Här nedan presenteras de aktier som jag anser vara värdiga kandidater till portföljen. Bolagen är sorterade i fallande ordning baserat på hur skäligt värderade jag anser dem att vara.
Kort förklaring till de olika kolumnerna i den ordning de visas:
- Bolag (Ticker)
- Kurs (Aktuell)
- P/E-tal TTM (Baserat på de fyra sista kvartalens vinst)
- VPA TTM (Vinsten per aktie för de fyra senaste kvartalen)
- Hållbar intjäning
Kolumnen innehåller en uppskattning av vad jag anser vara en hållbar nivå för fritt kassaflöde/vinst per aktie. - Skälig intjäningsmultipel
Visar hur hög intjäningsmultipel (genomsnitt mellan P/E- och P/FCF-tal) ett bolag får är ofta en avvägning mellan lönsamhetsstabilitet och tillväxtutsikter. Avgörande i sammanhanget är hur väl bolaget svarar upp mot mina bolagsspecifika kriterier. - Skäligt pris
Den här kolumnen innehåller det pris som jag är villig att betala som mest för en viss aktie. - Över-/underkurs
Kolumnen visar det sammanlagda antalet procentenheter som aktiekursen över- eller understiger vad jag som mest vill betala.
Vi som läser måste kunna kritisera listan. Utan kvantitativ och kvalitativ data ser jag just nu inget värde att studera din bevakningslista.
Under rubriken investeringskriterier har jag definierat de kriterier som ska styra mina investeringsbeslut och vad jag anser vara en rimlig värdering. Det värderingskriterium som främst styr rangordningen är min bedömning av framtida utdelningstillväxt, men jag försöker även ta hänsyn till de andra värderingsmåtten. Jag ska ta fram en mer formaliserad process för hur aktierna i bevakningslistan rangordnas och beskriva den här på bloggen, ska dock bara byta lite blöjor först.
En mycket trevlig lista, synd att de flesta bolagen är dyra bara. Kollat något på Nokian Tyres efter deras senaste nedgång?
Sedan verkar min google-fu vara ganska dålig. Hur fick du till dynamiska listor på blogger?
Köpte själv Nokian Tyres för December pengen. På 10+ års sikt hoppas jag att de Ryska problemen har löst dig och är av temporär art. Direktavkastningen är bra och ser ut som de kommer få en VPA på runt 1.6 EUR för 2014 så hoppas på att den inte är hotad.
Hej!
Tittade på Nokian Tyres för ett tag sedan, men valde att avstå på grund av just exponeringen mot Ryssland.
Skrev ett kort inlägg i ämnet för ett bra tag sedan som kanske kan vara en start: http://langsiktiginvestering.blogspot.se/2014/03/diagram-over-aktieportfoljen-med.html
Oj, såg inte att svar kommit hit (går inte att få aviseringar :/). Menade mer på om du tänkt något kring att rysslandsexponering har blivit prissatt rättvist i dagens pris eller till och med för mycket. Jag är något osäker och tänkte vänta till nästa rapport för att se hur mycket intäkterna påverkats av rubelns nedgång men en liten post har smugit sig in i portföljen.
Det inlägget minns jag (kommenterade till och med :O) men jag tänkte mer på bevakningslistan som du använder på denna sida. Just nu copy pastar jag bara listan men vore ju trevligt om den kan uppdateras automatiskt (vet inte om din gör det). Men främst gillade jag hur man kan sortera din lista beroende på vad man är intresserad av, mao. en interaktiv lista (dynamisk kanske var fel ord att använda).
Hur ser du på GE, General Electric? Efter finanskrisen ser de ut att komma igen… Kanske kan de åter bli en pålitlig utdelare.
Jag har sneglat på bolaget tidigare, men historiken imponerar inte. Omsättning och framförallt vinsten har minskat de senaste tio åren. Utdelningens storlek är ungefär den samma som under 2004.
