Den som följt bloggen ett tag vet att jag svängt från att vara en trogen medlem i utdelningsinvesterarnas församling till att fokusera mer på bolagets totala förmåga att generera avkastning.
Kan ett bolag sysselsätta hela vinsten inom verksamheten till en hög lönsamhet föredrar jag numera detta framför utdelning.

Att hela tiden lära sig nytt och växa är en av nycklarna till ett produktivt och lyckligt liv, men det är lätt hänt att tappa fotfästet ibland och ta på sig mer risk än man från början är bekväm med – särskilt i den marknad som vi upplevt de senaste åren. Ibland kan det därför vara klokt att ta ett steg tillbaka och påminna sig om var allt började och även om min strategi svängt något var det mycket tack vare utdelningsinvestering som jag slutade spekulera och började investera. I detta inlägg tänkte jag påminna mig själv och kanske en och annan av er läsare om fördelarna med en utdelningsfokuserad strategi.
- En bibehållen utdelning är ett kvitto på att bolaget faktiskt tjänar pengar. Visst kan bolag finansiera utdelning med hjälp av extern finansiering, men merparten av bolagen som delar ut kontinuerligt över tid har en lönsam affärsmodell i grunden.
- Flera studier visar på att en stor del av totalavkastningen utgörs av utdelning för den som är riktigt långsiktig. Principen bakom detta är enkel – i takt med att bolagens vinster ökar kommer även utdelningen att öka och jag misstänker även att utdelande bolag kan locka till sig mer långsiktiga aktieägare (se nedan).
- Jag tror att utdelning kan motivera till långsiktigt ägande då stabila bolag i regel delar ut oberoende av börsens humör. Att få ta del av bolagets kontanta resultat även i perioder då börsen sjunker vecka efter vecka och månad efter månad kan motivera många att hålla fast vid sina aktier. Att utdelningen trillar in även då kursen sjunker är en bra påminnelse om att det är skillnad på pris och värde.
- En relativt hög direktavkastning kan också skapa ytterligare en säkerhetsmarginal då hög direktavkastning som ses som hållbar är attraktiv för institutionella aktörer och investerare som söker ett kontinuerligt kassaflöde. Om ett bolag med stabil lönsamhetshistorik sjunker i pris kommer direktavkastningen att stiga och sannolikt locka till sig nya investerare vilket gör att eventuella kursfall bromsas.
- Slutligen är direktavkastningen ofta ett bra värderingsmått. Om ett bolag handlats till en genomsnittlig direktavkastning på ca 4 % och direktavkastningen idag är kring 1 % är risken stor att värderingen är betydligt högre idag än för bara några år sedan.
Slutord
Även om utdelning bara är en av flera metoder för att transferera bolagets vinst till aktieägarna så kan den fylla flera syften för oss som sparar i aktier. Jag är i grunden en förespråkare av devisen ”Keep it Simple” både privat och på jobbet och man kan komma förvånansvärd långt genom att fokusera på ett fåtal parametrar såsom utdelning. Genom att enbart filtrera fram bolag som konsekvent delat ut delar av kassaflödet och där direktavkastningen är under det historiska genomsnittet har man som nybliven investerare sannolikt minskat risken för permanent förlust av kapital avsevärt.
Image courtesy of araelf at FreeDigitalPhotos.net
.-
Själv arbetar jag med flera olika strategier och tidshorisonter i min förvaltning. Utdelningar har en givet plats i portföljen, framför allt för det löpande kassaflöde det skapar till mig. Det underlättar helt klart för att hålla sinnet kallt samt för långsiktigheten, att man successivt får in mer pengar att allokera.
Mvh investera-pengar.blogspot.com/
Hej,
Hoppas allt är bra med er. Vi är intresserade av ett samarbete och med möjligheten att skriva kvalitativa artiklar för er sida. Mejla gärna tillbaka så kan jag berätta lite mer hur vi arbetar 🙂
Ser fram emot att höra från er!
Allt gott,
Maria