Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?

januari 7, 2017 By Langsiktig Investering 14 Comments

Det var ett tag sedan nu, men i dagens inlägg tänkte jag återigen titta närmare på ett nordamerikanskt bolag – nämligen Polaris Industries. Polaris är en tillverkare av offroad-motorfordon främst för friluftsbruk. Jag fick upp ögonen för bolaget då bloggrannen Gustav och Love på Värdepappret tittade på bolaget.

Kort om bolaget

Polaris Industries som grundades 1954 tillverkar primärt fyrhjuliga off-road fordon. Bolaget tillverkar även motorcyklar genom sina dotterbolag Victory Motorcycles och Indian Motorcycle (som de förvärvade under 2011) samt snöskotrar och allehanda mindre motorfordon för transport av personer och mindre gods. Fyrhjulingar för bland annat fritidsbruk och snöskotrar utgör det största segmentet och stod för 78 % av försäljningen medan motorcyklar utgör ca 15 % av omsättningen. Det största segmentet är brett och består av flera modeller och trots bolagsnamnet utgör snöskotrar enbart 12 % av den totala omsättningen till skillnad från konkurrenten Artic Cat där nästan hälften av intäkterna kommer från samma produktgrupp. Kunderna är allt från privatpersoner till regeringar, försvarsorganisationer och företag. Bilden nedan illustrerar omsättningsfördelningen mellan de olika segmenten.

Procentuell fördelning produktkategorier - Polaris Industries

Inom segmentet Global Adjacent Markets kommer intäkterna från försäljningen av olika mindre arbetsfordon som finns på flygplatser, i större lagerverksamheter och inom militären. Bolaget säljer även reservdelar till sina produkter inom varje segment.

Polaris Industries har sitt huvudsäte i Minneapolis. Bolaget bör gillas av tillträdande presidenten Donald Trump då lejonparten av design och tillverkning sker i USA – närmare bestämt i Wisconsin, Iowa och Minnesota. Vad är det då som lockar med just Polaris? Nedan har jag radat upp anledningar till varför jag tycker bolaget är intressant.

Varför jag tycker bolaget är intressant

  • Stark position på sin huvudmarknad
  • Uppvisat fin lönsamhet och stabila finanser
  • Attraktiv värdering i förhållande till kvalitet och långsiktiga tillväxtutsikter
  • Utrymme att växa

Stark position på sina huvudmarknader

Den uppfattning jag fått är att bolaget har många starka varumärken och ett högt anseende inom den primära målgruppen som äger och kör offroad-fordon. Bolaget rankas som tvåa bland de amerikanska tillverkningsföretagen (man förlorade sin förstaplats till Apple under året).

Inom den i särklass viktigaste nischen, fyrhjuliga terrängfordon, omsätter två av bolagets varumärken – RMZ och Ranger, mer än dubbelt så mycket som den närmaste konkurrenten vardera. Även inom motorcykelsegmentet verkar man ha starka varumärken inte minst då man tagit marknadsandelar från giganten inom branschen – Harley Davidson – med sina motorcykelmodeller Victory och Indian.

En av bolagets största konkurrensfördelar är deras ständiga innovationsförmåga – 75 % av bolagets försäljning kommer från produkter som har introducerats de tre senaste åren. På Polaris ser man om siffran som ett vitalitets-index och bolaget har en tradition av att likt Apple skapa efterfrågan genom nya produktkategorier istället för att avvakta konkurrenternas agerande. Totalt har man mer än 500 anställa på sin forsknings – och utvecklingsavdelning av vilka många själva är passionerade åkare. Ett av de senaste årens mer innovativa skapelser är den trehjuliga motorcykeln Slingshot som ser ut som något ur Batmans garage och som verkar ha en del hype bakom sig.

