Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

En konsumentgigant som ökat utdelningen i 58 år i följd

december 7, 2014 By Langsiktig Investering 15 Comments

Jag har börjat läsa en hel del utländska bloggar och genom dem snappat upp ett antal intressanta kandidater till bevakningslistan. Jag tänkte i detta inlägg presentera en av de mer kända av dessa. Bolaget är ett av världens största konsumentbolag – Procter & Gamble

Procter och Gamble

Procter and Gamble’s produkter säljs i över 180 länder och bolaget har ungefär 180 varumärken, av vilka ungefär ett tjugotal genererar mellan 1-10 miljarder dollar vardera i försäljningsintäkter.

Huvudmarknaden är Nordamerika som står för 39% av den totala försäljningen. Så här fördelar sig resterande del av försäljningen globalt:

  • Västeuropa (18%)
  • Asien (18%)
  • Central- och Östeuropa, Mellanöstern och Afrika (15 %)
  • Latinamerika (15%)
Ett antal av Procter and Gambles alla produkter

Enligt Morningstar har Procter and Gamble en bred vallgrav (wide moat) i kraft av sin starka varumärkesportfölj och storskaliga verksamhet. Varumärken som ingår i bolagets portfölj är bland andra Gillette, Tide och Pampers. Bolaget kan också genom sina stora volymer hålla en lägre kostnad per producerad vara. Morningstar menar även att Procter & Gambles breda produktportfölj tillsammans med deras storlek ger dem fördel i förhandlingar med viktiga återförsäljare.

Procter & Gamble har funnits i mer än 175 år och har en imponerande historisk vinsttillväxt, som dock har mattats av på senare tid. Vinsten per aktie har i genomsnitt ökat med 5% per år under perioden (se nedan).

Utveckling omsättning och VPA - PG

Omsättningen har ökat med i genomsnitt 4,5% per år under perioden men bara 1% per år de senaste fem åren. Totalt sett över hela perioden har omsättningen ökat med ca 48%. Bolaget har haft det motigt de senaste fyra åren och har tuff konkurrens, främst från de andra konsumentgiganterna Unilever, Nestlé, Kraft Foods, men också återförsäljare som tillverkar och marknadsföra sina egna produkter. Försäljningen har dock börjat ta lite fart efter att man tagit ett antal strategiska beslut – som att fokusera varumärkesportföljen och bli mer metodiska i sin expansion till tillväxtländerna.

Vinstmarginalen (netto) har legat kring 14% i genomsnitt under perioden. Precis som omsättningen har vinstmarginalen haft en tråkig trend de senaste åren, men verkar vara på väg att återhämta sig något i takt med att bolaget fokuserat mer på kostnadskontroll.

Utveckling VPA och vinstmarginal 2005-2014 - Procter and Gamble

Procter & Gamble har ett ganska offensivt återköpsprogram som hållit uppe VPA under perioden, bara sedan 2008 har antalet utestående aktier minskat med ca 9%.

Utdelningen har ökat med ca 138% sett över den senaste tioårsperioden. Så här har utdelningen utvecklats de senaste 10 åren.

Utveckling utdelning och utdelningsandel 2005-2014 - Procter and Gamble

Utdelningstillväxten har i genomsnitt legat på hela 9% per år och utdelningsandelen har i genomsnitt varit 47,5% under perioden. Utdelningensandelen har dock stigit de senaste fyra åren och är idag upp i 61%. Inte en jättelåg nivå, men inte farligt högt heller.

En hållbar utdelning?
Procter & Gamble tillhör den verkliga utdelningseliten, bolaget har delat ut pengar till sina aktieägare sedan 1890 och ökat utdelningen varje år sedan 1957!

Procter & Gambles balansräkning är stark, även om det finns en del skulder. Soliditeten (andelen eget kapital) är ca 52%. Räntetäckningsgraden är på 22 vilket innebär att man kan täcka sina räntekostnader nästan 22 gånger om.

