Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Kriterier
  • Analyser
  • Utdelarnas kamp
  • Passiv inkomst
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Ny huvudägare och VD – Hur ser egentligen framtiden ut för Mekonomen?

december 3, 2016 By Langsiktig Investering 4 Comments

Det var ett tag sedan jag skrev om Mekonomen och tyvärr har utvecklingen sedan dess inte varit riktigt vad jag hoppades på. Ett tydligt kvitto på att utvecklingen inte har gått i den riktning som bolagsstyrelsen tänkt sig är att Mekonomens VD nyligen fick lämna sin post med omedelbar verkan efter knappt ett år. Axel Johnson som har varit huvudägare i bolaget sedan 2006 meddelande också i dagarna att man säljer sina aktier till till LKQ Corporation (en stor amerikansk leverantör av reservdelar och tillbehör). LKQ är noterat på Nasdaq och har ett marknadsvärde på drygt 10 miljarder dollar.

Mekonomen

Utvecklingen under 2016

Mekonomen har haft det motigt resultatmässigt under i stort sett hela 2016 och det tredje kvartalet blev ännu ett kvartal med resultatfall där bland annat chefsavskedet tyngde resultatet. Mekonomen redovisade ett rörelseresultat på 125 miljoner kronor för det tredje kvartalet vilket är 26 % lägre än motsvarande kvartal föregående år. I resultatet ingick engångsposter på -18 miljoner kronor, varav 11 miljoner motsvarar kostnaden för att sparka den tidigare VD:n Magnus Johansson i oktober. Under kvartalet blev det också klart att Mekonomen säljer sin problemtyngda verksamhet i Danmark till danska T Hansen Gruppen. Affären innebär en negativ engångseffekt om 25 miljoner kronor på rörelseresultatet för det fjärde kvartalet.

Det är dock inte enbart i Danmark som Mekonomen haft det tufft – den tillförordnade VD:n Pehr Oscarsson har sedan han tillträdde sett att ytterligare åtgärder krävs för den svenska verksamheten. I Mekonomen Sverige har därför fokus under kvartalet legat på att åtgärda de implementeringsproblem som tidigare kommunicerats med ny säljorganisation och nytt butiksdatasystem. Detta har påverkat både försäljning och resultat negativt. I slutet av året kommer dessutom Mekonomen Sverige och Norge få ta engångskostnader på totalt 6 miljoner kronor för återkallning av Volvobilar där defekta drivremmar installerats. Just resultatstörande engångsposter har det varit gott om flera kvartal i rad. Förhoppningsvis bör det bli mindre av den varan under 2017.

Utvecklingen sett i ett länge perspektiv

Om vi tar ett steg tillbaka och ser utvecklingen ur ett längre perspektiv kan man tydlig se hur Mekonomens tillväxt bromsat in. Omsättningen har i stort sett stått still sedan 2012 och vinstmarginalen har gått från nästan 14% 2007 till närmare 6%.

lonsamhetsutveckling - Mekonomen

Med tanke på utvecklingen som varit de senaste åren är det inte konstigt att ledningen valt att halvera tillväxtmålet från 10 % till 5 % och utvecklingen i Danmark har sannolikt bidragit till att målet att etablera sig i 20 länder fram till 2020 inte längre gäller.

Är framtiden nattsvart för Mekonomen?

Nej, självklart inte. Mekonomen är trots tappade marknadsandelar fortfarande en av Nordens ledande bilservicekedjor med egen grossistverksamhet. Koncernen omsätter i år ca 5,9 miljarder kronor fördelat på en rad olika varumärken och totalt 342 butiker och över 2100 bilverkstäder. Det totala antalet butiker i kedjorna uppgick i slutet av året till 342, varav 257 är egna. Butikerna drivs under tre butiks­koncept: MECA, Mekonomen och BilXtra. Mekonomen är ett välkänt namn bland konsumenter och 20 % av omsättningen kommer just från butikerna. Ledningen vill också öka andelen delägda butiker – med andra ord gå mot att fler butiker ägs lokalt istället för att som nu drivas centralt. Detta tror man kommer att bidra till högre marginaler på sikt.

