Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Kriterier
  • Analyser
  • Utdelarnas kamp
  • Passiv inkomst
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Utdelarnas kamp – norsk återvinning möter amerikansk oljeutvinning

juli 8, 2017 By Langsiktig Investering 2 Comments

Det var ett tag sedan, men nu har det återigen blivit dags för en avkastningsjämförelse i inläggsserien utdelarnas kamp. Ett kärt återseende för vissa, inklusive mig själv då jag trivs med formatet.

Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp!

Vilka är då bolagen som ska duellera? Den först utmanarens verksamhet motverkar indirekt och direkt en hållbar samhällsmodell, medan den andra har en verksamhetsmodell som istället bidrar till ett hållbart samhälle. Vi börjar med det sistnämnda bolaget som säkert flera av er som läser bloggen redan känner till – nämligen Tomra.

Pantautomat från TomraDet norska återvinnings- och sorteringsbolaget har vuxit till att bli världsledande inom området återvinningslösningar. Tomra är uppdelat i två affärsområden – Collection och Sorting Solutions som i sin tur är uppdelade i tre undersegment vardera. Man kan förenklat säga att Tomra tar hand om och sorterar det som går att återvinna när det gäller framförallt glas och aluminium. Collection Solutions är det största och äldsta affärssegmentet. Bolaget har idag över 74 000 pantsystem installerade i över fyrtio marknader och Tomras maskiner fångar idag ungefär 35 miljarder använda dryckesförpackningar årligen. Affärsområdet Sorting Solutions omfattar tillverkning och försäljning av olika typer av sorteringssystem. Tomra är en global marknadsledare inom sorteringslösningar avsedda för medelstora objekt såsom bland annat flaskor, aluminium och livsmedel. Nu till nästa kombattant som är en känd utdelningsaristokrat och miljöbov från andra sidan Atlanten.

Exxon MobilExxon Mobil är världens största olje- och gasbolag och ett av världens största bolag alla kategorier. Exxon har verksamhet utspridd över nästan hela världen och producerar över 5 miljoner fat olja per dag.

Exxon Mobil Corporation har sitt huvudkontor i Irving, Texas och härstammar från den legendariske John D. Rockefellers Standard Oil Company. I likhet med de flesta oljebolag är verksamheten uppdelad i tre affärsområden.
Upstream – omfattar prospektering och produktion av olja och naturgas. Detta område står för Exxon Mobils högsta avkastning. Downstream – omfattar raffinering, produktion och distribution av olja och petroleumbaserade produkter. Chemical – innefattar tillverkning av ett brett sortiment av kemikalier.

USA är den överlägset enskilt största marknaden för Exxon Mobil och det största affärsområdet är Upstream. Morningstar anser att Exxon Mobil är det enda oljebolag som har en bred vallgrav då bolaget har en förmåga att producera olja och gas billigare än konkurrenterna samt integrera Upstream-segementet med Downstream-segementet på ett sätt som lett till ökad lönsamhet vilket konkurrenterna inte lyckats med. Tack vare sin storskaliga verksamhet kan Exxon Mobil extrahera gas och olja billigare än de flesta konkurrenter, men lönsamheten är beroende av oljepriset, vilket bolaget själva inte kan styra över. Nu när vi bekantat oss med våra kombattanter har det blivit dags att de får mötas i ringen i en avkastningsduell!

Den primära frågeställningen

För er som är nya läsare är utdelarnas kamp en avkastningsjämförelse och den primära frågeställningen är följande: 

Vilken utdelnings- samt totalavkastning skulle en investerare som köpt aktier för 10 000 kr 1995 i Tomra Systems respektive Exxon Mobil ha fått under perioden 1995 till 2017?

Vi börjar som vanligt med att sätta oss i tidsmaskinen
Innan vi kommer till själva duellen kommer här en kort beskrivning av vad Tomra respektive Exxon anno 1995 var för bolag.Tomra

När vi börjar vår utdelningsjämförelse hade Tomra precis avslutat ett rekordår där bolaget ökat vinsten med hela 91 % till 63 miljoner NOK. Sedan 1990 hade omsättning och vinst nästan fördubblats tack vare tillväxt i USA, Sverige och Tyskland. Även en rad effektiviseringsåtgärder förstärkte marginalerna under perioden. I början av 1995 hade Tomra lyckats få upp vinstmarginalen till en rekordnivå.

