Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Nytt inköp – En Nordisk telekomjätte som hamnat i smutsen

november 28, 2015 By Langsiktig Investering Leave a Comment

Sedan avslöjandet att TeliaSonera betalat ut 2 miljarder till Gulnara Karimova (dotter till Uzbekistans diktator) för att få tillgång till licenser och frekvenser i Uzbekistan har telekomjätten varit föremål för utredning och misstanke. Bolaget har vidtagit ett antal åtgärder för att detta inte ska upprepa sig i framtiden, men risken är överhängande att ytterligare smuts kan komma till ytan. Så sent som i veckan skrev svenska dagbladet att korruptionsundersökningen som drivs av det amerikanska justitiedepartementet och finansinspektionen gällande den uzbekiska telekomsektorn kan komma att utvidgas och att det kan bli fråga om skadestånd uppemot 8 miljarder kronor.

Leriga vatten
Den amerikanska fonden Muddy Waters som tog en blankningsposition i TeliaSonera som ledde till ett rejält kurstapp för aktien kanske inte var helt ute och cyklade trots allt? Fonden, som är känd för att identifiera blankningskandidater med påstådda redovisningsproblem, menade på att TeliaSonera kan ha gjort korruptionsutbetalningar på mer än 17 miljarder kronor runtom i Eurasien, betydligt mer än vad som medgivits av den nordiska telekomjätten. I den rapport Muddy Waters skickat till TeliaSoneras styrelse kräver man att telekombolaget avslöjar storleken på mutskandalen i Euroasien och anklagar ledningen för att bland annat mörka vidden av mutskandalen. Man ska dock komma ihåg att anklagelser som Muddy Waters riktar mot TeliaSonera inte är understödda av ny bevisföring. Det känns inte helt osannolikt att Muddy Waters överdriver risken,  med tanke på att fonden tagit en blankningsposition och då tjänar pengar på snacka ner kursen.

TeliaSonera

Oavsett omfattningen av oegentligheterna i Eurasien som ligger som en våt filt över Telia kommer dessa problem sannolikt inte att lösas i närtid utan man får nog som aktieägare utgå ifrån att osäkerheten kommer att hålla nere värderingen ett tag framöver. Jag tror att bolaget gör rätt i att försöka hitta en köpare av verksamheten i regionen då riskerna inte överväger regionens potential enligt min mening.

Senaste rapporten
Förutom att ha blivit utsedd till en blankningskandidat av en amerikansk fond och att bolaget utreds av amerikanska myndigheter har även Telia rapporterat resultatet för det tredje kvartalet. Nettoomsättningen uppgick till 27 059 miljoner och steg med nästan 6,3%  (25 417) samtidigt som VPA (vinsten per aktie) ökade med nästan 13% till 1,06 kr (0,94) jämfört med motsvarande kvartal 2015. Eftersom jag är en långsiktig aktieägare tänkte jag även ta en titt på hur omsättning, vinst, soliditet och andra nyckeltal utvecklat sig från 2006 och framåt.

Nycketal TeliaSonera för perioden 2006-2015Tabellen som är hämtad från Börsdata.se visar på en tråkig trend med fallande lönsamhet och ökad skuldsättning. Jag gillar inte att vinsten och marginalerna förväntas sjunka något för helåret, vilket speglar den tuffa marknad som TeliaSonera befinner sig på – inte sedan 2005 har teleoperatörens vinst varit så låg. Huvudanledningen till den minskade vinsten är ökad konkurrens i en bransch som kräver ständig marknadsföring, investeringar i ny teknik (4G och fibernät) för att inte lämnas på efterkälken. Bolagets marginaler talar sitt tydliga språk sett över de senaste åren – rörelsemarginalen har gått från nästan 20% 2010 till nästan 14%. Den stora frågan när det kommer till bolag som TeliaSonera är om man kan behålla lönsamheten på sikt i den konkurrensutsatta bransch man verkar i.

