Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Kriterier
  • Analyser
  • Utdelarnas kamp
  • Passiv inkomst
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Diversifiering – att vara ödmjuk inför det vi inte vet och en livlina när olyckan väl är framme

mars 18, 2017 By Langsiktig Investering 16 kommentarer

Den moderna människan har århundraden av kollektivt ackumulerad kunskap till sitt förfogande, men med all denna kunskap kommer också insikten om hur förvånansvärt lite vi vet om framtiden och hur små vi egentligen är. Vi har gått från en världsbild där jorden var universums mittpunkt och de flesta frågor hade ett enkelt svar till en verklighet där jorden enbart är en av många planeter runt solen i en galax med miljarder solar i ett universum där framtiden är komplex och oförutsägbar.

Ju mer jag lär mig desto mindre inser jag att jag vet

I takt med att vi lär oss mer ökar med andra ord insikten om hur lite vi faktiskt vet. Jag skulle vilja påstå att samma princip gäller inom investering. I inledningsfasen av vår karriär som aktiesparare tar vi ofta större risker och en anledning är sannolikt att vi inte har tillräckligt hög kunskapsnivå för att förstå vidden av de risker som aktiesparande innebär.

Vi vet mindre än vi tror

Men även de av oss med längre erfarenhet som snabbt kan ta till sig finansiell information genom års- och kvartalsrapporter är långt ifrån immuna mot de risker som föreligger i samband med aktieinvestering och vet väldigt lite om hur våra innehav kommer att utvecklas på 10 – 20 års sikt.

Det finns en anledning till att företagsledningar ogärna guidar flera år framåt i tiden eller att nuvärdeskalkyler med en tidshorisont på mer än 5 år framåt i tiden anses ha något större värde vid investeringsbeslut. Det är inte någon slump att investerarkollektivet i stor utsträckning tittar bakåt för att få en uppfattning om huruvida en investeringskandidat även i framtiden kommer leverera vinster.

Om de med störst inflytande och insikt i en given verksamhet har svårt att se längre fram än nästa kvartal hur stor är då sannolikheten att du som utomstående kan lyckas? Den är sannolikt ganska liten, då du som investerare, oberoende av hur duktig du är, aldrig kan undvika bolagsrisken eller helt fly ditt informationsunderläge.

Diversifiering det säkerhetsbälte vi alla behöver

Vad ska man då göra? Jo, se till att diversifiera eller med andra ord fördela risken på ett antal bolag istället för att lägga alla ägg i samma kort som ordspråket så fint heter. Vi kommer alla göra misstag vare sig vi vill det eller inte och ett av de bästa skydden mot förlust av kapital är just riskspridning. Genom att ha 12 – 18 innehav eliminerar vi ca 90 % av bolagsrisken det vill säga de unika risker som är förknippad med enskilda bolag. Intressant nog är mervärdet av att äga fler än 18 aktier marginellt ur risksynpunkt och kan till och med skada din förväntade avkastning.

Avkastning i förhållande till antalet aktier

Äger du 12 till 18 aktier kan du enligt forskning i ämnet räkna med att få samma avkastning på marknaden som om du hade köpt en passiv marknadsindexfond. Så om du siktar på en betydligt högre avkastning än marknaderna ökar du dina chanser om du är mindre diversifierad, men du ökar samtidigt också risken.

Hur gör jag?

Jag har sedan en tid tillbaka påbörjat en omallokering och koncentrering av vår aktieportfölj och målsättningen är att äga 15 aktier i genomsnitt sett över tid. En portfölj med 15 bolag innebär att varje bolag kommer få en vikt kring 6,7 % om vi utgår från ett likaviktat utgångsläge. Det kanske kan tyckas mycket för vissa, men i praktiken blir inte konsekvenserna så stora om något av innehaven skulle visa sig vara en nitlott. Om ett innehav går ned med 50 % kommer portföljen i sin tur gå ner med 3,3 %. Om vi vänder nedgången till en uppgång på 50 % för samma innehav kommer portföljen gå upp med lika mycket det vill säga 3,3 % .

Den som följt bloggen noterar att jag har svängt något i frågan angående antalet bolag jag vill och kan äga då jag gått från att 25 bolag är ok till att jag idag helst inte vill äga fler än 18. En av anledningarna är att bolagsrisken inte minskar särskilt mycket efter 12 bolag och i princip inte alls efter 18.

