Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Ett intressant bolag på min radar – Duni

december 1, 2018 By Langsiktig Investering 10 Comments

I det här inlägget tänkte jag försöka mig på ett litet nytt grepp där jag lyfter fram bolag jag tycker är intressanta för stunden. Inläggen kan ses som ett första steg i analysarbetet där jag lyfter fram styrkor och svagheter hos en portföljkandidat, en snabbanalys om man så vill. Det behöver inte enbart vara nya bolag – det kan också vara bolag jag redan äger eller har tittat på tidigare. Min förhoppning är jag ska få nya insikter och perspektiv genom att på detta sätt formalisera mina tankar och funderingar. Får jag dessutom återkoppling från er läsare är det bara en bonus.

Bolag jag har på min radar

Nu till bolaget som för tillfället blippar på min radar – nämligen Duni.

Duni designar, tillverkar och marknadsför bordsartiklar för engångsbruk samt förpackningar för färdigmatsbranschen. Verksamheten är uppdelad i fem affärsområden där segmentet Table Top (dukat bord) är det mest lönsamma och står för ungefär hälften av omsättningen i bolaget. Inom affärsområdet erbjuder man koncept och produkter till främst hotell, restaurang och catering. Exempel på produkter är servetter, dukar och ljus.

Inom affärsområdet Meal Services erbjuder man koncept för måltidsförpackningar och serveringsprodukter för exempelvis take-away, färsk färdigmat och catering av olika slag. Kunderna är huvudsakligen företag med verksamhet inom restaurang, catering eller matproduktion. Inom segmentet Consumer leverar man i sin tur bland annat servetter, ljus, glas och bestick till livsmedelsaffärer, specialbutiker och heminredningsbutiker. Inom New Markets riktar man sig till alla marknader utanför Europa, både inom Business-to-business och Business-to-consumer. Produktutbudet omfattar hela Duni-sortimentet, från servetter och dukar till matbehållare och koppar och även kundanpassade produkter.

Omsättning affärsområden - Duni

Av segmenten är som sagt Table Top det mest lönsamma med en vinstmarginal som är dubbelt så hög som övriga segment. Inom det näst största segmentet Consumer möter dock Duni tuff konkurrens från detaljhandlarnas egna produkter med pressade marginaler som följd.

Vad som gör aktien intressant

Nedan har jag listat mina inledande reflektioner efter att tittat på bolaget.

Förefaller ha en stark position på sin huvudmarknad – Bolaget är enligt egen utsago marknadsledande i norra Europa inom sin nisch (engångsartiklar för dukning och hämtmat) där den enskilt största marknaden för bolaget är Tyskland där man främst säljer sina premiumprodukter inom affärssegmentet Table Top. Centraleuropa står för nästan 60 %  av omsättningen och Norden 15 %. Man har inte en lika stark position i södra och östra Europa (även om man växer) där man främst säljer engångsartiklar i den lägre prisklassen.

Stabil intjäning och utdelning – Duni har i kraft av sin marknadsposition uppvisat en stabil lönsamhet de senaste 10 åren.

Lönsamhetsutveckling - Duni

Den stabila lönsamheten återspeglar sig i det faktum att man har varit en stabil utdelare sedan börsintroduktionen.

Historisk utdelning - Duni

Även om jag inte vill ha utdelning till varje pris utgör utdelning en betydande del av totalavkastningen för den som är långsiktig. Idag handlas Duni till en direktavkastning på 4,6 % och den relativt höga direktavkastning skapar en viss säkerhetsmarginal.

En värdering som inte avskräcker – Duni värderas idag till ca 16 gånger den rullande 12-månadersvinsten och vinstmarginalen ligger något under genomsnittet på 7 % för de senaste 10 åren. Just vikten av att titta på vinstmarginal för att bedöma ett bolags rimliga värdering kan ni läsa om här. Eftersom vinstmarginalen är nedpressad av de låga massapriserna finns en liten säkerhetsmarginal.

Stabil ägarbild – Sedan en tid tillbaka är Mellby Gård huvudägare med ca 30% av aktierna. Mellby Gård grundades 1986 av Rune Andersson med lantbruk- och hästverksamhet. Idag är företaget en internationell industrikoncern med flera onoterade och noterad bolag i portföljen. Med Rune Andersson Mellby Gård har man en långsiktig ägare med finansiella muskler och erfarenhet.

Vad som inte är till bolagets favör

En råvaruberoende verksamhet – En stor del av bolagets kostnadsmassa utgörs av biomassa (fyndigt va) och priset på denna råvara har en betydande påverkan på den sista raden. Visserligen kan man skicka vidare en del av kostnadsökningen och mildra effekten genom effektiviseringsåtgärder (vilket man gjort vid flera tillfällen för) men faktum kvartstår att Duni är beroende av priset på biomassa för sin lönsamhet.

Blygsam historisk tillväxt – Även om intjäningen varit stabil har tillväxten överlag lyst med sin frånvaro. Sedan 2009 har omsättning ökat med ca 11 % och vinsten minskat med 8 % vilket till viss del kan förklaras av avyttringar, men en annan förklaring är att branschen som Duni verkar inom är ganska mogen.

Inte lika stark balansräkning som tidigare – Duni får vid en första anblick säga tillhöra kategorin bolag på Stockholmsbörsen med stabila finanser, men förvärvsutrymmet är betydligt mindre än tidigare. Nettoskulden är nästan 2 gånger EBITDA jämfört medelvärdet för de senaste 10 åren på 1,2 gånger. Andelen eget kapital har också sjunkit något även om det är från relativt höga nivåer.

