Ett av mina senaste inköp är Data Respons som i torsdags rapporterade det sista kvartalets och tillika helårets resultat. Aktieingenjören har redan skrivit ett kort, men kärnfullt inlägg där han kommenterar rapporten, men jag tycker utvecklingen är så pass spännande att jag inte kan hålla mig från att skriva ett eget inlägg på samma tema.
För er som inte känner till bolaget sedan tidigare verkar Data Respons inom ”The Internet of Things” (IoT), som är ett samlingsbegrepp för hur maskiner, fordon och gods förses med sensorer och processorer som gör att dessa enheter kan kommunicera med sin omvärld och varandra genom att hämta och skicka data.
Ett rekordresultat
Rapporten var en mycket behaglig läsning då Data Respons ökade vinsten (innan skatt) med nästan 42 % till 68,4 MNOK jämfört med föregående år (54,7). Anledningen till att jag valt att fokusera på resultatet innan skatt är att man 2016 genom laglig skatteplanerande betalade en väldigt låg skatteprocent. Tittar vi också på resultatet på kvartalsbasis ökade EBIT med över 70 % och innan skatt är ökningen hela 140% jämfört med samma kvartal föregående år. Med 2016 års resultat har bolagets vinst per aktie ökat sekventiellt de sex senaste åren.
Omsättningen växte i sin tur med 8 % för koncernen som helhet under året och med 12 % det sista kvartalet.
Fortsatt skifte från hårdvara till mer avancerad mjukvaruutveckling
Huvudanledningen till det rejäla lönsamhetslyftet under året är kopplat till förskjutningen från affärssegmentet Products and Solutions till R&D services med högre marginaler som följd. Förvärvet av det mycket lönsamma MicroDoc som jag skrev om här har spelat en central roll för lönsamheten. Nedan ser vi hur stor andel av omsättningstillväxten som varit organisk respektive förvärvsdriven inom segmentet R&D services.
Under det sista kvartalet var som synes MicroDocs påverkan stor, men sett över helåret (bilden till vänster) är den organiska tillväxten den avgörande drivkraften bakom omsättningstillväxten. Något att ha i åtanke är att förvärvet av MicroDoc inkluderades i räkenskaperna först i september i år.
Data Respons har fått flera stora uppdrag inom affärsområdet R&D services under året samtidigt som man haft bra beläggning och ökad skalbarhet. Efter senaste årets utveckling är nu R&D services både omsättnings- och vinstmässigt det största affärsområdet.
Inom affärsområdet R&D Services var EBIT-marginalen för helåret 10.9% vilket kan jämföras med 6,5% för affärssegmentet Products and solutions. Av allt att döma kommer ledningen fortsätta att fokusera på utveckling av system- och mjukvara samt uppdrag inom IoT.
Data Respons utför ofta avancerade uppdrag inom R&D Services i nära samarbete med kund vilket gör att lönsamheten inom dessa utvecklingsprojekt är högre än de inom Products & solutions där DAT säljer och installerar smarta lösningar och produkter för lagring, mobilitet och industriell kommunikation.
Utvecklingen fördelat på branscher och länder
I takt med DATs transformation blir en annan trend allt tydligare nämligen att DAT i takt med att man expanderar inom mjukvarutveckling breddar sin branschexponering. Så här fördelar sig omsättningen mellan de branscher och länder där bolaget var verksamt under 2016.
Gas- och oljesektorn har gått från att vara en av de dominerande branscherna för några år sedan till en av de mindre 2016. Istället är det inom verkstads-, transport- och telekomindustrin som nu Data Respons största kunder återfinns.
Av diagrammet ovan kan vi se hur Sverige fortsätter att bli en allt viktigare marknad samtidigt som Norge (olja- och gas) tappat i betydelse. Tyskland som bara för en kort tid sedan stod för 10 % av intäkterna kommer att fortsätta växa i betydelse framöver i och med förvärvet av det tyska MicroDoc.
Den finansiella ställningen efter årets förvärv
Balansräkningen är inte längre Graham-stark – omsättningstillgångarna på ca 339 miljoner NOK överstiger de kortfristiga skulderna på 296, men inte de totala skulderna på ca 500 miljoner NOK. Soliditeten eller andelen eget kapital har gått från 60 % till 36 %.
Trots den försvagade balansräkningen gör det starka kassaflödet att man står stadigt. Räntetäckningsgraden är på 8,3, vilket innebär att Data Respons kan täcka sina räntekostnader 8,3 gånger om.
Det operativa kassaflödet ökade i sin tur med hela 60 % till 79,4 MNOK (49,4) 2016 främst på grund av den fina vinstutvecklingen men även på grund av låg kapitalbindning.
Det operativa kassaflödet per aktie uppgick till 1,6 NOK aktien och det starka kassaflödet tillsammans med kassan på 63 miljoner bidrog till att ledningen ansåg det rimligt att dela ut 1 NOK per aktie för tredje året i rad trots genomförda förvärv.
Hur ser förutsättningarna ut framöver?
Enligt bolagets VD Kenneth Ragnvaldsen är bolaget positionerat precis där man vill vara – i ett mycket lönsamt framtidssegment med trogna och etablerade kundrelationer.
