I det här inlägget tänkte jag försöka mig på ett litet nytt grepp där jag lyfter fram bolag jag tycker är intressanta för stunden. Inläggen kan ses som ett första steg i analysarbetet där jag lyfter fram styrkor och svagheter hos en portföljkandidat, en snabbanalys om man så vill. Det behöver inte enbart vara nya bolag – det kan också vara bolag jag redan äger eller har tittat på tidigare. Min förhoppning är jag ska få nya insikter och perspektiv genom att på detta sätt formalisera mina tankar och funderingar. Får jag dessutom återkoppling från er läsare är det bara en bonus.
Nu till bolaget som för tillfället blippar på min radar – nämligen Duni.
Duni designar, tillverkar och marknadsför bordsartiklar för engångsbruk samt förpackningar för färdigmatsbranschen. Verksamheten är uppdelad i fem affärsområden där segmentet Table Top (dukat bord) är det mest lönsamma och står för ungefär hälften av omsättningen i bolaget. Inom affärsområdet erbjuder man koncept och produkter till främst hotell, restaurang och catering. Exempel på produkter är servetter, dukar och ljus.
Inom affärsområdet Meal Services erbjuder man koncept för måltidsförpackningar och serveringsprodukter för exempelvis take-away, färsk färdigmat och catering av olika slag. Kunderna är huvudsakligen företag med verksamhet inom restaurang, catering eller matproduktion. Inom segmentet Consumer leverar man i sin tur bland annat servetter, ljus, glas och bestick till livsmedelsaffärer, specialbutiker och heminredningsbutiker. Inom New Markets riktar man sig till alla marknader utanför Europa, både inom Business-to-business och Business-to-consumer. Produktutbudet omfattar hela Duni-sortimentet, från servetter och dukar till matbehållare och koppar och även kundanpassade produkter.
Av segmenten är som sagt Table Top det mest lönsamma med en vinstmarginal som är dubbelt så hög som övriga segment. Inom det näst största segmentet Consumer möter dock Duni tuff konkurrens från detaljhandlarnas egna produkter med pressade marginaler som följd.
Vad som gör aktien intressant
Nedan har jag listat mina inledande reflektioner efter att tittat på bolaget.
Förefaller ha en stark position på sin huvudmarknad – Bolaget är enligt egen utsago marknadsledande i norra Europa inom sin nisch (engångsartiklar för dukning och hämtmat) där den enskilt största marknaden för bolaget är Tyskland där man främst säljer sina premiumprodukter inom affärssegmentet Table Top. Centraleuropa står för nästan 60 % av omsättningen och Norden 15 %. Man har inte en lika stark position i södra och östra Europa (även om man växer) där man främst säljer engångsartiklar i den lägre prisklassen.
Stabil intjäning och utdelning – Duni har i kraft av sin marknadsposition uppvisat en stabil lönsamhet de senaste 10 åren.
Den stabila lönsamheten återspeglar sig i det faktum att man har varit en stabil utdelare sedan börsintroduktionen.
Även om jag inte vill ha utdelning till varje pris utgör utdelning en betydande del av totalavkastningen för den som är långsiktig. Idag handlas Duni till en direktavkastning på 4,6 % och den relativt höga direktavkastning skapar en viss säkerhetsmarginal.
En värdering som inte avskräcker – Duni värderas idag till ca 16 gånger den rullande 12-månadersvinsten och vinstmarginalen ligger något under genomsnittet på 7 % för de senaste 10 åren. Just vikten av att titta på vinstmarginal för att bedöma ett bolags rimliga värdering kan ni läsa om här. Eftersom vinstmarginalen är nedpressad av de låga massapriserna finns en liten säkerhetsmarginal.
Stabil ägarbild – Sedan en tid tillbaka är Mellby Gård huvudägare med ca 30% av aktierna. Mellby Gård grundades 1986 av Rune Andersson med lantbruk- och hästverksamhet. Idag är företaget en internationell industrikoncern med flera onoterade och noterad bolag i portföljen. Med Rune Andersson Mellby Gård har man en långsiktig ägare med finansiella muskler och erfarenhet.
Vad som inte är till bolagets favör
En råvaruberoende verksamhet – En stor del av bolagets kostnadsmassa utgörs av biomassa (fyndigt va) och priset på denna råvara har en betydande påverkan på den sista raden. Visserligen kan man skicka vidare en del av kostnadsökningen och mildra effekten genom effektiviseringsåtgärder (vilket man gjort vid flera tillfällen för) men faktum kvartstår att Duni är beroende av priset på biomassa för sin lönsamhet.
Blygsam historisk tillväxt – Även om intjäningen varit stabil har tillväxten överlag lyst med sin frånvaro. Sedan 2009 har omsättning ökat med ca 11 % och vinsten minskat med 8 % vilket till viss del kan förklaras av avyttringar, men en annan förklaring är att branschen som Duni verkar inom är ganska mogen.
