TeliaSonera meddelade igår att de köper Tele2:s norska verksamhet för 5,1 miljarder kronor på skuldfri basis. Affären beräknas kunna slutföras första kvartalet 2015, efter att den norska konkurrensmyndigheten granskat den.
Vad köpter man då egentligen för 5,1 miljarder? Jo, man köper en verksamhet som under 2013 hade en nettoomsättning på 4,1 miljarder kronor och ett EBITDA på 121 Mkr.
Kundbasen uppgick till 1,2 miljoner och verksamheten hade 432 anställda i slutet av 2013. Enligt Tele2 ska dessa kunder också ha visat sig vara väldigt nöjda med den norska verksamhetens tjänster under 2013.
Transaktionen kommer att öka TeliaSoneras marknadsandelar i Norge till cirka 40% från 23% och mobilabonnemangen ökar till 2,7 miljoner från 1,6 miljoner.
För att visa kundnyttan av konsolideringen påskyndar TeliaSonera 4G-utbyggnaden för att nå 98 procents befolkningstäckning till 2016 istället för 2018.
Samgåendet beräknas medföra integrationskostnader på 250–450 miljoner kronor och investeringar för att hantera den ökade trafiken uppskattas till 350 miljoner kronor. Betydande kostnadssynergier förväntas på minst 800 miljoner kronor per år från 2016.
Vinsten per aktie ska alltså förstärkas från 2016 och framåt.
Med tanke på att TeliaSoneras nettoomsättning var 101 miljarder förra året ser jag inte hur en verksamhet som omsatte 4,1 miljarder samma år kan göra något större avtryck på vinstutvecklingen de närmaste åren, men ledningen hos TeliaSonera som kan sin verksamhet och förmodligen konkurrentens måste sett möjligheter som motiverar den ganska saftiga prislappen. Vad jag inte vill tro är att TeliaSoneras ledning börjat bli stressade av senaste årens tillväxttapp och nu ”jagar” tillväxt.
Jag kommer inte att revidera hållbar VPA eller genomsnittlig utdelningstillväxt -det högsta pris jag är villig att betala för TeliaSonera är därför fortsatt 38,63 kr. Finns det någon klok läsare med ytterligare information eller åsikter kring köpet får ni jättegärna dela med er i kommentatorsfältet nedan.
*Uppdatering* Aktieingenjören har gjort en egen analys av köpet och kommer fram till att det kan bli en bra affär för TeliSonera om vinstmarginalen för den köpta verksamheten i Norge hamnar i nivå med koncernen som helhet (16 %), vilket skulle göra att förvärvet motsvarar en vinstökning på omkring 670 Mkr per år eller en avkastning på investerat kapital kring 12,5%. En avkastning på investerat kapital på 12,5% är, som Aktieingenjören skriver, inte fy skam, men som andel av TeliaSoneras totala resultat är den potentiella vinstökningen dock liten (4 %).
Det är i sammanhanget viktigt att ta hänsyn till att vinstmarginalen för TeliaSonera som helhet har varit i fallande trend de senaste åren. Jag anser att affärens potential är så pass ”liten” i förhållande till den totala vinsten att jag i dagsläget inte kan se att den kan vända TeliaSoneras negativa vinstutveckling, men många bäckar (investeringar) små och bibehållen vinstmarginal så..
Jag sitter med mobilen just nu så jag har svårt att kolla upp siffrorna. Men jag gjorde.en jämförelse av Europeisk telekom (googla Aktieingenjören och telekom så hittar du det). Om jag.minns rätt så handlades stabila telekombolag för omkring P/S 1,8 medan Tele2 handlas lägre eftersom de har en hel del problemmarknader där.de är för små för att vara lönsamma. Så priset verkar inte vara dåligt för Telia men Tele2 har klarat sig undan en väldigt svår situation till ett bra pris.
Ok intressant! Med andra ord var Tele2 väldigt motiverade att sälja. Tittar man i Tele2s resultatrapporter verkar det onekligen som om bolaget har haft det svårt att få till lönsamhet i Norge. TeliaSonera å andra sidan med sin storlek borde ha helt andra möjligheter att konkurrera med marknadsledande Telenor på den norska marknaden.