Det fria kassaflödet har totalt ökat med ca 45% sett över perioden och täckt utdelningen under hela perioden med marginal, även om gapet mellan utdelning och fritt kassaflöde successivt har minskat.

Sammanfattning och värdering
I mina ögon är Procter & Gamble i kraft av sin diversifierade produktportfölj, fantastiska utdelningshistorik samt tydliga konkurrensfördelar en värdig kandidat till portföljen.

Få bolag kan matcha P&G’s historik och jag tror att bolaget även har framtiden för sig med växande befolkning och ökad köpkraft i utvecklingsländerna. Frågan är vad jag är villig att betala för ett sådant kvalitativt bolag?
Värdering
Det pris jag är villig att betala som mest är 65 dollar aktien. Kurstaket är satt efter följande antaganden:
  • Jag utgår från att P&G kommer att ha en genomsnittlig utdelningstillväxt på motsvarande 8% på lång sikt.
  • Jag bedömer hållbar VPA till 4 dollar aktien och rimligt P/E-tal till 19.
Ni hittar mer detaljer kring värdering och nyckeltal för Procter and Gamble under rubriken bevakningslistan i huvudmenyn. Jag kommer att återkomma med fler inlägg kring fler bolag som ska in på bevakningslistan framöver.

Andra inlägg på liknande tema

Om sakernas tillstånd i BHP Billiton
Hur ska Walmart växa framöver?
Analys av en "fånig" IT-specialist från Finland

Filed Under: Aktieanalys, Bolagsanalys Tagged With: Analys, Procter & Gamble

Comments

  1. Aktieingenjören says

    december 7, 2014 at 8:17 f m

    Jag bli alltid lite skeptisk när företag agerar aktivt för att skapa jämna kurvor.

    Utdelning ökar jämnt men vinst och omsättning har stagnerat sedan finanskrisen.

    Hur ser du på det? Kassaflödet ser starkt ut så främst funderar jag på om ledningen håller kvar pengar med låg avkastning istället för att dela.ut dem.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      december 7, 2014 at 7:10 e m

      Hej! Bra fråga, ROE ligger kring 16% just nu, inte strålande historiskt sett, men inte dåligt med tanke på skuldsättningsgraden jämfört med konkurrenterna. P&G har gjort av med en hel del kapital i och med misslyckade satsningar på nya produkter.

      Jag tror att bolaget har vuxit sig för stort och produktkategorierna blivit för många (ca 180), vilket har gjort det svårt att konkurrera och hålla lönsamheten uppe.

      Sedan förra året har man en nygammal ledning som varit framgångsrik tidigare. Fokus är nu på att vara förstavalet inom de viktigaste produktkategorierna.

      Genom att fokusera på 70-80 varumärken, som utgör ca 90% av omsättningen och 95% av vinsten, tror jag att man kommer att kunna sänka kostnaderna, öka försäljningen och därmed också resultatet.

      Mvh

      Svara
  2. Anonym says

    december 7, 2014 at 8:27 f m

    Duracell såldes nyligen till BRK

    Svara
    • Långsiktig investering says

      december 7, 2014 at 6:30 e m

      Tack för input, ser att det har hänt en del, sedan jag började skriva detta inlägg 🙂 Det är positivt att man fortsätter att fokuserar sin varumärkesportfölj. Av vad jag har läst så verkar Duracell ha begränsade tillväxtutsikter och ligga utanför P&Gs fokusområden. Duracells omsättning utgör "bara” ca 3% av P&Gs totala omsättning. Verkar dock som om Buffett gjorde en bra affär som köpte bolaget för 3 miljarder, om inte annat på skattemässiga grunder.

      Svara
  3. Fredrik von Oberhausen says

    december 7, 2014 at 8:28 f m

    Om jag är korrekt informerad sâ bytte Berkshire Hathaway sina P&G aktier för att köpa ut Duracell sâ det varumärket är nog snart borta frân P&G.

