För att som investerare minska risken att förlora pengar gäller det att betala så lite som möjligt för framtida vinster. Att ställa vinsten i relation till aktiepriset säger dock inget om lönsamheten – vilken avkastning du kan förvänta dig per investerad krona. Ett bra mått på hur duktigt ett bolag är på att skapa avkastning är ROE (avkastning på eget kapital) som anger i procent hur mycket nettovinst ett bolag genererar i förhållande till det egna kapitalet. Nyckeltalet beräknas genom att dividera nettovinsten med det egna kapitalet. Det egna kapitalet är i sin tur det kapital som ägarna satt in i företaget, och som utgör skillnaden mellan tillgångar och skulder.
Om två bolag har samma värdering kommer det bolag som generar en högre avkastning på det egna kapitalet värderas högre allt annat lika. Bolag med högre ROE har oftare än andra en verksamhet som inte kräver stora mängder kapital för att växa, konkurrensfördelar och en ledning som är skicklig på att skapa avkastning på investerat kapital.
All lönsamhet är inte likvärdig
Det gäller dock att vara uppmärksam då inte all ROE är lika mycket värd. Vi tar ett litet exempel för att illustrera min poäng. Två bolag är konkurrenter inom samma bransch – Bolag A och Bolag B. Båda bolagen har redovisat en stigande ROE de senaste åren från 15 % till 25 % och värderas snarlikt.
Vid en första anblick kan båda bolagen verka likvärdiga, men de skiljer sig åt på en viktig punkt. De senaste åren har nämligen Bolag B ökat hävstången i sin verksamhet och soliditeten (andelen eget kapital) har minskat från 70 % till 35 %. Eftersom man minskat nämnaren storlek (det egna kapitalet) kommer resultatet av ROE-formeln (nettovinst/eget kapital) ge oss ett högre värde. Den fina lönsamhetsutvecklingen för bolag B har med andra ord till stor del lånefinansierats vilket höjer bolagsrisken och begränsar tillväxtmöjligheterna framåt.
Vad driver lönsamhetsutvecklingen?
Det finns tre sätt att påverka avkastningen på eget kapital i positiv riktning, där det mest uppenbara är att öka försäljningen och/eller vinstmarginalen. En ökad hävstång i affärsmodellen kommer också leda till högre ROE, då det egna kapitalet minskar. Utifrån detta kan vi förstå varför bolag inte vill vara överkapitaliserade (ha en stor kassa liggande) – en högre andel eget kapital kommer nämligen att minska avkastningen på eget kapital och externa intressenters bild av lönsamheten.
Vad är då en bra avkastning på det egna kapitalet över tid (ROE)?
Det är svårt att ge ett allmängiltigt svar, men för den som vill ha ett riktmärke skulle jag säga att en ROE kring 15-20 % för ett bolag med starka finanser över tid får anses som bra. Är ledningen goda kapitalallokerare och verksamheten har utrymme att växa är det att föredra att kapitalet stannar i den här typen av bolag till förmån för utdelning. De flesta bolag kan dock inte sysselsätta hela sin vinst till en hög avkastning och delar därför ut en del av överskottet.
Bolag med låg ROE brukar i regel dela ut majoriteten av vinsten. Exempel på ett sådant bolag är Telia som inte kan generera en hög avkastning åt sina aktieägare och därför delar ut hela vinsten. Det ligger i Telias intresse att dela ut hela vinsten då avkastningen på det egna kapitalet annars skulle bli ännu lägre.
Ett högt ROE är dock inte bara av godo då konkurrenter kan komma att söka sig till branschen vilket över tid ofta sänker lönsamheten. Här undantas dock bolag med breda vallgravar (bestående konkurrensfördelar) som kan försvara de högre priserna – men dessa bolag är få och man får ofta betala en hög premie för att bli aktieägare.
Slutord
Det är flera faktorer som påverkar ROE och nyckeltalet i sig räcker inte för att avgöra hur bra ett bolag är på att skapa avkastning. I samband med att man tittar på ROE bör man också titta på andelen eget kapital, omsättnings- och vinstutveckling och branschen som bolaget verkar inom. ROE bör också studeras över tid tillsammans med utvecklingen av det egna kapitalet för att kunna avgöra hur duktigt bolaget är på att skapa avkastning.
Om högt ROE över tid kombineras med att det egna kapitalet, vinst och omsättning växer så betyder det samnolikt att bolaget har konkurrensfördelar och att dess ledning är bra på att skapa avkastning. Var dock försiktig med bolag som uppvisar ovanligt högt ROE då sannolikt flera konkurrenter kommer dyka upp på horisonten.
Lämna ett svar