Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Ytterligare en avkastningsjämförelse – Atlas Copco möter Caterpillar

juni 5, 2016 By Langsiktig Investering 8 Comments

Det har åter igen blivit dags för bloggens kanske populäraste inslag – utdelarnas kamp. Denna gång kommer ett av våra allra finaste verkstadsbolag Atlas Copco och världens största tillverkare av stora arbetsmaskiner och fordon Caterpillar duellera. När jag författar detta inlägg sitter jag på familjens nyinköpta kolonilott på 350 kvm med två stugor och lika många äppelträd. Lotten med tillhörande stugorna och gräsklippare, utrustning, möbler och verktyg kostade oss 100 000 kr eller 286 kr per kvm. Vad tycker ni Göteborgare och Stockholmare om kvadratmeterpriset? 😉

En kamp mellan två utdelningsgiganter

Det är förvånansvärt tillfredställande att gräva, klippa, kratta och rensa ogräs.. Men nog om detta – nu åter till inläggets huvudtema och dagens jämförelseobjekt (Atlas Copco och Caterpillar) som har lite mer med varandra att göra än brukligt då de direkt konkurrerar med varandra inom segmentet gruvutrustning och turbiner. Innan vi kommer till själva kampen kommer här en kort beskrivning av respektive bolag.

Caterpillar

Caterpillar även känd som ”CAT”, är en amerikansk jätte som utvecklar, tillverkar och marknadsför stora maskiner och motorer till kunder via ett världsomspännande nätverk av återförsäljare. Caterpillar är världens största tillverkare av entreprenad- och gruvutrustning, diesel och naturgasmotorer och industriella gasturbiner med tillgångar till ett värde på mer än 70 miljarder dollar. Bolagets verksamhet är uppdelad i fyra affärsområden:

  • Resources industries (gruvutrustning). Här tillverkar man utrustning för borrning och bergbrytning.
  • Energy and Power Systems (motorer, turbiner m.m.).
  • Construction Industries (bygg- och anläggningsmaskiner). Exempel på produkter inom affärsområdet är grävmaskiner, asfaltsläggare och bandlastare.
  • Financial products (finansiering av köp).

En maskin från Atlas Copco

Atlas Copco som är välkänt för de flesta av oss är i sin tur ett globalt svenskt industriföretag med mer än 44 000 anställda som verkar inom fyra affärsområden.

 

  • Kompressorteknik. Utveckling och försäljning av industrikompressorer, vakuumlösningar, gas- och processkompressorer och expansionsturbiner, utrustning för luft- och gasbehandling samt styrsystem för tryckluft.
  • Industriteknik. Industriverktyg, monteringssystem, produkter för kvalitetssäkring, mjukvaror och service genom ett globalt nätverk.
  • Gruv- och bergbrytningsteknik. Här utvecklar man och säljer utrustning för borrning och bergbrytning, ett komplett sortiment av tillhörande förbrukningsvaror samt service genom ett globalt nätverk.
  • Bygg- och anläggningsteknik. Entreprenadverktyg såsom portabla kompressorer, pumpar, generatorer, ljustorn samt asfalterings- och kompakteringsutrustning.

Som kuriosa kan nämnas att Atlas Copcos vision: ”First in Mind – First in Choice” är den enda visionen i världen som är upphovsrättsskyddad, enligt bolaget själva. Nu till inläggets huvudsyfte och frågeställning.

Grundfrågeställningen är följande: Vilken utdelnings- respektive totalavkastning skulle en investerare som köpt aktier för 10 000 kr 1995  i Caterpillar respektive Atlas Copco ha fått?

Jag gör följande antaganden i min beräkning: 

  • I januari 1995 investeras 10 000 kr i respektive bolag (ej inflationsjusterat).
  • Jag har inte använt mig av den exakta valutakursen vid varje utdelningstillfälle i Caterpillars fall, utan multiplicerat erhållen utdelning med en genomsnittlig valutakurs USD (7,5).
  • Jag har inte heller tagit hänsyn till vilken effekt återinvestering av utdelat belopp skulle få i min beräkning. Hade jag tagit hänsyn till återinvestering av utdelade medel hade det varit till Atlas Copcos fördel.

