Denna vecka tar jag en paus från min bloggen då min fru kände att andan föll på och ville skriva ett eget inlägg. Inlägget handlar om privatekonomi, men för den som äger Bank Norwegian kan inlägget ses som lite av en Lynch-spaning. Observera att inlägget inte är sponsrat av någon av aktörerna som nämns i texten. Mycket nöje!
Trots att herr Långsiktig investering är en fena på privatekonomi är det jag som har koll på alla hushållskostnader. Kläder till barnen, el, försäkring, mat – you name it! Där har jag koll. Jag tror att nyckeln till att lyckas med sitt sparande är att aldrig tappa respekten för pengar. Jag älskar inredning, att resa och att äta gott – men alla inköp är genomtänkta och väl avvägda.
Till att börja med är det viktigt att hålla koll på alla fasta kostnader. Att inte årligen se över kostnader för försäkringar, el och banktjänster kan bli dyrt. Inte sällan har man en rabatt första året, som ganska obemärkt försvinner år två när abonnemang och försäkringar automatiskt förnyas. Det är inte omöjligt att elen år två är dubbelt så dyr som vid tecknandet och naturligtvis är detta en oerhört onödig kostnad. Nyckeln är att hålla koll på alla datum – elen behöver ses över under april, hemförsäkringen i september och bilförsäkringen i november. Missar man någon årsförfallodag förnyas tjänsterna eller produkterna per automatik och man har förlorat ett par tusenlappar – onödigt!
Även när det gäller banktjänster finns det anledning att vara uppmärksam. För ett och ett halvt år sedan bytte vi bort de storbanker vi var kunder i (SEB och Swedbank) mot Marginalen bank. Marginalen hade ett erbjudande där man fick en relativt bra sparränta på lönekontot och därtill ett gratis bankkort – superbra ju! Men ett och ett halvt år senare inser jag att dealen inte längre är så bra. Sparräntan är 0,7 procent mot nystartade Qliro som istället erbjuder en sparränta på 0,9 procent. Bankkortet kostar nu dessutom 19 kr i månaden, när jag istället kan hitta kreditkort utan kostnad där jag dessutom får poäng på allt jag köper! Lite omständigt blir det ju naturligtvis, men det är lite charmen i sig.
För skoj skull kan vi titta på vad jag sparar med den här till synes lilla förändringen: I dagsläget har jag 110 000 kronor på ett konto hos Svea Direkt med en ränta på 0,85 procent. Jag har ett lönekonto med ca 30 000 kr hos Marginalen med en ränta på 0,7 procent. Vi har också ett gemensamt konto i Icabanken till vilket vi månatligen flyttar pengar för våra löpande kostnader – på det kontot har vi ingen ränta. Marginalens bankkort kostar alltså som jag tidigare skrev 19 kr i månaden, medan Icas kort kostar 25 kr – en total kostnad på 528 kr om året.
Det jag nu gör är att jag avslutar mitt konto hos Svea Direkt (mest med anledning av deras bristfälliga kundtjänst – men det är en annan historia), och istället sätter in de 110 000 kronorna hos Qliro. Hos Svea Direkt skulle jag ha fått en årlig ränta på omkring 650 kr efter skatt. Hos Qliro blir min ränta istället närmare 700 kr efter skatt. Jag avslutar också mitt konto hos Marginalen och sparar således in 228 kr. Dessutom flyttar jag de 30 000 kr jag hade hos Marginalen till Qliro och tjänar efter skatt ytterligare 40 kr. Därtill har jag beställt ett kreditkort från Bank Norwegian där jag på varje köp får 1 procent i så kallade Cash Points som kan användas till att köpa flygresor. Har också beställt ett likadant kort till min man. Tillsammans handlar vi för i genomsnitt 20 000 kr i månaden på våra bankkort, vilket innebär att vi på ett år får 2400 Cash Points som vi sedan använder när vi reser med Norwegian till USA. Totalt har jag alltså på denna relativt lilla förändring tjänat drygt 2700 kronor utan att egentligen uppoffra något alls! Jag får dock inte luta mig tillbaka – nästa år finns det säkert ännu bättre erbjudanden att hoppa på, så det gäller att inte bli bekväm. Icabanken behåller vi tillsvidare, då vi behöver ha ett lönekonto och trots avgiften på 25 kr är vi nöjda med banken, men jag håller ögonen öppna efter alternativ.
