Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål

februari 24, 2017 By Langsiktig Investering 20 Comments

Det råder så kallad hausse på börsen och vi är allt fler som smittas av den stämning som råder. Tittar vi bara tillbaka på tiden sedan 2011 har det fram till idag skett en tydlig förkjutning från att bevara sitt kapital till att generera överavkastning. Ett tecken i tiden är att det allt oftare tycker upp förslag på potentiella kursraketer från de mindre listorna i mitt Twitter-flöde – bolag med vilkas hjälp överavkastning i förhållande till index ska uppnås. Varför nöja sig med stabila tråkbolag när man kan satsa på tillväxtrakter?

Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål

Innan någon anklagar mig för att kasta sten i glashus så kan jag villigt erkänna att också jag påverkats av den goda tid som råder. Att jag sökt mig ut på djupare vatten är inte enbart en konsekvens av ökad kunskap och viljan att lära, utan sannolikt har min riskaptit som idag är högre än den var 2011 spelat in. Jag har som många med mig, på gott och ont, börjat lägga ett större fokus på tillväxtusikterna för mitt portföljinnehav. Det här inlägget skriver jag delvis för att påminna mig själv och kanske en och annan följare att det är viktigt, om än svårt, att inte dras med i euforin.

Att ta intryck och påverkas av sin samtid är ytterst mänskligt och det är lätt att bli lite stressad när man ser alla fantastiska grafer och avkastningsprocent som finns att beskåda främst på twitter, men även bland bloggare. Varför som sagt nöja sig med indexnära avkastning år efter år när man har möjlighet att krossa index årligen?

Att jämföra sig med andra kan leda till större risktagande

Ett sätt att inte dras med i börseforin är att sluta jämföra sig själv med index och vad vi uppfattar vara mer framgångsrika individer. Att jaga index eller andra investerares procentuella avkastning kan leda till att vi tar onödiga risker och ger oss ut på djupt vatten. Plötsligt befinner vi oss kanske på den arena där professionella investerare tävlar – människor såväl som maskiner. Här är det snabba beslut som gäller och informationsövertag är avgörande, så som småsparare med begränsade resurser är man sannolikt i underläge.

Att som proffsen utvärdera sin prestation över en kort period kan motverka själva syftet med exercisen – nämligen att slå börsen på sikt. Sedan kan man fråga sig vad en årlig jämförelse med index ger för mervärde? Vad säger det oss att vi slagit index ett enskilt år? Om jämförelseindex faller med 30% ett enskilt år och vår portfölj med bara 22 % ska vi då slå oss för bröstet? Eller om vi slagit en Twitterpersonlighet X procentuella avkastning för en period, men inte nått vårt sparmål, har vi då lyckats?

Utgå från dina egna avkastningskrav

Jämförelser med andra investerare och diverse index riskerar flytta fokus från våra individuella avkastningsmål och avkastningskrav. Om du jämför dig med ett småbolagsindex är du då beredd att ta den risk som krävs för att överprestera? Är den potentiella extraavkastningen värd risken och hur väl positionerad är du för att uppnå dina långsiktiga mål?

Det viktiga är inte att slå index ett enskilt år utan att vinna långdistansloppet. Positionera dig inte för att slå andra investerare vars avkastning i förhållande till satsat kapital du inte känner till utan positionera dig för att vinna det långsiktiga loppet mot dig själv.

Fokusera på totalavkastningen

Det är ganska ointressant information om du som långsiktig investerare slår index eller inte i år. Vad spelar det för roll egentligen? Det är den totala avkastningen på investerat kapital som är det intressanta i förhållande till ditt personliga avkastningskrav. Kanske förlorar du mot index 2017 och 2018, men det behöver inte betyda att du valt fel strategi och genast borde köpa indexfonder. I alla fall inte om du har en sparhorisont på 20 år och ett sparande som gör dig tillräckligt motiverad för att fortsätta i nuvarande spartakt där du samtidigt kan sova gott på natten.

