Det var ett tag sedan, men nu har det återigen blivit dags för en avkastningsjämförelse i inläggsserien utdelarnas kamp. Ett kärt återseende för vissa, inklusive mig själv då jag trivs med formatet.
Vilka är då bolagen som ska duellera? Den först utmanarens verksamhet motverkar indirekt och direkt en hållbar samhällsmodell, medan den andra har en verksamhetsmodell som istället bidrar till ett hållbart samhälle. Vi börjar med det sistnämnda bolaget som säkert flera av er som läser bloggen redan känner till – nämligen Tomra.
Det norska återvinnings- och sorteringsbolaget har vuxit till att bli världsledande inom området återvinningslösningar. Tomra är uppdelat i två affärsområden – Collection och Sorting Solutions som i sin tur är uppdelade i tre undersegment vardera. Man kan förenklat säga att Tomra tar hand om och sorterar det som går att återvinna när det gäller framförallt glas och aluminium. Collection Solutions är det största och äldsta affärssegmentet. Bolaget har idag över 74 000 pantsystem installerade i över fyrtio marknader och Tomras maskiner fångar idag ungefär 35 miljarder använda dryckesförpackningar årligen. Affärsområdet Sorting Solutions omfattar tillverkning och försäljning av olika typer av sorteringssystem. Tomra är en global marknadsledare inom sorteringslösningar avsedda för medelstora objekt såsom bland annat flaskor, aluminium och livsmedel. Nu till nästa kombattant som är en känd utdelningsaristokrat och miljöbov från andra sidan Atlanten.
Exxon Mobil är världens största olje- och gasbolag och ett av världens största bolag alla kategorier. Exxon har verksamhet utspridd över nästan hela världen och producerar över 5 miljoner fat olja per dag.
Exxon Mobil Corporation har sitt huvudkontor i Irving, Texas och härstammar från den legendariske John D. Rockefellers Standard Oil Company. I likhet med de flesta oljebolag är verksamheten uppdelad i tre affärsområden.
Upstream – omfattar prospektering och produktion av olja och naturgas. Detta område står för Exxon Mobils högsta avkastning. Downstream – omfattar raffinering, produktion och distribution av olja och petroleumbaserade produkter. Chemical – innefattar tillverkning av ett brett sortiment av kemikalier.
USA är den överlägset enskilt största marknaden för Exxon Mobil och det största affärsområdet är Upstream. Morningstar anser att Exxon Mobil är det enda oljebolag som har en bred vallgrav då bolaget har en förmåga att producera olja och gas billigare än konkurrenterna samt integrera Upstream-segementet med Downstream-segementet på ett sätt som lett till ökad lönsamhet vilket konkurrenterna inte lyckats med. Tack vare sin storskaliga verksamhet kan Exxon Mobil extrahera gas och olja billigare än de flesta konkurrenter, men lönsamheten är beroende av oljepriset, vilket bolaget själva inte kan styra över. Nu när vi bekantat oss med våra kombattanter har det blivit dags att de får mötas i ringen i en avkastningsduell!
Den primära frågeställningen
För er som är nya läsare är utdelarnas kamp en avkastningsjämförelse och den primära frågeställningen är följande:
Vilken utdelnings- samt totalavkastning skulle en investerare som köpt aktier för 10 000 kr 1995 i Tomra Systems respektive Exxon Mobil ha fått under perioden 1995 till 2017?
Vi börjar som vanligt med att sätta oss i tidsmaskinen
Innan vi kommer till själva duellen kommer här en kort beskrivning av vad Tomra respektive Exxon anno 1995 var för bolag.
När vi börjar vår utdelningsjämförelse hade Tomra precis avslutat ett rekordår där bolaget ökat vinsten med hela 91 % till 63 miljoner NOK. Sedan 1990 hade omsättning och vinst nästan fördubblats tack vare tillväxt i USA, Sverige och Tyskland. Även en rad effektiviseringsåtgärder förstärkte marginalerna under perioden. I början av 1995 hade Tomra lyckats få upp vinstmarginalen till en rekordnivå.
Trots den goda tillväxten var bolaget betydligt mindre än idag. 1995 bestod organisationen av 320 medarbetare varav 130 av dessa arbetade i Norge. Idag är antalet medarbetare över 2 700 och vinsten är 10 gånger högre än i början av 1995. Tomras verksamhet kretsade i början av perioden nästan uteslutande kring pantsystem och Tyskland var den enskilt viktigaste marknaden. Tyskland var redan då ett av de ledande länderna inom EU när det kom till återvinning av dryckesbehållare. Även Sverige och USA var viktiga marknader i början av 1995. I Sverige drevs tillväxten på 33 % för året främst av kraven på att återvinna plastflaskor som nyligen hade införts. I Tyskland där tillväxten var över 40 % under 1994 hade regeringen som mål att 90 % av alla dryckesbehållare som såldes skulle gå att återvinna 1997.
