Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering? Del 2

maj 18, 2019 By Langsiktig Investering 6 Comments

I föregående inlägg påbörjade jag en genomgång av min aktieportföljs största innehav och detta är en fortsättning på temat. Som utlovat kommer jag presentera två bolag som de flesta av er inte visste att jag ägde. Två aktier som på relativt kort tid, tack vare främst fin kursutveckling, kommit att utgöra en relativt stor del av portföljen.

Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier?

Innehav nr 3 – Proact IT Group (ca 7,7 % av portföljen)

Proact

Proact är en fristående integratör inom datacenter och molntjänster. Bolaget grundades 1994 och har idag 800 anställda som främst är verksamma på huvudmarknaden Europa. Verksamheten är uppdelad i två affärssegment systemförsäljning och tjänsteverksamhet.

Intäkter per rörelsesegment - Proact

Inom systemförsäljning levererar man IT-­infrastrukturslösningar inom fem områden – server, lagring, säkerhet, nätverk och automatisering. Det andra segmentet tjänsteverksamhet omfattar i sin tur konsulttjänster i samband med IT-infrastrukturprojekt, avtalad kundsupport samt drifts- och molntjänster. Proact erbjuder support både på system som man själva installerat och på system som levererats och installerats av andra.

Proact är som sagt en relativt ny beskantskap som fort vuxit till sig i portföljen, dels på grund av fin kursutveckling och dels för att jag ökat i omgångar. Jag ser bolaget som en värdig efterträdare till Data Respons som fick lämna portföljen för en tid sedan på grund av försämrad balansräkning, en hög exponering mot den konjukturkänsliga bilindustrin och en värdering som inte riktigt speglade den ökade riskbilden.

Även om Data Respons konsulters specialistkompetens och delaktighet i affärskritiska digitaliseringsprojekt ger ett visst skydd vid lågkonjuktur tror jag att IT-infrastruktur blir allt viktigare för företag vilket talar till Proacts fördel. Många bolag sitter dessutom på äldre lösningar och kommer att behöva hjälp att migrera till mer kostnadseffektiva, snabbrörliga och flexibla alternativ. Förutsättningarna för fortsatt lönsamhet även i en svalare konsultmarknad ser därför lite ljusare ut för Proact.

Proact är enligt egen utsago marknadsledande i Europa och har konkurrensfördelar inom sin nisch. Sverige är den största marknaden följt av Storbritannien och Nederländerna.

Intäktsfördelning - Proact IT

Något som tyder på att man har särställning på marknaden är att man lyckats växa i högre takt än marknaden. Sedan 2009 har omsättningen vuxit med i genomsnitt 13 % per år.

Lönsamhetsutveckling - Proact IT

Strategin har varit att växa genom förvärv, antingen via geografisk expansion eller genom förvärv av specialistkompetens. Marginalerna har varit i stigande trend sedan 2013, men fick sig en törn senaste kvartalet på grund av effektiviseringsåtgärder och att man tog in nya kunder där marginalen till en början ofta är lägre. Omsättningen ökade dock med hela 20 % och om man följer sitt tidigare mönster kommer lönsamheten följa med på sikt.

Ingen investering är utan risk

Än så länge har Proact bevisligen kunnat växa genom en kombination av förvärv och organisk tillväxt i främst Europa, men man är ändå långt ifrån de största spelarna i världen och jättar som Amazon, Microsoft och Google kommer fortsatt att investera för att öka sina marknadsandelar inom Proacts marknadssegment. Proact samarbetar dock med dessa aktörer för att kunna leverera en kombination av privata och publika moln till kunderna. En annan faktor som är till Proacts fördel är att de amerikanska jättarna måste följa Cloud Act som innebär att amerikanska molnleverantörer tvingas lämna ut data till amerikanska myndigheter oavsett var den är lagrad, vilket långt ifrån alla organisationer och företag är bekväma med.

När vi ändå är inne på svagheter och risker hade jag gärna velat se att balansräkningen varit starkare, även om den ser svagare ut än vad den är på grund av att flera av Proacts kunder betalar i förväg för bland annat kommande års servicearbeten. En konsekvens av att framtida intäkter gömmer sig bland de kortsiktiga skulderna är att mått som soliditet och balanslikviditet kan bli missvisande. Ur likviditetssynpunkt är det till och med bättre att få pengar i förskott och vara skyldig sina kunder prestationer än att vara skyldig sina leverantörer pengar och Proacts kassaflöde har varit stabilt över tid vilket gör att jag kan sova lugnare på natten.

