I ett tidigare inlägg redogjorde jag förenklat för hur det fiktiva företaget Kalles Maskinpark AB:s verksamhet hade utvecklats ekonomiskt under föregående år. I detta inlägg tänkte jag använda mig av Kalles bolag för att visa hur en större investering påverkar ekonomin.
Bakgrund
Kalles Maskinpark AB behöver under 2018 utöka sin produktion för att klara av att möta en större efterfrågan. Grundaren Kalle Maskin kommer fram till att bolaget behöver köpa i en ny maskin av modellen större för ca 2 000 000 kr. I samband med köpet passar Kalle på att ta ett banklån på 1 miljoner kronor till en ränta på 3 %.
I vårt fiktiva exempel utgår vi nu ifrån att vi befinner oss vid årets slut och att det är dags att redovisa det ekonomiska utfallet för perioden. Under året har förresten Kalles Maskinpark AB lyckats öka omsättningen med 10 % trots kapacitetsbrist. Anskaffningsvärdet för en materiell anläggningstillgång utgörs av inköpspris och kostnader för att få tillgången på plats och i skick för att nyttjas för sitt ändamål. Eftersom maskinen har ett så pass högt pris och är avsedd för stadigvarande bruk och har en bedömd livslängd på mer än 3 år klassas det som en investering.
Resultaträkningen
Eftersom grundregeln är att enbart utgifter som förbrukats under den gångna perioden ska redovisas som kostnader i resultaträkningen tas inte anskaffningskostnaden för maskinen upp i sin helhet, utan fördelas över dess nyttjandeperiod genom så kallade avskrivningar. Det är nyttjandeperioden som är grunden för bedömningen om avskrivningens längd och i det här fallet har Kalle bedömt den till att vara 5 år. Ett annat sätt att beskriva detta är att avskrivningarna kostnadsförs i takt med att anläggningstillgången förbrukas. Linjär avskrivningsmetod tillämpas där tillgången skrivs av med lika stor del varje år, vilket i det här fallet betyder att 400 000 kr kommer att belasta årets resultat.
Ovan kan vi se att förutom årets avskrivning tas även räntekostnaden på 60 000 för det nytagna lånet upp som en kostnad i resultaträkningen. För enkelhetens skull har jag utgått från att bruttomarginalen är densamma för 2018 som för året innan. Ovan kan vi se hur avskrivning plus räntekostnad gör att nettoresultatet blir lägre än 2017 trots omsättningsökning och bibehållen bruttomarginal.
Hur påverkas kassaflödesanalysen?
Eftersom man i kassaflödesanalysen enbart är intresserad av in- och utbetalningar återförs avskrivningen då den inte påverkar likviditeten och istället redovisas hela köpeskillingen på 2 miljoner. Så här ser det ut när vi följer pengarna under året.
Trots att kassaflödet från den löpande verksamheten är större än den periodiserade vinsten räcker inte de likvider som generats av verksamheten för att täcka utgifterna för maskinen. Till skillnad från föregående år har förändringar i rörelsekapitalet haft en negativ effekt då leverantörerna har fått igenom bättre betalningskrav. Det tagna banklånet har emellertid haft en positiv effekt på likviditeten och gör att förändringen av de likvida medlen under året blir positiv.
Balansräkningen då?
Nu vet vi hur bolaget utvecklats under året och vilka ekonomiska värden som skapats, men för att få en uppfattning om bolagets totala förmögenhet behöver vi titta på balansräkningen. Eftersom maskinen är ett fysiskt objekt som med hög sannolikhet kommer att generera ekonomiska fördelar klassas den som en anläggningstillgång i balansräkningen.
Av balansräkningen kan vi se att bolaget inte hade behövt gå till banken för att finansiera inköpet, men förhoppningsvis har Kalle en plan för hur överskottskapitalet i närtid ska användas för att generera högre avkastning. Genom att ha pengar liggandes i bolaget minskar avkastningen på bolagets kapital minskat.
Investeringsverksamheten har ofta en markant påverkan på ett bolags kassaflöde och möjlighet att genomföra aktieägarvänliga åtgärder såsom utdelning och återköp. Genom att uppskatta hur stor del av kassaflödet från den löpande verksamheten som går åt till investeringar kan man få en bild av vilka pengar som blir över till bolagets aktieägare – det så kallade fria kassaflödet.
Slutord
Om ett bolag verkar i en kapitalintesiv bransch kan avskrivningar påverka resultatet kraftigt både i positiv och negativ riktning. Det är dock viktigt att komma ihåg att avskrivningar är tänkta att spegla en jämn förbrukning av tillgången över tid istället för de verkliga utgifter som tas klumpvis. Detta innebär att kostnaden i resultaträkningen delas upp över den beräknade nyttjandeperioden, trots att tillgången i praktiken är betald.
Avskrivningarna speglar de historiska investeringarna. Ser det framtida investeringsbehovet ut att vara lägre än tidigare kan bolaget därför ha mer pengar att röra sig med än vad resultaträkningen ger sken av.
Image courtesy of toonsteb at FreeDigitalPhotos.net
Lämna ett svar