Polaris nya "motorcykel" - Slingshot

En av nyckelfaktorerna till senaste årens framgångar har, enligt bolagets VD Wine, varit att maximera produktiviteten enligt deras egen variant av Lean-metodiken – ta bort överflödiga steg och öka kundnyttan. Ledningen uppmuntrar till ständiga förbättringar och är nere på golvet och lyssnar på de anställdas idéer och förslag. Polaris har även ett optionsprogram som gjort personalen till bolagets näst största grupp aktieägare.

Enligt Morningstar har bolaget en bred vallgrav på grund av sin innovativa förmåga, sina varumärken och sin effektiva produktion. Det är svårt att argumentera mot när avkastningen på eget kapital varit i runda slängar 50% i genomsnitt sedan 2003.

Utveckling för avkastning på eget kapital (ROE) för Polaris Industries - 2003 - 2016

Uppvisat fin lönsamhet och stabila finanser

När vi tittar på hur omsättning och marginaler utvecklats för koncernen som helhet under perioden 2000 till 2016 förstärks lönsamhetsbilden ytterligare.

Lönsamhetsutveckling för Polaris Industries under perioden 1999 till 2016

Omsättningen har i genomsnitt ökat med 10 % per år de senaste 10 åren och med hela 20 % från 2010 till slutet av 2015. Marginalerna har även de utvecklats väl och gått från ca 5 % i början av 1997 till nästan det dubbla för helåret 2015. Vinsten har i sin tur ökat med i genomsnitt nästan 13 % per år sedan 1996 och 17 % de senaste 10 åren.

Utveckling nettovinst för Polaris Industries under perioden 1996 till 2016

Totalt sett har vinsten ökat med 634 % sedan 1996. Tittar vi på kassaflödets utveckling sedan 2000 – de pengar som verksamheten faktiskt generar årligen – är utvecklingen lika imponerande.

Kassaflödets utveckling sedan 2000 - Polaris Industries

Det operativa kassaflödet har ökat med totalt 432 % sedan 2000 samtidigt som investeringar i verksamheten under samma period ökat med 320 %. Investeringsnivån har ökat rejält senaste åren på grund av ett antal förvärv. Nedan ser vi hur utdelningen med råge täckts av det fria kassaflödet under nästan samtliga år sedan början av 2000-talet.

fcf-och-utdelning-polaris-industries

De enda åren då inte utdelningen täckts av det fria kassaflödet var 2000 och 2005 annars är trenden tydlig. Det fria kassaflödet har ökat med totalt 711 % under perioden 2000 till 2016.

Finanserna är sunda även om inte balansräkningen är i Graham-klass – Omsättningstillgångar på 1 154 miljoner dollar överstiger de kortfristiga skulderna på 826 miljoner, men överstiger inte de totala skulderna på 1 396 miljoner dollar. Räntetäckningsgraden var för helåret 2015 hela 60 och även ett år som 2016 kommer bolaget kunna täcka sina räntekostnader ungefär 30 gånger om.

 

Polaris är en pålitlig utdelare och så här har utdelning och utdelningsandel (i förhållande till vinst) utvecklats under samma tidsperiod.

Utdelningens utveckling sedan 2000 - Polaris Industries
Historisk utveckling garanterar dock inte framtida framgångar som det så fint heter och Polaris lönsamhetstillväxt har bromsat in under 2015 och rejält under 2016.

Attraktiv värdering i förhållande till kvalitet och tillväxtutsikter

Med sådan fin lönsamhet skulle man kunna tro att Polaris, som så mycket annat i USA, är högt värderat, men faktum är att bolaget är rimligt värderat med tanke på den fina historiken och kvaliteten som verksamheten uppvisar. Det finns dock som det mesta här i livet en hake. Bolaget har nämligen haft det motigt i mer än ett år nu på grund av konstruktionsfel på sina marknadsledande fyrhjulsdrivna fritidsfordon RZR och Ranger. Omkring 160 bränder har uppstått på grund av felkonstruktionen och åtminstone ett dödsfall har rapporterats som tros vara kopplat till felet som gör att fordonen överhettas och fattar eld. Totalt har hittills över 250 tusen fyrhjulsdrivna fordon återkallats och kostnaderna kopplade till återkallade fordon uppgår till 65 miljoner dollar under 2016.

