Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Bolagsstorlek och utdelningsavkastning – i vilka vatten ska man fiska?

februari 14, 2016 By Langsiktig Investering 15 Comments

På senare tid har jag funderat en del kring hur bolagsstorlek påverkar den totala utdelningsavkastningen (det pris du betalar och den utdelning som bolaget ger under spartiden) och insett att min åsikt i frågan har svängt något. Som nybliven bloggare lovordade jag de amerikanska utdelningsaristokraterna för deras stabila utdelningshistorik och marknadsdominans, men med tiden har min inställning förändrats och mitt fokus har delvis skiftat bort från dessa kassakor på andra sidan Atlanten till de ofta lite mindre och lägre värderade alternativen i Norden som är marknadsledande inom sina segment.
Bolagsstorlek och utdelningsavkastning - I vilka vatten ska man fiska?
De jämförelser jag gjort mellan amerikanska jättar i form av utdelningsaristokrater och mindre motsvarigheter i Norden har bidragit till mitt förändrade synsätt. I dessa jämförelser har jag tittat på utdelningsavkastningen från 1995 fram till 2015 och i samtliga fall har den nordiska representanten gått vinnande ur striden. Två av dessa jämförelser har blivit inlägg hittills, nämligen en jämförelse mellan Sampo och Coca Cola och nu senast Handelsbanken och McDonalds för den som är intresserad.

Hur kom det sig då att nordiska bolag som Handelsbanken och Sampo gick segrande ur kampen? Förenklat finns det två svar på detta, värdering och tillväxt.

Tillväxtmöjligheter
Redan i början av jämförelseperioden (1995) var de amerikanska utdelningsaristokraterna globala jättar och hade etablerat sig på de flesta marknader. Ordspråket inga träd träd växer till himlen är inte helt fel att applicera i sammanhanget. När kassaflödet inte växer i samma takt som utdelningen är det oundvikligt att utdelningstillväxten blir lidande. Vän av ordning kanske tänker att omsättningstillväxt inte är hela världen eftersom det genom förbättra lönsamheten och återköp går att växa vinsten. Det var just genom marginalförbättringar som McDonalds främst lyckades öka vinsten under perioden 2004-2014, men det finns en gräns för vilka marginaler ett bolag kan uppnå med hela världen som marknadsplats. Utifrån mina officiella och inofficiella jämförelser har det blivit tydligt att många utdelningsaristokrater har sina bästa tillväxtår bakom sig.

Värderingen
Den enskild största faktorn till att utdelningsavkastningen i jämförelserna blev större i nordiska bolag var att utdelningsaristokraterna redan 1995 handlades till ett högre pris jämfört med våra nordiska motsvarigheter. Som utdelningsinvesterare är det det lätt att lockas till att betala extra för den perfekta utdelningskurvan som bolag som Coca Cola och McDonalds mer eller mindre garanterar. Man kan uttrycka det lite förenklat på följande sätt – att man får betala en premie i form av minskad utdelningsavkastning för att få tillgång till en stadigt ökande utdelning från år till år.Jag tror att många sparare också är beredda att betala extra för den upplevda trygghet som den här typen av marknadsledande bolag erbjuder som inte sjunker lika kraftigt i pris vid en större nedgång på börsen jämfört med sina mindre motsvarigheter. Den här typen av kapitalbevaring är dock inte intressant för mig som tänkt behålla aktierna och främst är intresserad av utdelningen. Så länge som min investering fortsätter att, över tid, öka kassaflödet och utdelningen behöver jag inte och vill jag inte betala extra för någon linjär vinst- eller utdelningsutveckling. Missförstå mig inte – jag skulle gärna äga fler utdelningsaristokrater, men priset är i regel för högt i förhållande till den tillväxt de erbjuder.

Det är inte många tillfällen då man får möjligheten att köpa stora bolag av hög kvalitet till attraktiva priser. Skulle emellertid några av dessa bolag få tillfälliga problem eller börsen rasa från nuvarande nivåer och dra med sig även dessa bolag är jag i många fall en köpare. Det är främst de höga värderingarna som gjort att jag gradvis förändrat min strategi och numera fokuserar mera på marknadsledande bolag av mindre storlek än de amerikanska utdelningsaristokraterna.

Varför mindre bolag?
Enkelt uttryckt för att jag anser att möjligheten att hitta högre utdelningstillväxt och lägre värdering är större om jag letar bland bolag som inte är globala jättar. Ett bolag som hittills enbart verkar i några länder har större utrymme att växa organiskt och genom förvärv än ett bolag som redan finns i världens alla hörn. Förutsatt att man gjort sin hemläxa ökar alltså sannolikheten att man får betala mindre för en utdelningstillväxt som slår eller motsvarar den för en utdelningsaristokrat.

