Efter ett år som definierar logik och sans sitter många med det angenäma problemet att ett eller flera av innehaven stigit med 50 %, 100 % och vissa fall ännu mer på bara några månader. Värderingarna är på många håll minst sagt ansträngda och i vissa fall astronomiska.

Detta leder oss till den kanske svåraste i-landsfrågan för en Corona-investerare av idag – hur gör du för att inte sälja? Svaren är många om man går till litteraturen, kanske lika många som det finns självutnämnda aktieexperter på Facebook och Placera eller åtminstone så många som det finns författare till böcker med temat ”bli rik på aktier”. De kan snabbt summeras till sälj inte så länge som aktien är i stigande momentum, sälj inte så länge som framtidsutsikterna ser ljusa ut och värderingen är rimlig.
Den sista delen försöker jag leva efter men vi vet alla att det är lättare sagt än gjort att se att ett innehav värderas till 60 gånger vinsten och nu står för en oproportionerlig del av portföljen. Dessutom i kontexten att vi har en av historiens mest utdragna börsuppgångar i ryggen. Hur pålästa och erfarna vi än är kommer psykologiska faktorer påverka oss. I detta läge behöver vi hitta alla knep vi kan för att inte klippa blommorna och vattna ogräset eller med andra ord sälja bort oss i kvalitetsbolag. Samtidigt vill man inte bli fartblind och behålla ogräs som irrationella delar av marknaden där principen ”a greater fool” är avgörande för fortsatt uppgång snarare än fundamenta.
Ett knep jag använder när värderingen stiger till, för mig, otympliga nivåer är att sälja av så att jag fått tillbaka ursprungligt investerat belopp vilket gör att jag enbart spekulerar med eventuell vinst. Ett annat knep jag använder för att inte sälja bort mig för tidigt är att ställa mig frågan om det finns någon lägre värderad aktie med motsvarande kvalitet och framtidsutsikter.
Vad har du för strategier för att exempelvis inte få höjdskräck och sälja vid fel tidpunkt?
Image courtesy of Master isolated images at FreeDigitalPhotos.net
Jag har börjat räkna på värderingen 1-3 år framåt i tiden. Eftersom jag började investera strax efter finanskrisen mognade jag i en miljö där man var väldigt skeptisk till att räkna hem framtida vinstökningar. Den strategin har inte alls gått lika bra som att lägga pengarna på nästan vad som helst med omsättningstillväxt oavsett värdering (skrev om det här: https://aktieingenjoren.blogspot.com/2020/07/den-mest-anpassningsbara-investeraren.html).
Samtidigt kommer det förr eller senare smälla till när marknaden inte längre kan acceptera sådana värderingar. Så jag försöker vara rimlig i hur länge jag är villig att acceptera att ett bolag är dyrt innan de ska ha hunnit springa ikapp sin värdering. Jag har bland annat en halvskriven analys på Plejd där slutsatsen var att med P/S 3 bör man kunna räkna hem affären redan nästa år med dagens tillväxttakt och lönsamhet samtidigt som man äntligen nått en nivå där man kunde finansiera tillväxten med det löpande kassaflödet. Det är inte riktigt samma länge nu men samtidigt växer man så vansinnigt fort just nu att man får nästan räkna P/S 10, P/S 5 och P/S 2,5 om allt fortsätter att gå så här fantastiskt även om jag tror att Covid-19-boomen kommer att minska nog för att det inte ska bli fullt så fantastiskt.
Ja, har också börja inse att jag måste börja blicka framåt då alternativet att ligga utanför marknaden i väntan på nästa nedgång är en vansklig affär. Gillar din 1-3-årsregel tror jag ska börja tillämpa den konsekvent. Hoppas och tror att 2020 för din del mer än väl kompenserat för den medioker avkastning du upplevde under dina tidiga värdeinvesteringsår. 🙂
Ser mig själv som en buy’n’holdare så planerar ingen exit i mina bolag utan håller i dem hårt oavsett klimat. En gång per år utmanar jag dom för att se om de förtjänat fortsatt plats i väskan.
Dock har jag ägt bolag i början av min investerarresa som skulle fylla ett syfte, tex colgate. Ett bolag som inte är särskilt volatilt, växer väldigt långsamt om en något och även stark utdelare. Passade perfekt för ca 3år sedan när jag var nybörjare. Men i år (innan mars) omallokerade jag den investeringen till annat, fantastiskt dålig tajming dock, som jag kände kunde ge bättre avkastning.
De bolag som jag äger fyller jag inte alltid på i under tidens gång, som Latour. Premien har varit sjuk under året och i portföljen finnas alltid något som är mer attraktivt för stunden och så låter jag Latour rulla vidare tills nästa tillfälle dyker upp.
Min stora utvärdering gör jag en gång per år då varje bolag utmanas om sin plats. Under årens gång har de dykt upp många bolag som man inte visste existerade och de följs noggrant innan beslut tas om investering. Ibland tar jag en mindre bevakningspost bara för att enklare följa bolaget men bygger inte upp positionen förrän jag är helt säker på det.
Passar på att tacka för en intressant blogg och uppskattar de inlägg du ändå skriver! Gott nytt år på er!
Väldigt intressant inlägg, framförallt eftersom jag läste det först nu med covid på nergång. Ska bli spännande att se hur det följs upp!