Summering

Att ständigt jämföra sig med andra och index riskerar leda en in i en värld som domineras av professionella investerare och maskiner som är optimerade och fokuserade på att maximera avkastningen månad för månad och kvartal för kvartal. Det är sannolikt klokare att fokusera på sina långsiktiga sparmål och fundera över om den valda placeringsstrategin går i rätt riktning. Så sluta jämföra dig med index och fokusera istället på dina långsiktiga mål som för de flesta av oss sannolikt är att maximera totalavkastningen under vald investeringsperiod. Genom att göra det ökar vi sannolikheten att behålla den största fördelen vi har som investerare – nämligen tid och möjlighet att avvakta rätt lägen.

Image courtesy of Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net

Andra inlägg på liknande tema

Utdelningstillväxt och antalet år det tar att fördubbla en utdelning
Är Nordnet det bättre alternativet för handel med utländska aktier?
Resan är halva nöjet så slappna av och försök att njuta av utsikten

Filed Under: Allmänt om investering, Långsiktig sparande Tagged With: Index, långsiktig sparande

Comments

  1. David says

    februari 24, 2017 at 9:47 e m

    Precis de här tankarna jag kämpar med regelbundet just nu. Låg några år i indexfonder. Små belopp och tyckte det var ganska ointressant. Senaste året har jag sakta byggt upp en aktieportfölj. Helt plötsligt blev det mycket roligare att lära sig. När jag vissa perioder inte riktigt följer med index kraftiga rörelse upp så är det svårt att inte tänka att jag borde skaffa ett annat intresse och lägga pengarna i index istället, även om jag ju faktiskt tänker att jag sparar långsiktigt.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 25, 2017 at 1:11 e m

      Hej David!
      Ja, det är en utmaning för oss alla. Tyvärr är det som med allt annat här i livet – man får pröva sig fram då det inte finns något facit. Så länge som jag tycker aktier är kul och känner att jag är på väg i rätt riktning fortsätter jag på inslagen bana. Men det gäller att vara ödmjuk och regelbundet följa upp sin strategi.

      Mvh

      Svara
  2. petrusko says

    februari 24, 2017 at 9:58 e m

    Tjena,
    Gött inlägg, jag gillade det.
    Mvh petrusko

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 25, 2017 at 1:11 e m

      Tack Petrusko kul att höra!

      Svara
  3. Dan says

    februari 24, 2017 at 9:59 e m

    Hej, tack för de kloka tankarna. Lyckas numera oftast fokusera på mitt eget mål och inte alltför ofta gå i tillväxt-fällan, dvs haka på diverse förhoppningsbolag. Försöker hålla bred diversifiering, genomtänkt allokering, räntor, fonder, hedge, obligationer och aktier. Just nu 45% aktier (både enskilda aktier och fonder såklart). Målavkastning 7-8% inkl utdelningar och 8% målvolatilitet. Då jag lever på detta är det extra viktigt för mig att behålla fokus. Har inget lönearbete att spara ifrån eller betala räkningar med. Men som alla vet, det är ju mycket fokus medialt på index och jag kollar givetvis gentemot detta ändå ibland och fattar beslut som blir mindre lyckade..

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 25, 2017 at 1:22 e m

      Hej Dan!

      Kul att höra att du uppskattar inlägget och tack för att du delar med dig! Precis som du nämner är kapitalbevaring viktigt och i ditt fall extra viktigt.

      Svara
  4. Anonym says

    februari 25, 2017 at 7:47 f m

    Riktigt kloka tankar! Hälsar Lars D

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 25, 2017 at 2:37 e m

      Tack, ibland händer det 😉

      Svara
  5. Att Välja Lycka says

    februari 25, 2017 at 9:20 f m

    Tack för denna artikel. vi behöver alla påminnas om kärnan i vår verksamhet ibland.

    Mvh
    Att Välja Lycka

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 25, 2017 at 2:45 e m

      Tack! Ja, självransakan är nyttigt i måttliga doser 🙂

      Svara
  6. Investeraren says

    februari 25, 2017 at 9:33 f m

    Det stämmer mycket bra, det du säger ovan. Man ska fokusera på sin process, att man följer den, och sedan vara nöjd med utfallet om man har följt sin plan. Egentligen samma sak som livet i övrigt. Livet blir så mycket enklare, och roligare, om man slutar med dessa ständiga jämförelser (ren prestige) med andra.
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 25, 2017 at 3:15 e m

      Tack, investeraren! Håller helt med om att det synsättet är applicerbart på de flesta aspekter av livet.

