Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Våga vägra vara fullinvesterad

september 21, 2019 By Langsiktig Investering 8 Comments

Det är intressant hur inställningen till risk kan gå från en ytterlighet till en annan över tid. Från domedagsstämning under finanskrisen till rädsla att missa tåget trots att vi upplevt en rekordlång uppgångsfas. Det är kanske lite jobbigt att tänka på för oss som börjar komma upp i åren men det har faktiskt gått mer än 11 år sedan den största konkursen i USAs historia var ett faktum i och med att Lehman Brothers fick stänga dörrarna för gott.

En tid då de pessimisterna hade tolkningsföreträde
Jag tillhör kategorin som upplevde hur stämningen var i samband med finanskrisen och efterföljande år. Det finansiella systemet var trasigt hette det och det skulle ta år om inte årtionden innan aktieägare skulle kunna förvänta sig mer normaliserade avkastningsnivåer – om någonsin. Många såg inte banker och finanssektorn i stort som säker, inklusive mig själv. Det var få som vågade kasta sig in på marknaden på allvar när paniken var som värst och ännu färre som skröt om att var fullinvesterade.

Nya tider och ökad riskvilja
Tiderna har dock förändrats och det senaste året har avkastningsgraferna haglat som spön i backen och inte konstigt är det med tanke på att det breda Stockholmsindexet är upp 20% bara i år.

Att sitta på en stor kassa utanför börsen är inget alternativ för många då räntan på de flesta sparkonton inte överstiger inflationen. Istället ses bolag som Axfood, ICA och Realty Income som säkra kuponger med uppblåsta värderingar som följd. En annan het trend är att leta med ljus och lyckta efter mjukvarubolag med återkommande intäkter eller så kallade SaaS (”Software as a Service”). Ett tecken på att sektorn är övervärderad är att P/E-tal inte är relevanta utan många värderar bolagens omsättning i förhållande till aktiepris. Visst finns det säkert ett och annat guldkorn som kan växa in i de högt ställda förväntningarna (värderingarna), men att sektorn som helhet skulle förtjäna en sådana hög värdering har jag svårt att tro.

Vadå? Alla är inte odelat positiva!
Jo, så är det och konstigt vore det väl annars. Visst finns det gott om olyckskorpar kvar där ute (även om de är färre), men FOMO (Fear of Missing Out) är en stark kraft som inte ska underskattas. Är jag inte fullinvesterad riskerar jag hamna på efterkälken. Var ska pengarna ta vägen för att generera avkastning om inte på börsen?

De flesta gör nog klokt i att inte ägna sig åt marknadstajming vilket jag skrev om för en tid sedan, men det betyder inte att man ska vara fullinvesterad till vilket pris som helst.

Ponera följande enkla exempel
Du har bestämt dig för att sälja ett av dina innehav då du anser att värderingen trots bolagets kvaliteter blivit astronomisk. Under det knappa året du ägt bolaget har du fått en avkastning på dina investerade pengar på över 100 %, inte illa eller hur!?

Trots den fina avkastningen är du dock frustrerad, för hur du än letar hittar du inget som är prisvärt att investera de likvider du nu sitter på. Det finns visserligen bolag som är lågt värderade, men det finns alltid en hake – antigen är branschen konjunkturkänslig (till exempel fordonstillverkare och deras underleverantörer) eller så verkar bolagen i en bransch i kris såsom klädbranschen eller så är är balansräkningen i dåligt skick och produkterna inte lika lönsamma som konkurrenternas.

Du grämer dig och ser framför dig hur du kommer att gå miste om många fina procent i form av avkastning. Kanske skulle du ha chansat på den där fina underleverantören till fordonsindustrin som värderas till under 10 gånger vinsten – eller kanske är det inte försent att hoppa på tåget i Vitec?

Tänk om du bara skulle avvakta och hålla en kassa?
Vad skulle hända om du låter pengarna ligga där oinvesterade på ditt konto tills något av de bolag du faktiskt vill äga blir billigare? Även om pengarna skulle behöva ligga där året ut skulle du ändå fått en avkastning som slår de flesta på börsen procentuellt.

