En kommentar kopplat till min långsiktiga målsättning i dagarna blev den katalysator jag behövde för att revidera den långsiktiga målbilden (med tillhörande beräkningar) som planerat göra ett tag nu men inte kommit till skott. Anledningen till att jag velat revidera vårt sparmål är att flera förutsättningar har förändrats ganska rejält sedan jag gjorde uträkningen för snart 2 år sedan.
- Till att börja med är jag och min fru är överens om att vi kommer behöva mer än 535 000 kr per år för att verkligen kunna känna oss ekonomiskt oberoende. Ett av våra största intressen är att resa, något som kostar pengar.
- Det är idag mycket billigare att köpa aktier både i Norden och på andra sidan Atlanten, vilket inte min tidigare uträkning tog hänsyn till.
- Jag inser när jag detaljstuderar mina uträkningar för snart 2 år sedan att det finns förbättringspotential och att jag inte fått med alla variabler. Uträkningarna har tjänat mig väl, men kan behöver utvecklas. Det finns en idag en utmärkt tjänst som bloggaren Stefan Thelenius (z2036) tagit fram vid namn Sparkalkylator Deluxe med vilkens hjälp jag kan göra nya beräkningar och revidera mina tidigare antaganden.
- Den passiva inkomst vi vill uppnå om 18 år är på ca 785 000 kr årligen. (beloppet är inflationsjusterat med 1,5 % per år)
- Min familj kommer att månadsspara ca 14 000 kr, som kommer att räknas upp med 1,5 % årligen. (Motsvarande våra löneökningar konservativt räknat)
- Jag uppskattar courtagekostnader till ca 0,4 % per köp.
- Utdelningar och nysparande investeras i aktier med en direktavkastning och en ungefärlig utdelningstillväxt enligt tabellen nedan.
Direktavkastning i nuläget |
Långsiktig utdelningstillväxt per år |
2,18 %
|
16 %
|
2,44 %
|
15 %
|
2,71%
|
14 %
|
3,01 %
|
13 %
|
3,32 %
|
12 %
|
3,65 %
|
11 %
|
4,01 %
|
10%
|
4,37 %
|
9 %
|
4,76%
|
8 %
|
5,17 %
|
7 %
|
5,61 %
|
6 %
|
6,05 %
|
5 %
|
6,52 %
|
4 %
|
6,89 %
|
3 %
|
7,47 %
|
2 %
|
8 %
|
1 %
|
8,51 % |
Ingen tillväxt behövs
|
Som några av er uppmärksamma läsare kanske märkt har jag uppdaterat bevakningslistan eftersom mina krav på direktavkastning och utdelningstillväxt har förändrats. Då min värderingsmodell bygger på flera parametrar än utdelningstillväxt och direktavkastning har inte mina kurstak påverkats radikalt i någon riktning, men taken har överlag höjts vilket kommer att behövas med tanke på det nya tuffa sparmålet.
Jag har medvetet valt att sätta gränsen för långsiktig utdelningstillväxt per år till 16% då jag inte tror att det är realistiskt att förvänta sig en högre utdelningstillväxt i genomsnitt över en så lång tidsperiod. Jag har insett att mina prognoser blir mer osäkra ju högre utdelningstillväxt jag förväntar mig de närmaste 18 åren. Jag lutar mer och mer åt att försöka köpa bolag där direktavkastningen är närmare 4% eller högre då kravet på utdelningstillväxt blir mer rimligt. Jag har förutom bevakningslistan även uppdaterat menyerna ”Sparmål”, ”Investeringkriterier” och ”Passiva inkomst” efter justeringen.
Det känns som bra tajming att spänna bågen ytterligare med tanke på att det nya året snart är här, ungefär som en överviktig person som gått ner i vikt under året som gått och fått mersmak. Min tidigare målsättning var helt enkelt inte tillräckligt vass så jag har passat på att spänna bågen ytterligare genom att förkorta spartiden med ett helt år.