Innan vi kommer till själva duellen tänkte jag ge en kort beskrivning av vad Caterpillar respektive Atlas Copco 1995 var för bolag. Vi börjar med vårt svenska verkstadsbolag med anor från 1800-talet.

Historisk tillbakablick – Atlas Copco
I början av 1995 var Atlas Copco 1/3 så stort omsättningsmässigt, men den kommande perioden skedde stor förändringar. I slutet av 90-talet gav sig nämligen Atlas Copco in på den snabbväxande marknaden för uthyrning av utrustning. Det största förvärvet någonsin skedde 1997 när man köpte det USA-baserade Prime Service Corporation. Fler förvärv inom uthyrningsutrustning följde. Det nordamerikanska Rental Service Corporation förvärvades 1999. Samma år grundades ett fjärde affärsområde, Rental Service. År 2001 slogs Prime Service och Rental Service Corporation samman till en stor verksamhet.

Service till eftermarknaden
Den dåvarande chefen för kompressorteknik Ronnie Leten såg stor potential i att erbjuda kunderna bättre service och 2007 upprättade han en särskild servicedivision inom affärsområdet Kompressorteknik. Service ger stadiga intäkter och mycket kundkontakt. Strategin var tvådelad: dels att utföra service på alla enheter som företaget säljer, dels att ”klättra uppför servicestegen”, alltså att gå från att enbart sälja reservdelar till att erbjuda omfattande servicekontrakt som inkluderar övervakning av utrustningen. Atlas Copco skulle med andra ord inte enbart sälja maskiner till sina kunder utan även erbjuda tjänster såsom underhåll, utbildning, reservdelar, tillbehör, förbrukningsvaror och hyresutrustning. På så sätt blev kunden mer beroende av Atlas Copco genom hela maskinens livstid, vilken är flera år. Genom att avskilja servicedelen från produktutvecklingen ökade man också effektiviteten i kärnverksamheten och kunde fokusera på expansion och marknadspenetration.

Konceptet sprids
När Leten tillträde som koncernchef passade han på att sprida servicekonceptet till samtliga divisioner i samband med att Atlas Copco fick sin nuvarande form. Den årliga försäljningstillväxten inom service har legat på ungefär 12% sedan dess medan övriga intäkter ökat med i genomsnitt 10% per år. På eftermarknaden är också marginalerna höga. Bolaget har numera fler anställda inom serviceverksamheten än inom utrustningsdelen. Atlas Copco blir fortfarande alltmer en serviceorganisation och det är här man gör stora delar av vinsten.

Lönsamhetsutveckling
Atlas Copco är trots intäkterna från serviceverksamheten, som utgör mer än 40%, ett cykliskt bolag där intäkter och lönsamhet varierar över tid främst beroende av industrikonjunkturen, men även beroende på gruv- och byggnäringens utveckling. Lönsamheten i form av avkastning på eget kapital och vinstutveckling är dock imponerande sett över hela den studerade perioden. En bidragande faktor har varit en framgångsrik organisk tillväxt och en serie lyckosamma förvärv såsom Edwards Group inom verksamhetsområdet kompressorteknik. I takt med Atlas Copcos tillväxt har nya bolag grundats över hela världen. Under perioden 2000 till 2010 öppnades flera kundcenter i Asien, Afrika och Östeuropa. I slutet av 2015 fanns Atlas Copco på alla kontinenter och är representerade i mer än 170 länder.

Historisk tillbakablick – Caterpillar
Caterpillar var redan 1995 ett stort bolag med en omsättning på lite mer än 16 miljarder dollar (ej inflationsjusterat). Bolaget kom, liksom Atlas Copco, att expandera sin verksamhet de efterföljande åren främst till tillväxtländer.

Satsningar utomlands
Caterpillar byggde sin första ryska anläggning i staden Tosno, som ligger i närheten av Sankt Petersburg, Ryssland i november 1999. I Kina började bolaget tillverka hjullastare främst för den asiatiska marknaden 2009. Caterpillar har haft tillverkning i Brasilien sedan 1960 och 2010 meddelade bolaget planer på att ytterligare utöka produktionen av gräv- och små hjullastare genom en ny fabrik.