Med lite tur har kanske börsen som helhet blivit billigare vid det laget? Något som inte är helt osannolikt efter mer än 11 års uppgång. Själv kommer jag att avvakta utfallet av nästa rapportperiod innan jag funderar på att låta min kassa börja jobba igen.

Image courtesy of yodiyim at FreeDigitalPhotos.net

Andra inlägg på liknande tema

Beijer Almas första kvartal 2015
Livskvalitet idag eller i morgon eller både och?
Medelstora och riktigt stora bolag - Beijer Alma och Berkshire Hathaway

Filed Under: Allmänt om börsen, Allmänt om investering, Investeringsstrategi, Kvartalsrapporter Tagged With: aktier, långsiktig sparande

Comments

  1. Anonym says

    september 21, 2019 at 10:11 f m

    Tänkvärt!
    Tycker själv den psykologiska sidan av investeringar på börsen är roligare än tex Ta.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      september 21, 2019 at 4:22 e m

      Kul att inlägget kunde väcka lite tankar hos dig! Ja investeringspsykologi är onekligen spännande 🙂

      Svara
  2. Daniel Komarica says

    september 21, 2019 at 10:18 f m

    Kloka ord som jag kommer ta med mig vidare i investerarlivet.

    Har sällan kassa själv då jag månadssparar och investerar hela beloppet inom en vecka.

    Antagligen därför som jag missat flera fina köplägen, men har också lyckats med flera tack vare det:).

    Tänker dock att om något år när utd är fler och större så kommer det oftast att finnas en liten kassa att investera vid behov.

    Nu är kidsen mellan små och växer så det knakar, så då får det mesta sparas till dom ist.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      september 21, 2019 at 4:26 e m

      Tack, kul att höra Daniel! Finns flera vägar till målet och precis som du är inne på gäller det att hitta en strategi som passa en själv och den situation man befinner sig i. Eller kanske med andra ord den strategi som gör att man kan sova bäst om natten. 🙂

      Mvh

      Svara
  3. Johan E says

    oktober 2, 2019 at 2:20 e m

    Intressant inlägg, ligger själv med ca 50% av mitt kapital oinvesterat. Men nu kliar det lite i fingrarna att kliva in..

    Svara
  4. Globalpicker says

    oktober 22, 2019 at 6:16 e m

    Jag har haft 8,5% belåning i aktieportföljen som jag initierade mestadels av med OMX kring 1500, så de senaste insättningar som gjorts till portföljen har gått åt till att betala ned denna belåning till 4% eftersom jag inte fann några köpvärda aktier utan att djupdyka för mycket med ljus och lykta.

    Jag har dessutom släppt lite innehav som går inom kategorin ”högt värderade bolag” med uppgången som varit senaste veckan/veckorna och fått loss 6% likvider, pengar jag gärna får in i mer kvalitativa bolag vid en korrektion.

    Jag försöker anpassa mig till hur index presterar på kort sikt med en liten del av portföljen för att känna att jag kan vara opportunistisk vid nedgångar. När OMX var under 1500 senast i augusti kände jag att det gått lite för långt kortsiktigt och tyckte det platsade med att inte ha någon kassa samt belåna portföljen något. Nu när OMX handlas över 1730 tycker jag det är på sin plats att lossa lite likvider och bygga upp ~10% kassa som kan utnyttjas när index faller tillbaka igen.

    Svara
  5. Niklas says

    november 23, 2019 at 11:45 f m

    Mycket klokt resonemang. Tack för ett bra inlägg. Känner mig något nervös på de här nivåerna. Det lär ju komma en korrektion förr eller senare, det gör det alltid:-). Själv ligger jag ca 30%likvid. Behöver ju ha en liten krigskassa, om och när ifall att.

    Svara
  6. Anonym says

    november 12, 2020 at 4:48 e m

    så använde du kassan nu under corona nedgången? 🙂

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in