Ett nytt affärsområde växer fram
I början av det nya millenniet kom Tomra att expandera sin verksamhet genom att etablera verksamhetsbenet Sorting Solutions. Segmentet växte sedan ordentligt i betydelse, delvis genom förvärv men främst organiskt genom försäljning av nya produkter som ökar kundernas produktivitet och som minskar spill och ger förbättrad hushållning av råvaruresurser. Nedan ser vi hur affärsområdet har vuxit de senaste 15 åren och av bilden nedan kan vi se att tillväxten varit aggressiv.
Efter att till en början huvudsakligen ha varit verksamma på marknaden för plast- och pappersåtervinning har Tomra utvidgat sin verksamhet stegvis till att omfatta andra sorteringsnischer. 2006 expanderade bolaget till metallåtervinning och 2008 gav man sig in i gruvnäringen. 2011 tog Tomra ett rejält steg framåt med sitt inträde i livsmedelsindustrin, där bolagets beprövade sorteringsteknik används för att sortera utifrån kvalitet, storlek och andra egenskaper. Nedan ser vi en tidslinje över de strategiska förvärv som Tomra gjort för att öka sin verksamhet sedan 2004.
Trots verksamhetens tillväxttakt finns enligt ledningen fortfarande en betydande potential, eftersom många sorteringsprocesser fortfarande utförs manuellt och nya tekniken möjliggör sortering med en noggrannhet som tidigare inte varit möjlig.
Tomras lönsamhetsutveckling
Expansionen inom sorteringslösningar tillsammans med utrullningen av nya pantmaskiner till befintliga och nya marknader har främst drivit på lönsamhetsutvecklingen för Tomra. Så här har lönsamheten utvecklats under perioden 1995 till 2017.
Ovan kan vi se hur omsättningen varit i stigande trend sedan 1995 medan vinstmarginalen varierat desto mer. År 2000 fick Tomra bokföra en en förlust på 383 miljoner NOK på grund av en misslyckad joint venture med Wise Metals Group i USA. 2004 var det frågan om avskrivningar relaterade till goodwill i Schweiz och omstruktureringskostnader. Marginaltappet 2010 berodde i sin tur på kraftiga böter från EU på 226 milj NOK. Trots hacken i kurvan är den historiska lönsamhetsutvecklingen imponerande – omsättningen har som sagt ökat med över 1 300 % och vinsten med över 1 000 % sett över hela perioden. Nu till den amerikanska motståndaren med verksamhet på andra sidan Atlanten.
Exxon Mobil eller Exxon som det hette då var redan 1995 en global gigant med en omsättning på 501 miljarder dollar och en vinst på över 6,4 miljarder dollar.
Den 30 november 1999 blev oljejätten ännu större genom fusionen av Exxon (tidigare Standard Oil Company of New Jersey) och Mobil (tidigare Standard Oil Company of New York).
Oljeprisets utveckling
1995 när vi börjar vår kamp var oljepriset på rekordlåga nivåer kring 30 dollar till följd av Gulfkriget i början av 1990-talet. Efter Gulfkriget gick nämligen råoljepriset in i en period med stadig nedgång. År 1994 nådde det inflationsjusterade oljepriset den lägsta nivån sedan 1973.
Priset vände sedan upp då USA:s ekonomi var stark och Asien-Stillahavsområdet blomstrade för att sedan 1997 återigen falla till rekordlåga nivåer. I slutet av 90-talet kom oljepriset att återhämta sig ordentligt och fram till mitten av 2008 var oljepriset i stigande trend även om kortare prisfall även förekom. Oljepriset nådde 156 dollar i juni 2008 innan priset föll abrupt i och med finanskrisen.
Anledningen till att oljepriset är så pass intressant är att det finns ett tydligt samband mellan Exxon Mobil’s lönsamhet och priset på råolja över den studerade perioden.
Exxon Mobils lönsamhetsutveckling
Tittar vi på hur lönsamheten utvecklats för bolaget under perioden 1995 fram till årsskriftet 2016/2017 har utvecklingen varit imponerande fram till 2008 då vinsten ökat flera gånger om. Från 2009 och framåt har dock lönsamheten varit i fallande trend och vinsten var nästan 30 % lägre 2016 än 2008. Så här har lönsamheten utvecklats som helhet under perioden 1995 till 2016.