Den andra anledningen är att bidraget till portföljens totalavkastning från varje enskilt bolag blir betydligt mindre när portföljen passerat 18 bolag. Skulle portföljen låt oss säga bestå av 25 bolag skulle den negativa effekten av en nedgång med 50 % för innehav X enbart bli 2 %, men en uppgång med lika mycket skulle å andra sidan enbart innebära att portföljen som helhet stiger med 2 %. Man måste våga för att vinna som det så fint heter.

Ta inte för stora risker i jakt på avkastning

Jag tror att det är fullt möjligt att som aktieintresserad välja ut 15 bolag som över tid kommer att leverera en god avkastning, men att med exakthet välja ut ett fåtal av dessa som kommer att utvecklas bäst över tid tror jag är nästintill omöjligt för de flesta. Att sedan långsiktigt behåll sin koncentrerade portfölj med ett fåtal bolag genom björnmarknader såväl som bullmarknader kräver ett väldigt starkt psyke. Lägg där till att du behöver ha en stor andel av ditt kapital i marknaden för att övertid nå en hög totalavkastning och propositionen blir ännu tuffare. Därför tror jag att man är inne på en farlig väg om man efter ett antal år med bulltrend i ryggen tänker anamma en strategi där ens investerade kapital ska satsas på ett fåtal aktier.

En enkel räkneövning
Om vi äger fem aktier kommer varje aktie i portföljen ha en vikt på 20 % och om då en av dessa aktier faller med 50 % kommer portföljen som helhet att backa med 10 %. Vilket är betydligt mer än 3,3 %, som skulle vara fallet om vi ägde 15 aktier. Å andra sidan får en ökning med 50 % i ett enskilt innehav 6,7 % högre effekt på portföljens totalavkastning.

Äger man ett fåtal aktier kan man visserligen hårdbevaka dessa och sälja så fort utvecklingen går åt fel håll, men då gäller det att ha en rejäl säkerhetsmarginal. Jag skulle säga att det är väldigt svårt att hinna agera för den som inte befinner på ett mäklarhus på gångavstånd från aktuell börs. Den genomsnittlige småspararen blir ofta drabbad av kursfall i samband med en dålig rapport och om bolaget ifråga utgör en stor del av portföljen kan en nedgång på bara 5 % betyda att portföljen backar ordentligt i monetära termer.

Slutord

Med ny kunskap kommer en ökad insikt om hur mycket det finns att lära och jag tror att majoriteten gör sig själva en stor tjänst och sannolikt sparar sig flera läropengar genom att vara ödmjuka inför det faktum att vi vet väldigt lite om framtiden hur väl vi än tycker oss känna ett bolag. Det är här diversifiering kommer in i bilden som en räddare i nöden från vårt högmod.

Ta därför höjd för det du inte kan veta genom att sprida risken mellan fler värdepapper, men se till att inte överdiversifiera då fler än 18 bolag inte sänker risken utan snarare bidrar till en falsk trygghet och minskar dina möjligheter till avkastning.

Min bedömning är, sett ur ett risk reward perspektiv, att 15 aktier är lagom – eller utgör den gyllene medelvägen. Jag är dock inte främmande för att koncentrera portföljen till 12 bolag om jag känner mig tillräckligt bekväm och inte heller oäven för att öka antalet bolag till 18 om tillräckligt attraktiva investeringsobjekt visar sig i samband med en nedgång.

Vilken är din gräns och hur många bolag är du bekväm med att äga?

