tilltro till Hennes & Mauritz som bolag och ökat mitt sug efter att äga fler andelar i detta imponerande bolag. Historiken är dock inget facit för framtida kassaflöden och det förefaller osannolikt att H&M kommer återupprepa den resa bolaget gjort under den studerade perioden. Inte minst med tanke på tuffare konkurrens och förändrade förutsättningar i och med e-handelns allt större inverkan på attraktionskraften på de traditionella butiker där bolaget fortfarande har de största konkurrensfördelarna. Jag tror dock att Hennes & Mauritz som är ett välskött bolag med kompetent ledning och stark företagskultur kommer att gå ett betydligt ljusare framtid till mötes än GAP.

Jag har lagt till inlägget i huvudmenyn tillsammans med övriga jämförelser under rubriken utdelarnas kamp.

Image courtesy of bplanet images at FreeDigitalPhotos.ne

 

Dela det här:

  • Twitter
  • Facebook

Filed Under: Aktieanalys, Utdelningsjämförelse Tagged With: GAP, Hennes och Mauritz, Utdelningsjämförelse

Comments

  1. Daniel says

    juni 11, 2016 at 8:12 e m

    Väldigt intressanta inlägg som vanligt!

    En sak jag funderat på är att kolla en 30-40 år gammal börslista och se hur många bolag som försvunnit. Har du gjort något sådant?

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      juni 12, 2016 at 12:40 f m

      Nej, men det vore helt klart intressant! Finns kanske någon annan bloggare som gjort något liknande tidigare? Har för mig att jag läst något inlägg i ämnet för en tid sedan, men jag kan inte komma ihåg vart och vem som var skribenten. Kanske någon annan vet?

      Svara
  2. olf says

    juni 11, 2016 at 8:42 e m

    hur om industrivärden med i bilden?
    “Jag har inte heller tagit hänsyn till vilken effekt återinvestering av utdelat belopp skulle få i min beräkning. Hade jag tagit hänsyn till återinvestering av utdelade medel hade det varit till Industrivärdens fördel.”, jag får inte riktigt ihop det.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      juni 12, 2016 at 12:46 f m

      Tack för påpekandet! Förutsättningarna är princip de samma i alla dueller så jag kopierade dem och fick med den raden av bara farten. Iofs ser jag att det stämmer även i H&Ms fall så jag låter meningen vara kvar, men byter ut industrivärden.

      Svara
  3. JE says

    juni 12, 2016 at 2:36 e m

    “Den som investerat 10 000 kr 1995 i H&M har nämligen fått hela 85% mer i utdelning” här har du nog räknat väldigt fel 🙂

    Svara
    • JE says

      juni 12, 2016 at 2:40 e m

      Även totalavkastning med 71% mer är fel

      Svara
      • Langsiktig Investering says

        juni 12, 2016 at 3:40 e m

        Ja, man vill ju inte spela ner ett så fantastiskt resultat som H&Ms 🙂 Tack för att du uppmärksammade mig på fel som jag själv borde ha fångat vid en snabb genomläsning.

        Svara
    • Langsiktig Investering says

      juni 12, 2016 at 3:26 e m

      haha ja, det var inte lite fel heller 🙂

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Daniel H. Komarica om Hur gör du för att inte sälja?
  • Langsiktig Investering om Hur gör du för att inte sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Min aktieportfölj Ytterligare två aktieinnehav
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Sent ska syndaren vakna - mitt investeringsmisstag i TeliaSonera Sent ska syndaren vakna – min investering i TeliaSonera
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Bank of Nova Scotia Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn “rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2021 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in