Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

BHP Billiton – innebär den sänkta utdelningen att det är dags att sälja?

februari 23, 2016 By Langsiktig Investering 6 Comments

Idag eller igår, beroende på tidszon, rapporterade BHP Billiton resultatet för det senaste halvåret. Rapporten var ingen munter läsning för oss aktieägare. Råvarujätten gjorde sin första förlust på 16 år och redovisade ett negativt resultat på 5,67 miljarder dollar jämfört med en vinst på 5,35 miljarder för samma period ett år tidigare. I samband med rapporten meddelade BHP Billiton att man sänker utdelningen med hela 74% och man överger därmed sin progressiva utdelningspolicy. Utdelningssänkningen är den första sedan 1988.

Råvarujätten - BHP Billiton har det tufft
Vad har då hänt på lite drygt ett år? Har BHP Billiton blivit ett sämre bolag? Svaret på den sista frågan är enligt mig nej, även om man kan ifrågasätta ledningens beslut att tillsammans med huvudkonkurrenterna Rio Tinto och Vale översvämma marknaden med järnmalm. Men om inte bolaget försämrats vad är då problemet? För oss som inte levt under en sten senaste året är svaret lika enkelt som det är självklart – produkterna man säljer har minskat i värde. Eller med andra ord priset på råvaror såsom järnmalm och olja har sjunkit till nivåer som få kunde föreställa sig för ett år sedan. Tabellen nedan visar på hur priserna förändrats för de råvaror som ingår i BHP Billitons produktportfölj, vilket jag tycker talar sitt tydliga språk.

Priser på råvaror som ingår i BHP Billitons råvaruportfölj

Det var det extremt låga priset på olja som tvingade BHP Billiton att skriva ner värdet på sina nordamerikanska skifferoljetillgångar med nästan 5 miljarder under perioden. Utöver nedskrivningar relaterade till oljepriset belastades också resultatet av engångsgångskostnader kopplat till dammolyckan i Brasilen på nästan 900 miljoner dollar (en olycka kommer sällan ensam).

Är framtiden enbart bäcksvart?
Nej, det finns ljus i tunneln. Råvarujätten är inte ensam om att svettas på grund av de låga råvarupriserna – flera konkurrenter har det tufft och de flesta har det ännu tuffare än BHP Billiton vars balansräkning fortfarande är bland de starkaste i branschen med en soliditet på 52%. Förändringen av utdelningpolicyn förväntas spara ca 6 miljarder dollar, vilket tillsammans med planerade kostnadsbesparingar kommer att göra att BHP har goda förutsättningar att köpa fina tillgångar från krisande konkurrenter med sämre finanser.

Hur kommer jag agera i och med förlusten och utdelningssänkningen?
Kommer jag i och med den stora förlusten och utdelningssänkningen omedelbart ska sälja mitt innehav? Nej, självklart inte. Man ska aldrig köpa och sälja aktier i affekt, utan i lugn och ro låta besluten verka fram. När jag först investerade i bolaget var jag medveten om att det finnas risker med att köpa ett bolag som är beroende av råvarupriser för sin intjäning, men bedömde att bolaget var väl rustat för att klara ytterligare nedgångar av råvarupriserna av främst tre anledningar:
Bolaget har bland de lägsta produktionskostnaderna per producerat ton järnmalm i kraft av sina effektiva anläggningar i Australien, den mest diversifierade råvaruportföljen i branschen och bland de starkaste balansräkningarna i sektorn.

Jag är av uppfattningen att inget av det ovan nämnda har förändrats, även om jag inte i min vildaste fantasi kunde föreställa mig ett så brant prisfall. Huruvida investeringen kommer att löna sig på sikt beror enligt mig främst på om råvaror i allmänhet och järnmalm i synnerhet återhämtar sig från nuvarande nivåer.

Jag kommer att tillsvidare behålla mina aktier då jag fortfarande tror att bolaget har bland de bästa förutsättningarna i branschen att överleva denna råvarukris och kanske till och med komma ut starkare på andra sidan. Tror man emellertid att råvarupriserna kommer att stanna på denna nivå väldigt länge eller är kortsiktig ska man nog sälja.

Vad kan vi då lära oss av detta?
Den första lärdomen är att det i regel är klokt att undvika råvaruberoende bolag som har begränsade möjligheter att styra sitt öde (i en sådan extrem marknad som denna) då de inte själva kan höja priset på sin produkt genom att erbjuda bättre kvalitet.

Det är lätt hänt att enbart fokusera på årets avkastning och glömma bort att det är den långsiktiga utvecklingen som avgör hur stor den slutgiltiga utdelningsavkastningen blir. Mina tidigare jämförelser har visat på att det är långt ifrån alltid det bolag med jämnast utdelningskurva som på sikt levererar den högsta utdelningsavkastningen.

En annan lärdom är att man inte bör drabbas av panik för att ett bolag sänker utdelningen. Istället bör man titta på själva orsaken till sänkningen och fundera ett eller två varv till innan man agerar. I dessa lägen är det i slutändan ofta bättre att inte agera.

Sist men inte minst – glöm inte bort att det inte enbart är utdelningen vi betalar för utan främst andelar i ett bolag och att det är verksamhetens framtida förutsättningar att leverera utdelningsavkastning som är det viktiga. En sänkt utdelning är visserligen ofta ett symptom på att något inte står rätt till men det bör inte automatiskt leda till att man säljer. Istället bör man titta på bolagets långsiktiga förutsättningar.

