Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

En närmare titt på en svensk marknadsledare inom IT-infrastruktur

oktober 27, 2018 By Langsiktig Investering 2 Comments

Härom veckan lyssnade jag på avsnitt 27 av Kvalitetsaktiepodden med titeln Dags att blanka teknikkonsulterna och ett av bolagen som fastnade extra på trumhinnan var Proact IT Group. Jag har tidigare sneglat på bolaget, men av någon anledning har det stannat där. Ola och Claes lovord återuppväckte dock mitt intresse och jag bestämde mig för att titta lite närmare på bolaget.

Proact

Kort om verksamheten
Proact är en fristående integratör inom datacenter och molntjänster. Bolaget grundades 1994 och har idag 800 anställda som är verksamma i 15 länder på huvudmarknaden Europa, men man har även verksamhet på andra sidan Atlanten. Verksamheten är uppdelad i två affärssegment systemförsäljning och tjänsteverksamhet.

Intäkter per rörelsesegment - Proact

Inom systemförsäljning levererar man IT-­infrastrukturslösningar inom fem områden – server (skapar och bearbetar information), lagring (lagra och återskapa information), säkerhet (skyddande av information), nätverk (flytta information) och automatisering (förenklad administration och snabbare leverans av IT-tjänster).

Rörelsegrenen tjänsteverksamhet omfattar i sin tur konsulttjänster i samband med IT-infrastrukturprojekt, avtalad kundsupport samt drifts- och molntjänster. Proact erbjuder support både på system som man själva installerat och på system som levererats och installerats av andra. Kunden behöver endast en kontaktyta för hela sin IT-miljö vilket underlättar hanteringen av supportfrågor.

Inom tjänsteverksamheten erbjuder man också en portfölj av säkra interna och externa molntjänster som gör att företag
och myndigheter kan fokusera sina resurser på den egna kärnverksamheten. Kunderna kan välja en kombination av egna privata moln och externa molntjänster.

Vad gör Proact till en intressant portföljkandidat?

En relativt konjukturokänslig verksamhet?
Även om jag inte tror mig kunna förutspå konjunkturutvecklingen ska jag inte sticka under stol med att jag blivit mer försiktig den senaste tiden och medvetet söker efter bolag som kan klara av en konjunkturavmattning utan röda siffror på sista raden. På pappret ser Proact ut att kunna vara ett sådant bolag då man levererar verksamhetskritisk infrastruktur som bolag behöver oavsett konjunktur. Många kunder anlitar dessutom bolaget i syfte att sänka sina kostnader kopplade till främst IT-drift, vilket till och med skulle kunna gynna Proact vid en konjunkturavmattning.

Proact har ofta långvariga kundrelationer och under 2017 svarade återkommande kunder för 95 % av koncernens intäkter. De tio största kunderna svarade för 22 % av intäkten och ingen enskild kund stod för mer än 4 %. Ungefär en tredjedel av bolagets omsättning utgörs av kontrakterade intäkter med löptider på mellan ett och fem år.

Proacts kunder är framförallt stora och medelstora företag och myndigheter och Proact har idag en god intäktsfördelning mellan olika branschsegment. De fyra största branschsegmenten är handel & tjänster, offentlig sektor, telekom och tillverkande industri.

Branschfördelning kunder - Proact IT

Av kassaflödesöversikten nedan kan vi se att finanskrisen hade begränsad påverkan på bolagets förmåga att tjäna pengar och det fria kassaflödet har med marginal täckt utdelningen alla år utom 2013.

Kassaflödets utveckling - Proact

Marknadsledare inom sin nisch?
Man är enligt egen utsago marknadsledande i Europa inom sin nisch och bolagets konkurrensfördel består framförallt i att vara en fristående integratör med specialistkompetens och lång erfarenhet inom områdena datacenter med tillhörande konsult- och supporttjänster samt molntjänster. Oavsett om kunden väljer Proact eller någon annan som systemleverantör kan bolaget vara ett stöd i implementeringen av valt system eftersom Proact är fristående i när det gäller teknikval. Vid implementering bistår Proact bland annat med installation, projektledning, dokumentation samt kundanpassad utbildning. Proact har genomfört fler än 5000 framgångsrika projekt främst i Europa och hanterar mer än 100 petabyte information via molntjänster.

Något som indikerar att man faktiskt är marknadsledare inom sin nisch är lönsamheten och att man lyckats växa i högre takt än marknaden. Sedan 2009 har omsättningen vuxit med i genomsnitt 14 % per år. En viktig del av strategin är att växa genom förvärv, antigen via geografisk expansion eller genom förvärv av specialistkompetens.

Omsättningstillväxt 2009 till 2018 - Proact IT

Vinsten per aktie har under samma period ökat med i genomsnitt 23 % per år.

Utveckling vinst per aktie 2009 till 2018 - Proact IT

Att vinsttillväxten varit högre än omsättningstillväxten beror främst på de senaste årens marginalförbättring men även återköp av aktier har bidragit till vinsttillväxten. Så här har avkastningen på det egna kapitalet utvecklats under samma period.

Utveckling ROE - Proact

Låg värdering?
Bolaget värderas idag lägre än många jämförbara bolag på Stockholmsbörsen. Vid nuvarande kurs kring 177 kr betalar man lite mer än 12 gånger den rullande 12 månadersvinsten eller 9,5 gånger EBIT med hänsyn taget till nettoskuldsättning. Direktavkastningen utifrån dagens kurs är ca 2,2 % och bolaget handlas 0,43 gånger den egna försäljningen (p/s). Sammantaget får detta ses som en aptitlig värdering jämfört med mycket annat på börsen.