Trots den goda tillväxten var bolaget betydligt mindre än idag. 1995 bestod organisationen av 320 medarbetare varav 130 av dessa arbetade i Norge. Idag är antalet medarbetare över 2 700 och vinsten är 10 gånger högre än i början av 1995. Tomras verksamhet kretsade i början av perioden nästan uteslutande kring pantsystem och Tyskland var den enskilt viktigaste marknaden. Tyskland var redan då ett av de ledande länderna inom EU när det kom till återvinning av dryckesbehållare. Även Sverige och USA var viktiga marknader i början av 1995. I Sverige drevs tillväxten på 33 % för året främst av kraven på att återvinna plastflaskor som nyligen hade införts. I Tyskland där tillväxten var över  40 % under 1994 hade regeringen som mål att 90 % av alla dryckesbehållare som såldes skulle gå att återvinna 1997.

Ett nytt affärsområde växer fram

I början av det nya millenniet kom Tomra att expandera sin verksamhet genom att etablera verksamhetsbenet Sorting Solutions. Segmentet växte sedan ordentligt i betydelse, delvis genom förvärv men främst organiskt genom försäljning av nya produkter som ökar kundernas produktivitet och som minskar spill och ger förbättrad hushållning av råvaruresurser. Nedan ser vi hur affärsområdet har vuxit de senaste 15 åren och av bilden nedan kan vi se att tillväxten varit aggressiv.

Tillväxtres för affärsområdet sortering sedan 2000

Efter att till en början huvudsakligen ha varit verksamma på marknaden för plast- och pappersåtervinning har Tomra utvidgat sin verksamhet stegvis till att omfatta andra sorteringsnischer. 2006 expanderade bolaget till metallåtervinning och 2008 gav man sig in i gruvnäringen. 2011 tog Tomra ett rejält steg framåt med sitt inträde i livsmedelsindustrin, där bolagets beprövade sorteringsteknik används för att sortera utifrån kvalitet, storlek och andra egenskaper. Nedan ser vi en tidslinje över de strategiska förvärv som Tomra gjort för att öka sin verksamhet sedan 2004.

Historiskt viktiga förvärv för Tomra som gjort tillväxten mer jämn och förutsägbar

Trots verksamhetens tillväxttakt finns enligt ledningen fortfarande en betydande potential, eftersom många sorteringsprocesser fortfarande utförs manuellt och nya tekniken möjliggör sortering med en noggrannhet som tidigare inte varit möjlig.

Tomras lönsamhetsutveckling

Expansionen inom sorteringslösningar tillsammans med utrullningen av nya pantmaskiner till befintliga och nya marknader har främst drivit på lönsamhetsutvecklingen för Tomra. Så här har lönsamheten utvecklats under perioden 1995 till 2017.

Lönsamhetsutveckling - Tomra Systems

Ovan kan vi se hur omsättningen varit i stigande trend sedan 1995 medan vinstmarginalen varierat desto mer. År 2000 fick Tomra bokföra en en förlust på 383 miljoner NOK på grund av en misslyckad joint venture med Wise Metals Group i USA. 2004 var det frågan om avskrivningar relaterade till goodwill i Schweiz och omstruktureringskostnader. Marginaltappet 2010 berodde i sin tur på kraftiga böter från EU på 226 milj NOK. Trots hacken i kurvan är den historiska lönsamhetsutvecklingen imponerande – omsättningen har som sagt ökat med över 1 300 % och vinsten med över 1 000 % sett över hela perioden. Nu till den amerikanska motståndaren med verksamhet på andra sidan Atlanten.

Exxon Mobil

Exxon Mobil eller Exxon som det hette då var redan 1995 en global gigant med en omsättning på 501 miljarder dollar och en vinst på över 6,4 miljarder dollar.

Exxon Mobil

Den 30 november 1999 blev oljejätten ännu större genom fusionen av Exxon (tidigare Standard Oil Company of New Jersey) och Mobil (tidigare Standard Oil Company of New York).