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

Dela det här:

  • Twitter
  • Facebook

Arkiverad under: Investeringsstrategi, Långsiktig sparande Taggad som: Avkastning, Diversifiering, Investeringsprocess

Kommentarer

  1. David säger

    mars 18, 2017 kl. 9:21 f m

    Läsvärt inlägg. Jag tycker detta ämne är svårt. Har själv 4 portföljer med vardera ca 10 bolag. Tittar man på varje portfölj för sig är dem således relativt koncentrerad men ser man på alla mina portföljer totalt (vilket man väl bör?) är jag i någon mån överdiversifierad. Portföljerna bygger på olika strategier men har liknande sparhorisont (lång till medel). Har du några åsikter om hur man bör tänka ang. diversifering om man har flera portföljer med varierande strategier? Mvh David

    Svara
    • Langsiktig Investering säger

      mars 18, 2017 kl. 7:37 e m

      Kul att höra att du uppskattade inlägget! Jag skulle räkna alla bolag jag äger oavsett sparhorisont.
      Något som jag inte tar upp i inlägget, men som är viktigt är att se över portföljens branschexponering. En aktieportfölj som består av 15 bolag inom en och samma bransch är betydligt mer riskfylld än en lika stor portfölj där bolagen verkar i olika branscher.

      Svara
  2. Dan säger

    mars 18, 2017 kl. 9:42 f m

    Instämmer med David, läsvärt! En annan fundering: Om du skulle leva på avkastning enkom, och det räcker med säg 3% för en fullt tillräcklig familjeinkomst, skulle du då tänka annorlunda? I ett sånt fall, kanske diversifiering (och allokering) behöver se annorlunda ut? Har 50 bolag och 20 fonder väldigt spritt av den enkla anledningen att det ger bättre än bankränta, men innehåller relativt sett liten risk. Sharpe ligger runt 3.
    ha det gott!
    Dan

    Svara
    • Langsiktig Investering säger

      mars 18, 2017 kl. 7:44 e m

      Hej Dan! Kul att du gillar inlägget. För att ge dig ett snabbt svar: Ja, jag kommer sannolikt att vikta om till fler bolag och i många fall välja bort tillväxt till förmån för stabila kassaflöden den dag jag går i “pension”. Förutsatt att jag är beroende av den passiva inkomst som min aktieportfölj genererar.

      Mvh

      Svara
  3. hoyce säger

    mars 18, 2017 kl. 10:18 f m

    Tack för ett bra inlägg!

    Jag har i nuläget 15 bolag men där 35% av det totala innehavet är investmentbolag. Jag har medvetet ökat den andelen för att få en bredare diversifiering. Det är dels istället för att köpa fonder (för att slippa avgifter och få lite rabatt) men också men också för att kunna koncentrera mig lite extra på de återstående bolagen i portföljen.

    Min portfölj ser ut så här i nuläget: http://www.privatspararen.se/portfoljen/

    Svara
    • Langsiktig Investering säger

      mars 18, 2017 kl. 7:57 e m

      Kul att höra! Tittade på din portfölj och i och med att du äger så pass stor andel investmentbolag skulle jag säga att du eliminerat merparten av bolagsrisken. Investmentbolag som Investor och Industrivärden (till rätt pris) tycker jag förresten är utmärkta alternativ för den genomsnittlige spararen som vill sänka bolagsrisken med relativt enkla medel.

      Svara
  4. Aktieingenjören säger

    mars 18, 2017 kl. 11:44 f m

    Jag siktar på 10-20 men lutar åt att kanske ha en uppdelning med ett tiotal bolag med dagens investeringsnivå och sedan en andra halva där jag månadssparar och viktar upp bolag eller lämnar dem över tid.

    Svara
    • Langsiktig Investering säger

      mars 19, 2017 kl. 8:50 f m

      Hej Ingenjören! Intressant upplägg du får gärna återkoppla när du landat i dina tankar. Låter nästan som om du tänker dig en kombination av aktiv förvaltning och kvantitativ metod för månadssparandet?

      Mvh

      Svara
  5. Nytt boende säger

    mars 18, 2017 kl. 2:11 e m

    Intressant inlägg, jag har 13 aktier i min långsiktiga portfölj och kommer ha max 15 st olika aktieslag. Dock i och med att jag redan har en hyfsad portfölj så har jag olika storlek på värdet på aktierna och har satt en max nivå på största innehavet på 20%, så har en bit kvar.

    http://nyttboende.blogspot.se/

    Svara
  6. petrusko säger

    mars 19, 2017 kl. 10:49 f m

    Tjena,
    Mycket trevligt inlägg. Bra tankar om diversifiering och bra där att sprida dessa tankar till andra.

    Mvh petrusko

    Svara
    • Langsiktig Investering säger

      mars 19, 2017 kl. 9:42 e m

      Tack Petrusko kul att höra!