En utdelningsandel på 70% och ett P/E-tal på nästa 20 kompenserar föga för den svaga historiken. Jag har dock inte analyserat bolaget på djupet, utan det föll bort ganska snabbt i gallringsprocessen.
Mvh
Lundbergs är ett fint bolag, men ack, vad de delar ut lite…
Kan inte annat göra än att hålla med, direktavkastningen är på alldeles för låga nivåer för att jag ska vara intresserad i nuläget.
Mvh
Hej,
Intressant och vettig analysmetod. Håller själv på att gå mot en mer långsiktig portfölj med mindre risk till förmån för avkastningsaktier. Har själv dock delta upp portföljen i tre ungefär lika delar. Eller håller i all fall på. Direktavkastning, tillväxtmarknader samt tillväxt och investeringscase. Hursomhelst är många av dina guldkorn klart intressanta. Ett par som jag själv har och följer är bland annat svenska OEM samt ett par fastighetsbolag i Finland. Sponda och Citycon. Men det finns andra fastighetsbolag i Finland. Vore intressant med din syn på dessa. Särskilt OEM som jag ser som ett fynd och uppfyller de flesta av kriterierna för en investering även på nuvarande tämligen höga nivå.
Tack, kul att höra. Finska fastighetsbolag låter lite intressant. Får ta en titt på de bolag som du nämnt när jag får tid!
Hej,
Tack för en bra blogg!
Jag undrar hur du gjort listorna ovan?
Är det google finance? Hur hittar du i så fall direktavkastning för de finns väl ingen kod för det?
Kul att du uppskattar bloggen! Det stämmer att det är Google Finance. Tyvärr inte, utan det är manuellt arbete som ligger bakom den kolumnen.
Mvh
Verkar som att övegången gör att listorna för tillfället längre inte är tillgängliga.
Tack för att du sa till! En uppdatering hos Google ställde till det, men nu ska bevakningslistan vara tillgänglig igen.
Hej,
Jag har nyligen börjat intressera mig för aktier och utdelningsinvesteringar.
BHP Billiton verkar ju lockande för tillfället och jag försöker lära mig läsa årsrapporter.
Kan du hjälpa mig förstå hur du får fram att de har haft en utdelning på 2,48 dollar/aktie… Jag hittar bara dividend/share på 121 US cents i årsrapport 2014.
Har du för övrigt några tips på var man kan lära sig mer inom ämnet?
Bra fråga! Jag har tittat på BHP Billiton PLC (BBL) som är noterad på Londonbörsen, men som finns som ADR att köpa på NYSE. För varje ADR får du två aktier noterade på Londonbörsen. Jag har multiplicerat 2015-års utdelningsnivå 1,24 cent med 2 för att spegla detta faktum. BHP Billiton PLC (BBL) har förövrigt högst direktavkastning och är förmånligast att äga ur skattesynpunkt av de två ADRer som finns noterade på NYSE. Det går också sjävklart att direktäga aktien på Londonbörsen, men då blir courtaget högre.
Förutom de bloggar som finns på min blogglista har Lundaluppen skrivit mycket och pedagogiskt i ämnet. Aktiespararna har även en guide som du hittar här. Hittade även följande sida som verkar intressant.
Det finns fler resurser på nätet för nybörjare som jag inte kommer på så här på rak arm.
Grymt. Tummen upp för ett bra svar.
Hej jag tycker att listan har blivit väldigt konstig senaste veckan? Har du ändrat något? Vissa delar har försvunnit och syns inte till samt att den har ”tryckts ihop”
Hej, jag har inte gjort några ändringar senaste veckan. Har dock märkt att kurserna från Google har tagit ovanligt lång tid på sig att ladda vilket gör att listan ser ofullständig ut.
Har letat efter bra internetsidor som förklarar hur man hämtar data från yahoo finance till google docs… Har dock inte lyckats.
Hur gör du?
Tack för en toppenblogg.
Kul att du uppskattar bloggen Slumdog. Jag hämtar från data från Google Finance med hjälp av formeln: GOOGLEFINANCE(ticker; [attribute]; [start_date]; [end_date|num_days]; [interval])
Prövade att hämta från Yahoo Finance tidigare, men det fungerande inte särskilt bra. Kanske kan vara läge att pröva igen, då det gått något år.
Mvh
Tack, jag har börjat förstå hur det fungerar med google finance… Dock så hittar jag inte mindre svenska och norska bolag vilka ibland finns med på Yahoo. Därav intresset för Yahoo. Till exempel Bonheur…
Ja, det finns helt klart anledning att försöka få till kopplingen mot Yahoo.
Hej! Mycket uppskattad lista! Något är fel med TLSN, utdelningsandel på 0,11 %, VPA på över 2500 samt P/E under 1, det företaget hade jag gärna lagt mitt livs besparingar i! 😉
Kul att höra att bevakningslistan uppskattas! Det är Google Finance som spökar, men jag har nu justerat siffrorna manuellt.
Mvh
Hej!
Bra Blogg!
En fråga på företag i din bevakningslista..
Orsaken till frågan är att jag försöker lära mig….
Nolato.. Om jag läser rätt så är aktuell VPA 17,33, Prognos utdelningstillväxt 10%
Hållbar VPA: 8 ? : Alltså en 55% lägre VPA än dagens…
Vad är orsaken ?
Hälsn.
/ Bengt
Tack för påminnelsen, det var ett bra tag sedan jag såg över värderingen för Nolato. Min största invändning har varit det konjunkturkänsliga telekom-segementet, men bolaget har gått från klarhet till klarhet senaste åren.
Mvh
Jag undrar hur du gör när de går under det pris du vill betala för en aktie?
typ köper du för en större summa när din riktkurs har sjunkit med 5 procent ?
om du gör så hur kommer du fram till den summa du vill lägga då ?’
Tack för en riktigt bra blogg
Mvh Joakim
Hej Joakim!
Jag brukar börja köpa mindre poster när kursen understigit mitt kurstak (det jag som mest är villig att betala för en aktie). Fortsätter kursen att sjunka så köper jag ytterligare aktier, men jag har ingen fast gräns som jag följer slavisk (d.v.s. att jag ökar efter att kursen gått ner med t.ex. 5%). Jag tar inte enbart hänsyn till pris i förhållande till mitt kurstak, utan även andra faktorer såsom portföljsammansättning innan köp. Hoppas det var ett hyfsat tydligt svar från min sida.
Ha det bra!
Hej! Fantastiskt givande blogg. Jag försöker hitta akilleshälen i bolaget Sintercast, och tänkte höra om du bevakat det vid något tillfälle? Det nämns väldigt sällan i dessa sammanhang nämligen, trots att det i mina ögon uppfyller de flesta kriterium, undantaget möjligtvis historiken, då turnaround kommit relativt nyligen. Men sedan dess är ju utvecklingen av utdelning, kassaflöde och resultat en fullträff i mina ögon, och affärsmodellen får jag till både skalbar och hållbar. Vad är det jag missar? 🙂
Vänliga hälsningar
Hej! Tack, kul att höra! Har inte tittat närmare på Sintercast även om jag hört talas om bolaget. Tack för tipset, ser vid första anblick ut att kunna vara en intressant analyskandidat.
Mvh
Låt mig få veta om/när du lägger till ARCUS på oslobors.no. Intressant företag som nyligen börsintroducerats efter att ha lämnat RATOS b, som ska ha kvar under 25% av totalinnehavet under kommande 6 månaders period.
Tack för tipset ska ta mig en titt på bolaget när tillfälle ges.
Har du någon gång analyserat MRK = Merck Sharpe Dohme ?
Ett framgångsrikt företag som jag hoppas att någon tittar in i är : AIR PRODUCTS & CHEMICALS, Allentown Penn,USA.
Nej, inga bolag jag tittat närmare på tidigare, men alltid tacksamt med nya uppslag
Titta på deras utdelningspolicy ! Imponerande.
Och den historiska aktiepris utvecklingen skäms inte för sig.
Och får så Mr Trump som han vill så missgynnas sannerligen detta företag !
Jim
Läs dagens Q1- 17 resultat vad gäller APD = AIR PRODUCTS & CHEMICALS.
Ny utdelningshöjning. IGEN !
Jim
Tittat lite snabbt på bolaget och tror inte det är något jag kommer att titta närmare på i närtid. Visserligen ser det fria kassaflödet ut att kunna täcka utdelningen ett tag till, men lönsamheten har knappt vuxit de senaste 10 åren och är i nedåtgående trend. Bolaget verkar också i en konjunkturkänslig bransch vilket är något jag undviker numera och värderingen ut att vara på historisk höga nivåer.
Jag har som sagt bara tittat ytligt så jag kanske missat något?
Mvh
Denna gång har du kanske haft lite bråttom ? Vad gäller deras utdelningspolitik, historiskt , och framöver. En ledande producent av industriella gaser och världsledare inom vätgas är nog så nära konjunkturokänsligt du dig tänka kan. Och får Mr Trump som han vill med sin infrastruktur så är AP den ledande syreproducenten vad avser stålproduktion. Därutöver har AP 60 % av sina intäkter utom USA med verksamhet i över 50 länder. Nu önskar jag dig och din familj en trevlig weekend långt ifrån nuffror .
Jim Sundström
Ja, jag har varit väldigt snabb 🙂 och är verkligen ingen expert på industriell gas, men sannolikt borde efterfrågan följa industrikonjukturen och möjligheten att på egen hand påverka priset för en råvara som gas borde väl vara begränsad? Kostnaderna för tillverkning kan de bara sänka till en viss gränsad. Råder oligopol kan de säkert öka priserna något årligen, men då är tillväxtusikterna är då ofta begränsade då marknaden domineras av ett fåtal stora jättar som alla ska sin del av kakan. Visst Trump kan säkert förbättra utsikterna, att omsättningstillväxten i princip stått still senaste 10 åren i kombination med den höga värderingen avskräcker.
Mvh
Dina åsikter respekteras. Vill bara i sammanhanget nämna att jag varit verksam i ett svenskt dotterbolag till en amerikansk storkoncern med HK på Avenue of Americas / 42nd Street under 25 år och dessutom totalt nästan 30 år i global kemisk industri varav ansvarig för den amerikanska marknaden
1974 – 1995.
JNJ blir intressant att följa den närmaste tiden efter deras uppköp av ACTELION den 26 januari 2017 och 3M saknar jag i dina analyser. Kanske det företaget står på lut för dig ?
Utmärkt som branschspridning under alla omständigheter.
Inga dåliga meriter! Branschkunskap kommer man långt på som Peter Lynch skulle ha uttryckt det. Jag har för mig att jag tittat närmare på 3M och det hade jag, men för en tid sedan: Analys 3M
Investerare intresserade i USA handlade aktier : http://www.marketwatch.com/investing/stock/ aktuell aktienamnsförkortning av det papper man vill studera. Här kan du med lätthet sedan jämföra olika förtag vad gäller allt ! Ifrån utdelningskapacitet, antal år de delat ut, charts etc, etc.
Rekommenderas. Kostnadsfri site.
Jag vill först tacka för trevlig läsning. Jag har fått med mig flera små saker som kan vara bra för att hitta den optimala portföljen.
Och jag tycker också du gjorde rätt i att uppmärksamma Tomra. Dem föll jag över för ett tag sedan. Jag har inte, men funderar på att investera. Så: bra val,
En kort begäran, endast: tickern ”Samas” har jag förgäves letat efter. Om du har ork, hade jag uppskattat om du kunde upplysa mig om vilket bolag som gömmer sig bakom tickern.
