Ett av mina senaste inköp är Data Respons som i torsdags rapporterade resultatet för det första kvartalet. För er som inte känner till bolaget sedan tidigare verkar Data Respons inom ”The Internet of Things” (IoT), som är ett samlingsbegrepp för hur maskiner, fordon och gods förses med sensorer och processorer som gör att dessa enheter kan kommunicera med sin omvärld och varandra genom att hämta och skicka data. Det är Aktieingenjören som från början uppmärksammat mig på bolaget och hans analys hittar ni här.
Ytterligare ett rekordkvartal
Data Respons ökade vinsten före skatt till 21,5 miljoner NOK eller 0,4 NOK per aktie vilket motsvarar nästan 78 % jämfört med motsvarande kvartal föregående år (12,1 miljoner och 0,15 NOK per aktie ). Det märks att konsultbranschen går för högtryck och särskilt IoT och Data Respons verkar vara rätt positionerade med sitt kunderbjudande. Tittar vi på resultatet för årets första tre månader och jämför med tidigare kvartal blir det tydligt att Data Respons går för högvarv för tillfället.
Av tabellen ovan kan vi utläsa att Data Respons, om inget oväntat händer, är på god väg mot ett rekordresultat även i år. Omsättningen har dessutom växt med 20 % för koncernen som helhet under årets första månaderna jämfört med samma period föregående år.
I diagrammet ser vi hur omsättningen är i stigande trend de senaste kvartalen men här finner vi inte den största anledningen till Data Respons lönsamhetstillväxt, utan då måste vi titta längre ner i resultaträkningen.
Fortsatt skifte från hårdvara till mer avancerad mjukvaruutveckling
Huvudanledningen till det rejäla lönsamhetslyftet under året är kopplat till förskjutningen från affärssegmentet Solutions till R&D services med högre marginaler som följd. Omsättningen för affärsområdet ökade med 50 % och vinstmarginalen (EBITDA) steg till 12,3 % från 7,5%, vilket gjorde att vinsten i sin tur steg med hela 142 %. Förvärvet av det mycket lönsamma MicroDoc som jag skrev om här har spelat en central roll för lönsamhetsutvecklingen. Nedan ser vi hur stor andel av omsättningstillväxten som varit organisk respektive förvärvsdriven inom segmentet R&D services.
Under det första kvartalet utgör förvärv den största andelen av omsättningstillväxten (30 %), även om den organiska tillväxten fortsatt är god och ligger kring 20 %.
I mars 2017 förvärvade Data Respons resterande 50% av aktierna i TechPeople med säte i Köpenhamn. TechPeople har mer än 50 anställda och är experter på bland annat mjukvaru- och applikationsutveckling, systemarkitektur och lösningar inom IoT. Bolaget växte med 52 % under 2016 och omsatte 52 miljoner, vilket genererade en vinst före skatt på 3,6 miljoner DKK. Förvärvet stärker Data Respons position som en ledande aktör inom området i Danmark och lägger grunden för fortsatt tillväxt enligt bolagets VD Ragnvaldens. Efter senaste tidens utveckling är nu R&D services både omsättnings- och vinstmässigt det största affärsområdet.
Inom affärsområdet R&D Services var EBIT-marginalen som sagt 12,3% vilket kan jämföras med 5,4% för affärssegmentet Solutions. Om R&D Services karaktäriserats av imponerande tillväxt senaste åren har Solutions kännetecknats av det motsatta – intäkterna för affärsområdet var under första kvartalet 120 miljoner NOK (128), vilket är 6 % lägre än föregående kvartal.
Utvecklingen fördelad på branscher och länder
I takt med Data Respons transformation blir en annan trend allt tydligare – nämligen att bolaget i takt med att man expanderar inom mjukvarutveckling breddar sin branschexponering. Så här fördelar sig omsättningen mellan de branscher och länder där bolaget är verksamt.
Gas- och oljesektorn har gått från att vara en av de dominerande branscherna för några år sedan till att nu vara en av de mindre. Istället är det inom verkstads-, transport- och telekomindustrin som Data Respons största kunder numera återfinns.
Intressant nog visar just gas- och oljesektorn tillväxt (2 %) under det första kvartalet, även om det rör sig om relativt små volymökningar. Tittar vi på storleken på bolagets marknader mätt i omsättning har Tyskland ökat i betydelse – 18 % av bolagets intäkter kommer numera från Tyskland (14 %).
Sverige är fortsatt den viktigaste marknaden med hälften av intäkterna samtidigt som Norge (olja- och gas) tappat ytterligare i betydelse och nu utgör 25 % av intäkterna (28 %).
Den finansiella ställningen
Även om balansräkningen inte längre är Graham-stark är finanserna stabila – omsättningstillgångarna på ca 358,4 miljoner NOK överstiger de kortfristiga skulderna på 288, men inte de totala skulderna på ca 523 miljoner NOK. Soliditeten eller andelen eget kapital har ökat från 36 % till 39 % under det första kvartal.
Trots den försvagade finansiella ställningen sedan förvärvet av MicroDoc i fjol gör det starka kassaflödet att den långsiktiga betalningsförmågan fortsatt får sägas vara god. Data Respons kan täcka sina räntekostnader mer än 7 gånger om. Räntetäckningsgraden är resultatet efter finansiella intäkter dividerade med de finansiella kostnaderna.
Den kortsiktiga betalningsförmågan får även den anses som godkänd då kassalikviditeten är på 113 %. En kassalikviditet på 100% eller mer innebär att bolaget ifråga kan betala sina kortfristiga skulder. Ett värde under 100% påvisar att man kan behöva tillföra likvider genom exempelvis högre belåning. Kassalikviditeten beräknas genom att man tar omsättningstillgångar utom varulager och dividerar med kortfristiga skulder.
Hur ser förutsättningarna ut framöver?
Enligt bolagets VD Kenneth Ragnvaldsen är bolaget precis där man vill vara – i ett mycket lönsamt framtidssegment med trogna och etablerade kundrelationer. Eller med hans egna ord: ”Goda marknadsförhållanden, hög aktivitetsnivå och en rekordhög orderstock är en bra utgångspunkt för en fortsatt positiv utveckling”. Det ser med andra ord mycket bra ut framåt och det är i sådana lägen det kan vara bra att återigen påminna sig själv om de risker som en investering i Data Respons innebär.
Personalbrist – Data Respons är ett förhållandevis litet konsultbolag trots att man vuxit till över 500 anställda och det finns säkerligen personberoenden trots att man blivit relativt stora. Skulle lönerna skena på grund av kompetensbrist skulle marginalerna påverkas negativt. Det gäller för bolaget att växa lagom fort och att vara selektiva med uppdrag och konsulter så att man håller lönsamheten uppe och förblir en attraktiv arbetsplats, vilket man lyckats väl med hittills.
Konjunkturberoende – det finns inte många konsultbolag som inte är konjunkturkänsliga och DAT är inget undantag – de första som ryker är konsulterna som det brukar heta. Just nu gynnas Data Respons av en stor efterfrågan på bolagets tjänster med historisk höga marginaler. Om denna efterfråga dalar på grund av bistert ekonomiskt klimat där många av kunderna tvingas hålla tillbaka på investeringstakten kan dock marginaler och lönsamhet snabbt falla, vilket vi såg i samband med finanskrisen.
Slutord och värdering
Data Respons går från klarhet till klarhet och mycket går bolagets väg och utgår vi från att kommande tre kvartal blir lika bra så bör vinsten landa kring 86 miljoner NOK, vilket innebär att den som köper aktien idag i grova drag betalar 15 gånger den förväntade helårsvinsten. Direktavkastningen är i skrivande stund 4 % (1 NOK per aktie) vilket är betydligt lägre än för bara ett halvår sedan, men fortsätter Data Respons på den inslagna vägen i år och presterar ett resultat kring 1,5-1,7 NOK per aktie ser utsikterna för en utdelningshöjning ganska bra ut.
Jag tror, precis som Ragnvaldsen, att Data Respons är positionerat för lönsam tillväxt i många år framöver, vilket bolagets orderstock, som är rekordstor med ett värde på 851 miljoner NOK kronor, antyder. Data Respons kommer sannolikt att fortsätta växa organiskt och genom förvärv främst inom R&D Services och om segment Solutions har bottnat och börjar att återhämta sig skulle det ge ytterligare bränsle åt lönsamhetstillväxten, vilket är något som ledningen nu antyder.
Tack för engagemanget och att du delar. En kommentar är att när det gäller analys av konsultbolag är antalet arbetstimmar viktigt. I längden jämnar det ut sig men att jämföra kvartal är vanskligt. Du har samma kostnad men intäkten påverkas dramatiskt. Det är ca 25 h fler q1 i år jämfört med q1 2016. Säg ca 450 konsulter och ca 900 i timmen. Cirka 10 msek på sista raden, ”gratis”, i q1. I q2 är det färre timmar (påsken i april istf mars) så då får vi mer på riktigt se vilka bolag som ökar ändå. Kanske DAT är ett av dem. 🙂
Kul att att du uppskattar det som skrivs och bra poäng som jag missade att lyfta i inlägget. Ja, det gäller att se till trenden på längre sikt även om det är kul att bevaka och skriva om ett bolag som DAT även på kvartalsbasis. 🙂
Riktkurs 40Nkr
Data respons är värd 40 Norska kronor .