En av Polaris mest populära fyrhjulingar

Till dessa kostnader tillkommer utebliva intäkter på grund av förlorade affärer på grund av försenade lanseringar av nya modeller och kostnader för kontroller av andra modeller och marknadsföring. På tal om marknadsföring så har Polaris under hösten genomfört kampanjer och andra kundaktiviteter för att återupprätta goodwill. Enligt bolagets VD Scott Wine kommer bolaget att spendera mer än 120 miljoner dollar på att undersöka och åtgärda brister och förhindra att dessa uppstår i andra modeller.

Som grädde på moset har marknaden för terrängfordon stagnerat under de senaste två åren. En av anledningarna är den ovanligt milda vintern som slagit särskilt hårt mot försäljningen av snöskotrar, men nedgången i oljeindustrin är sannolikt den större skurken i dramat. Efter den negativa utveckling under året har ledningen reviderat sitt helårsestimat för vinst per aktie till mellan 3,40 – 3,60 dollar per aktie, vilket motsvarar en nedgång på 41% på årsbasis.

Man har med andra ord offrat marginaler för att försöka behålla marknadsandelar efter incidenterna med brinnande fyrhjulingar. Enligt VD:n Scott Wine ska man nu ha gjort sin hemläxa och justerat arbetssätt och processer till den grad att man kan hantera termiska risker för sin fordonspark.

Det största segmentet omsättningsmässigt ”Off-Road vehicles/Snow”  är också det mest lönsamma med bruttomarginal på över 30 %. Marginalerna för motorcykelsegmentet är ungefär hälften vilket indikerar att konkurrensen är betydligt tuffare inom detta segment än övriga. Det minsta segmentet omsättningsmässigt (mindre arbetsfordon) är det näst mest lönsamma med marginaler i paritet med fyrhjulingar och snöskotrar. Bruttomarginalerna indikerar den bild som Polaris själva förmedlar – att konkurrensen är tuff inom de olika segmenten och särskilt inom motorcykelsegmentet vilket gör bolagets förmåga att ta marknadsandelar ännu mer imponerande i sammanhanget.

Värderingen
Om lönsamhetsfallet stannar på nuvarande (EPS 3,5) nivå handlas Polaris Industries till ungefär 17 gånger vinsten med senaste förvärvet inräknat (ca 0,9 dollar aktien). Återgår man till 2015 års lönsamhet är värderingen betydligt mer aptitligt kring 11 gånger vinsten.

Utrymme att växa

Trots inbromsningen de senaste två åren och den tuffa konkurrensen på många av bolagets marknader ser utsikterna för fortsatt tillväxt goda ut på sikt. Med 78 % av försäljningen i USA finns det utrymme att växa genom expansion till nya marknader och den internationella försäljningen växer, även om den starka dollarn har haft en negativ inverkan.

Omsättningsfördelning mellan marknader - Polaris Industries

Motorcykelsegmentet som växte med hela 67 % år 2015 är ett viktigt tillväxtområde nu när marknaden för fyrhjulingar verkar svalnat av. Tillväxten för motorcykelsegmentet har dock avstannat något hittills under 2016 då omsättningen ”bara” ökat med 14 %. Vinsten har emellertid ökat med ca 24% årets första 9 månader. Polaris tar med andra ord marknadsandelar även i år då motorcykelsegmentets försäljning överträffar branschen som helhet.

En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc

Motorcykelsegmentet tog ordentlig fart när Polaris köpte det ikoniska motorcykelmärket Indian 2011 och injicerade miljoner för att återuppväcka varumärket med lanseringar av nya modeller under 2013. Motorcykelentusiaster tände på alla cylindrar och Polaris motorcykeldivision tog ett rejält kliv framåt.

