Här kommer en kort kommentar till Mekonomens senaste bokslutskommuniké som inte bjöd på någon större dramatik åt något håll egentligen. Sørensen og Balchen, Mekonomen Norway och MECA har stärkt sina resultat i det fjärde kvartalet och för helåret 2015. Samtliga koncernbolag har tagit marknadsandelar under året som varit, vilket är glädjande och under året har intäkterna totalt ökat med 7% till 5 761 miljoner.
Tyvärr har inte omsättningsökningen lett till motsvarande ökning på sista raden, då vinsten före skatt och räntekostnader (EBIT) minskade med 3,6% och landade på 616 (639) miljoner kr. Det var främst engångsposter i anslutning till nedläggningen av verksamheten i Danmark som tyngde, men även den norska kronan påverkade resultatet negativt. Totalt påverkades vinsten för helåret av av- och nedskrivningar på motsvarande 167 miljoner, där engångskostnader förknippade med Danmark stod för 31 miljoner. Viktigt att notera är att Mekonomen redan betalat för de kostnader som nu skrivs av eller med andra ord avskrivningar påverkar inte kassaflödet (ut- eller inbetalningar).
Kassaflödet
För att se om Mekonomen fortfarande tjänar pengar behöver vi titta på kassaflödet och specifikt det fria kassaflödet. Det fria kassaflödet utgörs av de pengar som blir över efter att ett bolag förbrukat de likvida medel som behövs för att bedriva den löpande verksamheten och för att skapa avkastning genom investering. För helåret motsvarade det fria kassaflödet 8,16 kr per aktie vilket täcker utdelningen som föreslogs för i år på 7 kr (utdelningsandel på ca 86%). Skuldsättningen var i princip oförändrad under perioden.
Inför fortsättningen
Förutsättningar enligt bolagets VD Magnus Johansson ser bättre ut för 2016 då bilparken är något större i Sverige efter att nybilsförsäljningen hamnat på en historiskt hög nivå. Det kalla vädret i januari påverkade försäljningen på årets första månad positivt (det är alltså inte bara Fortum och Beijer Alma som gynnas av dåligt väder, utan även Mekonomen).
Danmark tynger fortfarande, men den underliggande rörelsen är alltjämt stark vilket syns på kassaflödet. Mekonomen lade ner butiker, huvudkontor och lager i Danmark efter flera år av förluster. Bolaget har dock behållit sina franchiseverkstäder i landet och dessa får sina reservdelsleveranser direkt från centrallagret. Problemen ligger i nuläget framförallt på intäktssidan, inte på kostnadsposterna, enligt VD:n.
Mekonomen har fortsatt en plats i min portfölj med sin stabila verksamhet där investeringsbehoven är relativt låga i förhållande till det kassaflöde bolaget genererar. Frågan är emellertid hur tillväxten ser ut framöver och hur pass mycket Mekonomen kan öka sin lönsamheten? Kommer exempelvis det egna varumärke inom reservdelar, Promeister fortsätta att växa i samma fina takt som tidigare? Jag har dock inte bråttom med att få svaren och medan jag följer utvecklingen tar jag del av utdelningen som det stabila kassaflödet möjliggör.
Tack för att du delar med dig av dina tankar…
Tack, kände att jag spontant ville skriva några rader kring rapporten.
Mvh