Som ett led att diversifiera sin intjäning har Exxon Mobil investerat allt större summor i naturgas. Under 2009 genomförde företaget ett projekt på 30 miljarder dollar för att utveckla världens största naturgasfält – North Field. Exxon Mobil gick även samman med Royal Dutch Shell och Chevron om att bygga en flytande naturgasanläggning på Barrow Island utanför Australiens kust. 2010 förvärvade Exxon Mobile XTO för 41 miljarder dollar som ett led i strategin att diversifiera sin intäktsbas. Olja utgör dock alltjämt lejonparten av energijättens intäkter. Nu när vi gjort en tillbakablick är det dags för själva avkastningsjämförelsen.
Vi börjar med hur utdelningsavkastningen ser ut för Exxon Mobil
Av diagrammet kan vi se att Exxon i allra högsta grad är en utdelningsaristokrat då utdelningen årligen ökat under hela perioden. Utdelningstillväxten har legat på i genomsnitt 7 % per år under den studerade perioden. Totalt har utdelningen ökat med nästan 300 % sett över hela perioden.
En intressant notering i sammanhanget är att Exxon Mobil genomfört omfattande återköp av aktier under den studerade perioden vilket gjort att antalet aktier som ska ha sin andel av utdelningen är hälften av vad de var efter sammanslagningen 1999. Återköpen har underlättat utdelningshöjningar trots att kassaflödet inte varit lika starkt de senaste åren. Nu tar vi en titt på Tomras utdelningsavkastning under samma period.
Så här har utvecklingen sett ut för Tomra under samma period:
Tomra har inte levererat en sekventiell utdelningsavkastning eller den klassiska trappan som så många utdelningsjägare älskar. Även om estetiken saknas finns där tillväxt – utdelningen har nämligen ökat med över 600 % sett över hela perioden. Av de två utdelningsdiagrammen är Exxon Mobiles diagram utan tvekan det mer estetiskt tilltalande, men som vi tidigare konstaterat är det centrala vilken utdelningsavkastning som erhållits totalt under den studerade perioden.
Sammanställning utdelningsavkastning
”Utdelningsökning” visar på hur mycket utdelningen har ökat sett över hela perioden för respektive bolag utan hänsyn till antal aktier som ägts. Det omtvistade måttet ”Yield on cost” – direktavkastningen beräknas på ursprungligt investerat belopp, i det här fallet 10 000 kr.
Sammanställning totalavkastning
Alla är inte lika intresserade av utdelningar och även för oss som är långsiktiga och vill avyttra bolag så sällan som möjligt är totalavkastning en avgörande parameter. Det händer ju de flesta att man ersätter portföljbolag och i en avlägsen framtid kommer även de flesta långsiktiga investerare sannolikt att sälja delar av sina aktieportföljer.
När vi tittar på totalavkastningen (kursuppgång + utdelningsavkastning) står Tomra Systems åter som vinnare. Den som investerade 10 000 vid periodens början i båda bolagen har fått hela 173 % mer i totalavkastning eller 185 000 kr om han eller hon realiserat vinsten i slutet av 2017.
Slutord
I denna jämförelse står åter en nordiska marknadsledaren som vinnare. Tomra Systems vann kampen primärt på grund av en högre lönsamhetsutveckling som återspeglade sig i en bättre kursutveckling för aktien, men även en högre utdelningstillväxt sett över hela perioden spelade in.
Det är i sammanhanget viktigt att poängtera att utdelarnas kamp är en historisk jämförelse och att jämförelsen inte är något facit för framtida avkastning. Med detta sagt så ser Tomras framtid ljus ut då bolaget är väl positionerat för att kapitalisera behovet av att hushålla med jordens resurser som ett resultat av en växande medelklass och ökad urbanisering.
En investering i Exxon Mobil är i sin tur i mångt och mycket en investering i oljeprisets utveckling och sannolikheten att oljan kommer att spela samma centrala roll de kommande 22 åren känns enligt mig osannolikt. Dessutom anser jag att Exxon Mobils värdering är oförtjänt hög med tanke på hur den underliggande verksamheten utvecklats de senaste åren. Att oljejätten är en utdelningsaristokrat bidrar säkert till den oförtjänt höga värderingen. Jag satsar därför mina slantar på Tomra av dessa två och tror att återvinningsjätten även i framtiden kommer att generera en fin utdelnings- och totalavkastning.
Jag har lagt till inlägget under menyn ”utdelarnas kamp” där ni hittar övriga avkastningsjämförelser.
Image courtesy of bplanet images at FreeDigitalPhotos.net
Jag håller med om att Tomra får anses som ett fint, moget bolag. Jag äger själv aktier. Dels för direktavkastningens, men framförallt eftersom jag köpte in mig på en attraktiv nivå prismässigt vs värdet.
Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/
Tomra till rätt pris är sannolikt en god investering. Mycket som talar för att Tomra Systems även framgent kommer växa med tanke på behovet av att ta tillvara på våra resurser ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv.