Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Kriterier
  • Analyser
  • Utdelarnas kamp
  • Passiv inkomst
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Lägg inte ribban för lågt – Vissa index är lättare att slå än andra

oktober 22, 2016 By Langsiktig Investering 10 Comments

I ett tidigare inlägg beskrev jag hur det är skillnad på olika indexfonder och att det inte är svårt att få till en liknande riskspridning med aktier. I detta inlägg kommer jag istället att utmana tesen att det är svårt om inte omöjligt att slå index över tid.

Att slå ett traditionellt index är lättare än man tror

Något som Aktieingenjören gör i följande inlägg där han skriver att man lika gärna kan kasta pil på börslistan och få bättre avkastning än en indexfond. Aktieingenjören hänvisar i sin tur till ett inlägg författat av 40procent20år som jämförde ett marknadsvärdesviktat index OMXS30 (där innehaven får sin vikt efter börsvärde) med ett likaviktat index OMXS50EW.

OMXS50EW består av de 50 största aktierna på Stockholmsbörsen där varje aktie på förhand får en lika stor fördelning och aktierna viktas om efter varje börsdag. 40procent20år visade att OMXS50EW slagit OMXS30 med 51,5% under den studerade perioden ( 2009-03-12 till 2012-06-10). Ett likaviktat index är sammansatt av aktier, där varje akties vikt i index är lika stor oavsett börsvärde. Prisrörelsen från de ingående aktierna har därmed exakt lika stor påverkan på index.

Stämmer detta fortfarande idag?
OMXS50EW hade vid tiden för inlägget bara funnits i 3 år och eftersom det gått 4 år sedan inlägget tänkte jag att det kunde vara dags för en liknande jämförelse mellan OMXS50EW och OMXS30GI (inkluderar även utdelningar).  Perioden för jämförelsen är 2009-03-12 till 2016-10-03

OMXS30GI

Utveckling OMXS30GI under perioden 2009-03-12 till 2016-10-03

OMXS50EW

Utveckling OMXS50EW under perioden 2009-03-12 till 2016-10-03

Diagrammen ovan visar på vilket index som gick vinnande ur striden och här nedan ser vi de exakta siffrorna.

OMXS30GI vs OMXS50EW - Avkastningsjämförelse

Av tabellen framgår hur det likviktade OMXS30GI fortfarande slår det börsvärdesviktade OMXS30GI – dessutom med en större marginal än för 4 år sedan trots att vi nu inkluderat utdelningar. Utfallet förstärker alltså 40procent20års tes från 2012 – att ett likaviktat index slår ett viktat index.

Varför blir det så här?
I och med att OMXS50EW är likaviktat där alla bolag som ingår i indexet ombalanseras så att de får samma vikt kan mindre och framförallt fler börsbolag påverka avkastningen samtidigt som inget bolag kan växa sig stort såsom Ericsson gjorde innan IT-bubblan sprack och då dra ner indexet ordentligt i fallet.

En annan förklaring är den återkommande ombalanseringen som sker varje dag i OMXS50EW där man i praktiken säljer vinnarna och köper förlorarna – Sälj dyrt och köp billigt med andra ord. I ett marknadsviktad indexf sker det motsatta – i och med den marknadsmässiga viktningen säljer man billigt och köper dyrt. Med tanke på vad som framkommit hittills känns det inte helt fel att låta indexfonder följa likaviktade istället för marknadsviktade index och i vanligt ordning har fler redan tänkt den tanken.

Smart betafonder
Den så kallade smart betaförvaltningen bygger på att fondförvaltaren skapar ett urval såsom OMXS50EW, som sedan smart betafonden investerar passivt i. Målet är att genom ett bra urval kunna överprestera mot de traditionella marknadsviktade indexen till en låg risk genom passiv förvaltning och låga kostnader.

Grunden till Smart betaförvaltningen är inte ny, utan det som är nytt är att urvalet enbart görs en gång och sedan behålls fördelningen per automatik likt OMXS50EW.

Slutord
Jämförelsen mellan det likaviktade OMXS50EW och det marknadsviktade OMXS30GI skänker hopp till oss som primärt handlar med aktier. Det ger en fingervisning om att det lönar sig att handla med aktier och att det är långt ifrån omöjligt att slå index över tid med en relativt likaviktad aktieportfölj. För att lyckas gäller dock att man är disciplinerad, har tid och åtminstone är lite intresserad av aktier – men inte för intresserad då risken är att man ger sig ut på för djupt vatten i jakt på värde?

För anhängare av den effektiva marknadshypotesen* eller privatsparare som helt enkelt inte har tid eller lust att handla med aktier kanske en indexfond som följer ett likaviktat index är att föredra. I teorin skulle sådana indexfonder eller smart betafonder kunna vara den ultimata kompromissen mellan passivt och aktivt sparande. Eller med andra ord – det säkraste sättet att slå ett marknadsviktat index som OMXS30GI är kanske med hjälp av ett likaviktat index. Jag kommer att återkomma till ämnet Smart Betafonder och likaviktade indexfonder i kommande inlägg.

*Enligt den effektiva marknadshypotesen finns det inte några värdepapper som är över- respektive undervärderade och det är inte möjligt att förutspå aktiers värdeutveckling. Med andra ord går det inte att slå marknaden på riskjusterad basis eftersom några felprissättningar inte existerar.

Image courtesy of Photokanok images at FreeDigitalPhotos.net

Dela det här:

  • Twitter
  • Facebook

Filed Under: Fonder, Fondsparande, Index, Indexfonder Tagged With: fonder, indexfonder, likaviktade index, marknadsviktade index

Comments

  1. Fondboñd says

    oktober 22, 2016 at 10:43 f m

    Tack, vad finns det då för smart betafonder som följer omxs50ew? Finns motsvarande för passiv global indexfond? ETFer?

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      oktober 22, 2016 at 10:54 e m

      Ingen som jag känner till i nuläget, men jag tänker göra lite efterforskningar och presentera resultatet i kommande inlägg.

      Mvh

      Svara
  2. Investerarfysikern says

    oktober 22, 2016 at 1:33 e m

    Bra inlägg. Det finns många index som skiljer sig:
    OMX Stockholm Mid Cap GI upp + 456 % under perioden
    OMX Stockholm Small Cap GI upp + 385 % under perioden
    Båda dessa index går att följa ganska bra med den nya indexfonden XACT Svenska Småbolag, så något man alltid kan mäta sig emot.

    Sen är det också stor skillnad om man bara inkluderar hela Stockholmsbörsen, så som SIX Return Index eller OMXSGI. Den förstnämnda är upp + 270 % och SEB har en indexfond med avgift på 0,4 % som följer denna.

    Så det går ganska lätt att få tag på bredare indexfonder som täcker andra index än OMXS30GI som man bör vara medveten om som aktiv investerare. Själv jämför jag mig mot SIX Return Index, då den känns mest rättvis.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      oktober 22, 2016 at 11:10 e m

      Kul att du uppskattade inlägget och tack för tipsen! Ska ta mig en närmare titt på XACT Svenska Småbolag. SIX Return Index där inget bolag får överstiga 10 % och där bolag som väger 5 % eller mer, ej får väga mer än 40 % tillsammans är också ett intressant alternativ.

      Får bli fler inlägg på temat då det tycks finnas hel en del intressanta index och fonder där ute 🙂

      Svara
  3. Daniel says

    oktober 22, 2016 at 8:13 e m

    Det är svårt att se exakt i grafen men det ser ut som att de två indexen gått väldigt lika (ungefär en fördubbling) sedan 2012. Stämmer det?

    Sedan är OMS50EW ett hypotetiskt index med 0 avgifter, ingen aktiespread och aktier som gör att köpa i annat än heltal. Det är helt omöjligt att följa.

    Räknade lite snabbt på avgifter Skulle 2% av portföljen omsättas varje dag, 250 dagar om året, med 0,15% avgift och 0,15% aktiespread så tappar man 1,5% om året. Inte så jättemycket trots allt, men indata är väldigt osäker.

    Skulle man omsätta 3% och få en 0,25% aktiespread så tappar man 3%. Skulle man omsätta 1% och få en 0,05% aktiespread och 0,1% avgift så tappar man nästan ingenting.

    Det är i alla fall inget jag skulle rekommendera någon människa att syssla med.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      oktober 23, 2016 at 10:21 f m

      Exakt samma förutsättningar som jämförelseobjektet OMXS30GI med andra ord. 🙂

      Jag ville med inlägget förmedla att det är lättare att slå marknadsvärdesviktade index än vad många tror. Finns precis som Investerarfysikern skriver flera index som bara genom att vara oviktade ger bättre avkastning.

      Precis, att efterlikna OMS50EW och omviktat en aktieportfölj dagligen är inget jag rekommenderar. Det borde finnas en större marknad för oviktade indexfonder i allmänhet och likaviktade indexfonder i synnerhet som kan följa dessa oviktade index till låg kostnad. Observera att det finns många fonder som är oviktade (småbolagsfonder etc) idag, men att dessa ofta är “aktivt” förvaltade och därmed dyrare.

      Svara
      • Daniel says

        oktober 23, 2016 at 11:13 f m

        OMXS30(GI) är väl värdebaserat så man behöver bara handla vid utdelningar och när listan på 30 företag ändras för att följa det, eller har jag missat något?

        Det borde vara relativt enkelt för en privatperson att följa OMXS30 mer eller mindre exakt.

        Svara
        • Langsiktig Investering says

          oktober 23, 2016 at 4:28 e m

          Det är rätt att det är olika svårt att som privatperson följa dessa index, även om det går bra att använda dem som jämförelseobjekt. Så här i efterhand skulle jag kanske valt SIX Return Index som också slår OMXS30GI och där indexet justeras halvårsvis precis som OMXS30GI. Detta index är också marknadsviktat, men bara till en viss gräns vilket gör att man inte kan köpa hur övervärderade bolag som helst (exempelvis Ericsson som under en period utgjorde 40% av OMXS30).

          De flesta vedertagna aktieindex är kapitalviktade utan något tak för hur stort ett enskild bolag kan utgöra, dvs ju större börsvärde ett företag har desto större vikt får det i index. En nackdel med sådan kapital eller marknadsviktning är att bolag som anses vara övervärderade på börsen också kommer att vara överrepresenterade i de indexfonder som följer till exempel OMXS30GI och undervärderade aktier kommer av samma anledning att vara underrepresenterade i de flesta indexfonder.

          Här känner jag att det finns mer att skriva! Det kommer ytterligare inlägg där jag jämför med index som är lättare att följa som privatperson vilka också slår OMXS30.

          Tack för feedback!

          Svara
  4. Danne says

    oktober 22, 2016 at 10:58 e m

    Verkar tyvärr inte finnas Några sådana fonder eller etf som är likasinnade över Sverige i all fall.?finns det bra globala?nån som vet?

    Svara
  5. Danne says

    oktober 22, 2016 at 10:59 e m

    Lika viktade så klart????

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Daniel H. Komarica om Hur gör du för att inte sälja?
  • Langsiktig Investering om Hur gör du för att inte sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Min aktieportfölj Ytterligare två aktieinnehav
  • Sent ska syndaren vakna - mitt investeringsmisstag i TeliaSonera Sent ska syndaren vakna – min investering i TeliaSonera
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Bank of Nova Scotia Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn “rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2021 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in