Lönsamhetsutvecklingen har varit svajig och Caterpillar är i allra högsta grad ett cykliskt bolag som indirekt är beroende av priset på råvaror såsom järnmalm och olja. Bygg- och basindustrin är två andra branscher som i hög utsträckning påverkar Caterpillars förutsättningar till lönsamhet. Precis som Atlas Copco har Caterpillar ökat omsättningen genom en serie förvärv, vilka generellt sätt varit lyckade.

Lönsamhetsutveckling perioden 1995 till 2016 - CaterpillarCaterpillars lönsamhet har som sagt varit svajig, men sett över hela perioden är omsättningen i stigande trend vilket diagrammet visar. Under perioden 2003 fram till 2008 växte marginaler och omsättning rekordartat för att falla rejält under finanskrisen. Därefter växte marginalerna igen för att sedan åter falla tillbaka de senaste åren – ja ni hör själv svajigt var ordet. Under de senaste åren har bolaget förlitat sig främst på infrastruktur på tillväxtmarknader för intäktstillväxt.

Caterpillar har som sagt ökat närvaron på flera viktiga tillväxtmarknader och då främst Kina, ett land som fram tills relativt nyligen har visat på  fin tillväxt och en enorm aptit på energi. Med anledning av sjunkande amerikanskt bostadsbyggande har Caterpillar diversifierat sin försäljning internationellt med hjälp av den globala boomen i infrastrukturutveckling. Nu lämnar vi tidsmaskinen och ger oss på  själva utdelningsjämförelsen!

Vi börjar med hur diagrammet ser ut för maskinjätten – Caterpillar.

Utdelningsavkastning för Caterpillar - 1995-2016
Utdelningen har ökat i genomsnitt kring 11% per år under perioden 1995 till 2016, men det är inte i sammanhanget fråga om en perfekt utdelningstrappa i klass med jättarna McDonalds eller Coca Cola. Den som köpt aktier i Caterpillar har fått en ganska medioker utdelningsavkastning i början av perioden, men från 2004 och framåt ser det betydligt bättre ut. Nu tittar vi på hur utdelningsavkastningen blev för den som investerade i Atlas Copco.

Så här har utvecklingen sett ut för vårt svenska industribolag Atlas Copco under samma period:

Utdelningsavkastning för Atlas Copco - 1995 till 2016
Atlas Copcos utdelningsdiagram är även det imponerande i mina ögon och även om det förekommit utdelningssänkningar så är trenden stigande över tid. Ser vi till utdelningsavkastningen så har avkastningen varit fantastisk från 2001 fram till 2016 för den som köpt aktier för 10 000 kr i bolaget.

Av de två utdelningsdiagrammen är Caterpillar det mer estetiskt tilltalande, men som vi tidigare konstaterat är utseendet som sagt inte allt och det centrala är vilken utdelningsavkastning som erhållits totalt.

And the winner is..
Av tabellen nedan kan vi tydlig se att det är Atlas Copco som går vinnande ur striden beträffande utdelningsavkastning. Den som investerat 10 000 kr 1995 i Atlas har nämligen fått nästan 46% mer i utdelning – eller 17 500 kr mer fram till 2016.

Jämförelse utdelnings- och totalavkastning efter 21 år - Atlas Copco och Caterpillar

Ett förtydligande av tabellen kan vara på sin plats – ”utdelningsökning” visar på hur mycket utdelningen har ökat sett över hela perioden för respektive bolag utan hänsyn till antal aktier som ägs.

Totalavkastningen då?
Alla är inte lika intresserade av utdelningar, men även för de långsiktiga är totalavkastning en avgörande parameter. Det händer ju de flesta att man ersätter ett bolag med ett annat vid något tillfälle och i en avlägsen framtid kommer även de flesta långsiktiga investerare sannolikt sälja delar av sina aktieportföljer.

När vi tittar på totalavkastningen (kursuppgång + utdelningsavkastning) står Atlas Copco åter som vinnare. Den som investerat 10 000 vid periodens början i båda bolagen har fått 46% mer i totalavkastning eller ca 85 400 kr om denne realiserat uppgången i början av 2016.

Vad kan vi dra för lärdomar efter kampen?
Efter ett flertal liknande jämförelsen är jag inte förvånad över att Atlas Copco vann kampen. Även denna rond i utdelningskampen förstärker de slutsatser jag dragit från tidigare jämförelser. För att få äga multinationella jättar som Caterpillar, Walmart och Coca Cola får man som investerare som regel vara beredd att betala extra och sänka sina avkastningskrav.

