Jag och många med mig lägger vikt vid portföljfördelning för att minska risken i vårt aktiesparande. För oss utdelningsinvesterare där utdelningen spelar en viktig roll i vår investeringsstrategi, finns det ytterligare en diversifieringsaspekt att ta hänsyn till, nämligen hur stor del av den passiva inkomsten som varje enskilt innehav utgör.
Om ett bolag som utgör en stor del av den passiva inkomsten skulle hamna i trångmål och reducerar utdelningen, påverkas också den passiva inkomsten negativt i högre utsträckning. För de flesta av oss, som återinvesterar utdelningarna eller i ännu högre grad de individer som helt eller delvis lever på den passiva inkomsten, får det stora konsekvenser.
När vi tittar på diagrammet ovan blir det tydligt att det är främst fyra bolag som är tongivande – Bonheur, Industrivärden, Mekonomen och Fortum. Tillsammans utgör de ca 62% av vår totala passiva inkomst. En utdelningssänkning i någon av dessa fyra bolag skulle få en stor inverkan på den passiva inkomsten.
Jag kommer på grund av ovan förda resonemang inte att öka mina innehav i dessa bolag på ett tag, men någon försäljning är det inte heller tal om. Jag kommer istället, när det finns köplägen, öka i andra bolag så att beroendet av dessa fyra bolag minskar.
Jag kommer också att lägga till ett portföljkriterium som säger att inget bolags utdelning ska utgöra mer än 20% av den passiva inkomsten.
Ha en fortsatt trevlig Söndag!
Intressant, jag har kanske en variant på detta: strategisk-allokering-utdelningsbaserad
Tror du att Bonheur kommer att upprätthålla samma utdelningsnivå?
Hej!
Bra fråga, jag vet att det har möjligheten, men sedan om styrelsen och ägarna väljer att prioritera utdelningen är en annan fråga.
Vad ligger den totala direktavkastningen på din portfölj?
Hej! Om du syftar på YOC, så ligger den på 4,84% i dagsläget.
Mvh
Kul, men är det dags att tänka så här redan? Du är ju inte beroende av inkomsten så är inte kapitalvyn viktigare?
Tack, bra fråga!
Båda jag och nej, om jag förlorar passiv inkomst idag, så minskar beloppet som jag kan återinvestera, vilket i sin tur innebär att stora värden förloras som kunde ha förräntats (ränta-på-ränta) på lång sikt. Tror nästan det får bli ett inlägg i ämnet längre fram.
Sedan ser jag detta som ett investeringskriterium av många och inte det primära. Jag kommer även framöver lägga störst fokus på de investeringskriterier som är kopplade till kvalitet och värdering hos enskilda bolag.
Mvh
Det är inspirerande att läsa din välstrukturerade blogg!
Tack, kul att kunna inspirera!
Mvh