 

Andra inlägg på liknande tema

Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
Lita inte för mycket på en låg utdelningsandel - Det kan kosta dig
När är stoleken på den passiva inkomsten som viktigast?

Filed Under: Bolagsspecifika inlägg, Delårsrapporter, Utdelning Tagged With: BHP Billiton, Delårsrapport, Utdelning, Utdelningssäkning

Comments

  1. Tom says

    februari 24, 2016 at 9:31 f m

    Så länge det är stater som styr över råvarupriser och inte marknaden så är det helt omöjligt att göra några som helst kalkyler. Till synes obegränsade statliga medel håller gruvor under armarna så de kan fortsätta överproducera till förlust. Om Kina, Europa, Australien, USA mm kan komma överens unilateralt, och inte bara öka skyddstullar så blir branschen intressant. Dessförinnan är det hela bara korrupt och i obalans.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 24, 2016 at 4:29 e m

      Ja, det är onekligen problematiskt att aktörer som Kina subventioneras, även om det finns gränser för hur långt stater kan gå för att skydda sin inhemska industri. Jag kanske har en för optimistisk syn kring den fria marknadens förmåga att på sikt belöna bolag som BHP Billiton som har en kostnadseffektiv verksamhet.

      Svara
  2. Anonym says

    februari 24, 2016 at 1:21 e m

    Följande stycke tycker jag är ett väldigt märkligt resonemang:

    ”Vad har då hänt på lite drygt ett år? Har BHP Billiton blivit ett sämre bolag? Svaret på den sista frågan är enligt mig nej…Men om inte bolaget försämrats vad är då problemet? För oss som inte levt under en sten senaste året är svaret lika enkelt som det är självklart – produkterna man säljer har minskat i värde.”

    En liten jämförelse med Facit AB från wikipedia: ”År 1970 kom att bli höjdpunkten i Facits historia……. redan 1972 hotades Facit av konkurs.”

    Facit var en världskoncern som tillverkade mekaniska kontorsmaskiner och marknaden för dessa slogs ut av ny teknik. Enligt ditt resonemang skulle man då kunna säga att Facit inte blev ett sämre bolag utan det var bara produkterna man säljer som minskat i värde?

    För mig är det alldeles självklart att kvaliteten på ett företag hänger ihop med dess förmåga att ta betalt för sina produkter.

    /LD

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 24, 2016 at 4:22 e m

      Råvaruberoende bolag inte kompensera för fallande marginaler genom prishöjningar eftersom deras produkter inte kan bli så mycket bättre än konkurrenternas att det motiverar ett väsentligt högre slutpris. Olja som olja och järnmalm som järnmalm förenklat uttryckt.
      Ett företag såsom Apple har emellertid möjligheter att behålla sina marginaler även om priset på någon enskild komponent skulle stiga, eftersom de med sin ”know how” skapar en helt ny produkt där kvalitet är avgörande för slutpriset. De kan med andra ord justera priset på sin produkt för att bibehålla lönsamheten utan att förlora kunder.

      Vad BHP och Rio emellertid kan påverka är vilka volymer man utvinner/producerar och till vilken kostnad, men högre volymer lägre kostnad kan inte kompensera för fallande priser. Råvarubolag som BHP behöver därför se till att man har en stark balansräkning, då intäkterna kommer variera från år till år i och med råvarornas prissvängningar. BHP är både en ”low-cost provider” och har en stark balansräkning.

      Svara
  3. Per says

    februari 24, 2016 at 8:43 e m

    Hej,

    När jag kikade på nyckeltalen via 4-traders ser det ut som att BHP billiton nu värderas till egenkapitalet eller strax under egenkapitalet (jag är dock lite osäker på om det kan stämma). Frågan är om det någonsin inträffat tidigare. Råvaror eller företag av commodity-typ är volatilt men om man ska investera i detta så är en lågkostnadsproducent som BHP antagligen det bästa valet. Dessutom är teknikrisken låg med denna typ av bolag. Jag har läst någonstans att ”Big oil” gett en överavkastning på 2-3% jämfört med index sett över flera decennier, men att de kan underprestera under lång tid pga av att priserna är så volatila. Nu säljer ju BHP utöver olja flera andra råvaror och framförallt järnmalm så man kanske inte kan räkna in de i den historiken. Av detta har jag hursomhelst dragit slutsatsen att denna typ av bolag antagligen bör ägas över extremt lång tid på flera decennier och att tex 10 år är för kort tid. Jag tycker råvarubolagen ser intressanta ut till en pensionsportfölj i nuläget men att försöka pricka botten är förmodligen dömt att misslyckas. Mvh Per

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 24, 2016 at 9:42 e m

      Hej Per!
      Jag tror du är helt rätt ute i ditt resonemang. BHP Billiton är ett sant test för den som hävdar att hon eller han är långsiktig. Jag är övertygad om att vändningen kommer, men jag skulle inte satsa en krona på att gissa tidpunkten för den samma. I vilket fall ska det bli spännande att om några år utvärdera vilken utdelningsavkastning som BHP Billiton genererat jämfört med mer ”säkra” alternativ.

      Mvh

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in