Min läsvärda bloggranne Gustav har också påbörjat en förfining av sin strategi och fokuserar numera på mindre bolag. Precis som jag behåller han sina investeringskriterier såsom utdelning, konkurrensfördelar och stark balansräkning, men flyttar fokus nedåt i storlek. I följande inlägg listar han många bra anledningar till varför mindre bolag är att föredra framför större. Gustav hänvisar till intressant amerikansk statistik som visar på att bolag från de mindre listorna (Micro, Small och Mid Cap) i många fall överpresterar jämfört med sina större motsvarigheter på Large Cap. Gustav listar följande anledningar varför mindre bolag är att föredra framför större:

  • Bland de bolag av högst kvalitet på den amerikanska börsen (Micro, Small och Med Cap) med lägre omsättning genererar mindre bolag högre avkastning över tid än större bolag (Large Cap).
  • Mindre bolag kan vara oupptäckta då de inte bevakas på samma sätt som större diton och större fonder kan inte investera i dem.
  • Storbolag kan ibland ha en tendens att bli mindre entreprenörsdrivna, få en komplicerad struktur och bli ”sega jättar”.
    Med små bolag kan du få en edge mot fonder när likviditeten hindrar dem att köpa. När bolagen väl blivit större köper fonderna in sig.
  • Sannolikheten är betydligt större att bolag är familjeägt på de mindre listorna och drivs av personer som vill se sitt arv leva vidare.
Mindre bättre i alla lägen?
Nej, självklart inte och då främst på grund av att sannolikheten att hitta bolag som uppfyller mina investeringskriterier blir svårare ju längre ner jag letar bland börslistorna. För även om även om högkvalitativa bolag som handlas till lägre omsättning slår större diton så gäller det först att hitta dem!
Bloggaren och grundaren av börsdata 40procent20år har skrivit bra inlägg i ämnet. Han presenterar statistik som visar på att sannolikheten att hitta lönsamma bolag på de större börslistorna i form av Large- och Mid Cap är betydligt större än för de mindre motsvarigheterna Small- och Micro Cap. Visserligen finns det riktiga tillväxtraketer på de mindre listorna, men de tillhör en klar minoritet.

Något som Gustav berör är i sitt inlägg är att den amerikanska definitionen av de olika bolagskategorierna inte direkt går att översätta till svenska förhållanden. Så här definieras de olika listorna i USA i storleksordningen miljoner dollar:

– Micro Cap: 50 – 300
– Small Cap: 300 – 3000
– Mid Cap: 3000 – 10 000
– Large Cap: 10 000 – 200 000

Det som man i USA definierar som Small Cap och Mid Cap motsvarar majoriteten av Mid Cap och Large Cap-bolagen i Sverige. Med andra ord är det inte många av bolagen på den svenska börsens största lista som skulle platsa bland de stora bolagen i USA.

Hur stora bolag kommer jag fokusera på?
Med tanke på mitt resonemang hittills känns det naturligt att fokusera på bolag som storleksmässigt platsar på Mid och Large Cap i norden. Jag kommer bara i undantagsfall söka mig till de mindre listorna. Vad jag är intresserad av är kvalitativa och utdelande bolag med utrymme att växa såsom:

  • Försäkringsbolaget Gjensidige
  • Industrikoncernen Beijer Alma
  • IT-infrastrukturbolaget Atea
  • Oljeservicebolaget TGS Nopec

Alla bolagen ovan är så stora att de har diversifierad intäktsbas och konkurrensfördelar, men de är inte så stora att tillväxtutsikterna skulle vara hotade inom en överskådlig framtid. Även bolag som Handelsbanken tillhör kategorin ”mindre” bolag som jag är intresserad av – något som kanske kan tyckas märkligt, men jämför vi med en jätte som McDonalds är utrymmet för tillväxt stort för Handelsbanken. Jag kommer framöver fokusera mer på den nordiska marknaden delvis på grund av lägre courtage, men framförallt för att de Nordiska länderna är stabila (rankas högt i antikorruptions mätningar) och ofta har lönsamma marknader (ta försäkringsmarknaden som exempel) med konsumenter som har köpkraft. Även den kanadensiska och amerikanska börsen är intressant av liknande anledningar, även om courtaget är något högre och försäkringsmarknaden inte är lika lönsam.