Slutord
Duni är ett intressant bolag inom en bransch som jag saknar exponering mot. Även om bolaget inte ser ut att vara något fynd är värderingen lägre än de flesta branschkollegor och lönsamheten bland den hösta i branschen. Den stabila verksamheten har gjort Duni till en pålitlig och högavkastande utdelare. Den relativt hög direktavkastning tillsammans med en relativt låg värdering kan kanske ge en viss säkerhetsmarginal vilket inte är fel i dessa lite oroliga tider. Med tanke på den historiska tillväxten skulle jag dock vilja se en högre direktavkastning och lägre värdering för att Duni ska vara riktig intressant. Tankar eller synpunkter kring Duni?

Image courtesy of digitalart images at FreeDigitalPhotos.net

Andra inlägg på liknande tema

Det första blogginlägget
Nu finns långsiktig investering även på engelska
Nya kategorier på bloggen

Filed Under: Okategoriserad Tagged With: Duni, Snabbanalys, Värdering

Comments

  1. Daniel Komarica says

    december 1, 2018 at 9:42 f m

    Ett bra inlägg!

    Vi har faktiskt Duni i barnens portfölj, som en lite tryggare aktie. Den togs in för ett tag sedan och tycker ändå att den ligger på en hygglig nivå just nu.

    Vad gäller kostnad för biomassa så försöker Duni kompensera med prishöjningar som inte slagit igenom än och kanske kan dröja ytterligare innan det syns i bokföringen, om jag inte minns helt fel.

    Ha en fin helg och tack för en bra blogg!

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      december 2, 2018 at 8:25 f m

      Tack! Ja, om man vänder på argumentet skulle man kunna säga att det finns en viss uppsida när väl massapriserna vänder. Trevlig helg!

      Svara
  2. Investeraren_tw says

    december 1, 2018 at 1:40 e m

    Ursäkta, men jag begriper inte alls hur du tänker när du anser detta bolag ha en låg värdering. De växer knappt och har fallande marginaler, inkl råvaruberoende. Jag tycker det är dyrt givet utsikterna.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com/

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      december 2, 2018 at 8:31 f m

      Kanske blev en rubrik lite missvisande så här i efterhand, men läs slutet på snabbanalysen så ser du min slutsats kring värderingen.

      Svara
  3. Erik says

    december 1, 2018 at 3:13 e m

    Jag har också tittat på Duni en tid men inte köpt mer än en så kallad bevakningsposition.
    Jag tvekar dels för att de angett i vd-ordet att råvarupriset är stigande. Men jag tvekar mest på grund av att jag inte vet hur Duni kommer att drabbas av en ökad miljömedvetenhet, jag tänker på engångsartiklar i plast. Duni har ju mest pappersartiklar. Men när folk, butiker eller restauranger vill undvika engångsartiklar kommer Duni då drabbas därför att alla tillverkare av engångsartiklar drabbas eller kommer de att ta marknadsandelar därför att de håller på med papper?

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      december 2, 2018 at 8:36 f m

      Det är en bra poäng som man behöver ta ställning till om man tänkt äga Duni långsiktigt. Jag tror personligen att framtiden ser ljus ut för förpackningar av biomassa, men det krävs en djupare analys i frågan känner jag spontant.

      Svara
  4. Utlandsutdelaren says

    december 1, 2018 at 5:42 e m

    Fin analys av Duni! Jag brukar använda Duni som en buffertaktie i portföljen, ger fin DA men som man kan sälja av om man behöver köpa något bättre. Själv plockat in ett litet innehav igen.

    En risk med Duni är dock att de verkar på en konkurrensutsatt marknad där det är mindre hinder för konkurrenter att etablera sig vilket det funnits signaler om senaste åren. Utdelningsandelen är också väl hög vilket skvallrar om att det är ett moget företag och ifjol bibehöll de. Det som lockar tycker jag också är att aktien ofta tenderar vara förhållandevis lågt värderad mätt i DA och P/E.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      december 2, 2018 at 3:29 e m

      Tack Utlandsutdelaren! Det kan vara klokt med tanke på den stabila intjäningen. Jag har inte djupdykt beträffande konkurrenssituationen på Dunis marknader, men om konkurrensen tilltar är det helt klart oroande. Kan vara värt att läsa på mer om bolaget och branschen då mitt första intryck av Duni i stort är positivt.

      Mvh

      Svara
  5. Oscar says

    december 18, 2018 at 5:11 e m

    Tack för ett bra inlägg, går också i samma tankar som dig. En sak jag dock inte förstår med Duni, och detta kanske du kan ge någon klarhet kring, är att om det blir lågkonjunktur sjunker priset för dem på sina insatsvaror (pappersmassa). Jättebra. Å andra sidan, i en lågkonjunktur borde väl rimligen efterfrågan på engångsartiklar etc att minska då människor äter mindre ute, t.ex. Finns det inte en risk att dessa två saker helt enkelt tar ut varandra?

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      december 22, 2018 at 8:32 e m

      Kul att höra att du uppskattade inlägget! Inte helt enkelt att svara på då jag inte känner branschdynamiken tillräckligt väl, men lönsamhetshistoriken talar för att verksamheten är mindre konjukturkänslig än många verkstadsbolag.

      Mvh

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in