Inte lika stark balansräkning som tidigare – Duni får vid en första anblick säga tillhöra kategorin bolag på Stockholmsbörsen med stabila finanser, men förvärvsutrymmet är betydligt mindre än tidigare. Nettoskulden är nästan 2 gånger EBITDA jämfört medelvärdet för de senaste 10 åren på 1,2 gånger. Andelen eget kapital har också sjunkit något även om det är från relativt höga nivåer.
Slutord
Duni är ett intressant bolag inom en bransch som jag saknar exponering mot. Även om bolaget inte ser ut att vara något fynd är värderingen lägre än de flesta branschkollegor och lönsamheten bland den hösta i branschen. Den stabila verksamheten har gjort Duni till en pålitlig och högavkastande utdelare. Den relativt hög direktavkastning tillsammans med en relativt låg värdering kan kanske ge en viss säkerhetsmarginal vilket inte är fel i dessa lite oroliga tider. Med tanke på den historiska tillväxten skulle jag dock vilja se en högre direktavkastning och lägre värdering för att Duni ska vara riktig intressant. Tankar eller synpunkter kring Duni?
Image courtesy of digitalart images at FreeDigitalPhotos.net
Ett bra inlägg!
Vi har faktiskt Duni i barnens portfölj, som en lite tryggare aktie. Den togs in för ett tag sedan och tycker ändå att den ligger på en hygglig nivå just nu.
Vad gäller kostnad för biomassa så försöker Duni kompensera med prishöjningar som inte slagit igenom än och kanske kan dröja ytterligare innan det syns i bokföringen, om jag inte minns helt fel.
Ha en fin helg och tack för en bra blogg!
Tack! Ja, om man vänder på argumentet skulle man kunna säga att det finns en viss uppsida när väl massapriserna vänder. Trevlig helg!
Ursäkta, men jag begriper inte alls hur du tänker när du anser detta bolag ha en låg värdering. De växer knappt och har fallande marginaler, inkl råvaruberoende. Jag tycker det är dyrt givet utsikterna.
Mvh investera-pengar.blogspot.com/
Kanske blev en rubrik lite missvisande så här i efterhand, men läs slutet på snabbanalysen så ser du min slutsats kring värderingen.
Jag har också tittat på Duni en tid men inte köpt mer än en så kallad bevakningsposition.
Jag tvekar dels för att de angett i vd-ordet att råvarupriset är stigande. Men jag tvekar mest på grund av att jag inte vet hur Duni kommer att drabbas av en ökad miljömedvetenhet, jag tänker på engångsartiklar i plast. Duni har ju mest pappersartiklar. Men när folk, butiker eller restauranger vill undvika engångsartiklar kommer Duni då drabbas därför att alla tillverkare av engångsartiklar drabbas eller kommer de att ta marknadsandelar därför att de håller på med papper?
Det är en bra poäng som man behöver ta ställning till om man tänkt äga Duni långsiktigt. Jag tror personligen att framtiden ser ljus ut för förpackningar av biomassa, men det krävs en djupare analys i frågan känner jag spontant.
Fin analys av Duni! Jag brukar använda Duni som en buffertaktie i portföljen, ger fin DA men som man kan sälja av om man behöver köpa något bättre. Själv plockat in ett litet innehav igen.
En risk med Duni är dock att de verkar på en konkurrensutsatt marknad där det är mindre hinder för konkurrenter att etablera sig vilket det funnits signaler om senaste åren. Utdelningsandelen är också väl hög vilket skvallrar om att det är ett moget företag och ifjol bibehöll de. Det som lockar tycker jag också är att aktien ofta tenderar vara förhållandevis lågt värderad mätt i DA och P/E.
Tack Utlandsutdelaren! Det kan vara klokt med tanke på den stabila intjäningen. Jag har inte djupdykt beträffande konkurrenssituationen på Dunis marknader, men om konkurrensen tilltar är det helt klart oroande. Kan vara värt att läsa på mer om bolaget och branschen då mitt första intryck av Duni i stort är positivt.
Mvh
Tack för ett bra inlägg, går också i samma tankar som dig. En sak jag dock inte förstår med Duni, och detta kanske du kan ge någon klarhet kring, är att om det blir lågkonjunktur sjunker priset för dem på sina insatsvaror (pappersmassa). Jättebra. Å andra sidan, i en lågkonjunktur borde väl rimligen efterfrågan på engångsartiklar etc att minska då människor äter mindre ute, t.ex. Finns det inte en risk att dessa två saker helt enkelt tar ut varandra?
Kul att höra att du uppskattade inlägget! Inte helt enkelt att svara på då jag inte känner branschdynamiken tillräckligt väl, men lönsamhetshistoriken talar för att verksamheten är mindre konjukturkänslig än många verkstadsbolag.
Mvh