Slutord
Detta inlägg innebär ingen fundamental skillnad mot mitt tidigare fokus – jag kommer med andra ord inte att sälja mina utdelningsaristokrater imorgon och aldrig mer titta åt det hållet. Men för att jag ska bli riktigt intresserad av någon av jättarna krävs att värderingarna och den starka dollarn faller ytterligare en bit från dagens nivåer. Jag kommer med andra ord inte att jaga valar till vilket pris som helst, men inte heller bege mig till så små vattendrag att jag riskerar fånga fula fiskar då kraven på noggrann analys och bevakning ökar markant i dessa farvatten.

 

*Image courtesy of bplanet images at FreeDigitalPhotos.net

Andra inlägg på liknande tema

Vår passiva inkomst och dess köpkraft
Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest

Filed Under: Investeringsstrategi, Långsiktig sparande, Utdelningsinvestering Tagged With: Atea, Beijer Alma, Coca Cola, Handelsbanken, investeringsstrategi, Large Cap, McDonalds, Mekonomen, Mid Cap, Sampo, Small Cap

Comments

  1. Delta Five says

    februari 14, 2016 at 11:18 f m

    Mycket bra skrivet! !!!!!!!

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 14, 2016 at 2:48 e m

      Hej!
      Kul att höra att du uppskattade inlägget

      Mvh

      Svara
  2. Aktienovisen says

    februari 14, 2016 at 11:27 f m

    Efter att jag läste dina jämförelseinlägg mellan de amerikanska aristokraterna och de svenska storbolagen så har även jag börjat fundera i dessa banor. Även om jag inte gjort några större efterforskningar som du gjort så kan jag tycka att det är värt att gå ner till mid-cap listan och istället för att titta 10 år tillbaka kanske nöja sig med 5-7 år tillbaka för att få en uppfattning om läget i bolagen. Exempelvis Beijer Alma(som du nämner), Claes Ohlsson och B&B Tools har ju senaste 5 åren en väldigt fin utveckling.

    Jag själv kommer nog försöka vikta över en del av portföljen mot mid-cap för att försöka få bättre avkastning över tid. Inget fel på utdelningsaristokraterna men en linjär utdelningstillväxt om 2%/år i 20 år framåt känns lite tråkigare än en utdelningstillväxt som kanske snittar 7-10% men även kanske uteblir något år.

    Jag själv har märkt att jag fått ett väldigt tunnelseende av att bara titta på aristokraterna och förespråka det som en bra och enkel väg mot finansiell frihet. Får bli ändring på det nu! Bra inlägg! Jämförelseinläggena var fantastiska och uppskattade de väldigt mycket! 🙂

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 14, 2016 at 3:04 e m

      Hej Aktienovisen!
      Alltid kul att kunna inspirera och uppmana till eftertanke. B&B Tools är ett spännande bolag som jag lagt till i bevakningslistan och som jag analyserat utanför bloggen. Jag har också som sagt haft lite väl stort fokus på utdelningsaristokrater tidigare. Att jag flyttat fokus sedan dess tror jag mycket har att göra med att jag blivit duktigare på att skilja agnarna från vetet och börjat gå min egna väg som investerare. Med detta sagt så utesluter jag dem inte, men jag kommer att kräva lägre värderingar innan jag är köpare.

      Roligt att höra att du uppskattade jämförelserna, de var riktigt roliga att göra. Jag har ett antal till på lager som jag ämnar publicera.

      Svara
  3. Aktieingenjören says

    februari 14, 2016 at 12:50 e m

    Jag håller med helt och hållet i ditt resonemang om fördelarna med ”mindre” bolag. Sedan har jag haft ganska många diskussioner med bl.a. 40%20år om hur man bör tolka hans resultat med den förväntade avkastningen på de olika börslistorna i Sverige.

    Small cap innehåller fler fula fiskar än mid cap, men jag hävdar envist att de fula fiskarna ofta är lätta att undvika om man bara undviker bolag utan vinsthistorik och med extrema P/S-tal vilket jag just nu testar med ett extremt basalt index där jag sorterade bort olönsamma bolag och bolag med extrema P/S tal från Small Cap men inte gjorde någon ytterligare analys (https://docs.google.com/spreadsheets/d/1D8kcRR3wSBJcVvMnTLM2H-C3D2u-B-UMk-Zxy24nqFE/edit#gid=0). Indexet är fortfarande mindre än ett år gammalt men förhoppningsvis kommer trenden att fortsätta där indexet överpresterar både large cap och small cap även om jag tror att mid cap blir en svårt motståndare (tvivelaktiga bolag verkar kunna få en skjuts uppåt men har svårt att etablera sig på mid cap).