    P&G handlas för tillfället vid 90 USD sâ det behövs en rejäl börsnedgâng för att köpa in sig vid ett vettigt P/E-tal.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      december 7, 2014 at 6:31 e m

      Det stämmer, se mitt svar ovan. Ja, så är det.. bara att hålla tummarna 🙂

      Mvh

      Svara
  4. Gustav says

    december 7, 2014 at 10:32 f m

    En konsumentgigant men jag är lite rädd för butikernas egna varumärken. P&G är starka men till syvende och sist är det butikerna som bestämmer placeringen och kan lyfta fram sina egna varumärken bättre. Coca Cola har inte samma problem överlag då restauranger etc inte kör med egna varor.

    En fundering är också hur näthandeln kan slå, är det möjligt för P&G att skapa ett eget distributionsled och runda butikerna? För blöjor tror jag redan det skett. Men överlag är jag lite skeptisk då affärernas makt på sikt kan öka.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      december 7, 2014 at 9:38 e m

      Jag håller med dig om att butikernas egna varumärken är ett hot mot bolag som P&G, men jag vet inte hur pass utbredd denna utveckling är globalt om jag ska vara ärlig.

      Jag tror inte att man ska underskatta vikten av varumärkets styrka när det kommer till vilken produkt vi väljer på hyllan eller beställer på nätet.

      P&Gs nya strategi, som bygger varumärkesfokusering, kommer att ge dem möjlighet att stärka de redan starka associationerna vi har av deras produkter och våra basala behov. Om det första vi tänker på när vi ska köpa en rakhyvel är gillette – ökar sannolikheten att vi söker efter deras produkter både i hyllorna och på nätet.
      Jag tror också att deras viktigaste produkter kommer att bli bättre, då större resurser kommer att kunna fokuseras på dessa.

      Vi testade Pampers just för att deras varumärke är så förknippat med blöjor och vi fortsatte använda Pampers då deras blöjor passar vår son bäst.

      Svara
    • Fredrik von Oberhausen says

      december 8, 2014 at 7:53 f m

      Idag betalar ofta företagen för sin plats pâ hyllorna i matbutiken eller i hemelektronik affären och det gâr under reklam kostnad.

      Fördelen med dom starka varumärkena är att ocksâ butikerna tjänar mer pengar pâ dom egentligen tvâ gânger.

      1. Dom betalar för "reklam platsen".
      2. 10% av 50 SEK är bättre fär butiken än 10% pâ 25 SEK för ett billigare alternativ.

      Dom egna varumärkena höjer kanske marginalen frân 10% till 15% men jag antar att dom har större nytta av det genom att sätta pris press pâ likvärdiga produkter.

      OBS alla %-satser är enbart exempel.

      Svara
    • Långsiktig investering says

      december 8, 2014 at 6:49 e m

      Intressant, tack för att du delade med dig.

      Svara
  5. Anonym says

    december 7, 2014 at 2:11 e m

    Som ovan nämnts, kan du troligen räkna bort Duracell. Men även IAMS och övriga djurprodukter. Pringles är sålt till Kelloggs. Finns nog ett gäng varumärken till som lämnat P&G. Största problemet för P&G är ju EMV, annars ett väldigt trevligt bolag. Har t det under lång tid, och än är jag inte besviken.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      december 7, 2014 at 9:49 e m

      Jag gillar också bolaget och tror att en halverad och fokuserad varumärkesportfölj med de mest lönsamma varumärkena är rätt väg att gå för P&G.

      mvh

      Svara
  6. Anonym says

    december 8, 2014 at 4:57 e m

    Om du skulle välja mellan PG och UL? Vad tar du? Eller hedrar genom att köpa båda?!

    Svara
    • Anonym says

      december 8, 2014 at 4:59 e m

      "hedgar" skulle det stått

      Svara
    • Långsiktig investering says

      december 8, 2014 at 6:34 e m

      Till rätt pris äger jag gärna båda!

      Mvh

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in