Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Viemed ytterligare ett exempel på en undervärderad Spin-Off?

mars 24, 2018 By Langsiktig Investering Leave a Comment

I mitt tidigare inlägg där jag lyfte fram företagsavknoppningar som investeringsmöjlighet nämnde jag också att jag identifierat en intressant Spin-Off på andra sidan Atlanten. Om någon varit nyfiket kan jag meddela att bolaget i fråga är Viemed Healthcare (VMD.V.), vilket är något så ovanligt som ett amerikanskt bolag noterat i Kanada.
Viemed Medical
Viemed Healthcare är ett av USAs största privata bolag som erbjuder non-invasiv ventilation (NIV) i hemmiljö för patienter med långt gångna respiratoriska lungsjukdomar. Man behandlar primärt kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) som är ett tillstånd som påverkar lungorna och luftvägarna och gör att patienten får svårare att andas. Sjukdomen utvecklas långsamt under flera år och orsakas framförallt av tobaksrökning, men med behandling minskas besvären.
                                                                                                       .
Ett snabbväxande bolag
Sedan Viemed grundades 2006 av vännerna Casey Hoyt och Michael Moore har verksamhet haft en imponerande tillväxt. På lite mer än 10 år har omsättningen vuxit till lite mer än 47 miljoner dollar. Bolaget som har sitt huvudkontor i Lafayette, Louisiana är verksamt i 24 stater och behandlar 12000 patienter.
Omsättningstillväxt - Viemed Medical
Tillväxten har skett organiskt genom en kombination av patienttillväxt och expansion till nya områden. Idag verkar man främst i mindre orter utanför de stora städerna där marknaden är fragmenterad och konkurrensen utgörs av små bolag. Detta är en medveten strategi från ledningen som hellre vill plocka de lågt hängande frukterna än att ge sig in i till exempel pensionärernas mecka Florida, där konkurrenterna är stora och etablerade.
                                                                                                                                   .
Målgruppen för bolagets behandlingar
Just pensionärer med långt gångna respiratoriska lungsjukdomar utgör bolagets målgrupp. För den aktuella patientgruppen är alternativet till Viemeds tjänster i hemmet frekventa sjukhusbesök, vilket är både kostsamt och förkortar de drabbades livslängd och livskvalitet. Och behandlingen verkar av allt att döma ge effekt då 93% av patienterna uppger att de andas bättre av den behandling som Viemed erbjuder. Genom att behandla patienter i hemmet, istället för på sjukhuset, genereras också betydande besparingar för försäkringsbolag och det statliga Medicare. Besparingar som motsvara ca 30 000 dollar per patient och år enligt bolaget.
                                                                                                                                   .
I nuläget behandlar VMD ca 12 000 patienter och enligt bolagets beräkningar består den adreserbara marknaden av ca 1,25 miljoner individer (främst äldre) som lider av långt gången KOL i USA och av dessa är det enbart ca 40 000 som i dag får regelbunden NIV-behandling i hemmet.
Adresserbar marknad
Vem betalar?
Det är patienternas försäkringar som finansierar Viemeds verksamhet och Medicare utgör den största inkomstkällan i dagsläget. För den som inte är insatt i amerikansk sjukvård är Medicare ett offentligt finansierat sjukförsäkringssystem som omfattar äldre över 65 och vissa yngre grupper med handikapp. Ett krav är att man själv eller ens partner ska ha haft en anställning som är täckt av Medicare i minst tio år.
                                                                                                                  .
Risker
Att Medicare i dagsläget står för så pass stor del av intäkterna och dessutom på egen hand bestämmer ersättningsnivån är en högst påtaglig riskfaktor för bolaget. Medicare har, och kan komma att sänka, ersättningsnivåerna i framtiden vilket får stora konsekvenser för Viemeds lönsamhet. Det som talar emot kommande ersättningssänkningar är att Viemed aktivt utövar lobbying för NIV-behandlingens resultat och kostnadseffektivitet och numera också har data som stödjer behandlingens hälso- och ekonomiska effekt.
Ytterligare en risk är att branschen, på grund av verksamhetens natur, är strikt reglerad och VMD blir frekvent föremål för granskning från myndigheter, vilket tar tid och är kostsamt. Hittills har man dock inte haft något att anmärka på.
                                                                                                                 .
En kostnadseffektiv affärsmodell
Merparten av de anställda är i grunden sjukvårdspersonal (respiratoriska terapeuter) som utbildats i att använda bolagets andningsutrustning. En anställd ansvarar för flera patienter inom ett geografiskt område och besöker dessa i deras hemmiljö. Patientens läkare konsulteras för att fastställa rätt behandlingsplan och sedan behandlar samt utbildar man patienten i hur utrustningen ska användas i hemmiljö. Den respiratoriska terapeuten finns sedan, vid nödfall, tillgänglig dygnet runt. Bilen är ett centralt arbetsredskap för vårdpersonalen då den inhyser all nödvändig utrustning vilket minskar overhead-kostnader.
                                                                                                                .
