Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Analys av en nordisk marknadsledare

april 21, 2018 By Langsiktig Investering Leave a Comment

I dagens inlägg tänkte jag titta närmare på Nordic Waterproofing (NWG) som tillverkar produkter och lösningar för att skydda byggnader och infrastruktur. Enklare uttryckt tillverkar NWG främst tak och då platta sådana.

Nordic Waterproofing

Om verksamheten

NWG som noterades på börsen för snart två år sedan bildades 2011 efter att Trelleborg AB:s och Lemminkäinen Oy:s tätskiktsverksamheter slogs samman. Bolagets varumärken har emellertid en betydligt längre historik. Det äldsta varumärket Trebolit grundades nämligen 1889 och under 1900-talet hade det som kom att bli NWG byggt upp en stark position på den nordiska marknaden.

I samband med börsintroduktionen 2011 påbörjade NWG också en europeisk expansion. Under året förvärvades Wulva som är en belgisk distributör och prefabricerare av etenpropengummi (EPDM). Året därpå, 2012, förvärvades Nortett Bygg – en återförsäljare och distributör i Norge och Al-Katot ett finskt installationsföretag. 2014 förvärvades Unisex – en distributör och prefabricerare verksam på den belgiska marknaden. Under föregående år förvärvade NWG inte mindre än 5 bolag varav fyra i Norden (SPT-Painting, La Kattohuolto, Taasinge Elementer, Ugilt Savvaerk) och ett i Nederländerna, EPDM Systems.

Historik och förvärv - Nordic Waterproofing

Idag har koncernen en bred portfölj av lokala varumärken och erbjuder helhetslösningar för att täta, skydda och bevara tak, byggnader och andra konstruktioner. Produkterna tillverkas och säljs inom två affärsområden Products & Solutions och Installations Services.

Varumarken som ägs och förvaltas av Nordic Waterproofing

Products & Solutions
Inom affärsområdet produceras produkter för platta och lutande tak på den nordiska och nordeuropeiska marknaden. NWG erbjuder även kompletterande produkter från underleverantörer såsom plastfilm och fuktbarriärer. NWG har tolv försäljningskontor placerade nära kund för att upprätthålla goda kundrelationer och förkortade ledtider vid leverans. Segmentet stod 2017 för ca 70 % av koncernens totala omsättning och 90 % av rörelseresultatet.

Products & Solutions verkar på en mogen och konsoliderad marknad med låg underliggande tillväxt som historiskt sett har korrelerat väl med marknadernas BNP-tillväxt.

Installation Services
Genom sitt andra affärsområde, Installation Services, erbjuder NWG sina kunder färdiga installationstjänster där man i Finland säljer genom dotterbolag och i Danmark via franchisetagare. Det rör sig främst om installation av tak men även andra installationstjänster där merparten består av koncernens egna takprodukter. Segmentet, som är beroende av den underliggande byggkonjunkturen, har haft det tufft på den finska marknaden men har under de senaste tre åren börjat visa momentum.

Konkurrensfördelar?

Inom den primära försäljningskanelen direktförsäljning är NWG marknadsledande i Danmark, Sverige och Finland. I Norge, där man gick in 2012, är bolaget den fjärde största aktören.

Inom försäljningskanalen distribution, som står för en mindre andel av försäljningen, är man marknadsledande i Finland, den näst största aktören i Sverige och Danmark och den tredje största aktören i Norge. På den europeiska EPDM-marknaden är man nummer tre. Vidare bedömer NWG att man är marknadsledande på marknaden för installationstjänster i Finland och Danmark.