Vad gör mig osäker

Kommer konkurrensen pressa lönsamheten?
Än så länge har man kunnat växa genom en kombination av förvärv och organisk tillväxt i främst Europa. Små specialiserade boalg som verkar lokalt i Europa har inte varit något större hot utan snarare en möjliggörare för tillväxt.

Man är dock långt ifrån den största spelaren i världen och jättar som Amazon, Microsoft och Google kommer att fortsatt att investera för att öka sina marknadsandelar inom Proacts marknadssegment. Samtidigt ser Proact möjligheter till samarbete med dessa aktörer för att kunna leverera en kombination av privata och publika moln till kunderna.

Globala IT-tjänsteföretag kommer också fortsatt att investera i att öka sin andel outsourcing-kontrakt för att ta marknadsandelar på den europeiska marknaden. Detta innebär att Proact inte har samma möjlighet att leverera systemlösningar och tjänster, då dessa företag erbjuder sina egna produkter och tjänster.

Vem styr skutan?
Precis som Aktieingenjören skriver i sin analys och Kvalitetspodden påpekar har ägarbilden varit långt ifrån optimal.  Man har bytt VD flera gånger de senaste åren. Trots detta fortsätter verksamheten att utvecklas väl och jag tänker osökt på ett av Buffetts otaliga citat ”Go for a business that any idiot can run – because sooner or later, any idiot probably is going to run it.”.De största aktieägarna - Proact

Något som jag missat, men som Aktieingenjören gjorde mig uppmärksam på är att Grenspecialisten seglat upp som största ägare med 11,1 % av aktierna. Grenspecialisten är moderbolag i en liten koncern och äger en del långsikiga poster i olika noterade bolag om minst 10%, såsom: Proact, Boule Diagnostics, Formpipe, Gullberg o Jansson, MultiQ, och Generic. Aktiebolaget är grundat av Martin Gren som också varit med och grundat det framgångsrika nätverksvideoföretaget Axis. För tre år sedan var Martin Gren med och sålde Axis till Canon för 24 miljarder kronor vilket gjorde honom till en av Sveriges rikaste. Hans investeringsstrategi via sitt ägarbolag Grenspeciliastens är att förvärva minoritetsposter i växande och lönsamma tillväxtbolag, primärt inom IT och life science.

Något som inte syns i översikten ovan är också att riskkapitalbolaget Triton flaggar för 8 % innehav av det totala antalet aktier och röster i Proact IT. Ägarbilden har med andra ord förbättrats senaste tiden vilket jag tycker gör Proact än mer intressant.

Klarar balansräkningen tuffare tider?
Den som följer bloggen vet vid det här laget att jag premierar bolag med starka balansräkningar som har förmåga att klara förluster. Goda finanser är inte enbart en försäkring vid svårare tider utan kan också vara en möjliggörare för tillväxt genom förvärv. Proact balansräkning kan inte sägas tillhöra börsens starkaste då andelen eget kapital är på ca 22 % och man har en Goodwill-post på 398 miljoner, vilket är i paritet med det egna kapitalet.

Soliditetsmåttets utveckling för Proact IT Group

Soliditeten anger den andel av bolagets tillgångar som är finansierade med eget kapital. Ju högre soliditeten är, desto större är den långsiktiga betalningsförmågan och förmågan att motstå framtida förluster. Soliditetsmåttet ger dock inte hela bilden – ett företag med låg soliditet och en hög lönsamhet klarar sig utmärkt om lönsamheten är stabil och andelen räntebärande lån inte är övermäktig. Proact passar in på denna profil, även om jag skulle vilja se en högre soliditet och balanslikviditet.

Historisk balanslikviditet - Proact IT Group

Slutord

Kombinationen av den snabba digitaliseringen samt den ökande mängden affärskritisk information gör att IT-infrastrukturen blir allt viktigare för företag. Många bolag sitter dessutom på äldre lösningar och kommer att behöva hjälp att migrera till mer kostnadseffektiva, snabbrörliga och flexibla alternativ. Förutsättningarna för fortsatt lönsamhet ser därför i min mening goda ut för Proact om inte de amerikanska konkurrenterna går på storoffensiv i Europa de närmaste åren. Den stabila verksamheten och låga värderingen lockar, men i andra vågskålen finns en något suspekt balansräkning och framtida konkurrens.

Andra inlägg på liknande tema

Ett urval av bolag med bred vallgrav enligt Morningstar
Kvartalsrapport från en av Nordens mest anonyma marknadsledare som fortfarande växer
En genomgång av Byggma groups helår 2016

Filed Under: Aktieanalys Tagged With: aktieanalys, Proact, Värdering

Comments

  1. Aktieingenjören says

    oktober 27, 2018 at 12:01 e m

    Grenspecialisten har köpt in sig och är största ägare ser jag på din lista vilket är ett plus. Tack för uppdateringen, måste klura på det här då jag är mer sugen nu än då

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      oktober 27, 2018 at 1:41 e m

      Tack! Intressant, kände inte till dem sedan tidigare och reagerade sannolikt inte därför. Hur välbekant är du med deras filosofi och track-record?

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in