När jag letar investeringskandidater spenderar jag en stor del av min analystid på att bedöma bolagskvalitet, lönsamhetshistorik och förutsättningar för tillväxt. Jag undviker dock komplicerade nuvärdesberäkningar för att fastställa nuvärdet av framtida kassaflöden. Enligt min mening är det är svårt att sia om utvecklingen för ett bolag på något års sikt och nära på omöjligt att förutspå utvecklingen 10 till 20 år framåt. Det finns helt enkelt för många variabler att ta hänsyn till såsom ny konkurrenter, förvärv, ny teknik som förändrar spelplanen, förändrade konsumentvanor med mera. Till och med något så tillsynes okomplicerat som ett kast med två träningar har 36 möjliga kombinationer.
Med så många variabler spelar slumpen sannolikt en betydande roll i vår framgång på börsen vare sig vi vill det eller ej. Det räcker med att titta på sin aktieportföljs historiska utveckling för att inse att det är sällan som investeringar utvecklas planenligt. De bolag man trodde minst på kan visa sig bli vinnare och de bolag man trodde skulle bli de stora vinnarna blir medelmåttor. Slumpen eller turen vid positiva utfall spelar sannolikt en större roll än vi vill medge.
Att ha turen på sin sida kan vara ett tveeggat svärd
Det är självklart i grunden något positivt när utvecklingen går vår väg, men det gäller att inte automatiskt ta detta som ett kvitto på vår förträfflighet. Det kan gå perioder när allt man tar i tycks bli guld – särskilt i detta gynnsamma bössklimat då börsen varit väldigt förlåtande.
När det går riktigt bra är det lätt att få hybris och överskatta sin del i det positiva utfallet. Konstigt nog lägger vi sällan tid på att analysera varför det går bra, utan generellt tenderar vi att lägga betydligt mer tankekraft att analysera och grubbla när det gått dåligt.
Gör man en utvärdering kring sina framgångar är det inte ovanligt att man överskattar sin träffsäkerhet. Det låter mycket bättre för ens ego att man hade utvecklingen på känn redan från början än att utfallet var mer eller mindre oväntat och att man i efterhand anpassade sin investeringstes. När turen sedan vänder står vi där handfallna.
Det sägs ofta att skickliga investerare mer frekvent än andra har tur i sina investeringar och det ligger säkert något i det – har man gjort sin hemläxa bör sannolikheten för ett positivt utfall öka. Men att tro att avkastningen helt och hållet beror på ens egen skicklighet och att man därför bör äga färre bolag för att maximera avkastningen är en riskfylld väg att gå.
Även andras lyckosamma utveckling kan bidra till ökad risktagning
Vår omgivning kan också förstärka vår riskvilja. Man kanske tittar på sina framgångsrika twitter-grannar och tänker att det visserligen gått bra nu men det kan ju gå ännu bättre – kanske jag borde dra ner antalet innehav till 3 för att få full utväxling?
Att överprestera under kortare perioder kan många klara av, men det är betydligt svårare att lyckas överprestera över flera cykler. Det finns en anledning till att så många hyllar investerare som Buffett som varit framgångsrik i decennier. Dessutom tenderar vi att lyfta upp våra framgångar mer än våra misslyckanden och vi ger de som lyckas större uppmärksamhet än de som misslyckas. Det kan stundtals tyckas som att alla lyckas slå index med råge, men i själva verket är det få, och ännu färre som klarar av att uppnå exceptionell avkastning över tid.
Hur behåller man disciplinen?
Det är en svår fråga då vi alla har olika förutsättningar och utgångspunkter, men jag tror att en nyckel är att tidigt definiera investerings- och portföljkriterier. Visst, det finns ingen strategi i världen som kan få oss att helt eliminera våra brister, men jag är övertygad om att man ökar sina chanser att lyckas betydligt. För vet man vilken väg man ska ta är det betydligt lättare att hitta tillbaka när man tillfälligt är ute på villovägar. Så länge man går åt rätt håll kommer man att lyckas även om man ibland trampar fel.
Det är en nyttig övning att påminna sig om att det är den långsiktiga avkastningen som är det centrala och under kortare tidsperiod spelar slumpen en större roll. Jag tror att vi många gånger underskattar hur stor andel av vår avkastning som beror på tur.
Lämna ett svar