I slutet av året kommer dessutom Polaris att slutföra det största förvärvet i sin historia då man köper Transamerican – en marknadsledare inom reservdelsförsäljning för fyrhjulingar, Jeepar och andra offroad-fordon för 680 miljoner dollar. Transamerican kommer att tillföra 75 butiker, 6 distributionscentraler, och mer än 1700 anställda till Polaris. Från och med nästa år kommer Transamerican tillsammans med befintlig försäljningen av reservdelar till eftermarknaden att bli ett eget segment.

Att man väljer att genomföra ett förvärv av dessa dimensioner trots den senaste tidens problem tyder på att ledningen tror att problemen är av övergående karaktär och/eller att den senaste affären varit för lockande för att avstå. Av vad jag kunnat utläsa är det ett fint förvärv till ett rimligt pris. Man betalar i runda slängar 9 gånger EBITDA och köper nuvarande försäljning på 740 miljoner med 10% rabatt. Transamerican har dessutom ökat sin försäljning med 15% i genomsnitt per år de senaste 3 åren. Polaris bör kunna utnyttja det förlängda distributionsnätet för att bättra på denna tillväxt ytterligare. Förvärvet kommer som sagt att öka omsättningen med ca 17 % beroende på hur man räknar och vinsten per aktie med ungefär samma procent. Beräkningarna ovan förutsätter att införlivandet av den nya verksamheten går bra och med tanke på Polaris historik av väl genomförda förvärv ser oddsen bra ut.

Inom det minsta affärsområdet ”Global Adjencent Markets” finns även intressanta tillväxtmöjligheter genom bland annat förvärven Aixam (Den ledande tillverkaren av mopedbilar i Europa) och GEM som tillverkar energisnåla elfordon för transport av människor på bland annat äldreboende och universitetsområden. I år slutförde man även förvärvet av Taylor-Dunn, en ledande tillverkare av mindre transportfordon som används inom lager och flygplatser. Man tar över ca 80 modeller där hela 95 % drivs av el. Polaris beräknar att marknaden för den här typen av fordon har ett värde kring 4 miljarder dollar.

Polaris har också ett dotterbolag som erbjuder kredit till kunderna likt Deere & Co, vilket brukar vara en lönsam affär. Detta är fortfarande ett litet området med utrymme för tillväxt. Tjänsterna erbjuds i samarbete med Wells Fargo.

Slutord

Jag gillar bolag som genom sin ”know how” skapar egna nischer och som har förmågan att förädla befintliga koncept och produkter och skapa något nytt och unikt. Polaris verkar besitta dessa förmågor och om historiken är något att gå på kommer man även att vara sin egen lyckas smed framgent. Polaris tycks även som lök på laxen ha en utmärkt förmåga att växa genom förvärv. Något som och inte minst det lyckosamma förvärvet av motorcykeltillverkaren Indian visar på.

Kvalitetsbolag som uppvisar bra tillväxt är sällan billiga. Förutom i samband med allmäna börsnedgångar är tillfällen då den här typen av bolag upplever tillfälliga problem ofta bra möjligheter. Frågan är dock om nedgången i försäljningen är tillfällig, ett hack i kurvan eller början på fler problem framöver? Skulle de senaste åren vara början på en nedgående spiral är nuvarande värdering inte lockande, men har vi sett det mesta av det värsta är värderingen lockande – inte minst med tanke på alla tillväxtmöjligheter som bolaget har framför sig förutom fyrhjulingarna RZN och Ranger.