Ha en fortsatt trevlig dag där ute!
*Image courtesy of Sira Anamwong images at FreeDigitalPhotos.net
Spännande läsning, som alltid.
Hoppas din nya målsättning ger de resultat du vill!
Tack! Kul att höra att du uppskattade inlägget Angel. Ja, den som lever får se. 🙂
Tycker du resonerar helt klokt!
Jag har själv suttit mycket i helgen med tankarna kring mitt planerade mål och hur jag kanske bör överväga en eventuell justering i mitt förfarande. Satsar jag för mycket i bolag som just nu har högre DA men sämre tillväxt och vice versa? Var är den gyllene gränsen? Vad passar mig bäst etc.?
Svåra frågor som var och en måste gå till sig själv för att finna svar. Jag kommer använda nyårstiderna till att följa upp detta år samt utsatt plan etc.
På tal om ngt helt annat. Jag sitter med en analys av UNH och gillar vad jag läser hittills. Kanske ngt för herrn att se över?
Glad Lucia till dig och din fämil:)
/Sofokles
Hej Sofokles!
Helt rätt, tror att det är väl investerad tid att åtminstone någon gång per år fundera kring ens långsiktiga målsättningar och strategier.
Ja, att fokusera för mycket på direktavkastningen och förbise framtidsutsikterna kan bli kostsamt, men det kan vara minst lika farligt att ha en övertro till utdelningstillväxten hos ett bolag och köpa till låg DA. Tvingas jag välja så föredrar jag som sagt bolag med lite högre direktavkastning där det krävs en mindre imponerande utdelningstillväxt för att vi ska nå våra långsiktiga mål. Jag tror att det är få bolag som kan prestera en genomsnittligt årlig utdelningstillväxt på mellan 15-16% över tid och jag kommer därför att undvika i aktier med en direktavkastning på under 3% framöver.
Tack för tipset ser onekligen intressant ut, även om direktavkastningen är i lägsta laget i nuläget.
Hoppas du fick en fin Lucia!
Imponerande!
Kul att sparkalkylatorn kommer till användning 🙂
Mycket kloka tankar kring balansen utdelningstillväxt och direktavkastning, inspirerar till ett eget inlägg framöver sannolikt…
Tack själv! Kul att kunna inspirera.
Mvh
Hej!
Du presterar som vanligt med ett väldigt intressant inlägg. Lite off-topic kanske men jag undrar lite om du funderat något på belåning? Du har säkert nämnt din inställning till belåning tidigare men då har jag tyvärr missat det. Hur ser du på att använda dig av belåning för att öka din avkastning och nå ditt sparmål fortare?
Sitter och funderar lite på om det i framtiden är värt att ta ett CSN-lån för att endast investera det. Har räknat på det och det ser absolut lockande ut, frågan är om det är värt att sätta sig i skuld när man egentligen har chansen att undvika det. Skulle vara väldigt intressant att höra dina tankar kring detta rent generellt.
Du är solklart min favoritbloggare, så tack för all inspiration och hjälp! Ha de gott 🙂
Hej Moses! Förlåt för sent svar missade din kommenterar av någon anledning. Jag har stor respekt för riskerna med belåning – En lyckad belåning kan visserligen göra att jag når mitt mål snabbare, men riskerna överväger möjligheterna enligt mig. Att köpa aktier med hjälp av belåning kan leda till att man förlorar mer än investerat belopp. Hur? Jo, om man lånar med aktierna som säkerhet kommer banken tvinga dig sälja om aktiernas värde understiger lånat belopp.
CSN-lånet å andra sidan är ett förmånligt lån (då ingen säkerhet krävs) vilket gör att du slipper risken för tvångsförsäljning – att banken tvingar dig sälja om värdet på aktien (säkerheten för lånet) sjunker för mycket. Jag skulle dock vara försiktig – dina bra investeringar kommer att få större genomslag, men också dina dåliga. Om du ska använda CSN-lånet på detta sätt så gäller det att du kan avvara de lånade pengarna eller med andra ord har råd att förlora dem. Om svaret är att du inte är beroende av CSN-lånet för din försörjning får du se upp så du inte blir återbetalningsskyldig.