En central komponent i behandlingen av patienterna är andningsutrustningen vilken Viemed köper eller leasar av flera leverantörer. Kassaflödet går nästan uteslutande till att investera i nya apparater i takt med att patientbasen blir större. Idag äger man 90 % av alla apparater vilka återanvänds flera gånger under sin livstid vilket gör att den faktiska livslängden vida överskrider den ekonomiska. Om bolaget skulle sluta växa imorgon skulle CAPEX sjunka till noll enligt ledningen. Den höga vinstmarginalen på lite mer än 17 % och ROE på ca 34 % vittnar om en lönsam affärsmodell.
                                                                                                             .
Stark balansräkning och en kompetent och välbetald ledning
Med bakgrund av att branschen inte är riskfri behöver bolaget ha en stark balansräkning vilket Viemed också har. Andelen eget kapital (soliditeten) är 62 % och man har en kassa och bankkredit på 5 miljoner vardera vilket kan jämföras med de räntebärande skulderna på 700 000 CAD.
                                                                                                            .
Kanske ännu viktigare i en bransch som Viemeds är att ledningen är erfaren och kan verksamheten väl, vilket jag fått intrycket av efter att ha lyssnat på deras telefonkonferenser. Grundarna leder fortfarande verksamheten och är de största aktieägarna. Med detta sagt har de dock sett till att få bra betalt både genom lön, optioner och kompensationsprogram, vilket är något som Aktieingenjören indirekt gjorde mig uppmärksam på när han länkade till följande analys i seekingalpha: Kompensationsprogram som leder till utspädning på aktieägarnas bekostnad
Kompensationsprogrammet är ganska väl tilltaget med tanke på att det idag finns lite drygt 38 miljoner aktier i omlopp. Det är emellertid inget ovanligt att bolag sätter upp aktiebaserade kompensationsprogram för att motivera nyckelpersoner, men hur mycket motivation kan en ledning behöva? Framförallt de två grundarnas kompensation är väldigt väl tilltaget med tanke på att de redan uppbär hög lön och äger en ansenlig mängd aktier.
                                                                                                              .
Värderingen
För att vara ett så snabbväxande bolag med så pass fina marginaler avskräcker inte värderingen. Föregående års vinst var på ca 10,65 miljoner CAD och dividerar vi den med antalet utstående aktier (inklusive framtida utspädning genom optioner och kompensationsprogram) får vi en vinst per aktie på ca o,25 CAD vilket innebär att bolaget handlas till 12 gånger fjolårets vinst.
                                                                                                             .
Om vi utgår från att bolaget kan behålla den fina vinstmarginalen kring 17 % under 2018 (vilket ledningen tror) och utgår från att omsättningen växer med 40 % under året värderas Viemed till 8 gånger innevarande års vinst. En hög omsättningstillväxt även under 2018 känns inte helt osannolikt med tanke på historiken och att ledningen förväntar sig en omsättningsökning kring 40% det första kvartalet i år.
                                                                                                            .
En förklaring till den relativt låga värderingen är sannolikt den regulatoriska risken, men sannolikt har även omständigheterna kring börsnoteringen av Viemed spelat in. Bolaget förvärvades nämligen 2015 av det kanadensiska bolaget Patient Home Monitoring (PHM). PHM genomförde dock kort därefter förvärv som försatte bolaget i nedgående spiral med fallande lönsamhet och aktiepris. Den dåvarande ledningen för moderbolaget (PHM) lämnade det sjunkande skeppet och Viemeds ledning tvingades ta över driften av den mycket större och problemfyllda verksamheten som de nu var en del av.
                                                                                                            .
Casey Hoyt och hans kollegor insåg ganska snabbt att situationen inte var hållbar och satte igång en process för att avknoppa sin verksamhet från moderbolaget. Eftersom moderbolaget var noterat i Kanada valde man att också notera Viemed på samma handelsplats då det skulle snabba på processen som trots det tog nästan 2 år. Till slut lyckades man bryta sig loss och i december förra året noterades Viemed vilket, när man lyssnar på deras första webcast som nytt bolag, får uppfattningen var efterlängtat.
                                                                                                            .

Investerarkollektivet och framförallt de kvarvarande aktieägarna i moderbolaget PHM har sannolikt inte lagt mycket tid på att läsa på om Viemed eller varit särskilt sugna på att investera i en tidigare del av moderbolagets verksamhet. Att bolaget är verksamt i USA men noterat på en liten lista i Kanada kan inte heller vara optimalt för att värderas till högre multiplar.

Andra inlägg på liknande tema

Analys av världens största diversifierade råvarubolag
Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries - Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag...
Sent ska syndaren vakna - min investering i TeliaSonera

Filed Under: Aktieanalys Tagged With: Spin-off, Värdering, Viemed, Viemed Healthcare, VMD

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in