Marknadsposition - Nordic Waterproofing

Bolagets marknadsposition i främst Norden tyder på att det finns konkurrensfördelar, nedan har jag listat några som bolaget själva lyfter fram

  • Brett erbjudande med starka varumärken
    Kunder i allmänhet söker beprövade, väletablerade produkter och material från starka varumärken med en lång tradition av kvalitet och expertis, eftersom den långsiktiga tillförlitligheten är av avgörande betydelse. Enligt NWG har deras välrenommerade varumärken, i kombination med partnerskap, utbildningsprogram och teknisk service bidragit till att skapa långsiktiga relationer med kunderna.
  • Tillverkning nära kund
    Tillverkning nära marknad och kund är en viktig konkurrensfördel då transportkostnaden jämfört med produktkostnaden är relativt hög för bitumenprodukter. NWG tillverkar produkterna vid produktionsenheter i Danmark, Finland och Sverige samt vid prefabriceringsenheter för EPDM-produkter i Belgien, Nederländerna, Storbritannien och Sverige.
  • Omfattande distributionsnätverk
    Koncernen har strategiskt placerade försäljningskontor och lager runt om i norra Europa. Den lokala distributionen bidrar till korta ledtider, minskade lager för kunder och möjlighet att leverera produkter direkt till kundens byggplats, vilket förbättrar relationerna och ger fördelar för kunderna. De flesta leveranserna sker inom ett dygn från beställning.
  • Automatiserad och effektiv produktion
    Det krävs hög kompetens för att få en effektiv produktionsprocess och kunskap för att producera den optimala blandningen av råvaror. NWG äger recepten för samtliga sina bitumen- och EPDM-produkter. Inköp av de viktigaste insatsmaterialen – bitumen, polyester, EPDM och SBS samordnas dessutom på koncernnivå för att uppnå stordriftsfördelar och stärka koncernens förhandlingsposition.

Lönsamhetsutveckling

Avkastningen på eget kapital över tid är ofta en bra indikator på om konkurrensfördelar finns och tittar vi på utvecklingen sedan börsnoteringen är trenden stigande.

Avkastning på eget kapital (ROE) - Nordic Waterproofing

Nordic Waterproofing har haft en ROE på i genomsnitt 13 % de tre senaste åren. Som jämförelse har bolag som Inwido och Lindab i genomsnitt haft en ROE på 9 % respektive 8 %. NWGs avkastning på det egna kapitalet är inte i nivå med de högpresterande bolagen på börsen, men avkastningen står sig bra jämfört med konkurrensen och inte minst med tanke på den låga skuldsättningen.

När man tittar på ett nyckeltal som ROE gäller det att vara medveten om att en hög skuldsättning (hävstång) leder till högre ROE och vice versa. Om vi leker med tanken att NWG haft en soliditet på 40 % 2017 istället för som nu 57 % hade ROE för 2017 varit nästan 20 % istället för som nu 13,5 %.

Så här har i sin tur omsättning och vinstmarginalen utvecklats sedan NWG fick sin nuvarande form.

Lönsamhetsutveckling - Nordic Waterproofing2017 ökade omsättningen med hela 21 % till 2 187 miljoner (1 813) och precis som tidigare år var tillväxten primärt förvärvsdriven. Den organiska tillväxten för Nordic Waterproofing har historiskt legat kring 2-3 % (ungefär i linje med BNP-tillväxten i de länder där man verkar).

Rörelseresultatet (EBIT) för helåret 2017 minskade dock med 7 % vilket främst berodde på högre råvarupriser. Nordic Waterproofing är nämligen beroende av ett antal insatsvaror för att kunna tillverka sina produkter, främst bitumen, ett material baserat på råolja, men även polyester, glasfiber och syntetiskt gummi. Priset för bitumen bestäms månadsvis som ett resultat av oljepriset, USD-kursen och ett produktpåslag. Trots att det finns prisjusteringsmöjligheter för att kompensera för eventuella prishöjningar på insatsvaror i ett antal av Nordic Waterproofings kundavtal, kan en fördröjning med upp till nio månader mellan justering av inpris och utpris bli aktuell.

Vinstmarginalen påverkades även av ökade avskrivningar på immateriella tillgångar kopplat till årets förvärv och då främst Taasinge Elementer där den förvärvade orderboken skrevs av under leveranstiden, som vid förvärvstidpunkten beräknades till 12 månader. EBITDA, som före jämförelsestörande poster var oförändrad gentemot föregående år och uppgick till 248 miljoner, speglar enligt bolaget den underliggande verksamheten bättre.

Kassaflödet
Nordic Waterproofing har ett stabilt kassaflöde som faciliterat den förvärvsdrivan tillväxten. Bortser vi från just investeringar för tillväxt täcker det fria kassaflödet utdelningen.

