Det råder så kallad hausse på börsen och vi är allt fler som smittas av den stämning som råder. Tittar vi bara tillbaka på tiden sedan 2011 har det fram till idag skett en tydlig förkjutning från att bevara sitt kapital till att generera överavkastning. Ett tecken i tiden är att det allt oftare tycker upp förslag på potentiella kursraketer från de mindre listorna i mitt Twitter-flöde – bolag med vilkas hjälp överavkastning i förhållande till index ska uppnås. Varför nöja sig med stabila tråkbolag när man kan satsa på tillväxtrakter?
Innan någon anklagar mig för att kasta sten i glashus så kan jag villigt erkänna att också jag påverkats av den goda tid som råder. Att jag sökt mig ut på djupare vatten är inte enbart en konsekvens av ökad kunskap och viljan att lära, utan sannolikt har min riskaptit som idag är högre än den var 2011 spelat in. Jag har som många med mig, på gott och ont, börjat lägga ett större fokus på tillväxtusikterna för mitt portföljinnehav. Det här inlägget skriver jag delvis för att påminna mig själv och kanske en och annan följare att det är viktigt, om än svårt, att inte dras med i euforin.
Att ta intryck och påverkas av sin samtid är ytterst mänskligt och det är lätt att bli lite stressad när man ser alla fantastiska grafer och avkastningsprocent som finns att beskåda främst på twitter, men även bland bloggare. Varför som sagt nöja sig med indexnära avkastning år efter år när man har möjlighet att krossa index årligen?
Att jämföra sig med andra kan leda till större risktagande
Ett sätt att inte dras med i börseforin är att sluta jämföra sig själv med index och vad vi uppfattar vara mer framgångsrika individer. Att jaga index eller andra investerares procentuella avkastning kan leda till att vi tar onödiga risker och ger oss ut på djupt vatten. Plötsligt befinner vi oss kanske på den arena där professionella investerare tävlar – människor såväl som maskiner. Här är det snabba beslut som gäller och informationsövertag är avgörande, så som småsparare med begränsade resurser är man sannolikt i underläge.
Att som proffsen utvärdera sin prestation över en kort period kan motverka själva syftet med exercisen – nämligen att slå börsen på sikt. Sedan kan man fråga sig vad en årlig jämförelse med index ger för mervärde? Vad säger det oss att vi slagit index ett enskilt år? Om jämförelseindex faller med 30% ett enskilt år och vår portfölj med bara 22 % ska vi då slå oss för bröstet? Eller om vi slagit en Twitterpersonlighet X procentuella avkastning för en period, men inte nått vårt sparmål, har vi då lyckats?
Utgå från dina egna avkastningskrav
Jämförelser med andra investerare och diverse index riskerar flytta fokus från våra individuella avkastningsmål och avkastningskrav. Om du jämför dig med ett småbolagsindex är du då beredd att ta den risk som krävs för att överprestera? Är den potentiella extraavkastningen värd risken och hur väl positionerad är du för att uppnå dina långsiktiga mål?
Det viktiga är inte att slå index ett enskilt år utan att vinna långdistansloppet. Positionera dig inte för att slå andra investerare vars avkastning i förhållande till satsat kapital du inte känner till utan positionera dig för att vinna det långsiktiga loppet mot dig själv.
Fokusera på totalavkastningen
Det är ganska ointressant information om du som långsiktig investerare slår index eller inte i år. Vad spelar det för roll egentligen? Det är den totala avkastningen på investerat kapital som är det intressanta i förhållande till ditt personliga avkastningskrav. Kanske förlorar du mot index 2017 och 2018, men det behöver inte betyda att du valt fel strategi och genast borde köpa indexfonder. I alla fall inte om du har en sparhorisont på 20 år och ett sparande som gör dig tillräckligt motiverad för att fortsätta i nuvarande spartakt där du samtidigt kan sova gott på natten.
Summering
Att ständigt jämföra sig med andra och index riskerar leda en in i en värld som domineras av professionella investerare och maskiner som är optimerade och fokuserade på att maximera avkastningen månad för månad och kvartal för kvartal. Det är sannolikt klokare att fokusera på sina långsiktiga sparmål och fundera över om den valda placeringsstrategin går i rätt riktning. Så sluta jämföra dig med index och fokusera istället på dina långsiktiga mål som för de flesta av oss sannolikt är att maximera totalavkastningen under vald investeringsperiod. Genom att göra det ökar vi sannolikheten att behålla den största fördelen vi har som investerare – nämligen tid och möjlighet att avvakta rätt lägen.
Image courtesy of Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net
Precis de här tankarna jag kämpar med regelbundet just nu. Låg några år i indexfonder. Små belopp och tyckte det var ganska ointressant. Senaste året har jag sakta byggt upp en aktieportfölj. Helt plötsligt blev det mycket roligare att lära sig. När jag vissa perioder inte riktigt följer med index kraftiga rörelse upp så är det svårt att inte tänka att jag borde skaffa ett annat intresse och lägga pengarna i index istället, även om jag ju faktiskt tänker att jag sparar långsiktigt.
Hej David!