    En löst kopplad reflektion till inlägget är även att man nog alltid måste beakta bolagets storlek kontra dess potentiella marknad. Handelsbanken är t.ex. mycket större än Axfood och ICA Gruppen mätt i börsvärde (5 respektive 3 ggr större). Men ser man till tillväxtpotential så kan Handelsbanken fortsätta att expandera i t.ex. Nederländerna & Storbritannien medan ICA och Axfood har en mycket stor marknadspenetration i de områden de har etablerat sig inom.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 14, 2016 at 5:18 e m

      Hej Aktieingenjören!
      Tack för bra input! Ja, det är viktigt att vara medveten om felkällorna i hans material och hur index kan var snedvridna. Kan rekommendera intresserade att läsa kommentarerna i det inlägg som jag hänvisar till skrivet av 40procent20år.

      Intressant experiment, det ska följas! Jag har själv en förkärlek för devisen ”keep it simpel”, även om det är en svår konst att bemästra. Hittade följande inlägg i ämnet på din blogg: http://aktieingenjoren.blogspot.se/2012/11/meta-analys-av-hela-small-cap-och.html
      Än så länge ser jag att det går bra för dina innehav, även om Mid Cap är snäppet vassare som du själv skriver. Har du skrivit något mer inlägg i ämnet?
      Hittade förresten Kennys genomgång av Mid Cap genom ditt inlägg som var riktigt intressant: http://www.aktiefokus.se/2012/10/lite-mer-flexibel-sallning-av-bolag-pa-large-cap-och-mid-cap-med-hjalp-av-graham/

      Ja, det är viktigt att ta hänsyn till den potentiella marknaden och inte enbart gå på bolagsstorleken. Just därför jag gillar Handelsbanken, de har både storlek, stabilitet, tillväxtpotential och till råga på allt en rimlig värdering.

      Svara
      • Aktieingenjören says

        februari 14, 2016 at 10:33 e m

        Intressant hur minnet kan ändra sig, jag trodde nämligen att jag började blogga 2013, men uppenbarligen har jag tappat ett år i minnet.

        I början av min investerarkarriär filosoferade jag mycket över riskbegreppet och investerares fixering vid storlek och balansräkningar. Min slutsats av det var att majoriteten av alla investerare betalar alldeles för mycket för upplevd trygghet som i slutändan inte alls bidrar till en god avkastning. Den nuvarande börsnedgången är ett utmärkt läge att testa om jag haft rätt eller varit naiv men hittills går det ganska bra (förutom att jag har ett stort och ”tryggt” bolag som nu kraschar mest av alla…).

        Det kanske mest relevanta inlägget är ett som passande nog heter ”Har storleken någon betydelse?” http://aktieingenjoren.blogspot.se/2012/10/har-storleken-nagon-betydelse.html

        Men inlägg om riskvärdering (http://aktieingenjoren.blogspot.se/2012/09/verksamhetsrisk-och-varderingsrisk-tva.html) samt mitt ogillande för ”wide moats” (http://aktieingenjoren.blogspot.se/2014/12/operativ-effektivitet-vs-wide-moats.html) är också kanske relevanta eftersom det sätter lite perspektiv på varför jag tycker att en högt värderad dividend aristocrat är läskigare än t.ex. Doro eller Atea.

        Svara
        • Langsiktig Investering says

          februari 15, 2016 at 3:26 e m

          Så är det ofta.. Tiden går fort när man är småbarnsförälder. 🙂

          Bra och tänkvärda inlägg som jag inte läst tidigare. Ja, utdelningsaristokrater med välkända varumärken och globala verksamheter lockar nog många mindre erfarna investerare och kanske är det inte helt fel att börja i den änden och sedan släppa tryggheten allteftersom man blir mer bekväm.

          Jag tror och hoppas att många i takt med att de blir mer erfarna inte är lika benägna att betala ett överpris för den upplevda trygghet som aristokraterna skänker.

          Svara
  4. Anders says

    februari 14, 2016 at 1:10 e m

    Mycket intressant och jag har liknande tankar men.. jag tror att vi står närmre sämre tider än bättre och frågan är då om man inte iaf ska fortsätta med Aristokrater för att vid utdelningsslopningar, kraftiga sänkningar, allmän lågkonjuktur vikta över till svenska tillväxtorienterade företag. Borde inte det vara ett bättre recept? Beijer Alma kommer tex inte vara sena med slopad utdelning vid konjunkturnedgång. Är vi inte lite fel i börcykeln för köp i denna kategori idag?