Merparten av bolagets försäljning går till direkt till verkstäder, där många går under Mekonomens varumärke. Antalet bilverkstäder som i slutet av 2015 var ansluta till någon av koncernens fem verkstadskoncept var 2 126. Så här fördelar sig antalet verkstäder mellan de olika varumärkena: Mekonomen Bilverkstad: 923, MECA Car Service: 676, BilXtra: 246, MekoPartner: 261 och Speedy: 20 verkstäder.

Mekonomen äger och driver dessutom en inköps- och distributionsorganisation. En stor andel av de varor som köps in distribueras först till något av koncernbolagens centrallager. MECA har ett helautomatiserat centrallager i Eskilstuna som står för varuförsörjningen till MECAs verkstäder och butiker i Sverige och Norge. Mekonomen Nordic har i sin tur ett centrallager i Strängnäs som står för varuförsörjningen till Mekonomens butiker i Sverige, Norge och Finland. Sørensen og Balchen har ett centrallager i Oslo som står för varuförsörjningen till BilXtras butiker och verkstäder i Norge. Mekonomens och BilXtras butiker levererar till verkstäder och över disk till konsument.

Det är i varuförsörjningen som den största graden av effektivisering kan ske. En del av strategin är att ha stordriftsfördelar på stora inköpsvolymer och en effektiv grossist- och logistikverksamhet som möjliggör inköp direkt från underleverantörer till biltillverkare. Mekonomen gör stora investeringar inom området som beräknas ge besparingar kring 50 Mkr från år 2020.

Kassaflödet

För att se om Mekonomen fortfarande tjänar pengar behöver vi titta på kassaflödet och specifikt det fria kassaflödet. Det fria kassaflödet utgörs av de pengar som blir över efter att ett bolag förbrukat de likvida medel som behövs för att bedriva den löpande verksamheten och för att skapa avkastning genom investering. Så här har kassaflödet utvecklats över perioden 2003 till 2016.

Kassaflöde och utdelning - Mekonomen 2003 till 2016

På bilden ovan ser vi hur det fria kassaflödet täckt utdelningen under de flesta åren sedan 2003. Bilden visar dock även hur intjäningen stått still sedan några år tillbaka tillsammans med utdelningen.

Utdelningen utveckling under perioden 2003 till 2016 - Mekonomen

Det är inte alltid som en utdelningskurva korrelerar med lönsamhetsutvecklingen, men i Mekonomens fall tycker jag den målar upp en talande bild – lönsamheten tillsammans  med utdelningen har stagnerat.

Konkurrensen är hård inom Mekonomens båda affärssegmenten och bolaget är inte längre en “low-cost-provider” utan det finns idag aktörer som erbjuder både billigare service och reservdelar. Istället profilerar man sig som ett trygg val i mittensegmentet. Mekonomens bildelsverksamhet har förutom från ärkekonkurrenten Biltema även fått ökad konkurrens från onlinebutiker som erbjuder i princip motsvarande kvalitet, men till lägre priser. Ett annat exempel på hur onlineverksamheten utmanar bolag som Mekonomen är danska Autobutler där kunder enkelt kan jämföra offerter från flera olika verkstäder. För att möta detta har Mekonomen tillsammans med andra etablerade aktörer i branschen tagit fram en prisjämförelsetjänst som heter Lasingoo.

Vart ska tillväxten komma ifrån?

Mekonomens reviderade tillväxtmål är att årligen uppnå en omsättningsökning om minst 5 %, genom en kombination av organisk och förvärvad tillväxt. Ytterligare en målsättning är att årligen uppnå en rörelsemarginal som överstiger 10 %. Frågan är hur Mekonomen ska växa nu när man dragit sig ur Danmark och dragit ner på expansionsplanerna betydligt?

Begränsat utrymme för förvärv?
Mekonomens balansräkning är på grund av de sedan senaste årens förvärv och misslyckade satsningar inte lika solid som den en gång var. Även om kassaflödet är stabilt finns där inte något vidare utrymme för större förvärv vilket är problematiskt, inte minst i en bransch som håller på att konsolideras. Kvar blir möjligheten att växa organiskt eller sänka kostnaderna, men även på dessa punkter har man misslyckats den senaste tiden.