Utveckling kassaflöde och vinst - Nordic waterproofing

Nordic Waterproofings verksamhet är trots råvaruberoendet inte särskilt kapitalintensiv. Om jag tvingas göra en uppskattning så behöver bolaget investera ungefär 20 miljoner för att bibehålla lönsamheten vilket ger en CAPEX % på ungefär 20 %. Något som kan vara bra att veta för den som löpande tittar på kassaflödet under året är att NWG har tydliga säsongsvariationer vilket både syns i försäljningen men även i rörelsekapitalbindningen. Under andra halvåret sker i normalfallet en lageruppbyggnad för att kunna möta högsäsongen under vår och sommar vilket i sin tur leder till viss lagerminskning under första halvåret.

Kort om den finansiella ställningen

Balansräkningen är stabil, även om andelen Goodwill är hög på grund av den förvärvsintensiva historiken. Andelen eget kapital (soliditeten) var 57,7 % och balanslikviditeten 2,4 vid årskiftet 2017/2018. De immateriella tillgångarna motsvarar 796,6 miljoner vilket kan jämföras med det egna kapitalet på 1 miljard. Det finns alltid en risk att förändringar i marknadsläget i framtiden kan komma att kräva att Nordic Waterproofing gör nedskrivningar av goodwill vilket kan slå hårt mot bolagets finansiella ställning och resultat. NWG har dock en framgångsrik historik som multiförvärvare vilket borde minska risken något.

Slutord och värdering

I skrivande stund värderas Nordic Waterproofing till 13 gånger nettovinsten eller 10 gånger EBIT med hänsyn taget till nettoskuldsättning. Direktavkastningen till dagens kurs är ca 5 % och bolaget handlas 0,83 gånger den egna försäljningen (p/s). Sammantaget får detta ses som en aptitlig värdering jämfört med mycket annat på börsen.

En anledning till den relativt låga värderingen är sannolikt att marknaden ser att bolaget kommer ha en utmaning att växa på sista raden när oljepriset stiger. Något som bolaget dock delvis kan kompensera för genom egna prishöjningar. En risk som dock ligger bortom bolagets kontrol är beroendet av byggkonjunkturen. Tätskiktsmarknaden utgör en relativt liten nisch inom byggmarknaden och följer typiskt sett byggmarknadens utveckling. Lägre byggaktivitet kan medföra att efterfrågan på Nordic Waterproofings produkter och tjänster minskar. Nordic Waterproofings aktie har dragits med i den allmänna byggfrossan som rått den senaste tiden. Intressant i sammanhanget är att Nordic Waterproofings exponering mot den svenska marknaden är relativt liten och exponeringen mot privatbostäder är ännu mindre – ca 4 % av omsättningen.

Tätskiktstillverkare som NWG har också en stark prisposition på marknaden då produkterna och lösningarna är kritiska i byggnationen samtidigt som de utgör en liten del av den totala byggkostnaden och konsekvensen av misslyckande är omfattande. Tak är så pass viktiga för byggnadens livslängd att man ogärna skjuter upp renovering och underhåll vilket borde gynna NWG i tuffare klimat, men detta är en teoretisk diskussion och facit har vi först efter nästa lågkonjuktur. Med detta sagt tycker jag Nordic Waterproofing är en intressant nordisk marknadsledande med förvärsutrymme och en stabil lönsamhetshistorik (även om den är lite för kort för min smak) till en attraktiv värdering. Ni som är intresserade hittar vad jag anser vara ett skäligt pris för NWG i min bevakningslista i huvudmenyn.

Andra inlägg på liknande tema

Nolato expanderar verksamheten och är på väg mot ett rekordår
Är e-cigaretter en framtidsbranch för den lönsamma industrikoncernen Nolato?
En närmare titt på en kanadensisk återförsäljare - Cervus Equipment

Dela det här:

  • Tweet
  • Mer
  • WhatsApp

Filed Under: Aktieanalys Tagged With: aktieanalys, Analys, Nordic Waterproofing

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Min aktieportfölj Ytterligare två aktieinnehav

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2022 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in