Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Senaste utdelningstrenden – Att ge skenet av en högre utdelning på ägarnas bekostnad?

februari 4, 2017 By Langsiktig Investering 15 Comments

Fler och fler bolag väljer att dela upp utdelningsutbetalningen. Nu senast var det H&M som aviserade att bolaget kommer att dela upp årets utdelning (9,75 kr) på två tillfällen. Innan dess var det Castellum som visserligen höjde utdelningen i kronor och ören, men som också kommer att låta aktieägarna vänta några månader mer än brukligt innan de får ta del av hela utdelningssumman.

Senaste utdelningstrenden - Att ge skenet av en högre utdelning på ägarnas bekostnad?

Förvånansvärt få negativa reaktioner

Många aktieägare reagerade på H&Ms besked, men förvånansvärt få av dessa reaktioner var negativa. Jag trodde att fler skulle bli provocerade av att få vänta till hösten innan den föreslagna utdelningen i sin helhet är på kontot.

Det som Hennes & Maritz i praktiken gör är att man håller inne en del av föregående års intjäning. H&M hade kunnat dela ut åtminstone hela sitt fria kassaflöde på ca 6,2 kr till våren, men istället väljer man att dela ut 4,875 kr på våren och lika mycket på hösten. Det hade enligt mig varit bättre för aktieägarna i Hennes & Mauritz om bolaget sänkt utdelningen istället för som nu skjuta på utbetalningen för att klara av att behålla utdelningssiffran på samma nivå. De som tyckt att den senaste trenden är positiv har tryckt på några argument som jag lite kort tänkte presentera och reflektera kring.

Kul att svenska bolag börjar ta efter sina nordamerikanska kollegor

Min gissning är att många drog paralleller till den amerikanska utdelningsmodellen där utdelningen fastställs och i regel betalas ut löpande under året. I amerikanska bolag delar man dock ut kassaflödet under året och det är styrelsen som fattar beslut om kvartalsvis utdelning vilket gör att bolag som Coca Cola och Walmart har större flexibilitet när det kommer till att anpassa utdelningsnivån efter kassaflödet under året.

Så vitt jag kunnat förstå har Hennes & Mauritz i dagsläget inte några sådana planer och det skulle sannolikt krävas någon form av regelförändring. I Sverige fastställs och betalas utdelningen ut en gång i början av året baserat på föregående års vinst. Här är det styrelsen som föreslår och ägarna på årsstämman som sedan fattar beslut om utdelning.

Om bolaget behåller pengarna längre kan de generera en högre avkastning

Argumentet för det nya upplägget är att Hennes & Mauritz kan förränta de 4,875 kr per aktie som man håller inne fram till hösten 2017. Det argumentet håller inte enligt mig med tanke på att Hennes & Mauritz inte kan sysselsätta allt kapital till högavkastning och även om man kan det så är ett halvår väldigt kort tid att spela på för någon form av meningsfull investering.

Uppdelad utdelning bidrar till mindre volatil kurs

Ett annat argument för den uppdelade utdelningsutbetalningen skulle kunna vara att den jämnare utdelningsströmmen minskar kursrörelser under våren då det inte finns lika mycket att tjäna på att köpa och sälja utdelningsaktier i anslutning till utdelningsperioden. Detta argument är ännu svagare då minskad volatilitet för långsiktiga aktieägare är av liten betydelse.

Det som är bäst för H&M är i förlängningen också bäst för aktieägarna

Ett mer vägrundat argument är att eftersom Hennes & Maurits ledning (som sannolikt har bäst insyn i verksamhetens kapacitet och utvecklingspotential) har fattat detta beslut utifrån nogranna avväganden så är det sannolikt bäst för bolaget och det som är bäst för bolaget brukar också vara bäst för aktieägarna på sikt.

Att försvara utdelningen till varje pris
Jag är dock rädd att den utdelningsfixeringen som råder (ja ni läste rätt) har påverkat ledningens beslut. För att ni inte ska börjar skicka arg mail så syftar jag på fixeringen vid perfekta utdelningstrappor (där jag själv dragit mitt lilla strå till stacken). Att till varje pris höja utdelningen eller åtminstone behålla den har tidigare varit främst en amerikansk företeelse, men som nu i allra högsta grad blivit en svensk angelägenhet.

Utdelning är inte värdeskapande i sig självt
För en enskild investerare kan utdelning skapa värde i form av trygghet och investeringsmöjligheter på annat håll, men på bolagsnivå är utdelningen inget som för verksamheten framåt. Ett bolag kan välja att återinvestera vinsten i verksamheten, återköpa aktier eller dela ut pengar. Av alternativen ovan är det främst det första som kan bidra till vinsttillväxten och sedermera utdelningstillväxten, vilket är viktigt att ha i åtanke i samband med att ett bolag inte höjer eller tillfälligt sänker en utdelning. Jag är med andra ord rädd för att Hennes & Mauritz ledning har tagit för stor hänsyn till rådande utdelningstrend och skjutit upp utbetalningen av utdelningen för att behålla sin obrutna svit.

Slutord

Jag är i grunden för en flexiblare hantering av kassaflödet under året men då måste ledningen, likt i USA, få mandat och möjlighet att förfoga över det löpande kassaflödet under året. Är ambitionen att skapa en mer flexibel utdelningsprocess ska man ha möjlighet och intention att fullfölja tanken fullt ut eller inte alls.