Den genomsnittliga utdelningstillväxten sett över hela perioden var visserligen till Atlas Copcos fördel, men den helt avgörande faktorn var att den som köpte aktier fick mer bolag och utdelning för pengarna vid inköpstillfället. Trots att ett bolag har haft och kommer att ha en fin vinst- och utdelningstillväxt kan din avkastning som aktieägare bli medioker om du betalar för mycket för aktien. Det är som sagt lätt att bli bländad av fina vinst- och utdelningskurvor, men utan hänsyn till priset du får betala ger de inte hela bilden. Fokusera därför först och främst på din möjlighet till avkastning, vilket avgörs av två komponenter – det pris du betalar och investeringsobjektets framtida lönsamhetsutveckling.

Jag har lagt till inlägget i den nyligen upplagda ingången i huvudmenyn som jag passande döpt till utdelarnas kamp. Passa på att njut av solen om ni får chansen – det kommer vi göra! Trevlig söndag!

Image courtesy of bplanet images at FreeDigitalPhotos.net

 

Andra inlägg på liknande tema

Tillbaka till rötterna - en påminnelse om vad som fick mig att gå från att spekulera till att invest...
Utdelarnas kamp - En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
Två svenska kvalitetsbolag duellerar - Fenix Outdoor möter Hennes & Mauritz i utdelarnas kamp

Filed Under: Bolagsspecifika inlägg, Utdelningsjämförelse, Utdelningstillväxt Tagged With: Atlas Copco, Caterpillar

Comments

  1. Angel says

    juni 5, 2016 at 11:16 f m

    Stort grattis till er investering! Väl värt varenda krona ☀️

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      juni 6, 2016 at 8:22 f m

      Tack! Räknar inte med någon fantastisk värdeuppgågn, men oj vad fort tiden går när vi leker trädgårdsmästare i solen 🙂

      Svara
  2. Jimmy Lennborn says

    juni 5, 2016 at 11:44 f m

    Jag uppskattar verkligen de här inläggen! Bara en liten kommentar, Atlas Copco har inte sänkt ordinarie utdelning sedan 1983 så det kanske skulle framgå i din text och dina diagram att extrautdelning ingår i jämförelsen.

    Reflektionsmässigt så är det ju som så att efter att ha tagit del av dina inlägg så kanske det är helt meningslöst att äga några andra bolag än svenska/nordiska…

    Med vänlig hälsning
    Jimmy

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      juni 6, 2016 at 8:37 f m

      Tack, för input! Jag brukar inte särredovisa extra-utdelningarna, men den biten förtjänar att nämnas. Vet inte om jag skulle gå så långt, men utdelningsaristokraterna (jättarna i USA) är inte lika intressanta längre. Kanske ser det annorlunda ut om vi tittar på mindre bolag ”over there”? Det får bli stoft för framtida inlägg!

      Sedan ska vi inte glömma att historiken (trots att den är en god indikator) inte är ett facit för framtida kassaflöden.

      Svara
  3. Analysera Mera says

    juni 5, 2016 at 1:11 e m

    Bra som vanligt ! Blev som jag trodde också.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      juni 6, 2016 at 8:38 f m

      Tack, kul att inlägget och duellen levde upp till dina förväntningar. 😉

      Svara
  4. Gustav says

    juni 5, 2016 at 2:46 e m

    Intressanta kamper! Ser du något mönster i bolagsstorlek, att det bolag som varit minst vid starten utvecklats bäst? Och går det att titta bakåt mot tidigare kamper och se om vinnaren eller förloraren har utvecklats bäst? Bara några lösa tankar 🙂

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      juni 6, 2016 at 8:45 f m

      Tack Gustav! Man kan se vissa tendenser där och jag planerar att göra något liknande det du efterfrågar i ett separat inlägg. Utan att i detalj ha studerat samtliga analyser med den infallsvinkeln så skulle jag säga att David slår Goliat 🙂 Med brasklappen att David sannolikt är betydligt svårare att identifiera än Goliat.

      Ha det gött i solen!

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in