Index- och börshandlade fonder (ETF:er) som sparform är på stark frammarsch och detta med all rätt då de i regel erbjuder en exponering mot börsen till låga avgifter. Indexprodukter har gått från att vara en marginaliserad sparform till det nya heta. Jag är trots hypen i grunden positivt inställd till diversfierade indexfonder, men man ska vara medveten om att de inte är mirakelprodukter som är helt fria från marknadsrisk och trollar bort de utmaningar som långsiktigt ägande av värdepapper för med sig.
Att köpa indexfonder månadsvis är inga problem så länge som börsen stiger och investerat kapital utgör en liten del av ens totala förmögenhet, men vad händer när börsen backar med 40 % när investerat kapital precis nått 1 miljon? Inte nog med att indexfonderna nu är betydligt mindre värda (600 000 kr) – i ett sådant scenario är framtidstron låg och de flesta experterna ser ingen ljusning på flera år. För att strö ytterligare salt i såren har du dessutom utan större eftertanke placerat en stor del av kapitalet i Nordnets indexfond med inriktning mot Norge där nästan 20% av indexets vikt utgörs av oljebolaget Statoil som tappat hela 80 % värde över samma tid. I ett sådant scenario ifrågasätter sannolikt många sitt vägval och kommer att vara mindre benägna att månadsspara större summor i indexfonder.
All form av investering är riskfylld
Exemplet ovan är medvetet överdrivet för att belysa att all form av investering är förenat med risk. Oavsett om vi sparar i aktier, fastigheter eller indexfonder kommer vi inte undan investeringens psykologi med alla tillhörande kognitiva fällor som blir extra kraftfulla när insatsen är stor i förhållande till vår totala ekonomi. Jag skulle vilja hävda att den största utmaningen för den som vill lyckas med sitt sparande på sikt är behålla motivationen och hitta en strategi som gör att man kan sova gott om natten. Hade det varit lätt hade de flesta varit rika och ägt vår tid.
Veta värdet av vad man äger
Jag tror att en av de viktigaste nycklarna till att lyckas med all form av investering är att veta vad man äger och vad det är värt. Oberoende om man investerar i ett hus, guld eller aktier behöver man ha en uppskattning om värdet av den underliggande tillgången. Eller med andra ord – vad är det jag vill investera i värt egentligen?
Den som direktäger aktier och har gjort sin hemläxa har bildat sig en uppfattning om vad bolagen i portföljen är värda. En sådan insikt (även om den inte är 100 % korrekt) är viktig för den som vill lyckas spara långsiktig av den enkla anledningen att du är mindre benägen att sälja till underpris. Observera att jag utgår från långsiktigt aktiesparande där den som sparar har en portfölj bestående av flera aktier med relativt god vinsthistorik bakom sig. Jag syftar alltså inte på aktiespekulation i två till tre förhoppningsbolag.
För någon som enbart investerar i indexfonder är det inte lika naturligt att värdera det index produkten följer. När indexfonderna i exemplet ovan är 40 % mindre värda är det kanske lättare att börja ifrågasätt sitt val då insikten av vad ett givet index faktiskt är värt är svår att komma fram till. Å andra sidan är man som ägare av passivt förvaltade produkter kanske mindre benägen att se över sin portfölj, vilket kanske också leder till mindre stress? För de av oss med mindre belopp i indexfonder är det sannolikt så, men om du äger fonder för flera hundra tusen?
Att enbart äga aktier behöver inte vara mer riskfyllt
Passiv förvaltning är idag för många synonymt med låg risk medan att på egen hand välja aktier och tycka detta är kul är att spekulera och ta onödiga risker. Detta är en förenklad syn och dessutom felaktig. Precis som när man äger aktier utsätts den som äger indexprodukter för diverse psykologiska utmaningar och att inte trampa i dessa fällor kan till och med vara svårare än för en som äger en balanserad aktieportfölj. Den som investerar i aktier och som därtill har god kunskap om de aktier han eller hon äger har en ganska stor psykologisk fördel eftersom det gör det möjligt att skilja mellan pris och värde på den underliggande verksamheten.
Oavsett om vi sparar i indexprodukter eller en korg med enskilda aktier är vi utsatta för marknadsrisk då ett index precis som en aktieportfölj består av aktiebolag. Det är lätt att tro att den som investerar i indexfonder inte behöver bry sig om eller behöver lägga tid på att förstå värdet av de underliggande tillgångarna och inte heller behöver bekymra sig för frågan om huruvida det är rätt tillfälle att investera. Detta är dock tyvärr en förenklad bild som i bästa fall leder till indexnära avkastning och i värsta fall till permanent förlust av kapital och en aversion mot sparande. Inom alla områden av livet är ökad kunskap något eftersträvansvärt och genom att lära oss mer om vår profession minskar vi också risken för att begå misstag. Det gäller därför att veta vad man gör och vara medvetenhet om vilka risker man tar.
