Detta inlägg blir ett första försök att formalisera de riktlinjer som jag vill ska styra min investeringsprocess. Något bland det svåraste när man investerar i aktier är att inte göra avsteg från sin interna målbild på grund av rädsla eller girighet. Jag hoppas att jag genom att skriva ner mina kriterier ska kunna påminna mig själv om vad som är viktigt när marknaden har panik och allt är nattsvart. Jag har delat upp riktlinjerna i tre kategorier.
- Sprida ut köpen över tid. Åtminstone ett köp per månad om det finns köpvärda aktier. Detta för att undvika att köpa på toppen av en konjunkturcykel.
- Så länge som inget katastrofalt inträffar som påverkar ett bolags intjäningsförmåga säljer jag inte. Jag har jag haft svårt att hålla fingrarna i styr tidigare och sålt bolag för att ”ta hem en vinst”.
- Så få transaktioner som möjligt för att hålla ner kostnader förknippade med handel.
- Jag ska inte försöka förutse var makroekonomin är på väg då jag inte anser mig kompetent nog för att förutsäga trender. Om en större sättning på världens börser om ca -30 % eller mer är ett faktum ska jag dock, om möjlighet finns, köpa för större summor.
Riktlinjer kring portföljsammansättning
- 14-26 innehav då jag inte känner mig tillräckligt kompetent att pricka rätt med endast ett fåtal aktier
- Inget enskilt bolag ska utgöra mer än 15 % av portföljen eller mindre än 5 %
- Som mest 70 % av totalt kapital investerade i aktier.
Riktlinjer för enskilda investeringsobjekt
- Noterat på Large Cap -To big to fail är ingen absolut sanning, men jag äger hellre en global aktör på large cap än ett småbolag av samma kvalitet. Bloggaren 4020 och har skrivit ett intressant inlägg som behandlar vinstutvecklingen för Large, Mid och Small Cap .
- Tydlig konkurrensfördel (vallgrav) – Ett bolag som har en tydlig konkurrensfördel kommer ha en mer uthållig vinst än ett bolag som hela tiden riskerar att förlora marknadsandelar till konkurrenterna. Morningstar har en bra sida där de rangordnar storleken på vallgraven som en viss verksamhet har.
- En verksamhet som är lätt att förstå sig på – Förstår jag verksamheten ökar också sannolikheten att jag kan avgöra huruvida bolaget kommer vara framgångsrikt även i framtiden. Om man förstår verksamheten så minskar risken att man investerar i värdefällor.
- Årlig återkommande utdelning – Det är som så mycket annat en smaksak om man vill kunna bestämma över delar av vinsten eller om man tycker bolaget ska hantera hela vinsten på egen hand, men för mig är en utdelningsström huvudanledningen till att jag investerar i aktier. Tanken är att vi i framtiden ska få en stor del av våra utgifter täckta av den passiva inkomst som återkommande utdelningar innebär.
- Stabil utdelningstillväxt (kring 10% i minst 10 år) – En växande utdelning är för mig tecken på en fungerande verksamhet där vinsten växer.
- En utdelningsandel under 50 % – En låg utdelningsandel visar på att bolaget har marginal till utdelningshöjningar även om vpa skulle ta stryk under till exempel en lågkonjunktur.
- Rimligt PE-tal – Vad som är rimligt beror på bransch och kvaliteten på bolaget i fråga. Helst vill jag att investeringsobjektets PE-tal inte överstiger 15, men ett PE-tal upp till 20 kan vara motiverat om bolaget är av hög kvalitet (hög tillväxt, djup vallgrav, stark balansräkning etc).
- Global verksamhet – Förutom att ett multinationellt bolag inte är beroende av en enskild marknad minskar också valutarisken avsevärt genom geografisk spridning. Skulle exempelvis dollarn tappa i värde kommer intäkter från övriga regioner kompensera för en global spelare som McDonalds eller Coca Cola.
- Konservativ skuldsättning (stark balansräkning) – En välfylld kassa gör att bolaget kan övervintra när det blåser kallt (försäljningssvacka). Vid lågkonjunktur kan även ett bolag med välfylld kassa genom uppköp expandera eller genom investering ta marknadsandelar. En ökande skuldsättning kan vara tecken på att verksamheten inte mår bra. All belåning är självklart inte av ondo och i kapitalintensiva verksamheter är högre belåning en förutsättning för tillväxt. Viss hävstång är ett sätt att skapa tillväxt, men när balansräkningen hela tiden urholkas är det ett varningstecken. Ett skräckexempel är när ett bolag lånar pengar för att finansiera en utdelning.
Lämna ett svar