    Ja jag pratar maknadstajming och jag vet det är en klyscha men att något så när kunna identifiera en lågkonjuktur borde de flesta klar av. //Anders

    Svara
  5. Anders says

    februari 14, 2016 at 1:16 e m

    Jag ser nu att just Beijer Alma stod relativt säkra genom 2008 men du förstår vad jag menar. //Anders

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 14, 2016 at 5:45 e m

      Hej Anders!
      Jag försöker fokusera på enskilda bolag (marknadsledande, starka finanser etc.) istället för börsen som helhet och köper när priset är rimlig i förhållande till mina avkastningskrav. Då jag köpt Beijer Alma till en attraktiv värdering är jag ganska säker på att utdelningsavkastningen kommer att bli fin över tid, även om bolaget skulle sänka sin utdelning enstaka år.

      Är värderingen inte attraktiv i nuläget väntar jag hellre ett köpläge än att investera i en utdelningsaristokrat eller preferensaktie under tiden.

      Mvh

      Svara
  6. Gustav says

    februari 14, 2016 at 1:26 e m

    Bra inlägg och tack för hänvisningen. Verkligen något att fundera på det här!

    Filar på ett inlägg om småbolag i ett globalt perspektiv och precis som du säger är det en risk att fiska i de grumligaste vattenpölarna. Det gäller att ha ett finmaskigt nät i så fall. Tänkte gå igenom ett 15-20 tal riktiga små/microbolag och vara nogrann med att ta in synpunkter via bloggen innan köp.

    Kopplingen amerikanska storbolag och svenska storbolag (=stor skillnad) är viktig att få fram. Jobbar med en lista där alla portföljens bolag listas efter storlek i miljoner dollar. Kan få fram på 4-traders när man går igenom aktier i ett visst land och då blir det snabbt jämförbart.

    Håller på att vandra nedåt i bolagsstorlek, frågan är bara hur långt man ska gå. Återkommer i ämnet och bra input i detta inlägg!

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 14, 2016 at 6:59 e m

      Hej Gustav!

      Tack själv för bra inlägg i ämnet. Riktigt roligt att vi är fler som funderar i de här banorna samtidigt.
      Hur långt ner man ska gå i sitt sökande är inte helt lätt fråga att svara på, men mycket talar för att Mid Cap (med nordiska mått mätt) är den bästa listan sett till ”risk/reward” för oss som letar stabila utdelare. Därmed inte sagt att man inte kan hitta bra bolag på de mindre listorna såsom Bahnhof, men de flesta glada amatörer tror jag gör klokast i att hålla sig till Mid Cap och uppåt.

      Ska bli intressant att ta del av din genomgångar!

      Svara
  7. Ruter says

    februari 14, 2016 at 8:02 e m

    Bra inlägg. Det var en bättre motiveringen än den jag kört på, dvs. att jag behöver skruva ner avkastningskrav alldeles för mycket för att motivera köp i aristokraterna.

    Även om tillväxten kanske inte är lika stabil från år till år i Sverige så har det ändå känts som det har funnits mer att ta av i nordiska innehav och att de över tiden har en bättre utdelningstillväxt. De har dessutom högre DA vilket gör det trevligt.

    Det ända jag vart sugen på i USA har varit en del REIT/BDC med högre månatlig utdelning men det har mer varit i brist på en regelbunden inkomst (CSN är inte så mycket att gå på). Det finns en del där, dock desto mer att lära sig för att förstå marknaden ordentligt (om man någonsin kommer förstå den). REITs har gått oresonligt dåligt men men. Inbillar mig att det är kättare att förstå sig på vad företagen håller på med när de är närmare geografiskt och kulturellt.

    Mid cap är ett bra ställe att vara var min slutsats efter bla. 40procent20år skrev sitt inlägg om det. Man har tillräckligt storlek för att vara ha bra finanser men inte tillräckligt stor att tillväxten hämnas allt för mycket.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 15, 2016 at 2:33 e m

      Tack Ruter!
      Ja, det är lätt hänt att man lockas till att drar ner på avkastningskravet när det kommer till utdelningsaristokraterna.
      Jag undviker REITs på grund av den, för mig, snåriga bolagskonstruktionen och då att man inte bygger upp eget kapital utan helt förlitar sig på investerare och belåning när det kommer till kapitalförsörjning. Vilket iofs kan bli en bra affär om räntorna stannar kvar på denna nivå lång tid framöver. Jag vill som regel enbart äga stamaktier i stabila bolag där det, enligt mig, finns större potential för tillväxt och där finansieringsrisken är lägre.

      Ja, Mid Cap verkar vara den gyllene medelvägen för oss som vill ha det bästa av två världar (tillväxt och stabilitet). Hoppas att du får mer tid att blogga framöver, har uppskattat bland annat dina inlägg kring Atea.

      Mvh

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in