Oljeprisets utveckling

1995 när vi börjar vår kamp var oljepriset på rekordlåga nivåer kring 30 dollar till följd av Gulfkriget i början av 1990-talet. Efter Gulfkriget gick nämligen råoljepriset in i en period med stadig nedgång. År 1994 nådde det inflationsjusterade oljepriset den lägsta nivån sedan 1973.

Priset vände sedan upp då USA:s ekonomi var stark och Asien-Stillahavsområdet blomstrade för att sedan 1997 återigen falla till rekordlåga nivåer. I slutet av 90-talet kom oljepriset att återhämta sig ordentligt och fram till mitten av 2008 var oljepriset i stigande trend även om kortare prisfall även förekom. Oljepriset nådde 156 dollar i juni 2008 innan priset föll abrupt i och med finanskrisen.

Oljeprisets utveckling från 1995 till 2017

Anledningen till att oljepriset är så pass intressant är att det finns ett tydligt samband mellan Exxon Mobil’s lönsamhet och priset på råolja över den studerade perioden.

Exxon Mobils lönsamhetsutveckling

Tittar vi på hur lönsamheten utvecklats för bolaget under perioden 1995 fram till årsskriftet 2016/2017 har utvecklingen varit imponerande fram till 2008 då vinsten ökat flera gånger om. Från 2009 och framåt har dock lönsamheten varit i fallande trend och vinsten var nästan 30 % lägre 2016 än 2008. Så här har lönsamheten utvecklats som helhet under perioden 1995 till 2016.

Lönsamhetsutveckling under perioden 1995 till 2017 - ExxonMobil

Som ett led att diversifiera sin intjäning har Exxon Mobil investerat allt större summor i naturgas. Under 2009 genomförde företaget ett projekt på 30 miljarder dollar för att utveckla världens största naturgasfält – North Field. Exxon Mobil gick även samman med Royal Dutch Shell och Chevron om att bygga en flytande naturgasanläggning på Barrow Island utanför Australiens kust. 2010 förvärvade Exxon Mobile XTO för 41 miljarder dollar som ett led i strategin att diversifiera sin intäktsbas. Olja utgör dock alltjämt lejonparten av energijättens intäkter. Nu när vi gjort en tillbakablick är det dags för själva avkastningsjämförelsen.

Vi börjar med hur utdelningsavkastningen ser ut för Exxon Mobil

Utdelningsavkastning under perioden 1995 till 2017 - Exxon Mobil
Av diagrammet kan vi se att Exxon i allra högsta grad är en utdelningsaristokrat då utdelningen årligen ökat under hela perioden. Utdelningstillväxten har legat på i genomsnitt 7 % per år under den studerade perioden. Totalt har utdelningen ökat med nästan 300 % sett över hela perioden.

En intressant notering i sammanhanget är att Exxon Mobil genomfört omfattande återköp av aktier under den studerade perioden vilket gjort att antalet aktier som ska ha sin andel av utdelningen är hälften av vad de var efter sammanslagningen 1999. Återköpen har underlättat utdelningshöjningar trots att kassaflödet inte varit lika starkt de senaste åren. Nu tar vi en titt på Tomras utdelningsavkastning under samma period.

Så här har utvecklingen sett ut för Tomra under samma period:

Utdelningsavkastning perioden 1995-2017 - Tomra

Tomra har inte levererat en sekventiell utdelningsavkastning eller den klassiska trappan som så många utdelningsjägare älskar. Även om estetiken saknas finns där tillväxt – utdelningen har nämligen ökat med över 600 % sett över hela perioden. Av de två utdelningsdiagrammen är Exxon Mobiles diagram utan tvekan det mer estetiskt tilltalande, men som vi tidigare konstaterat är det centrala vilken utdelningsavkastning som erhållits totalt under den studerade perioden.