Jag skulle undvika upplägget, utan istället försöka minska mina kostnader så att jag får mer pengar över varje månad för aktiesparande om jag vore du. Kanske inte det roligaste svaret, men jag är försiktig av mig.
Kul att höra bloggen är en fovorit!
Mvh
Hej igen och tack för ett bra svar! 🙂
Anledningen till att jag funderat mycket kring detta är för att jag fått ett arv på ca 300k som jag är osäker på vad jag ska göra av. Jag har ingen universitetsutbildning än så länge och inte heller någon egen bostad.
Jag är 19 år och har varit intresserad av aktier i ungefär 1 och 1/2 år. Jag har börjat väldigt sakta och försiktigt så jag är osäker på om jag är redo att investera för 300k. Som det ser ut nu så har jag ynka 10k investerat i 6 st svenska storbolag.
Hur skulle du resonerat om du var i min sits? Tänker att det känns trist att använda pengarna till en kontantinsats till en framtida lägenhet exempelvis. Ett annat alternativ är ju att leva för pengarna under kommande studietid (Där uppkom tankarna på att då också ta CSN-lånet). Som det ser ut nu så vet jag inte om när och vad/var jag ska plugga. Eller tänk om jag aldrig kommer vilja plugga… Är det detta som kallas i-landsproblem kanske… ha det bra så länge!
Mvh Moses
Du har en fin möjlighet som så pass ung fattat intresse för sparande då tid är ränta-på-ränta-effektens bästa vän 🙂
Jag hade jobbat extra och köpt aktier i stabila bolag för en liten summa månadsvis med kanske något investmentbolag som bas. Det är väldigt viktigt att du enbart investerar de pengar som du kan vara utan i åtminstone 10 år ( inga pengar som du kommer att behöva om något år med andra ord). Gör du det minskar risken betydligt för att du kommer att sälja aktierna med förlust eller för tidigt och går minste om ränta-på-ränta-effekten.
Jag hade också investerat i mig själv under tiden (genom utbildning) det är bland de bästa investeringarna man kan göra. Men det är klokt att känna efter och inte hoppa på först bästa utbildning.
Lycka till!
Hej!
Är nybörjare inom ämnet..
Kanonbra blogg! Lär mig mycket av att läsa dina tankar..
En fråga…
Eftersom du satt ett mål 20 år framåt i tiden och med det som utgångspunkt antar jag att du räknar ut någon form av ”nuvärde”.
Vilken diskonteringsränta använder du?
Återigen.. Tack för att du är transparant med dina tankar!
/ Novis o Frågvis
Hej!
Kul att höra att du är en flitig läsare av bloggen!
Jag tror jag behöver bli tydligare eftersom jag fått samma fråga tidigare. Jag utgår från den passiv utdelningsinkomst vill uppnå 2033 (ca 785 000 kr) och räknar sedan bakåt. Exempelvis kräver en direktavkastning på 3% vid inköpstillfället en utdelningstillväxt (diskonteringsränta) på ca 13% för att jag ska nå en årlig utdelning på ungefär 785 000 kr år 2033.
Kravet på utdelningstillväxt varierar alltså beroende på hur stor direktavkastningen är vid inköpstillfället. Eller med andra ord mitt avkastningskrav (diskonteringsränta) varierar beroende på hur stor direktavkastningen är vid inköpstillfället. Tabellen ovan kan därför sägas visa på vilken diskonteringsränta jag kräver vid en given direktavkastning.
Hoppas det hela blev tydligare för dig! Får nog bli ett förtydligande inlägg i ämnet längre fram.
Mvh
Hej igen!
Tack för snabbt svar!
Jag förstår!
Mvh!
/ Bengt