Andra inlägg på liknande tema

Två svenska kvalitetsbolag duellerar - Fenix Outdoor möter Hennes & Mauritz i utdelarnas kamp
En genomgång av Byggma groups helår 2016
Ge dina bolag tid att utveckla sin story

Filed Under: Aktieanalys, Bolagsanalys Tagged With: aktieanalys, Polaris Industries

Comments

  1. Finansnovis/Love says

    januari 7, 2017 at 11:06 f m

    Trevlig genomgång! Tack för omnämnandet. Just reservdelarsaffären tycker jag är väldigt trevlig, man kan anta att det är höga marginaler och låg kapitalbindning där. VD:n prisade dessutom personen som är VD för reservdelsverksamheten och den verkar kunna bli en ”roll-up” där de kan konsolidera industrin genom lönsamma förvärv.
    Jag tycker nuvarande värdering ser ganska aptitlig ut. Men det är lätt att förföras av extremt fin närhistorik, man ska nog inte vänta sig omsättningsökningar på runt 20 % om året kombinerat med marginalförbättringar i framtiden – stabila marginaler och en mer modest tillväxt på 8-12 % kanske är mer rimligt. Bolagets innovationsförmåga är otrolig, till stor del på grund av en stark kultur (tror jag), och att upprätthålla den är A och O.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      januari 7, 2017 at 7:37 e m

      Tack, kul att du gillade analysen Love. 🙂 Ja, det senaste förvärvet har fin potential på flera sätt och att det rör sig om reservdelar till deras mest lönsamma segment gör det hela extra intressant. Idag är vinstmarginalen för TAP kring 8 %, men jag har en känsla av att Polaris genom synergieffekter kan få upp marginalen med några procent. Tror också kan kan växa inom detta segment och jag gillar att ökad försäljning till eftermarknaden förutom högre lönsamhet också betyder en mer jämn intäktsström.

      Även motorcykel-segmentet har som sagt potential även om marginalerna är lägre än för huvudsegmentet då Polaris bara har ca 10 % av marknaden där man konkurrerar med Indian än så länge.

      Ja, tillväxten som varit sedan Scott Wine tillträdde 2008 tror jag inte heller är realistiskt att förvänta sig, men jag nöjer mig med en återhämtning till hälften 😉

      Ja, kulturen och verkar vara en bidragande faktor både när det kommer till att locka rätt kompetens och att behålla den inom bolaget. Här tror jag att främst Scott Wine spelat en nyckelroll sedan han tillträdde och eftersom han fortfarande är ”ung” i VD-sammanhang tror och hoppas jag att han stannar kvar.

      Svara
      • Finansnovis/Love says

        januari 10, 2017 at 1:31 e m

        Just det, Wine kom även från Danaher som är något av en värdeinvesteringsfavorit med mycket framgångsrik kultur och finansiell historik. Intressant case!

        Svara
        • Langsiktig Investering says

          januari 10, 2017 at 7:26 e m

          Intressant, ska villigt erkänna att jag inte kände till Danahers storhet sedan tidigare. 🙂 Tycker Wine växer ju mer jag läser på honom och hans ledarskapsförmåga kommer att behövas den närmaste tiden.

          Svara
          • Finansnovis/Love says

            januari 10, 2017 at 10:03 e m

            Har ingen jättekoll på bolaget men det är som sagt populärt i värdeinvesteringskretsar och jag vet att de har en stark kultur! Ja, så är det onekligen. Han verkar vara en mycket duktig vd!

  2. Anonym says

    januari 7, 2017 at 11:33 f m

    Wow, fantastisk analys. Är ny på aktiemarknaden och försöker lära mig att göra egna analyser, så jag läser andras för att dra lärdom, denna analys är en av de bättre jag har läst.

    Det verkar vara ett intressant företag du (ni) hittat. Jag började dock bli lite tveksam…

    Sen nämnde du förvärven av GEM och Taylor-Dunn. Jag jobbar i bilbranschen och tror stenhårt på en eldriven framtid och frågan är inte om utan när den absoluta majoriteten av fordonen på våra vägar är eldrivna.

