Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

juni 24, 2017 By Langsiktig Investering 4 Comments

Att investera i aktier är spännande och lärorikt, men för att man på sikt också ska lyckas med sina aktieplaceringar är det viktigt sätta tydliga avkastningsmål som sätter färdriktningen och riskviljan. Det gäller också att formulera investeringskriterier med vilkas hjälp man kan identifiera lönsamma bolag som på sikt kan genererar en avkastning som motsvarar uppsatta avkastningskrav för att uppfylla våra sparmål. Det behöver inte vara mer komplicerat än så, men det som till synes är enkelt i teorin är ofta svårare i att genomföra i praktiken. Om det varit enkelt hade de flesta av oss ägt vår tid och suttit i värmen med en kall öl i handen tillsammans med våra nära och kära.

Att avundas grannens avkastning

Det som ligger oss i fatet är också det som gör oss unika – nämligen vår medvetenhet som omedvetet påverkar vårt beslutsfattande – särskilt i utsatta lägen. Känslor som avund och kollektiv stress ställer till det för oss. Vi tenderar att uppmärksamma positiva egenskaper och bedrifter hos andra och vara mer kritiska när det kommer till oss själva. Och inte bara det – vi slår också ofta samman dessa kvaliteter som finns spridda på flera individer och skapar en fiktiv superindivid (eller för att återkoppla till rubriken – vi jämför oss med en gräsmatta som inte finns).

Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

 

När vi jämför oss med andra på finanstwitter och i bloggosfären kan våra avkastningskrav kännas lågt satta. När så många framgångsrika har betydligt högre målsättningar varför ska jag nöja mig? Vi kan i dessa sammanhang lockas till att höja våra avkastningskrav implicit eller explicit vilket kanske innebär att bolag som Handelsbanken och Beijer Alma kanske inte duger utan bolag som Norwegian Bank och Catena Media blir mer intressanta. Risken att bli lämnad på perrongen medan ens fiktiva konkurrent fördubblar sin avkastning kan till och med i slutändan väga tyngre än den säkerhet och trygghet man känner för sina tidigare innehav.

Vi är inte alltid logiska varelser

Hade vi likt en robot kunnat bearbetat data opartiskt och konsekvent hade vi snabbt kunna verifiera att dessa individer inte är representativa för sparkollektivet som helhet och att deras avkastningsgrafer kanske inte ens speglar deras långsiktiga avkastning utan enbart en period med osedvanligt goda förutsättningar. Högst sannolikt är också de miljömässiga och kognitiva förutsättningarna andra för dessa individer – i synnerhet om vi skapat hos ett jämförelseobjekt som inte ens existerar.

Farligt att fokusera för mycket på andra

Eftersom vi inte är logiska maskiner finns alltid risken att vi ger oss ut på djupare vatten och indirekt höjer risknivån i vår portfölj för att uppnå avkastning som vi inte behöver. Detta är inget som händer över en natt utan det är ofta en process där vi som människor hela tiden jämför oss med de som sticker ut och verkar framgångsrika och ingen av oss är immun mot denna påverkan, även om det inte är alla som kommer att sälja Handelsbanken och köpa Norwegian.

Är då inte högre avkastning alltid eftersträvansvärt? Jo, i de flesta fall, men då måste sannolikheten för att man når den högre avkastningen vara större än att riskerna att förlora merparten av sitt satsade kapital. Risken att förlora satsat kapital måste vara acceptabel i förhållande till den överavkastning som kan uppnås. Risken sänker man främst genom att köpa en tillgång till ett lägre pris än tillgångens verkliga värde. Något som man har betydligt större förmåga att avgöra om man förstår sig på och kan värdera den underliggande verksamheten. Att öka risken genom att betala för mycket för en aktie i hopp om att generera en överavkastning är en farlig väg att gå.

Slutord

Att inte satsa på ett större antal aktieuppslag är risken stor att man missar en och annan 100-taggare, men man undviker också många mediokra investeringar – eller som Seth Klarman författaren av ”Margin of Safety” och förvaltare av ca 30 miljarder dollar genom sin hedgefond uttrycker det:

”The world doesn’t end when we pass on a borderline investment that later works out; the danger we seek to avoid is the temptation or pressure to make too many borderline investments that later turn out badly.”

Det är en bra övning att i samband med nya idéer och impulser ta ett steg tillbaka och ställa sig några enkla frågor:

  • Hur ser mitt avkastningsmål ut?
  • Vad vill jag uppnå med mitt sparande?
  • Är jag tillräckligt insatt i bolagets verksamhet så att jag kan göra en egen värdering av aktien?
  • Är jag beredd att ta större risker med mitt kapital för att nå en något högre avkastning?
  • Klarar bolaget att leva upp till mina investeringskriterier?

Jag tror att det i regel är klokare att stanna i sin trygghetszon än att bege dig ut på ibland riskfyllda äventyr i jakten på den perfekta gräsmattan (portföljen) som inte finns. Eller för att citera Howard Marks, grundare av det framgångsrika investmentbolaget Oaktree Capital: ”To be a disciplined investor you have to be willing to stand by and watch other people make money on things that you passed on”

Image courtesy of Simon Howden images at FreeDigitalPhotos.net

Andra inlägg på liknande tema

Semestrar gärna i USA, men undviker läsk och hamburgare - ytterligare kursjustering
Det finns flera vägar till vinsttillväxt än de uppenbara
Hur många bolag överlever tidens tand?

Filed Under: Investeringsstrategi, Långsiktig sparande, Sparmål Tagged With: Avkastningskrav, Investeringskriterier, långsiktig sparande, Risk, Sparmål

Comments

  1. Anonym says

    juni 24, 2017 at 11:37 f m

    Det här med risk och potential är intressant. Ofta är det tex som så att när risken upplevs hög så är den som faktiskt lägst. Dvs den akademiska definitionen av risk är i mångt och mycket rent trams. Att undvika minor är minst lika betydelsefullt som att hitta guldkornen enligt min erfarenhet. Och när man väl trampar på en mina, så gäller det att agera rationellt. Har man processfokus, så sköter sig resten självt.
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      juni 25, 2017 at 2:09 e m

      Ja, att undvika de värsta bolagen är sannolikt enklare än att hitta de bästa.

      Mvh

      Svara
  2. SM says

    juni 25, 2017 at 2:30 f m

    Bra inlägg. Idag tror jag många tar en risk de inte är medvetna om. Det ses som fjantigt att avkasta under 30-40% per år. Visst är jag avundsjuk med mina 10. Men jag vet inte hur man investerar hyfsat säkert i småbolag. Håller mig till det jag kan. Har dock nyfiket börjat titta på mindre bolag. Det ligger väl i tiden. Skulle dock vilja se hur många av de här P/E 50+ bolagen utvecklar sig när kapital stryps på marknaden. Dock har jag stor respekt för de som verkligen vet vad de gör. Finns ett par, dock inte många verkar det som, om man ska tro kommentarerna på shareville. Att ta en bevakningsposition måste vara det nya?

    Mvh
    SM

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      juni 25, 2017 at 2:15 e m

      Kul att höra att du uppskattade inlägget. Det gäller som sagt att försöka hålla sig till den investeringsform man känner sig bekväm med. Det finns som du säger de som är duktiga på att hitta okända och snabbväxande guldkorn, men att ta rygg på dess individer gör oss inte per automatik till framgångsrika investerare. Framgång för mig är att hitta den strategi jag är bekväm med som ger mig den avkastning jag behöver för att nå mina mål.

      Mvh

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in