Gjorde slag i saken och sålde Prospect Capital (PSEC) som ett led i att minska risken i portföljen. Som jag har skrivit tidigare så känner jag mig inte riktigt komfortabel med deras verksamhet.
Vilken typ av bolag är då PSEC?
För er som är mindre insatta än jag själv tillhör PSEC kategorin BDCs (Business Development Companies). BDCs är bolag som lånar ut pengar till mindre och medelstora företag med eller utan kreditvärdighet. Man kan likna ett BDC med ett riskkapitalbolag med skillnaden att en BDC är öppen för privatpersoner. Precis som RIETs (exempelvis Realty Income) är de nästan helt befriade från att betala bolagsskatt så länge de delar ut minst 90% av resultatet till aktieägarna.
Anledningar till att jag inte känner mig bekväm med innehavet
Just nu är direktavkastningen ca 12% och jag är tveksam till hur hållbar utdelningsnivån är i längden. Min bedömning är att de antigen kommer behöva öka skuldsättningen, emittera ytterligare aktier eller hitta investeringar som ökar deras portföljs riskprofil för att bibehålla nuvarande utdelningsnivå på sikt. PSEC har emitterat aktier vid ett antal tillfällen och tittar man lite snabbt på Ycharts verkar antalet aktier ha ökat från ca 7 miljoner 2005 till över 300 miljoner 2014. Att äga bolag som med jämna mellan rum späder ut aktiestocken känns kontraproduktivt för mig som aktieägare på lång sikt, då det jag eftersträvar är att få så stor rätt till företagets framtida vinster som möjligt.
Det faktum att PSEC vuxit så fort och har en relativt kort historik jämfört med mina övriga innehav är också något som gör mig lite nervös. Jag vill gärna också att mina utländska innehav ska vara multinationella och ha intäkter från flera länder för att mildra valutarisken, vilket inte PSEC har.
Rädsla och girighet är två av mina värsta fiender när det kommer till aktieinvestering. När jag köpte Prospect Capital var det den sistnämnda av de två som styrde lite för mycket. Efter försäljningen äger jag enbart bolag som jag känner mig bekväm med och anser vara rimligt värderade vid inköpstillfället i förhållande till den avkastning de kan leverera framöver. Känner ni likadant där ute? Tyvärr, tror jag av egen erfarenhet, att svaret på frågan för de flesta av oss kommer först vid en ordentlig nedgång.
Portföljdata efter försäljning
Så här ser fördelningen ut i aktieportföljen efter försäljningen:

Så här ser valutafördelningen ut i portföljen:

Branschfördelningen ser ni nedan i grova drag:

Yield of cost (direktavkastning beräknad på inköpspris) sänks i och med försäljningen och är nu nere på 4,53% från tidigare 4,95%. Jag är dock bredd att ta en lägre direktavkastning om det innebär att jag har en portfölj med bolag som jag är bekväm med. Jag är ganska övertygad om att mina kvarvarande innehav kommer att uppvisa en fin utdelningstillväxt på sikt.
Ha en fortsatt trevlig dag!
/Långsiktigt Investering
Hej!
Det verkar som en bra ide att sälja PSEC. Jag går också i tankarna att sälja mitt innehav i PSEC.
Anledningen är att både kursutveckling och utdelningstillväxt är nästan obefintlig. Också med tanke på att de då och då späder ut med fler aktier.
Mattel ser intressant ut, man kanske borde utöka portföljen med leksakstillverkaren.
Hej!
Utifrån mina målsättningar kändes det rätt att sälja PSEC. Finns säkert de som tycker att PSEC är en utmärkt investering. För att låta lite klyschig – Beror nog helt på vilket mål man har med sitt sparande och hur insatt man är i verksamheten.
Kan rekommendera att du tar en närmare titt på Mattel, tror bolaget kan leverera en fin avkastning på lång sikt, men jag är ju som sagt lite partisk. 🙂
Mvh
Hej!
Alltid klokt att fundera över sin portfölj och plocka bort det som man inte känner sig bekväm med. Jag undrar hur du gör din graf för branscher. Hur klassificerar man sina aktier?
Hej!
Min klassificering är högst personlig och ovetenskaplig, jag har till exempel klumpat ihop Wal Mart, McDonalds, H&M, Coca Cola, Walmart och Mattel i kategorin konsumtion. I Excel har jag rätt och slätt radat upp kategorierna i en kolumn och i nästa kolumn räknar jag fram den procentuella andel som bolagen i kategorin utgör av portföljen.