Sammanställning utdelningsavkastning

Av sammanställningen nedan kan vi se att Tomra går vinnande ur striden när vi tittar på den faktiska utdelningsavkastningen för perioden 1995 fram till 2017. Den som investerade 10 000 kr 1995 i Tomra har nämligen fått 46 % eller ca 11 000 kr mer i utdelning i handen fram till 2017. Det är främst tack vare den högre utdelningstillväxten sett över hela perioden som Tomra Systems fått övertaget i utdelningskampen.

Utdelningsavkastning - Tomra och Exxon Mobil

“Utdelningsökning” visar på hur mycket utdelningen har ökat sett över hela perioden för respektive bolag utan hänsyn till antal aktier som ägts. Det omtvistade måttet “Yield on cost” – direktavkastningen beräknas på ursprungligt investerat belopp, i det här fallet 10 000 kr.

Sammanställning totalavkastning

Alla är inte lika intresserade av utdelningar och även för oss som är långsiktiga och vill avyttra bolag så sällan som möjligt är totalavkastning en avgörande parameter. Det händer ju de flesta att man ersätter portföljbolag och i en avlägsen framtid kommer även de flesta långsiktiga investerare sannolikt att sälja delar av sina aktieportföljer.

Total- och utdelningsavkastning Tomra och Exxon Mobil

När vi tittar på totalavkastningen (kursuppgång + utdelningsavkastning) står Tomra Systems åter som vinnare. Den som investerade 10 000 vid periodens början i båda bolagen har fått hela 173 % mer i totalavkastning eller 185 000 kr om han eller hon realiserat vinsten i slutet av 2017.

Slutord

I denna jämförelse står åter en nordiska marknadsledaren som vinnare. Tomra Systems vann kampen primärt på grund av en högre lönsamhetsutveckling som återspeglade sig i en bättre kursutveckling för aktien, men även en högre utdelningstillväxt sett över hela perioden spelade in.

Det är i sammanhanget viktigt att poängtera att utdelarnas kamp är en historisk jämförelse och att jämförelsen inte är något facit för framtida avkastning. Med detta sagt så ser Tomras framtid ljus ut då bolaget är väl positionerat för att kapitalisera behovet av att hushålla med jordens resurser som ett resultat av en växande medelklass och ökad urbanisering.

En investering i Exxon Mobil är i sin tur i mångt och mycket en investering i oljeprisets utveckling och sannolikheten att oljan kommer att spela samma centrala roll de kommande 22 åren känns enligt mig osannolikt. Dessutom anser jag att Exxon Mobils värdering är oförtjänt hög med tanke på hur den underliggande verksamheten utvecklats de senaste åren. Att oljejätten är en utdelningsaristokrat bidrar säkert till den oförtjänt höga värderingen. Jag satsar därför mina slantar på Tomra av dessa två och tror att återvinningsjätten även i framtiden kommer att generera en fin utdelnings- och totalavkastning.

Jag har lagt till inlägget under menyn “utdelarnas kamp” där ni hittar övriga avkastningsjämförelser.

Image courtesy of bplanet images at FreeDigitalPhotos.net

Dela det här:

  • Twitter
  • Facebook

Filed Under: Aktieanalys, Utdelningsjämförelse, Utdelningstillväxt Tagged With: Avkastningsjämförelse, Exxon Mobil, Tomra, Utdelarnas kamp, Utdelningsjämförelse

Comments

  1. Investeraren_tw says

    juli 8, 2017 at 10:46 f m

    Jag håller med om att Tomra får anses som ett fint, moget bolag. Jag äger själv aktier. Dels för direktavkastningens, men framförallt eftersom jag köpte in mig på en attraktiv nivå prismässigt vs värdet.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      juli 9, 2017 at 9:43 f m

      Tomra till rätt pris är sannolikt en god investering. Mycket som talar för att Tomra Systems även framgent kommer växa med tanke på behovet av att ta tillvara på våra resurser ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv.

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Daniel H. Komarica om Hur gör du för att inte sälja?
  • Langsiktig Investering om Hur gör du för att inte sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Min aktieportfölj Ytterligare två aktieinnehav
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Sent ska syndaren vakna - mitt investeringsmisstag i TeliaSonera Sent ska syndaren vakna – min investering i TeliaSonera
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Bank of Nova Scotia Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn “rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2021 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in