Sittandes på en milslång, kritvit, och öde sandstrand i Pensacola Florida slås jag av hur skönt det är att bara vara. Ingen wifi eller mobiltäckning som distraherar eller kan avbryta ens tankar. Det var i den här kontexten som följande inlägg blev till som berör vikten av att tillfälligt stänga ute yttre influenser och lyssna till sin inre röst.
Vi som är intresserade av sparande i allmänhet och aktier i synnerhet får genom olika kanaler och forum råd och uppmaningar kring hur vi borde agera och vilka mål vi bör sträva efter i vårt sparande. Det är lätt att i denna kontext bli distraherad och inte se skogen för alla träd och då bortse från sina egna förutsättningar, styrkor och begränsningar.
Observera att jag i sammanhanget inte syftar på gemene man, utan sparintresserade. När det kommer till allmänheten i stort tror jag snarare att mer information kring privatekonomi skulle behöva nå fram och att allmänheten i sin tur skulle behöva vara mer mottaglig.
Förutom alla sparstrategier som florerar i spardjungeln finns det en myriad av olika index där ute som du kan jämföra dig själv med och ännu fler individer och experter som har sina egna tankar kring vad som är en godkänd avkastning för oss som sparar i aktier och fonder. Det är lätt att bli stressad i jämförelsen med olika index och andra sparare och i jakten på högre avkastning ta på sig mer risk.
Missförstå mig inte – det är inget fel med mångfald och råd utifrån, men ingen av dessa experter känner dig så väl som du själv gör eller tar hänsyn till dina unika förutsättningar eller förstår vad du behöver för att känna dig nöjd med ditt sparande. Oavsett om man är en utdelningsinvesterare eller inte tror jag att det handlar om just det – att anpassa sin strategi efter sina egna förutsättningar så att man kan sova gott om natten och tycker att det är kul att investera.
Hur ska man då gå tillväga för att hitta sin egna väg i den snåriga spardjungeln? Det finns som vanligt inget enkelt svar eller ett enda rätt tillvägagångssätt, men med hjälp av en machete och listan nedan där jag radat upp vad jag anser är nyckelfaktorer i sammanhanget kommer man en bit på vägen.
- Jämför dig med dig själv i första hand. Ingen förutom du vet vilken avkastning du siktar mot och inte du heller om du inte vet varför du sparar. Formulera därför till att börja med ett eller flera personliga sparmål. Att ha mål är något som är viktigt oavsett vad vi gör, för utan mål vet vi inte varför vi gör som vi gör och vi har inget att sträva efter.
Så här ser vårt långsiktiga sparmål ut: ”Vår aktieportfölj genererar 2034 en passiv inkomst på motsvarande ca 535 000 kr per år vilken täcker våra årliga levnadskostnader.” - Utgå från dina långsiktiga målsättningar och räkna fram en acceptabel avkastning för att du ska kunna nå dina målsättningar.
- Bestäm dig för vilka värdepapper du tror kan realisera dina avkastningsmål. Kanske är det indexfonder eller som i mitt fall utdelningsaktier. Fundera över vilken risk du är villig att ta och hur mycket tid du vill/kan lägga på ditt sparande. Har du inte intresse eller tid är indexfonder att rekommendera. Jag har valt utdelningsaktier och mer om varför hittar den som intresserad här.
- Identifiera och välj ut vilka nyckeltal och värderingsmått som du anser vara ändamålsenliga för att bedömda dina potentiella investeringsobjekt. Jag har som utdelningsinvesterare fokuserat på nyckeltal som hjälper mig avgöra utdelningens hållbarhet såsom utdelningsandel i förhållande till nettovinst och fritt kassaflöde. Jag studerar också bland annat hur omsättning, nettovinst, utdelning och kassaflöde utvecklat sig över tid. Du hittar samtliga mina mjuka och hårda investeringskriterier i huvudmenyn under rubriken med samma namn. Sök sedan ut och analysera exempelvis individuella fonder eller bolag för att utröna om de kan generera den avkastning du eftersträvar.
- Skapa en egen bevakningslista med de värdepapper du vill äga och sortera den efter valda nyckeltal kopplade till värdering. Min bevakningslista med tillhörande nyckeltal hittar ni i huvudmenyn.
Summering
Det är ingen raketvetenskap, men det tar ofta tid innan man hittar rätt väg genom djungeln, om man nu någonsin hittar ”rätt” väg. Erfarenhet krävs även här som när det gäller det mesta i livet. Man får helt enkelt pröva sig fram och inte vara rädd för att göra misstag på vägen. Bara genom att sätta igång och pröva kommer man att kunna hitta en fungerande sparstrategi.