      Mvh

      Svara
  7. Lars D says

    februari 25, 2017 at 9:33 f m

    Lite komplettering till min tidigare kommentar – då jag funderade över varför jag tyckte du var så klok i ditt inlägg…
    Det handlar ju – i mina ögon – om att när jag (och säkert många andra med mig) sitter och pysslar med sina långsiktiga mål och avkastningskrav så är det ju helt bortkopplat från index. Mina mål 25-30 år framåt i tiden är ju det mest centrala och då är det ju helt ointressant huruvida jag slår index eller ej. Att kunna göra avstämningar mot de gena målen för att justera avkastningskrav – och därmed risk – för att nå sina mål är ju det mest centrala.
    Nu säger jag det igen 🙂 – kloka tankar Långsiktig Investering!
    Hälsar Lars D

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 25, 2017 at 4:00 e m

      Återigen tack för de vänliga orden Lars 🙂

      Ja, det gäller att fästa blicken på det långsiktiga målet så att man håller sig på vägen eller åtminstone springer i rätt riktning.

      Svara
  8. Micke says

    februari 25, 2017 at 9:41 f m

    Självklara tankar men ack så viktiga att sprida och för mig att läsa. Tappat lite fokus på min egentliga strategi som är utdelningshöjning år för år. Men när Index går som tåget och mitt egna index inte hänger med får man panik och letar efter nya innehav som kan slå index. Nej stopp och belägg, inlägg som detta och böcker som Hernhags(som jag precis läst klart) hjälper att ta ett steg tillbaka och tänka efter vilken strategi som är bäst för mig. Jag är ingen raketforskare, investering över tid är ingen raketforskning.
    Tack för bra lördagsläsning!

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 25, 2017 at 4:11 e m

      Precis, det är få av oss som är raketforskare och investering behöver inte vara någon raketvetenskap 🙂 Kul att kunna bidra med lite ”food for thought” i samband med morgonkaffet 🙂

      Svara
  9. Gustav says

    februari 25, 2017 at 10:09 f m

    Bra inlägg! Funderar osökt på hur idrottare gör, de försöker väl mest slå sitt personbästa hela tiden. En svensk maratonlöpare.på amatörnivå har kanske inte samma förutsättningar som en kenyansk världsmästare. Och i Vasaloppet, mäster man verkligen sig mot snitt-tiden? 🙂

    Sne tror jag i och för sig att man som mindre sparare kan hitta genvägar genom att investera i bolag som fonder inte kan köpa in sig i.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 26, 2017 at 12:31 f m

      Tack Gustav!
      Intressanta liknelser från idrotten. Att ta rygg på en kenyansk världsmästare kanske fungerar i några sekunder, men sedan står man där själv alldeles utmattat. 🙂
      Den typen av ”genväg” tror jag med på (Se bland annat DAT, BMA, eWork och Atea), men då gäller att vara påläst och sprida risken (Se Reno). Inget för den som precis blivit börjst spara med andra ord.

      Svara
  10. Bengtsson says

    februari 25, 2017 at 2:52 e m

    Bra tankar. Man vill ju gärna slå index i sin egen förvaltning av sina pengar, men det långsiktiga målet är huvudsaken. För att hålla mig i skinnet brukar jag tänka att portföljen ska slå index i nedgångar. Det är ok att den inte hänger med upp när börsen är så superhaussig som den är nu, men när det vänder ska den stå emot bättre. Då funkar strategin som jag har tänkt.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 26, 2017 at 8:03 f m

      Tack, kul att höra! Brukar själv försöka tänka i de banorna från gång till annan för att inte ta högre risk än vad jag egentligen är bekväm med. Att titta på dokumentärer om senaste finanskrisen är ett bra sätt att ställa om fokus på kapitalbevaring 🙂

      Mvh

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in