I detta inlägg fortsätter jag avslöja min aktieportföljs innehåll och hittills har ca 41 % av portföljen, eller fem bolag, presenteras:
- Sampo – Försäkringskoncernen som är nordens svar på Berkshire Hathaway som utgör ca 9,5 % av portföljen
- Beijer Alma – Det medelstora loket som tuffar på i maklig takt inom sitt lagom spännande huvudsegment industri- och chassifjädrar som utgör ca 9,3 % av portföljen
- Medistim – Den spännande nykomlingen från Norge som dominerar sin lilla nisch och ligger mig och sina kunder varmt om hjärtat. Medicinteknikbolaget utgör ca 8,2 % av portföljen
- Proact IT – IT-infrastrukturleverantören som är ett mellanting mellan Atea och Knowit och byter VD lika ofta som Rafael Nadal vinner Franska Öppna. Proact utgör ca 7 % av portföljen.
- Swedol – Sveriges kanske mest diversifierade detaljhandelskedja för den professionella användaren. Swedol utgör ca 6,7 % av portföljen.
Bolag nummer 6 i ordningen är en global kontraktstillverkare och ett av portföljens äldre innehav.

Nolato utvecklar och tillverkar främst plastkomponenter till andras produkter, men även egna produkter i plast, TPE (gummiliknande material) och silikon till kunder inom bland annat medicinteknik, läkemedel, telekom och fordon.
När jag först investerade i Nolato 2013 befann sig bolaget i en lönsamhetssvacka på grund av svag utveckling inom affärsområdet telekom och aktien handlades till ca 9,5 gånger vinsten och 0,7 gånger omsättningen. Sedan dess har utvecklingen varit över förväntan tack vare främst det nya produktområdet e-cigaretter inom affärsområdet Intergrated Solutions, men även försäljningen till läkemedelstillverkarna inom affärsområdet Medical Solutions.
Det nya produktområdet E-cigaretter inom Integrated Solutions
2017 började Nolato tillverka och montera plastkomponenter för nästa generations e-cigaretter vilket gjorde att omsättning och vinst mer än fördubblades på kort tid inom affärsområdet Integrated Products. En utveckling som få, om någon, kunnat förutspå några år tidigare. Nolatokoncernen är enligt mig ett exempel på att det är svårt att förutspå hur tillväxten kommer att ta sig till uttryck för ett portföljinnehav.
Stabil och förutsägbar tillväxt inom affärsområdet Medical Solutions
Om Integrated Solutions utveckling varit explosiv och svårbedömd har utvecklingen för Medical Solutions varit dessto mer förutsägbar. Segmentet har breddats och vuxit betydande de senaste åren.

Trots att Medical i mitt tycke är det viktigaste affärssegmentet med sin stabila tillväxt och konjunkturkänsliga verksamhet har affärsområdet hamnat i skymundan på grund av Integrated Solutions utveckling.
Så här har i sin tur lönsamheten utvecklats för koncernen som helhet under samma period och den fina trenden fortsätter i början av 2019 då vinsten ökat med 13 % för Q1.

Som synes ovan har mycket vatten har runnit under broarna sedan krisåret 2001 (omsättningen har vuxit med 400 %) och lönsamheten är numera på rekordnivåer. Framförallt är intjäningen betydligt mer diversifierad idag än vad den var kring millennieskiftet.
Trots den goda vinstutvecklingen blev dock värderingen väl ansträngd under föregående år och jag valde att sälja en del av innehavet för ca 700 kr aktien. För trots den fina vinsttillväxten är Nolato fortfarande konjunkturkänsligt och ett P/E-tal kring 30 för den här typen av bolag gör mig nervös. För även om Medical med sin stabila intjäning och höga marginaler vuxit sig betydligt större senaste åren är en stor del av lönsamheten beroende av verkstads- och bilindustrin.
Mitt kvarvarande innehav som motsvarar lite drygt 7 % portföljen har jag emellertid inga planer på att avyttra.
Portföljbolag nummer 7 i ordningen
Nästa bolag till rakning är också en underleverantör men i en helt annan industri.