Skapa dig en bild av vad du äger och vad det är värt
Även den som investerar i indexfonder bör skapa sig en uppfattning om vad man äger och vad det är värt, även om det är svårare. Att börja med de tio största bolagen som utgör indexet kan vara en bra början. Det går också att genom fondens egen data få en uppfattning om huruvida det är en mer eller mindre riskfylld bransch som dominerar indexet – I Sverige är det bank, i Norge är det olja/gas och så vidare.
För den som äger aktier gäller det att göra en grundlig analys på egen hand och jämföra sin slutsats med andra tillförlitliga källor. Sedan gäller det att se till att köpa med viss (gärna stor) säkerhetsmarginal jämtemot det uppskattade värdet. Det finns inget som heter riskfri avkastning på aktiemarknaden och där är indexprodukter inkluderade, men genom kunskap om vad vi köper och dess värde minskar vi risken.
Image courtesy of iosphere images at FreeDigitalPhotos.net
Om stora majoriteten av aktivt förvaltade fonder, där förvaltarna är personer som är professionella investerare, underavkastar index. Vem är då en själv som amatörinvesterare att tro att man på sikt kan slå index?
Den korta tiden jag investerat, sedan 2007, är läxan denna: att börsen närmast alltid går upp på sikt är en sanning, men att enstaka bolag gör det samma är inte lika sant. Därför veckosparar jag automatiskt indexfonder.
Indexfonder är vettiga. Men det finns argument för privat aktiesparande. För att svara på din fråga, ”Vem är då en själv som amatörinvesterare att tro att man på sikt kan slå index?”
Om du har endast en aktie så är det typ 50-50 att den kommer gå bättre än index. Det är ett sätt, även om det inte är rekommenderat.
Sedan finns det lovande bolag fonder inte kan investera i för att omsättningen i dem är för låg. Där finns möjligheter (och risker).
Till sist så kostar fonder pengar både i avgifter och skatter som går att undvika som privatperson.
På det hela taget, man ska nog inte räkna med att vara bättre än snittet. Hoppas kan man dock.
Äger man en diversifierad aktie- eller indexportfölj och har en strategi som är anpassad efter ens förutsättningar (tid, intresse, kapital etc) har man goda förutsättningar att lyckas. Det är dock viktigt att förstå den risk man tar oavsett om man sparar i indexfonder eller i enskilda aktier.
Mycket bra artikel, jag instämmer helt i det du säger. Jag ser ofta i min omgivning hur folk spenderar mindre tid än 5 minuter för att köpa en aktie i hopp om att bli rik. Självfallet återkommer samma personer sedan och frågar vad händer, när aktien är ned 10%. De tar sin förlust, och upprepar sedan samma misstag i nästa aktie. Att veta vad man köper, att veta sin strategi ger en enorm fördel.
Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/
Tack, kul att du uppskattade inlägget investeraren. Ja, att inte ha en klar uppfattning av vad man äger kan fungera så länge kursen utvecklas åt rätt håll, men sällan i längden.. och framför allt inte när det allmänna marknadsklimatet blir bistert.
Kloka ord. Tänker för egen del att här gör sig strategisk allokering bra. För att minska den totala risken. Hänger ju ihop med vilket mål och syfte man har för sina investeringar.
Tack Dan! Ja, det gäller att hitta en strategi som passar ens mål och förutsättningar och sedan utvärdera den kontinuerligt. Det är lätt att få lite hybris i tider som dessa när börsen stiger kvartal efter kvartal.
Ännu en gång skriver du om något jag funderat mycket på sista tiden. Började köpa in mig i de större vanligare svenska investmentbolagen. Tanken var långsiktigt och låg risk, regelbundet sparande. Slå index med lite tid spenderad. Lite senare sitter jag här med endast en ingångsposition, lite fundersam.Inte alls lika sugen på att fylla på till dagens värdering av bolagen som ingår. Och om jag tycker de är för högt värderade, borde jag inte vilja sälja då? Men tanken var ju att vara långsiktig… tror innefonder som Spiltan investment osv som är populära, gör så att investmentbolag kanske inte alls är så låg risk som många menar på just nu. Tack för intressant läsning!
Kul att höra att inlägget känns relevant. Ja, investmentbolagen har stuckit iväg ordentligt (som så många andra aktier). Även om jag inte försöker bry mig för om börsens värdering har det sannolikt funnits betydligt bättre lägen att starta sitt sparande. Själv köper jag inte månadsvis längre utan avvaktar med köp tills något av bolagen på min bevakningslista blir mer mer aptitligt.
Det här skulle kunna vara ett bra manifest för Värdepappret och jag har filat på liknande tankar.
Bland det dummaste jag läst i ett kommentatorsfält var en person som kritiserade ”fårskocken” som nu köpte Data Respons och att han själv minsann bara vågade sig på Nordnet Superfondet i Norge… Tror nog att vederbörande fortfarande sitter på sina höga hästar utan att förstå problemet med en sådan investering.
Tack! Kul att höra att man inte är ensam om dessa tankar. Sannolikt blir inte den här typen av inlägg de mest populära här på bloggen, men kan jag få en och annan att reflektera över sin sparande så är det värt det. Ja, det gäller att vara ödmjuk för det faktum att få av oss sitter på något facit. Att kasta sten i glashus är sällan en god idé.
Mvh