Kassaflödets utveckling över tid - Proact IT

Innehav nr 4 – Medistim (ca 7,7 % av portföljen)

Medistim

Medistim är precis som Proact IT en nykomling i portföljen vars kursutveckling har ökat portföljvikten från ca 4 % till nästan 8 %. Jag fick upp ögonen för bolaget tack vare @dividendblower och @danne_w. Love Hultgren aka @finansnovis har skrivit en utmärkt analys av bolaget i det 8:de numret av Värdepappret för den som är intresserad.

Det norska medicinteknikbolaget Medistim som grundades i början av 80-talet säljer TTFM-system (Transit Time Flow Measurement) som används för att övervaka och säkerställa blodflödet i samband med hjärt- och kärloperationer.

Bild på Medistims  TTFM-system (Transit Time Flow Measurement) med tillhörande sonder

Medistims system består av en digital ultraljudsmodul och specialiserade sonder med tillhörande programvara som mäter och visualiserar blodflödet i kärlen. Utrustningen används primärt vid så kallade bypass-operationer där det är kritiskt för utgången av operationen att de nya blodkärlen har rätt blodgenomströmning. En bypass-operation (kranskärlsoperation) är ett ingrepp där man öppnar bröstkorgen och syr in ett eller flera blodkärl som tas från ett annat ställe på kroppen så att blodet kan ledas förbi de förträngda partierna.

Medistim har en stark position inom sitt segment med en marknadsandel på över 80 %. Bolaget har utvecklat sina TTFM-system i mer än 30 år och de medicinska fördelarna är dokumenterade och verifierade sedan länge.

Medistims marknadsandel inom nischen blodflodesmätning med TTFM

Man är den överlägset största aktören inom sin nisch i hemlandet Norge, men även Sverige, Tyskland och Japan. Så här uppskattar Medistim sin marknadspenetration inom bypass-operationer som är den primära tillämpningen av deras teknik.

Medistims marknadspenetration inom koronara bypassoperatione

Att man varit och är relativt ensam inom sin nisch syns i den imponerande omsättnings- och vinstutvecklingen sedan 2001.

Omsattningstillvaxt - Medistim
Vinsttillväxt sedan 2001

Medistim har onekligen haft en imponerande och stabil vinsttillväxt, men som bekant är historiken igen garant för framtida utveckling. Vi betalar trots allt för framtida tillväxt och inte gamla meriter.

Var ska den framtida tillväxten komma ifrån?

Trots den fina tillväxten tycks det finnas gott om utrymme för bolaget att växa då Medistim uppskattar att den totala marknaden till närmare 4 miljarder vilket kan jämföras med nuvarande omsättning på en bit över 300 miljoner NOK.

Medistims marknadspotential inom segmenten koronar bypass-vaskular och annan oppen hjartkirurgi

Av bolagets befintliga marknader är det USA som erbjuder bäst tillväxtsförusättningar kommande år. Något som de två senare kvartalen speglar då man vuxit med nästan 50%.

Medistims marknadspenetration i USA i förhållande till resten av världen

Av tabellen ovan kan vi se att det finns rejält med utrymme för tillväxt i USA som är världens enskilt största marknad. Andra marknader som kan driva tillväxten i närtid är Kina och Storbritannien. Även om Medistims adresserbara marknad ger bolaget utrymme att växa, är den sannolikt inte tillräckligt stor för att större spelare ska ge sig in i leken, vilket avsaknaden av historisk konkurrens vittnar om.

Repetitiva intäkter och stark balansräkning

En styrka i Medistims affärsmodell är att en så stor del som 80 % av intäkterna är återkommande då de sonder som används för att mäta blodflöde är förbrukningsvaror som måste ersättas efter ett visst antal operationer. Sondförsäljningen utgör som sagt en stor del av omsättningen och ännu större del av vinsten då marginalerna är höga.

Försäljningen av förbrukningsvaror till befintliga system är huvudanledningen till att tillväxten varit så jämn över tid. När ett sjukhus väl har köpt Medistims system kommer detta i regel att fortsätta att förbruka sonder i flera år framöver.