Ja, det är en utmaning för oss alla. Tyvärr är det som med allt annat här i livet – man får pröva sig fram då det inte finns något facit. Så länge som jag tycker aktier är kul och känner att jag är på väg i rätt riktning fortsätter jag på inslagen bana. Men det gäller att vara ödmjuk och regelbundet följa upp sin strategi.
Mvh
Tjena,
Gött inlägg, jag gillade det.
Mvh petrusko
Tack Petrusko kul att höra!
Hej, tack för de kloka tankarna. Lyckas numera oftast fokusera på mitt eget mål och inte alltför ofta gå i tillväxt-fällan, dvs haka på diverse förhoppningsbolag. Försöker hålla bred diversifiering, genomtänkt allokering, räntor, fonder, hedge, obligationer och aktier. Just nu 45% aktier (både enskilda aktier och fonder såklart). Målavkastning 7-8% inkl utdelningar och 8% målvolatilitet. Då jag lever på detta är det extra viktigt för mig att behålla fokus. Har inget lönearbete att spara ifrån eller betala räkningar med. Men som alla vet, det är ju mycket fokus medialt på index och jag kollar givetvis gentemot detta ändå ibland och fattar beslut som blir mindre lyckade..
Hej Dan!
Kul att höra att du uppskattar inlägget och tack för att du delar med dig! Precis som du nämner är kapitalbevaring viktigt och i ditt fall extra viktigt.
Riktigt kloka tankar! Hälsar Lars D
Tack, ibland händer det 😉
Tack för denna artikel. vi behöver alla påminnas om kärnan i vår verksamhet ibland.
Mvh
Att Välja Lycka
Tack! Ja, självransakan är nyttigt i måttliga doser 🙂
Det stämmer mycket bra, det du säger ovan. Man ska fokusera på sin process, att man följer den, och sedan vara nöjd med utfallet om man har följt sin plan. Egentligen samma sak som livet i övrigt. Livet blir så mycket enklare, och roligare, om man slutar med dessa ständiga jämförelser (ren prestige) med andra.
Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/
Tack, investeraren! Håller helt med om att det synsättet är applicerbart på de flesta aspekter av livet.
Mvh
Lite komplettering till min tidigare kommentar – då jag funderade över varför jag tyckte du var så klok i ditt inlägg…
Det handlar ju – i mina ögon – om att när jag (och säkert många andra med mig) sitter och pysslar med sina långsiktiga mål och avkastningskrav så är det ju helt bortkopplat från index. Mina mål 25-30 år framåt i tiden är ju det mest centrala och då är det ju helt ointressant huruvida jag slår index eller ej. Att kunna göra avstämningar mot de gena målen för att justera avkastningskrav – och därmed risk – för att nå sina mål är ju det mest centrala.
Nu säger jag det igen 🙂 – kloka tankar Långsiktig Investering!
Hälsar Lars D
Återigen tack för de vänliga orden Lars 🙂
Ja, det gäller att fästa blicken på det långsiktiga målet så att man håller sig på vägen eller åtminstone springer i rätt riktning.
Självklara tankar men ack så viktiga att sprida och för mig att läsa. Tappat lite fokus på min egentliga strategi som är utdelningshöjning år för år. Men när Index går som tåget och mitt egna index inte hänger med får man panik och letar efter nya innehav som kan slå index. Nej stopp och belägg, inlägg som detta och böcker som Hernhags(som jag precis läst klart) hjälper att ta ett steg tillbaka och tänka efter vilken strategi som är bäst för mig. Jag är ingen raketforskare, investering över tid är ingen raketforskning.
Tack för bra lördagsläsning!
Precis, det är få av oss som är raketforskare och investering behöver inte vara någon raketvetenskap 🙂 Kul att kunna bidra med lite ”food for thought” i samband med morgonkaffet 🙂
Bra inlägg! Funderar osökt på hur idrottare gör, de försöker väl mest slå sitt personbästa hela tiden. En svensk maratonlöpare.på amatörnivå har kanske inte samma förutsättningar som en kenyansk världsmästare. Och i Vasaloppet, mäster man verkligen sig mot snitt-tiden? 🙂
Sne tror jag i och för sig att man som mindre sparare kan hitta genvägar genom att investera i bolag som fonder inte kan köpa in sig i.
Tack Gustav!
Intressanta liknelser från idrotten. Att ta rygg på en kenyansk världsmästare kanske fungerar i några sekunder, men sedan står man där själv alldeles utmattat. 🙂
Den typen av ”genväg” tror jag med på (Se bland annat DAT, BMA, eWork och Atea), men då gäller att vara påläst och sprida risken (Se Reno). Inget för den som precis blivit börjst spara med andra ord.
Bra tankar. Man vill ju gärna slå index i sin egen förvaltning av sina pengar, men det långsiktiga målet är huvudsaken. För att hålla mig i skinnet brukar jag tänka att portföljen ska slå index i nedgångar. Det är ok att den inte hänger med upp när börsen är så superhaussig som den är nu, men när det vänder ska den stå emot bättre. Då funkar strategin som jag har tänkt.
Tack, kul att höra! Brukar själv försöka tänka i de banorna från gång till annan för att inte ta högre risk än vad jag egentligen är bekväm med. Att titta på dokumentärer om senaste finanskrisen är ett bra sätt att ställa om fokus på kapitalbevaring 🙂
Mvh