Härtill är jag noga med att vid varje inköp av exemplevis kläder och inredning avvakta prissänkningar alternativt söka rabattkoder. I genomsnitt betalar jag 20 procent mindre än varans ursprungliga värde. Jag använder också alltid Refunder i de fall det går och sparade genom de 2000 kr på de inköp jag genomförde under 2016. Och nej, shopping är ju i sig naturligtvis inte en besparing – men varför ska jag betala 100 000 kr på ett år när jag istället kan spara 20 procent och därmed 20 000 kr? Många bäckar små brukar det heta…
När det gäller mat bestämmer vi aldrig i förväg vad vi ska äta. Är det extrapris på lax och kalvfärs en vecka äter vi det, medan vi nästa vecka kanske hittar rabatterad kyckling. Jag har inte gjort någon bra beräkning av hur mycket vi sparar på detta, men är ganska säker på att det är en hel del.
Så ja, man kan konsumera och unna sig, men man bör aldrig sluta respektera pengar. Att spara 40 kr på en tröja med hjälp av en rabattkod kanske kan te sig futtigt, men om man behåller medvetenheten i varje köpbeslut blir det snart mycket sparade pengar. Många bäckar små som det så fint heter.
Vilka är era bästa spartips i vardagen?
Hej fru Långsiktig och tack för bra inlägg. Vi kör Preem mastercard för 1% cash back på nästan allt. Sidan prisjakt.nu används oerhört flitigt för all nyttig info, samt även de rabatter man får när man länkar vidare från den, t.ex på kontaktlinser. Dessutom att man kan lägga in prisbevakningar på sådant man är intresserad av men inte har bråttom med. Medlemsskap i Miles&Smiles för rabatt på flygresor med Star Alliance, bra när man åker ofta med Turkish Airlines t.ex. Medlemsskapet kostar inget. Genom Sparbanken har vi Mastercard Platinum, främst för att få tillgång till gratis mat mm på flygplatsernas lounger. De är dessutom trevligare än själva hallarna. Som du förstår flyger vi hyfsat ofta, ca 7-8ggr/år till Norra Cypern, så mycket kretsar kring detta. Då går det att nyttja den svaga turkiska valutan för att köpa saker man behöver i Sverige också till vettiga pengar. Tack också för dina tips!
Tack för bra tips! Miles&Smiles måste jag kolla upp. Får ni gratis tillträde till loungerna med Mastercard Platinum? Vi har Eurocard Gold via jobbet, men då kostar inträde 170 kronor per person, så vi brukar inte utnyttja det. Bra att ni kan utnyttja den svaga turkiska valutan också – för oss som reser två gånger om året till Florida är valutan tyvärr inte lika gynnsam just nu..
Hej, ja det ingår ca 600 lounger drygt. Allt där är gratis för vår del. Tar vi med gäst kostar det 24 euro.
Låter riktigt bra! Man tjänar ju in kortavgiften ganska snabbt då det ju inte precis är gratis att köpa mat i avgångshallarna. Dessutom är det ju, som du skriver, trevligare att vänta där.
Jag använder också Preem mastercard, då man får 1% tillbaks på allt, funkar mkt bra och ingen avgift. Största besparingen är dock att inte låta banken köra med oss med bolånen. För det är trots allt stor skillnad att betala ca 1,40% hos tex Danske eller att betala 0,75-0,99%% hos Nordnet. Jag vet inte vad det är för fel på storbankerna, men de vill inte ha lågriskkunder överlag såvitt jag förstår. Ett annat tips är att aldrig handla sin mat hos Ica, för de är 20-25% dyrare än alternativen överlag.
Det här får jag repetera när nuvarande arbetsbelastningen minskat. Vi har ungefär samma arbetsuppdelning i min familj men min fru är mer en budgetföljande person än en budgetoptimerande så det här innehåller en hel del bra spartips.
Hej!
Jag undrar om du skulle vara intresserad på ett samarbete med Reward Network? Vi är Sveriges mest generösa cashbacksida som betalar 60% mer än de andra.
Vi jobbar i dagsläget med cirka 20 influencers och letar efter flera. Vi har en unik provisionsmodell där du får en liten del av all återbäring från de du värvat.
Mvh
Adam