Den fina tillväxten med återkommande intäkter har gjort att bolaget har kunnat finansiera tillväxten och dela ut till aktieägarna utan att i princip behöva använda hävstång. Andelen eget kapital (soliditeten) är på 78 % och omsättningstillgångarna täcker de totala skulderna mer än 3 gånger om. De långsiktiga skulderna är på lite drygt 8 miljoner NOK vilket kan jämföras med en kassa på 54 miljoner vid utgången av det första kvartalet i år.

Slutord
Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i västvärlden och ökar kraftigt i utvecklingsländer i takt med att deras levnadsstandard och konsumtionsvaror närmar sig oss i väst. För ett bolag med Medistims marknadsställning inom sin nisch betyder denna trend sannolikt fortsatt tillväxt och en given plats i portföljen.

I nästa inlägg är ambitionen att fortsätta min genomgång av portföljens innehav och även denna gång utlovas relativt nya bekantskaper, så håll utkik!

Image courtesy of Master isolated images at FreeDigitalPhotos.net

Andra inlägg på liknande tema

Mina tankar kring Industrivärdens utdelningshöjning och intjäningen för 2014
Rekordresultat för Data Respons
Data Respons fortsätter att tälja guld i en het framtidsbransch

Filed Under: Aktieanalys, Bolagsanalys Tagged With: Medisim

Comments

  1. Grossbaum says

    maj 18, 2019 at 12:47 e m

    Tack för bra inlägg. Läste ditt inlägg kring McKesson. Anledningen till deras nedtryckta värde kan vara att det är blåslampa på dem kring deras ansvar kring ”Opioid-epidemin” i USA. Se bland annat John Olivers inslag kring Opioider (https://youtu.be/-qCKR6wy94U), där man bland annat tar upp böter McKesson fått och där de inte ens försökt att överklaga boten. Tänkte att jag skulle tipsa om det när jag ändå snubblade över det.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      maj 19, 2019 at 2:06 e m

      Tack, för bra input!

      Svara
  2. Leif says

    maj 18, 2019 at 7:52 e m

    I föregående inlägg presenteras vad som får anses vara större kvalitetsbolag men nu helt plötsligt diverse småbolag. Inte riktigt vad jag förväntat mig.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      maj 19, 2019 at 2:14 e m

      Jag skulle säga att Medistim definitivt platsar in i kategorin kvalitetsbolag, fast i det mindre formatet. 🙂 Skrev förresten ett bolag på temat risk och mindre bolag för en tid sedan: https://langsiktiginvestering.se/2016/10/ignorera-inte-fina-fiskar-for-att-de-simmar-i-mindre-vattendrag-bolagsstorlek-ar-inte-allt.html

      Beträffande Proact är jag inte lika säker, men värderingen vid inköp var betydligt lägre – kring P/E 10 vilket får anses vara billigt för ett bolag som lyckats växa > 10 % årligen de senaste 10 åren.

      Svara
  3. Aktieingenjören says

    maj 19, 2019 at 6:53 f m

    Att jag inte tog tag i och räknade på en investering i Medistim när man lättare kunde räkna hem en investering är nog ett av mina dummare misstag på senare år.

    Proact är jag inte lika säker på. Återkommande VD-byten och i en tid där datalagring är hetare än någonsin har man vuxit 25 % på tre år. De står på säkrare grund än när jag tittade på dem men de faller inte mig i smaken riktigt.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      maj 19, 2019 at 2:34 e m

      Känner igen känslan.. 🙂 Det kommer säkert fler tåg eller tillfällen att hoppa ombord på detta. 🙂 Du har bra poänger angående Proact, även om jag kan leva med lite lägre tillväxt för ett bolag som tycks klara av sämre tider. Av de två känns Medistim helt klart som det ”bättre” bolaget (högre tillväxt, mindre konkurrens etc) vilket marknaden verkar hålla med om med tanke på den höga värderingen.

      Till mitt försvar så värderades Proact vid inköpstillfället betydligt lägre än idag och då kändes det som en ”no-brainer”. Till dagens värdering (nästan 19 gånger den rullande årsvinsten) skulle jag också tveka.. Angående de ständiga VD-bytena tänker jag osökt på ett Lynch-citat: ”Invest in businesses any idiot could run because someday one will.”

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in