I H&Ms fall hade jag alltså föredragit att man varit ärliga och delat ut det fria kassaflödet nu till våren istället för att ”behålla” årets utdelning genom att skjuta upp halva utbetalningen till hösten. Att på detta sätt dela upp utdelningsutbetalningen ger skenet av en oförändrad utdelning på ägarnas bekostnad som får vänta längre på sina pengar.

Andra inlägg på liknande tema

Analys av leksaksjätten Mattel
Vilka branscher är särskilt lämpade för stabila utdelare?
Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?

Filed Under: Aktieanalys, Bolagsanalys, Utdelning, Utdelningsinvestering Tagged With: Castellum, H&M, Hennes & Mauritz, Utdelning

Comments

  1. Framtidsinvestering (@framtidsaktier) says

    februari 4, 2017 at 1:01 e m

    Just det här tycker jag är klokt av HM. Företagets kassaflöde är negativt pga de stora investeringarna, 2016 minskade kassan med 3-4 mdr, till 9-10 mdr. Utdelningen är på 16 mdr, och redan förra året fick man ta upp kortfristiga lån för att betala utdelningen. Så, jag uppfattar det här som ett sätt att slippa låna till utbetalning av utdelning.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 4, 2017 at 4:59 e m

      Hej Framtidsinvestering!

      Om ledningen inte bedömer att bolaget har möjlighet att behålla nuvarande utdelningsnivå är det klokare enligt mig att sänka utdelningen och istället satsa helhjärtat på att förbättra lönsamheten under kommande år så att man kan återgå till vinsttillväxt och sedermera utdelningstillväxt på sikt.

      Svara
      • Framtidsinvestering (@framtidsaktier) says

        februari 4, 2017 at 11:29 e m

        Visst, samtidigt beror det inte på att lönsamheten saknas, utan på att investeringarna är stora. Är i och för sig inte aktieägare i HM, men föredrar generellt att kassaflödet räcker för både utdelning+investeringar.

        Svara
  2. Aktiepappa says

    februari 4, 2017 at 2:00 e m

    Hej Långsiktig, jag håller med dig i det du skriver. Jag har flera gånger ifrågasatt dn jag upplever som blinda kärleken som vissa tillskriver kvartalsutdelningar. Man talar om ränta på ränta-effekt som blir bättre vid kvartalsvisa utdelningar. Nej säger jag, delar man ut i början av året så är det aktieägaren som gynnas av ränta på ränta-effekten. I HM:s fall så blir det företaget som gynnas.

    Det blir dock ingen större skada för som du mycket riktigt skriver så är det som är bra för företaget också bra för aktieägaren.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 4, 2017 at 5:02 e m

      Hej, aktiepappan!
      Ja, jag tror fortfarande på affärsmodellen, men jag tycker som sagt att det varit ärligare om man sänkt utdelningen och förklarat att man vill använda kassan till annat som man bedömer kommer att växa lönsamheten på sikt och då även utdelningen.

      Svara
  3. Investeraren says

    februari 4, 2017 at 8:39 e m

    Huvudet på spiken där. Man ser så ofta utdelningsfanatiker uttrycka sig argsint om utdelningen hit och dit, som om det vore det företagande handlar om. Och som om det vore det man kan välja bolagen efter. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 5, 2017 at 10:12 f m

      Tack! Ja, det gäller att behålla fokus på det väsentliga.

      Svara
  4. Anonym says

    februari 4, 2017 at 9:14 e m

    Samtidigt kan man ju återinvestera den första utd. och sedan för högre utd. Vid andra tillfället!!

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 5, 2017 at 10:16 f m

      Grundproblematiken jag beskriver i inlägget kvarstår dock

      Svara
  5. Lundaluppen says

    februari 4, 2017 at 11:25 e m

    Bra genomgång av argumenten för och emot! Som jag skrev i min rapportkommentar kunde jag gärna sett en sänkt utdelning (nominellt) istället för denna uppdelning.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 5, 2017 at 11:36 f m

      Tack, kul att du gillade inlägget. Jag försökte medvetet lyfta argument från båda sidor, även om jag bevisligen är partisk i frågan.

      Mvh

      Svara
  6. 11Bitcoin says

    februari 5, 2017 at 5:46 e m

    Spot on! Alla kloka människor vet att sanningen inte är en huvudrätt utan en krydda.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 6, 2017 at 5:32 e m

      Tack, kul att höra att du uppskattade inlägget 🙂

      Svara
  7. Trustorn0t says

    februari 11, 2017 at 3:44 e m

    Din blogg är helt enkelt bäst!

    Jag tror att dina argument är rationella, medan de (läs vi) som gillar ett jämnt flöde av utdelningar är känslomässiga i vårt argumenterande. Men vi vet ju alla att den som håller känslor borta från aktiemarknaden brukar ha bäst facit. Därför läser jag nästan bara din blogg nu för tiden 🙂

    Trustorn0t

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 12, 2017 at 8:03 f m

      Oj, tack för de fina orden. 🙂 Riktigt kul att höra att bloggen hjälper dig i ditt sparande!

      Ja, att inte låta känslorna styra och ha tålamod är bland det viktigaste, men också svåraste.

      Mvh

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in