Så ta det lugnt och stressa inte, att stressa lönar sig sällan när det kommer till sparande. Att slå ett index eller andra sparare betyder inget om du inte uppfyller ditt och din familjs målsättning med ert sparande. Avsätt därför tid för att anpassa din sparstrategi efter dina egna förutsättningar, det kommer garanterat att löna sig i längden när du ska ta dig fram genom spardjungeln.
Som vanligt klokt och välformulerat inlägg, tack!
Tycker att det är viktigt precis som du belyser, att utgå från ett sparande som är anpassat efter just sina egna förutsättningar.
Långsiktiga mål tror jag är en förutsättning för sparande men vikten av delmål tror jag nästan är ännu viktigare. Det är de som ligger närmast och som vi kan påverka snabbast.
Personligen sparar jag månadsvis i fonder av den enkla enkla anledningen att intresset inte varit tillräckligt stort samt att det inte prioriterats.
Det är en lärorik och inspirerande blogg som kanske gör att jag kommer att tänka om gällande mitt sparande.
Tack, vad kul att höra att bloggen inspirerar dig i ditt sparande! Ja, du har helt rätt, delmål är jätteviktiga för att man inte ska tappa motivationen. Har skrivit ett inlägg tidigare angående vikten av delmål, men det kanske kan vara läge att återbesöka ämnet.
Mvh
Tack gärna om man får önska 🙂
Ska se vad jag kan göra 🙂
Håller med ovan läsares kommentar. Det absolut viktigaste är att utgå från sig själv. Dock, man är sin egen bäst allierade tillika fiende. genom att SKRIVA sina mål därtill delmål tror jag man kan undvika att bli sin egen ”fiende”. Mitt mål detta år är att öka min väska med 20k. Jag har redan (med råge) överträffat detta men jämför mig ändå inte med andra eller reviderar mitt mål. Varför? Året är ej slut än och jag vet att nästa delmål formuleras i slutet av december. Därtill klär jag mig hellre i en sköldpaddas skal än en kanins öron. Jag struntar i ifall index är +20 % 31 december. har jag klarat MITT mål är JAG nöjd.
Hoppas USA levererar!
Klokt och välformulerat Sofokles. Verkar som om vi tänker ganska lika i ämnet. Roligt att det går framåt! Tror att det snart får vara dags för en måluppföljning här på bloggen för min del också, var ett tag sedan sist.
Tack! ja, USA leverera som vanligt en myriad av upplevelser och intryck. Mycket resa för pengarna, även om spartakten sänks rejält nu i sommar.
Tack för ditt svar. Vad gäller spartakten; om du ens reflekterar över den under resten av din vistelse garanterar jag att du kommer få ett inte allt för ”vackert” paket hem i lådan;) Ta mig på mitt ord, haha. Nävars.
Livet skall njutas och när kan detta göras bättre än på semestern?
Min sista dag på denna sjuveckors semester idag. Skall njuta med en trerätters bara ”för att”.
Må väl
/Sofokles
Oj, då ska jag skärpa mig omedelbart! Det har du rätt i -livet är kort, alltför kort för att enbart leva för morgondagen. Detsamma! Hoppas du får en bra start på första arbetsveckan, Sofokles.
Superbra inlägg! Precis dessa tankar hade jag inför detta året! ”Vad är jag för investerare?” ”Vilken strategi passar mig bäst?”
När jag funderade på detta så kom idén med Veckoportföljen fram och det är bland det bästa jag gjort! Jag är väldigt otålig som person (och det vet vi ju alla är en dålig egenskap om man vill lyckas på aktiemarknaden:P) och då hjälper Veckoportföljen mig att vara inne på marknaden kontinuerligt och inte känna att jag missar någon uppgång eller något bolag som verkar bra! Jag aer det som så att de småpengarna jag slänger in i Veckoportföljen är pengar jag annars spenderat på fika eller krogen vilket gör att jag inte behöver analysera alla bolag så noggrant innan jag köper:)
Tackar, kul att du gillar inlägget Aktienovisen! Starkt jobbat och intressant upplägg. Bland det svåraste som finns är att erkänna sina svagheter.
Jag har också haft problem med tålamodet och agerat för snabbt tidigare, men sonen och bloggandet har hjälpt mig då jag inte längre har tid eller möjlighet att ägna mig åt överbevakning.
Väljer också sparande framför krogen alla dagar i veckan!