    Nu säljer inte Polaris bilar men deras fordon kommer att vara ett undantag och då måste man ställa sig frågan om dom kommer att klara av omställningen. Och kommer off-road och motorcyclar vara lika roliga och populära att äga när det är eldrivet och inte en brummande bensin/diesel-motor? Bilentusiasterna är iaf tveksamma.

    Jag tycker att om man ska vara långsiktig i det här företaget så bör man titta på ”elfrågan” lite närmare. Vad är Polaris planer med GEM och Taylor-Dunn?

    Mvh

    Svara
    • Anonym says

      januari 7, 2017 at 11:36 f m

      Rättelse: kommer INTE att vara ett undantag

      Svara
    • Langsiktig Investering says

      januari 7, 2017 at 9:05 e m

      Tack, kul att höra att du uppskattade analysen. 🙂 Jag kan inte ta åt mig hela äran utan det var Gustav som först uppmärksammade mig på bolaget och Love som fick mig riktigt intresserad.

      Bra kommentar angående framtidens drivmedel och hur väl positionerat Polaris är inför omställningen. Jag tror dock inte omställningen kommer att gå lika fort i USA, men frågan är viktig.

      Förutom GEM har Polaris sedan tidigare kompetens inom området el-motorer för motorcyklar då man köpt den lilla el-motorcykeltillverkaren Brammo och man säljer idag en el-motorcykel i Victory-serien. Man har även tagit fram eldrivna alternativ inom offroad- och snöskotersegmentet.

      Svara
  3. Framtidsinvestering (@framtidsaktier) says

    januari 7, 2017 at 2:22 e m

    Fin analys av fint företag! Tittade själv på det för ungefär ett år sedan, och det var egentligen två saker som gjorde att jag inte köpte. Precis som du skriver och grafen visar finansierar det fria kassaflödet utdelningen, MEN från 2015 inte återköpen av aktier. Det lånar man till. Det andra är det framtidsutsikterna, vinterfordonen utgör ju inte någon dominerande del av omsättningen, men ändå, temperaturen och antalet dagar med snö på våra breddgrader minskar. Men som sagt, fint företag som kan vara värt att ha ett öga på…

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      januari 7, 2017 at 11:12 e m

      Tack, kul att höra att du uppskattade analysen. 🙂

      De tre senaste åren har Polaris gjort en rad förvärv och investerat i en helt ny produktionsanläggning som belastat kassaflödet för innevarande år, men som har och sannolikt kommer att generera högre lönsamhet på sikt. Jag ser snarare återköpen som ett kvitto på ledningens framtidstro. Angående snöskotrarna så kommer de efter senaste förvärvet utgöra mindre än 10 % av omsättningen. I nuläget känns kallare väder som ett större hot än det omvända 🙂

      Svara
  4. david says

    januari 9, 2017 at 10:40 e m

    Alltid intressant när du analyserar något företag 🙂 Kul med ett företag som jag inte känner till men ändå kände till…

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      januari 10, 2017 at 7:13 e m

      Tack David, roligt att höra! Filar på ytterligare någon analys, även om den nyfödde kräver din tid 🙂

      Svara
  5. Anonym says

    januari 10, 2017 at 6:57 e m

    Jag vet inte, den stora frågan är ju hur marknaden generellt för produkterna kommer att utvecklas. Motorcykelbranschen är i kris och har passerat sin puckel. Demografin talar emot hela branschen. Även om jag är petrolhead känns ett bet på Polaris litet risky.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      januari 10, 2017 at 7:33 e m

      Ja, någon riskfri investering är det inte med tanke på senaste tidens motgångar och konkurrensen är särskilt tuff inom motorcykelbranschen vilket utfasningen av Victory-modellerna visar på. Polaris motorcykelverksamhet minus Victory växer dock och är lönsam vilket är imponerande i rådande marknadsklimat. Sedan har Polaris flera ben att stå på och visat att man har förmågan att skapa nya lönsamma nischer från tid till annan.

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in