Det egna märket ProMeister är en potentiell källa till framtida tillväxt och i fjol började Mekonomen sälja ProMeister i Sydkorea via en lokal distributör, men det räcker inte för att kompensera tidigare nedlagda expansionsplaner. Mekonomen har också förvärvat Opus Groups tidigare affärsområde Equipment, där man säljer utrustning till bilverkstäder och bilbesiktare.

En återhämtning på den norska marknaden skulle kunna ge en välkommen lönsamhetsökning – i alla fall på medellång sikt. I fjol stod Sverige för 56 % av omsättningen medan Norge stod för 42 % av omsättningen. Den norska marknaden sätter dock fingret på en oro jag har för tillväxten på längre sikt, nämligen att elbilar som Tesla utgör en allt större del av fordonsflottan – förbränningsmotorn har nämligen varit en guldgruva för service- och reservdelsmarknaden. Moderna bensinbilar har också de lägre behov av reparation och service, vilket syns i branschens statistik.

Värdering och slutord

Tillväxt är, hur konstigt det än kan låta, inte ett måste för mig, men då måste värderingen vara därefter. Mekonomen handlas idag till en direktavkastning kring och 4,2 % och 14 gånger det fria kassaflödet. För varje investerad krona får man motsvarade belopp i omsättning, vilket är historiskt lågt.

Värderingen är dock bara lockande om Mekonomen kan nå sina målsättningar om 5% omsättningstillväxt och en vinstmarginal kring 10%, men om de senaste årens utveckling håller i sig är aktien inte intressant. Om Mekonomen är köpvärd eller inte till dagens värdering hänger med andra ord på om man tror på en återhämtning i Norge och Sverige och på att det dröjer tills elbilen finns i var mans garage.

En viktig fråga kring Mekonomen är vad den nya huvudägaren har för långsiktiga planer? Enligt LKQ kommer Mekonomen Group att drivas separat från övriga europeiska verksamhet och man ser fram emot att tillsammans med Mekonomens ledning utvärdera områden där företagen tillsammans kan arbeta på ett ömsesidigt fördelaktigt sätt. Kanske dammas de tidigare expantionsplanerna av varigenom Mekonomen, likt Nordnet, köps ut från börsen? Den som lever får se.

Dela det här:

  • Twitter
  • Facebook

Filed Under: Aktieanalys, Bolagsanalys, Bolagsspecifika inlägg, Kvartalsrapporter Tagged With: Mekonomen

Comments

  1. kronantillmiljonen says

    december 3, 2016 at 10:59 e m

    Är rätt dåligt insatt i Mekonomen men vad jag hört från diverse poddar var ett stort felsteg att röra sig in till det Danska territoriet

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      december 4, 2016 at 4:06 e m

      Ja, det var onekligen ett misstag och Mekonomen är inte ensamma om att haft det svårt på den danska marknaden.

      Mvh

      Svara
  2. Halle says

    december 14, 2016 at 4:29 e m

    Tack för genomgången. Viktade själv ner ca 20% nu efter att huvudägaren sålde. Blev en nätt förlust, men min tro på bolaget är inte direkt toppen.
    Vad tror du om utdelningen, ser inte ut att finnas någon anledning till att sänka den med tanke på det fria kassaflödet du visar i ditt fina diagram?

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      december 15, 2016 at 12:12 f m

      Kul, att du uppskattade genomgången! Ja, min bedömning är att Mekonomen kommer att kunna behålla utdelningen även nästa år om inget oväntat händer.

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Daniel H. Komarica om Hur gör du för att inte sälja?
  • Langsiktig Investering om Hur gör du för att inte sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Min aktieportfölj Ytterligare två aktieinnehav
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Sent ska syndaren vakna - mitt investeringsmisstag i TeliaSonera Sent ska syndaren vakna – min investering i TeliaSonera
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Bank of Nova Scotia Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn “rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2021 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in