Annars, kör hårt!
Mvh/Max Dahl
Hej, Jag vill gärna veta vad du tycker om bolaget nedan:
Precio Fishbone B (www.precio.se)
Aktuell kurs: 18.00 kr
Direktavkastning: 6.05% (!!)
Soliditet: ca 71% (!!!)
Rörelsemarginal(fr senaste rapport): 9,4 %
Bransch: Informationsteknik
Börsnoterad: 2000-08-30
Fr senaste rapport:
Under det första halvåret 2017 har vi förbättrat rörelseresultatet (EBITA) med 22 % jämfört med samma period förra året och för både första och andra kvartalet har även rörelsemarginalen (EBITA-marginalen) förbättrats. Omsättningen under halvåret har ökat med 4%.
Utdelningar:
Ordinarie utdelning 1,15 SEK 2017-05-11
Ordinarie utdelning 1,15 SEK 2016-05-11
Ordinarie utdelning 0,75 SEK 2015-05-08
Bonusutdelning 0,50 SEK 2014-11-25
Ordinarie utdelning 0,25 SEK 2014-05-07
Precio Fishbone är ett konsult- och systemutvecklingsföretag med verksamhet i Borlänge, Göteborg, Örebro, Eskilstuna, Malmö, Stockholm, Västerås, Växjö och Ho Chi Minh City i Vietnam. Företaget har också ett representationskontor i London Precio Fishbone utvecklar och tillhandahåller såväl paketerade som skräddarsydda IT-lösningar där förståelse för kundens verksamhet är en lika viktig utgångspunkt som teknik.
Senast du vann avtal med SCB:
PRECIO FISHBONE
EN AV VINNARNA I SCB:S RAMAVTALSUPPHANDLING (Direkt)
2017-07-12 09:50
STOCKHOLM (Direkt) Precio Fishbone är en av vinnarna i Statistiska Centralbyrån SCB:s ramavtalsupphandling för it-konsulter.
Hej!
Tittade lite snabbt på bolaget och här kommer lite funderingar som jag hoppas kan hjälpa dig i din fortsatta analys. Jag har valt att lyfta fram vad jag ser som svagheter, inte för att vara elak, men eftersom det är den typen av feedback som ofta hjälp mig.
Bolaget är relativt litet med ca 200 konsulter vilket ökar verksamhetsrisken: ”Koncernens leveransförmåga är beroende av ett växande antal nyckelpersoner. Om de lämnar sina befattningar kan rörelsen påverkas negativt. Inom varje funktion av rörelsen finns sådana nyckelpersoner.” Vad gör bolaget för att behålla och attrahera nyckelpersoner?
En annan risk är att 94 % av försäljningsintäkterna kommer från uppdragsgivare i Sverige. Bolaget är med andra ord väldigt beroende av den svenska marknaden och de 10 största kunderna står för cirka 51 % av de totala intäkterna vilket ökar risken ytterligare.
Även om omsättningen växt fint sedan 2008 har lönsamheten inte alls haft samma fina utveckling. Misstänker att hård konkurrens på den svenska marknaden ligger bakom.
Precio saknar precis som du beskriver långsiktiga skulder, men bolagets balansräkning består av en stor andel goodwill (40 % av totala tillgångar). Risken med goodwill är att det kan komma att skrivas ned några år efter uppköpen och belasta vinst och samtidigt urholka det egna kapitalet.
Konsultbolag är konjunkturberoende och i sammanhanget är det extra viktigt att inte titta på värderingen baserat på dagens vinstnivå då vi befinner oss i högkonjunktur. Att betala 15 gånger vinsten känns i överkant för ett så pass litet konsultbolag som är beroende av ett fåtal kunder och en enskild marknad.
Mvh