Tiden går fort när man har roligt heter det och det stämmer i allra högsta grad för vår vistelse i USA som nu är över för denna gång. Det finns mycket positivt i Florida såsom vackert väder, fina stränder och ett stort utbud av god mat. Amerikaner är också i regel pratglada människor som med glimten i ögat spontant utbyter ord med en när man står i en kö eller i hissen och man möts ofta av ett leende.
Samtidigt gör längre resor, liksom den vi just gjort, att man uppskattar att komma hem till snöklädda träd, ordning och reda och Kalle Ankas jul. Det är härligt med de kontraster som gör att man värdesätter fördelarna med att bo i Sverige och vise versa.
Nytt år och nya funderingar
Under vår gemensamma föräldraledighet i USA har vår familj haft möjlighet att spendera tid tillsammans på ett sätt som inte är möjligt i vardagen. Den här senaste resan har återigen påmint oss om att tid tillsammans är det dyrbaraste vi har. Vi har alla ett begränsat antal år tilldelade och oavsett hur mycket pengar vi har kan vi inte köpa oss fler dagar än vad vår biologiska klocka tillåter. Våra investeringar ger oss dock den värdefulla möjlighet att kunna styra över denna begränsade resurs.
Dags för en kurskorrigering?
Samtidigt som motivationen att fortsätta bygga vår finansiella frihet är större än någonsin har mycket vatten hunnit rinna under broarna och under resan har min fru haft tid att fundera kring våra framtidsplaner och målsättningarna med vårt sparande. Tidigare var målsättningen att helt äga vår tid genom att uppnå en passiv inkomst som täckte våra levnadsomkostnader med marginal år 2033. Det som lät bra för några år sedan är idag inte lika lockande. Varken min fru eller jag är inte säkra på att vi vill lämna våra yrkesbanor helt på många år och att helt sluta jobba lockar inte lika mycket längre.
Vi vill inte heller leva helt för framtiden, utan vi har insett att de viktigaste åren är nu och tiden med våra barn hemma kommer aldrig tillbaka. Vi funderar därför på att fortsätta jobba (heltid eller deltid) även efter att småbarnsåren är över. Den tidigare målsättningen känns med anledning av att vi inte helt vill sluta jobba något oproportionerligt.
Att sträva efter att uppnå en årlig utdelningssumma känns inte heller lika relevant längre. Jakten på att uppnå mitt årliga utdelningsmål skapade incitament att lägga för stort fokus vid hög direktavkastning i förhållande till viktigare parametrar såsom tillväxtförutsättningar och kassaflöde – något som jag berört i bland annat följande inlägg. Att uppnå det årliga utdelningsmålet krävde också en investeringstakt som jag inte känt mig bekväm med att följa. Istället för att mekaniskt köpa aktier varje månad har jag i praktiken investerat när jag hittat attraktiva bolag till rimliga värderingar.
Nytt etappmål till 2025
Vi funderar därför på att justerat och förenkla vår målbild till att omfatta två enkla etappmål. Det första målet är att vi båda ska ha möjlighet att gå ner i tid 2025 när båda barnen börjat i skolan. Den primära möjliggöraren för detta är aktieportföljen och tanken är att fortsätta sätta av pengar till portföljen efter 2025, men kanske i lägre takt än tidigare.
Jobba med sitt intresse?
En tanke jag leker med är att vi delvis också ska kunna försörja oss i kraft av mitt intresse för investeringar. Förutom inlägg här på bloggen vill jag hitta andra forum och kanaler för mitt aktieintresse. Det finns, som jag upplever det, ett behov av att sprida kunskap om sparande i allmänhet och aktier i synnerhet där jag skulle kunna fylla ett syfte och jag skulle vilja lägga mer tid på att bidra till att fler får chansen att ta kontroll över sitt sparande. Jag är också relativt bekväm med att hålla föreläsningar och att få tala om aktier och investering för likasinnade är något jag skulle vilja prova på. Mina analyser för Värdepappret har också gett mig blodad tand och jag skulle gärna skriva för liknande tidskrifter.
Ett sådant ökat engagemang kräver naturligtvis tid som jag hoppas kunna ha när jag går ner i tid på jobbet och barnen är i skolan på dagarna.
Den slutgiltiga målsättningen
Det slutgiltiga investeringsmålet är att 2035 ha möjlighet att helt sluta jobba eller att enbart jobba några månader per år – och att vara i Sverige på somrarna och spendera resten av tiden utomlands. När barnen flyttat ut kommer de löpande kostnaderna sannolikt sjunka och vi har möjlighet att resa betydande delen av året. För att finansiera våra resor kommer vi att behöva använda utdelningar och vid behov ta av aktieportföljen.
När vi nått den sista etappen i vår sparresa kommer vi inte att köpa aktier för nya pengar utan är beroende av årliga värde- och utdelningsökningar. Förvaltningen av aktieportföljen kommer bli viktig. Kanske blir jag mer aktiv eller så växlar jag från tillväxt och mindre stabila bolag till mer stabila bolag med högre utdelning?
Med anledning av ovan kommer jag att ta bort vårt nuvarande diagram över årlig utdelningsmål i huvudmenyn. Även om vi nu ser att vi vill ändra kurs något så är riktningen fortfarande densamma – att ta kontroll över vår tid, vilken är den viktigaste tillgången vi har.
Image courtesy of Applezoomzoom at FreeDigitalPhotos.net
Ja, det är väl en av svagheterna med utdelningsstrategin kanske, att det tar sådan evinnerlig tid att uppnå en storlek på portföljen. Sedan kan det ju vara lätt hänt att utdelningen blir den faktor som styr urvalen för mycket. Om världen skulle återgå till något högre räntor, så tror jag dessutom att utdelningsaktier skulle ta mycket stryk, givet uppvärderingen på senare år. I min egen förvaltning har jag en multistrategi. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/
Bra poäng, det finns en risk för att vi befinner oss i en ”utdelningsbubbla” där många betalar för högt pris för stabila utdelare.
Men även om jag numera inte är beredd att betala dyrt för perfekta utdelningskurvor eller ligger sömnlös på grund av en utdelningssänkning ser jag återkommande utdelningar (oavsett storlek) som ett kvitto på att bolaget faktiskt tjänar pengar och generar ett ”verkligt” resultat.