När julen och det nya året står för dörren finns det många trevliga inom- och utomhusaktiviteter som man kan ägna sig åt såsom skidåkning, glöggdrickande och paket-öppnade. För många aktienördar som jag själv så står sannolikt portföljöversynen så här års högt på listan. Det finns få saker som är så roliga som att följa upp och begrunda sin aktieportföljs sammansättning.
Visserligen har senaste tidens nedgång förtagit glädjen något, men i det läge vi befinner oss i nu kan det vara viktigare än någonsin. I dagens inlägg tänkte jag ta upp en nyttig excersis som med fördel kan göras i samband med portföljuppföljningen.
För att kunna göra exercisen behöver innehaven finnas uppställda i tabellform där det i en av kolumnerna behöver framgå hur stor andel respektive bolag utgör av aktieportföljen. Det underlättar också om aktuella värderingsmått såsom P/E, EV/EBIT, EV/FCF finns för respektive aktie i tabellen.
Steg ett i denna enkla övning
Det första jag gör är att skapa en ny kolumn som jag kallar kvalitetspoäng där jag poängsätter de olika innehaven på en skala från 1 till 5. Ett bolag som fått en 5 har i regel stark balansräkning, hållbara konkurrensfördelar som visar sig i en hög avkastning på investerat kapital över tid och har en verksamhet som ligger rätt i tiden med stort tillväxtutrymme. Observera att jag inte tar hänsyn till nuvarande värdering i poängsättningen.
Steg två
I nästa steg sorterar jag tabellen med hjälp av kolumnen som innehåller andelsdata i fallande ordning. Om jag gjort rätt ska det bolag som har störst portföljvikt hamna högst upp och det med lägst längst ned.
Sedan delar jag in bolagen i ett antal grupper baserat på hur stor andel de utgör av portföljen. Senast det begav sig skapade jag följande fyra grupper:
- Grupp 1: Aktier som utgör mellan 0 – 4 % av portföljen
- Grupp 2: Aktier som utgör mellan 5 – 9%
- Grupp 3: Aktier med en portföljandel på mellan 10 – 14 %
- Grupp 4: Aktier som utgör => 15 %
Bolag som ingår i samma grupp ger jag för tydlighetens skull en och samma färg i tabellen.
Steg 3
I detta skede funderar jag över om bolagen i respektive grupp har en portföljvikt som känns rimlig för just det innehavet. Utvärderingen görs med hjälp av kvalitetspoängen jag satt tidigare samt några värderingsmått och en nypa sunt förnuft.
Så här resonerar jag lite förenklat inom respektive kategori:
Grupp 1: Aktier som utgör mellan 0 – 4 %
Här kan aktier som är relativt nya bekantskaper finnas då jag inte vill ta en för stor position innan jag lärt känna bolagen i fråga. Har det visat sig att ett bolag inte är så bra som jag först trott kan det bli tal om försäljning.
Här kan också bolag finnas som jag ägt en längre tid, men som för stunden inte uppskattas av marknaden. I den här kategorin kan också bolag av lägre kvalitet finnas om värderingen är tillräckligt låg för att motivera köp.
Grupp 2: Aktier som utgör mellan 5 – 9 %
I det här intervallet återfinns de flesta bolag jag äger. Jag känner i regel bolagen i den här storleksklassen väl och kvaliteten är i regel hög. Om värderingen är riktigt lockande kan även bolag med lite lägre kvalitet få finnas i den här kategorin.
Grupp 3: Aktier med en portföljandel på mellan 10 – 14 %
Här vill jag se att bolagen är högkvalitativa och har en rimlig värdering i förhållande till kvaliteten. Bolagen i den här kategorin måste ha en verksamhet jag känner väl och som är stabil och konkurrenskraftig. Aktier i den här kategorin har ofta haft en bra kursresa då jag som regel investerar 5 % av portföljen i ett nytt bolag.
Grupp 4: Aktier som utgör => 15 % portföljen
Det är sällan som det för min del finns bolag i den här kategorin och det krävs högsta kvalitetspoäng i kombination med låg värdering för att jag ska våga låta ett bolag utgöra en så stor andel av portföljen. Om ett bolag med mediokra kvalitetspoäng vuxit sig så här stort och värderingen inte är låg brukar jag ofta välja att omfördela dela delar av innehavet till lägre värderade kandidater.
Slutord
Jag hoppas att detta blygsamma inlägg inspirerar någon att pröva övningen och kommer till någon ny insikt på vägen. För mig har det i alla fall varit värdefullt att på detta sett se över portföljsammansättningen och pröva om jag känner mig bekväm med de andelar som olika innehav utgör av min portfölj i förhållande till deras kvalitet och aktuell värdering.
Image courtesy of vectorolie at FreeDigitalPhotos.net
Tjena!
Blir kul för egen del att sammanfatta året då det är mitt första hela år på börsen, även om jag inte kommer använda just din övning;).
Men det jag undrar är vad man använder ev/ebit och ev/fcf till?
Tack för en blogg och god jul!
Tack, kul att höra Daniel! Ev/ebit och ev/fcf är precis som P/E-talet värderingsmått (ger en indikation kring om en aktie är högt eller lågt värderad). Förlåt för sent svar, har varit fullt upp senaste tiden..
God Jul och gott nytt år!
Hej.
Kör allt 100% i Avanza Global långsiktigt. Sköter sig själv automatisk månadssparande och följer världsindex. Lycka till.
Mvh.jacke77
Tack, det gäller att hitta en strategi man känner sig bekväm med. 🙂 Något som kan vara bra att känna till när man köper en global fond är att ca 70 % av innehaven är noterade i Nordamerika.
Mvh