Jag har passat på att öka mitt innehav
Jag har använt nedgångarna till att öka mitt innehav i TeliaSonera till ett pris på kring 40 kr. Vän av ordning kanske ställer sig frågande till varför jag valt att öka mitt innehav när historiken ser ut som den gör? Kanske är jag partisk eller bländad av den höga direktavkstningen, men jag är i grunden positiv till TeliaSoneras ambitioner att lämna Euroasien och satsa på tillväxt på mer stabila marknader med väsentligt lägre politisk risk. Köpet av Tele2:s norska verksamhet var ett steg i rätt riktning och totalt räknar man med synergier om minst 1 miljard kronor.

TeliaSoneras framtid som försörjningsföretag?
Bloggaren Gottodix har skrivit mycket intressant om telekommarknaden i allmänhet och TeliaSonera i synnerhet. I följande inlägg tillämpade han ett antal scenarier (som han hämtat från rapporten ”The Future of Telecom Operators in Europe” AT Kearney) på Telia. Utav de tre scenarier som Gottodix presenterar ser jag alternativet där TeliaSonera blir mer som ett slags försörjningsföretag inom IT-infrastruktur som mest troligt. TeliaSonera har en starkt marknadsposition på sina hemmamarknader främst i Norden i kraft av sin utbredda infrastruktur som är svår att replikera och bolaget fortsätter att utöka sina 4G- och fibernät och kommer att dra ytterligare nytta av denna styrka i kommande kunderbjudanden. Bara i Sverige är antalet hushåll som kan få bolagets fibertjänster över 1 miljon. Främst i Sverige är bolagets varumärke kopplat till en mer pålitlig uppkoppling och bättre täckning än konkurrenterna.

Tidigare års lönsamhetsnivåer tillhör det förgångna
Jag tror dock inte på illusionen att TeliaSoneras ledning kommer att kunna hitta tillbaka till fornstora dagars lönsamhet, även om jag tror att konsolidering av verksamheten är rätt väg att gå. Idag spretar bolagets verksamhet förutom verksamheten i Euroasien med innehav som Turkcell, Megafon, en svag ställning i Danmark, verksamhet i olönsamma Spanien och ett 1%-igt ägande i Spotify. Som jag skrivit tidigare ser jag inte TeliaSonera som ett ”tillväxtcase”, utan jag ser snarare bolaget som en kassaflödesinvestering med en hög utdelning. Jag har inga planer på att sälja, men inte heller på att öka på ett bra tag. Jag är nöjd med den andel som bolagen utgör i portfölj med tanke på de delvis osäkra framtidsutsikterna.

Utfall passiv utdelningsinkomst i förhållande till delmål
I och med inköpet av aktier i Telia fortsätter vår utdelningsmaskin att öka sin kapacitet och kan nu leverera en utdelning som täcker ca 6,94% av våra levnadsomkostnader jämfört med 6,39% sedan förra mätningen.

Utfall passiv utdelningsinkomst jämfört med delmål Oktober 2015

Den uppmärksamme har säkert redan noterat att vi med råge passerat vår målsättning för 2015. Vår utdelningsportfölj består totalt av 26 bolag som alla är viktiga kuggar i vår utdelningsmaskin. Ni hittar i vanlig ordning den nya portföljfördelningen och storleken på den passiva inkomsten i bloggens huvudmenyn. Tycker ni att jag gjorde fel som ökade i TeliaSonera kring 40 kr och finns det något annat bolag jag borde köpt istället?

*Image courtesy of Salvatore Vuono images at FreeDigitalPhotos.net

Andra inlägg på liknande tema

Inköp av aktier i Mekonomen
Månadsrapport september 2014
Hur sparar familjen långsiktig investering till sin son?

Filed Under: Allmänt om investering, Inköp, Uppföljning sparmål Tagged With: Inköp, TeliaSonera, Vår passiva inkomst

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in