Fortsatt tillväxt inom R&D Solutions
Data Respons kommer även framöver att fokusera på mjukvaruutveckling och mer avancerade uppdrag. Bolaget är relativt ensamma om att kunna leverera kompletta lösningar från design och programmering av mjukvara till leverans och installation av hårdvara ute hos kund.
Efterfrågan på den specialistkompetens och den förmåga som Data Respons besitter är stor enligt ledningen och förutsättningar för prishöjningar och ytterligare marginalförbättring inom främst R&D solutions ser man som goda.
Fortsatt internationell tillväxt
Enligt bolaget finns stor potential för fortsatt tillväxt inom IoT i Sverige och man ser framförallt potential i Tyskland som utgör en tredjedel av Europas totala marknad inom området. Tack vare förvärvet av MicroDoc har man förbättrat förutsättningarna ytterligare och enligt Kenneth Ragnvaldsen står Tyskland redan i slutet av januari 2017 för så stor del som 20 % av Data Respons intäkter. Ragnvaldsen nämnde även i samband med rapporten att man kontinuerligt letar förvärvskandidater och att det sannolikt kommer att bli några mindre förvärv under året.
Eventuell återhämtning i Norge
Om också den norska delen av verksamheten återgår till tillväxt skulle det ge ytterligare bränsle åt lönsamhetstillväxten och enligt ledningen är det inte en fråga om om utan snarare en fråga om när Maretime-segmentet kommer att återhämta sig. Redan nu under de fjärde kvartalet kan man skönja vissa ljusglimtar då orderingången ökat ganska ordentligt och förhoppningen från ledningens sida är att man sett botten.
Förutsättningarna inför nästkommande år ser med andra ord väldigt bra ut och det är i sådana lägen det kan vara bra att påminna sig själv om de risker som en investering i Data Respons innebär.
Vilka är då riskerna förknippade med DAT?
Konjunkturberoende verksamhet
Det finns inte många konsultbolag som inte är konjunkturkänsliga och DAT är inget undantag – de första som ryker är konsulterna som det brukar heta och Data Respons är beroende av att dess kunder fortsätter att investera i produktutveckling.
Den breda branschexponeringen och att bolaget inte är beroende av en enskild marknad på samma sätt som många konsultbolag av motsvarande storlek är dock en positivt egenskap i sammanhanget. Att kunderna är många av de största bolagen i Europa och att man har byggt upp långsiktiga relationer med dessa är också ett plus.
Men oavsett vad man tror om konsultbranschens framtid är det en cyklisk bransch och just nu gynnas Data Respons av en stor efterfrågan på bolagets tjänster med historisk höga marginaler. Om denna efterfråga dalar på grund av bistert ekonomiskt klimat där många av kunderna tvingas hålla tillbaka på investeringstakten kan dock marginaler och lönsamhet snabbt falla, vilket vi såg i samband med finanskrisen.
Personalrisk
Den enskilt viktigaste tillgången och största konkurrensfördelen i kunskapsintensiva konsultbolag är de anställda. Denna tillgång utgör också den största risken för ett konsultbolag som Data Respons som är beroende av individer med spetskompetens för att växa. Bolaget verkar dock ha en förmåga att attrahera och behålla kompeten personal och enligt egen utsago är de ett av nordens mest spännande konsultbolag att jobba på för mjukvaruingejnjörer på grund av deras diversifierade uppdrag ute hos kund.
Data Respons är ett förhållandevis litet konsultbolag trots att man vuxit till 500 anställda och det finns säkerligen personberoende trots att man blivit relativt stora. Skulle lönerna skena på grund av kompetensbrist skulle marginalerna påverkas negativt. Det gäller för bolaget att växa lagom fort och vara selektiv med uppdrag och konsulter så att man håller lönsamheten uppe och förblir en attraktiv arbetsplats.
Slutord
Data Respons går från klarhet till klarhet och mycket går bolagets väg och trots att kursen stigit med mer än 90 % sedan jag köpte aktien så är inte värderingen utmanande för ett bolag av Data Respons kvalitet som växter. Enligt Kenneth Ragnvaldsen är det sista kvartalet föregående år en god indikation för hur 2017 kommer utveckla sig och utgår vi från att kommande fyra kvartal blir lika bra så bör vinsten landa kring 74 miljoner NOK vilket innebär att den som köper aktien idag i grova drag betalar 15,5 gånger den förväntade vinsten och då är det en konservativ prognos. Direktavkastningen är i skrivande stund 4,6 % vilket är betydligt lägre än för bara ett halvår sedan, men fortsätter Data Respons på den inslagna vägen ser inte en utdelningshöjning osannolik ut för nästkommande år.
Data Respons är positionerat för lönsam tillväxt i många år framöver, men den som lever får se som det så fint heter. Kenneth Ragnvaldsen förväntar fortsatt tillväxt i år och flera år framåt och om han fick lov att drömma lite är målet att nå 2 miljarder NOK i intäkter till 2020.
Ditt inlägg är ju bättre så tur att du inte kunde hålla dig ;-).
Kanske det, men du skrev å andra sidan ditt betydligt snabbare 🙂
Ni gör båda ett fantastiskt jobb! 🙂
Tack, kul att höra att det vi gör uppskattas!