      Svara
  7. Framtida Rikedom säger

    mars 19, 2017 kl. 7:43 e m

    Väldigt intressant och givande inlägg, speciellt för en sådan som mig som precis börjat spara i aktier. Min plan är att äga runt 15 bolag i 8-10 olika branscher och ditt inlägg förstärker min plan kring det.

    Svara
    • Langsiktig Investering säger

      mars 19, 2017 kl. 9:45 e m

      Kul att höra att inlägget hjälpt dig i din investeringsprocess som nybliven aktiesparare!

      Mvh

      Svara
      • Aktieingenjören säger

        mars 20, 2017 kl. 6:32 f m

        Varför så många branscher? Det är alltid en utmaning att lära sig en ny bransch och ett vanligt misstag är att man stirrar sig blind på portföljregler snarare än den metodik som krävs för att hitta bra bolag.

        Mitt tips till alla nybörjare ä därför alltid att börja långsamt. Om du t.ex. planerar att investera 150 000 kr i 15 bolag, investera då inte i 15 bolag på en gång för att bli diversifierad utan känn dig för genom att ha som mål att hitta ett bra bolag varje eller varannan månad (oftare med hög spartakt, lägre om nysparandet är lågt). På så sätt får då tidigare att bygga erfarenhet innan du sitter med stora investeringar.

        Svara
  8. Ruter säger

    mars 20, 2017 kl. 10:28 e m

    Bra inlägg! Jag var uppe i en del bolag (45-50) men tyckte det var alldeles för mycket och som du skriver så har avkastningen på innehav begränsad påverkan på total resultatet. Nu när man är “lite” mer erfaren så är det även lättare att ignorera upp och nedgångar i aktier och portfölj så känns det inte så lönt med en för stor mängd. Jag har dock haft svårigheter i att gå under 15-20 bolag, främst för att även om det finns intressanta investeringscase så känns få så säkra att jag vågar vikta upp dem till så stor grad.

    Jag blev också nyfiken på Aktieingengörens upplägg. Själv har jag försökt göra köp av investmentbolag mekaniskt medan jag gör ett mer aktivt val med andra bolag men t.e.x. Cast, SHB och senaste Pandora funderar jag på om man skulle låta dem vara kvar en längre tid och fylla på eftersom marknaden erbjuder ett hyfsat pris. Likaså kanske HY delen av portföljen skulle kunna köras mer mekaniskt, t.e.x. genom att sålla högst utd.+utd. tillväxt + lägst utdelningsandel. Fortfarande obestämd även om Investmentbolag varit trevliga att bygga upp positioner i mekaniskt.

    Svara
    • Langsiktig Investering säger

      mars 21, 2017 kl. 6:40 e m

      Tack Ruter! Ja, jag har också funderat på ett liknande upplägg, men har inte riktigt orkat eller haft tiden att fördjupa mig i ämnet mekaniska strategier. Känns som om Investerarfysikern kan vara en bra utgångspunkt för vidare förkovring i ämnet.

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Lars om Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Langsiktig Investering om En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop

Populära inlägg

  • Utdelningsaktier vs indexfonder - Rond 1
  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan - risker med utdelningsinvestering
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp - En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag - denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp - Castellum möter Realty Income
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group - En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare - Capacent
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? - fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp - Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland - Hisstillverkaren KONE
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap - Koncernen Nolato
  • Sent ska syndaren vakna - mitt investeringsmisstag i TeliaSonera Sent ska syndaren vakna - min investering i TeliaSonera
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått - vilket skulle det vara?
  • Hennes & Mauritz H&M - Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Lita inte blint på utdelningsandelen Lita inte för mycket på en låg utdelningsandel - Det kan kosta dig
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag - Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Låt tiden ha sin gång Det som skiljer agnarna från vetet är tålamod
  • Jag återbesöker börsens sämsta bolag med anledning av Nordnets halvårsrapport
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries - Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj Allmänt om investering Analys Apple Atea Atlas Copco Bank of Nova Scotia Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp - En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp - En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn "rätt" ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist - Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap - Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp - Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?
  • Fyra år av bloggande Tillbakablick efter fyra år med bloggen

Arkiv

  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2019 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Logga in