Det blev ett turbulent slut på ett mediokert investeringsår för många där särskilt småbolagsaktier har haft det tufft i och med den senaste tidens börsvolatilitet. Vad nästa år för med sig är svårt att sia om, men det finns mycket som talar för att även 2019 kommer att bli ett utmanande år på börsen och för att citetera den kloke Howard Marks kan det vara läge att ta sig framåt med försiktighet (proceed with caution).
I detta inlägg tänkte jag fortsätta på temat försiktighet och rada upp vad man bör se upp med som spekulant i aktier i allmänhet och kanske småbolag i synnerhet.
Bolaget du är intresserad av spås bli nästa Apple, men har ännu inte visat någon vinst. Det spelar ingen roll vad ledningen säger eller hur mycket omsättningen växer – slutgiltiga kvitto på om ett bolags affärsmodell är konkurrenskraftig är om det visar vinst.
Investeringskandidaten har uppvisat en fantastisk vinsttillväxt och lönsamhet de senaste åren, men kruxet är att den måste fortsätta i 10 år till för att värderingen ska kunna motiveras. Få bolag klarar att växa 15 % över tid med hög lönsamhet. Det krävs exceptionella bolag med bred och djup vallgrav eftersom konkurrenter tenderar flockas till branscher där hög tillväxt och lönsamhet kan uppnås. Vad är sannolikheten att just det bolag du tittar på är unikt?
Det saknas en längre börshistorik eller likvärdiga konkurrenter. Även om inte historiken är en garant för framtida lönsamhet så blir det betydligt lättare att lära känna ett bolag om det funnits en längre tid på börsen. Bolag som har gått bra historiskt tenderar att gå bra i högre utsträckning än motsatsen.
Branschen är ny och relativt oreglerad samtidigt som det finns många aktörer som slåss om samma kunder. Unga marknader domineras ofta av tuff konkurrens där prispress ofta förekommer med lägre lönsamhet för samtliga marknadsaktörer som följd. Om marknaden är oreglerad i nuläget finns stor risk att kommande reglering kan begränsa lönsamheten. Om en portföljkandidat befinner sig i en sådan marknad kan det vara klokt att avvakta utvecklingen.
Bolaget har en ledning som inte håller vad den lovar och inte ordentligt adresserar problemen. Alla VD:ar är optimistiska (annat vore kanske konstigt), men när VD och styrelse inte adresserar problem ordentligt är det ett dåligt tecken.
Man befinner sig i en beroendeställning till ett fåtal kunder. Om ett bolags största kunder är få och står för en majoritet av intjäningen bör man vara försiktig. Bolaget kan då vara i händerna på dessa kunder med lägre lönsamhet som följd och skulle en av kunderna försvinna kan omsättningen sjunka drastiskt.
Aktien har fått många ägare på kort tid och superlativen om bolaget haglar på diverse forum. I ett sådant läge är det sannolikt att värderingen är uppblåst då det inte krävs många forummedlemmar för att kursen ska stiga. Med andra ord har uppgången skett med väldigt låg volym.
Finanserna är ansträngda med låg soliditet och skuldsättning i förhållande till kassaflöde. Svaga balansräkningar bör man alltid se upp med, men för mindre bolag är en stark balansräkning extra viktig då de inte har tillgång till kapitalmarknaderna i samma utsträckning som stora diton – särskilt inte i sämre tider.
Bolaget växer, men nästan uteslutande genom förvärv som primärt finansierats genom nya aktier eller ökad skuldsättning. Får jag välja ser jag helst att tillväxten främst finansieras av det egna kassaflödet. I ett positivt börsklimat där riskviljan är hög är det lättare att hitta köpare vid nyemissioner och banken är mer frikostig, vilket snabbt kan förändras i sämre tider.
Slutord
Jag har en känsla av att det kommer att dyka upp många köplägen nästa år – särskilt inom kategorin mindre bolag då dessa tenderar falla mer i sämre börstider. Det gäller dock att göra sin hemläxa om man vill investera i aktier – inte minst med tanke på att finansieringsmöjligheterna kan bli sämre om konjunkturen vänder.
Jag har listat några varningstecken som jag anser att du som läsare bör vara uppmärksam på i samband med att du synar blivande portföljkandidater, men listan kan sannolikt göras längre.
Oavsett om man investerar i stora eller små bolag bör man leta bland kategorin bolag som har en historik av lönsamhetsstabilitet, goda finanser och där huvudägaren har finansiella muskler.
När jag ändå har er uppmärksamhet vill jag slutligen önska alla läsare en fortsatt härlig ledighet och ett gott nytt år!
Image courtesy of digitalart at FreeDigitalPhotos.net
En relativt perfekt sammanställning. Mycket bra skrivet. Och ett sådant inlägg av denna kvalitet som gör att du är en av de prioriterade bloggar jag väljer att läsa.