Bolaget i fråga är Nilörngruppen som är en internationell koncern som tillverkar etiketter, förpackningar och accessoarer till kunder framförallt inom klädindustrin.
Sett till Nilörngruppens kvaliteter och framtida tillväxtpotential är bolaget idag lågt värderat. I skrivande stund värderas Nilörngruppen till ca 13 gånger nettovinsten eller 10 gånger EBIT med hänsyn taget till nettoskuldsättning och en direktavkastning på 5,6 %. Detta är billigt jämfört med mycket annat på börsen – framförallt för ett bolag som uppvisat en årlig tillväxt med över 10 % per år i genomsnitt sedan 2009.

Avkastningen på eget kapital har också varit imponerande under samma period trots nästan obefintlig skuldsättning.

ROE har legat på i genomsnitt 35 % per år sett över perioden 2009 – 2019 vilket är en imponerade siffra.
Utvecklingen har dock inte riktigt levt upp till mina förväntningar sedan jag klev in i aktien för något år sedan. När jag investerade var jag naivt säkert på att en uppvärdering var nära förestående och att den fina utvecklingen skulle fortsätta i samma takt, något hittills som inte blivit verklighet.
Vad är då anledningen till att bolaget värderas så pass lågt? En bidragande faktor kan säkert vara att aktien är illikvid, en annan och kanske troligare är att Nilörn mött tuffare konkurrens som tvingat bolaget att i större utsträckning ge sina större kunder mängdrabatter. Det lägre priserna kan justeras upp efter en tid, men inte alltid – vilket en sjunkande bruttomarginal skvallrar om. Som Henriksson noterar i sitt utmärkta inlägg i början av året har bruttomarginalen varit i stadigt nedåtgående trend sedan 2011. Från att bruttomarginalen legat omkring 53% till strax under 46%
Även den förändrade produktmixen har haft en effekt på bruttomarginalen. Nilörngruppen har nämligen högst marginal på etiketter medan man har lägre marginal på förpackningar och accessoarer, vilka tillsammans numera står för ungefär 15 % av intäkterna.
Precis som Henrikson påpekar i sitt inlägg har dock Nilörn lyckats behålla vinstmarginalen kring 9 % senaste åren genom en kontinuerlig effektivisering av logistik, internadministration och produktion.
Slutord
Trots ett tuffare affärsklimat tror jag på Nilörns förutsättningar att växa organiskt, om än i makligare takt än tidigare. Det finns dessutom ett utrymme för förvärv, något som ledningen har lång erfarenhet av. Med detta sagt finns känslan av att ”vad är det jag missat” där i bakhuvudet. Har marknaden sett något som jag inte sett i och med den låga värderingen?
För den som är intresserad kan det vara intressant att veta att jag kommer att uppdatera portföljöversikterna i takt med att jag presenterar portföljens innehav. För den som redan nu är intresserad hittar du dessa här och här.
Jag har varit med i Nilörn sedan noteringen och jag tycker de har gjort det bra. Marknaden har dock stadigt missbedömt dem såhär långt, att dömma av kursutvecklingen. Jag tror den aktien passar fortsatt väl in i en utdelningsportfölj.
Mvh investera-pengar.blogspot.com
Ja, jag tror också på bolaget i grunden, även om jag av naturen är lite paranoid av mig 🙂
Jag besökte Nolatos fabrik i Göteborg för en tid sedan och de gav ett kanonintryck. Effektivt, städat och strukturerat. Verkade även (där och då) ha en ledning som förstod processen fullt ut, vilket är ovanligt idag.
Kul med en observation från verkligheten! När jag får mer tid och barnen är äldre ska jag också försöka göra den typen av besök.