Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Utdelarnas kamp ”Extreme Edition” – Jämförelse mellan Investor AB och Coca Cola över en period på 41 år

december 17, 2016 By Langsiktig Investering 10 Comments

För en tid sedan fick jag ett önskemål om att ta utdelarnas kamp ännu längre bakåt i tiden och i detta inlägg ska jag göra just det och färdas längre tillbaka i tid än någon avkastningsjämförelse gjort tidigare. Kombatanterna denna gång är läskedrycksjätten Coca Cola och det svenska investmentbolaget Investor AB som kommer mäta sig med varandra för att avgöra vilken investering som gett den högsta utdelningsavkastningen.

Ytterligare en rond i utdelarnas kamp

Hur långt tillbaka i historien ska vi?
När vi denna gång stiger ur tidsmaskinen befinner vi oss i en tid då vietnamkriget nyligen har avslutats och Nordvietnam genomfört en fullskalig invasion av sin granne i syd. President i USA är Gerald Ford efter att Richard Nixon fått lämna sitt ämbete på grund av Watergateskandalen året innan.

I Sverige har nyligen den moderna regeringsreformen vunnit laga kraft som gör kungens roll enbart symbolisk och Olof Palme är statsminister. Samma år blir det i Sverige lag på att alla i framsätet måste använda bilbälte under färd. Om ni inte kan gissa året vid det här laget så kommer här ytterligare några ledtrådar.

Tage Danielssons animerade kortfilm Karl-Bertil Jonssons julafton sänds för första gången i svensk TV. Den 25 december samma år bildas det brittiska hårdrocksbandet Iron Maiden och det första avsnittet av den amerikanska TV-serien Saturday Night Live sänds i USA detta år. Startåret för denna utdelarnas kamp är med andra ord 1975 och sannolikt var många med mig inte ens födda när vi börjar vår kamp.

Den primära frågeställningen är denna gång följande:
Vilken utdelnings- samt totalavkastning skulle en investerare bosatt i Sverige som köpt aktier för 10 000 kr 1975 i Investor AB respektive Coca Cola Company ha fått under perioden 1975 till 2016?

Hur ser bolagen vi investerar i ut i början av 1975?
Vi börjar att titta på vad den amerikanska läskedrycksjätten var för bolag vid investeringstillfället.
Coca Cola

När vi börjar vår jämförelse 1975 var Coca Cola en global spelare med en omsättning på 2,6 miljarder dollar och en nettovinst på ca 200 miljoner, men ändå betydligt mindre än nutida KO. Idag omsätter Coca Cola lite mer än 44 miljarder och har nästan dubbelt så höga marginaler, men Coca Cola anno 1975 växte betydligt snabbare. Från 1971 fram till 1975 hade omsättning och vinst nästan fördubblats och en likvärdig tillväxttakt kom att upprepas från 1975 till 1980.

1975 introducerades plastflaskan efter mer än tio år av tester som fick smeknamnet ”Easy-Goer” . Sex av dessa ”nya” plastflaskor var nämligen lättare än en glasflaska av jämförbar storlek. Samma mängd Coca Cola fick nu plats i de mindre ”Easy-Goer”-flaskorna tack vare det tunna plasthöljet, och förpackningarna var även lätta att återvinna enligt Coca Cola. Vid både tillverkningen och transport gick det också åt mindre energi än för de traditionella glasflaskorna. Den nya plastflaskan minskade Coca Colas kostnader rejält – något som kom att behövas då man tillfälligt tappat mark gentemot ärkekonkurrenten Pepsi.

Coca Cola kom också i slutet av 1970-talet åter att inta den Kinesiska marknaden efter 30 års frånvaro – något som visade sig bli en nyckel för framtida tillväxt. Ytterligare en stor framgång var att man började sälja den relativt nya drycken Fanta i dåvarande Sovjetunionen där Coca Cola fortfarande inte fick säljas. Sett över perioden 1971 till 1980 ökade omsättningen med lite över 14% och vinsten med nästan 9% per år i genomsnitt. Detta är lite grovt räknat en dubbelt så hög lönsamhetstillväxt som Coca Cola har uppvisat de senaste åren.

Lönsamhetstillväxt Coca Cola - 1971 till 1981

Det var också under denna period som Pepsi & Co på allvar utmanade Coca Cola genom ”Pepsi challange” – Ett blindtest som visade på att amerikaner föredrog smaken av Pepsi framför Coca Cola. Kampanjen i kombination med tappade marknadsandelar skrämde Coca Colas ledning så till den grad att de i början av 80-talet valde att förändra receptet för sin berömda dryck för första gången på många många år. Förändringen blev ett fiasko, inte på grund av smaken, utan för att folk inte gillade att man förändrade något så beständigt och tätt förknippat med den amerikanska kulturen som Coca Colas läskedryck. Hur pass tätt förknippad läskedrycken kommit att bli med den amerikanska kulturen tycker jag följande Reklamfilm riktad till den amerikanska marknaden från 1975 illustrerar.

Nog om KO – nu till vår svenska representant i denna ovanligt vidsträckta avkastningsjämförelse.

Investor AB

Investor dominerades i början av vår jämförelseperiod av Marcus Wallenberg som fortsatte som ordförande till sin bortgång år 1982. I slutet av 1960-talet hade Saab och Scania-Vabis gått samman och i början av 70-talet slogs även Stockholms Enskilda Bank och Skandinaviska Banken samman och portföljbolaget Export-Invest bildades. VD när vi börjar vår jämförelse var Carl de Geer som tillträtt 1971 och som stannade på sin post i 7 år.

Skogsinvesteringar och konsumentvaror
70-talet var en period med flera viktiga händelser för Investor, som vid denna tidpunkt hade hunnit bli storägare i ett antal skogsbolag: Stora Kopparberg, Bergvik & Ala, Papyrus och Kopparfors. Jacob Wallenberg var ordförande i de två förstnämnda, och Marcus Wallenberg i de två sistnämnda. De första stora händelserna inträffade 1975 när Papyrus köpte Kopparfors, och senare under samma år när Stora Kopparberg köpte Bergvik & Ala. Två stora fusioner ägde dessutom rum under 1976. I början av 1976 sammangick NK och Åhléns och blev NK-Åhléns – det största privata handelspartnerskapet i Skandinavien, med 200 butiker och 23 000 anställda. Giftermålet slutade i skilsmässa efter fyra år då de fem NK-butikerna separerade igen.

Investor och rederiverksamhet
1976 var ett händelserikt år för rederiverksamheten. Investor kontrollerade 24 % av rösterna i Svenska Ostasiatiska Kompaniet och Rederi Motortank. Diskussioner inleddes 1976 kring möjligheterna till en sammanslagning med en tredje part, Tirfing, som också hade andelar i Svenska Ostasiatiska Kompaniet. Tirfing hade hamnat på obestånd och behövde en konsolidering för att överleva. Diskussionerna ledde till en fusion mellan Tirfing, Ostasiatiska Kompaniet och Rederi Motortank år 1978. Det nya bolaget antog namnet Broströms Rederi AB.

Följande bolag ingick i Investor ABs aktieportfölj vid ingången till 1975:

  • Atlas Copco
  • LM Ericsson
  • ASEA
  • SKF
  • Stora Kopparberg
  • Papyrus
  • Tändsticksbolaget
  • Astra
  • Bergvik och Ala
  • Alfa Laval

Nu när vi bekantat oss med respektive bolag vid investeringstillfället 1975 är det dags att se vilken avkastning vi hade fått om vi investerat i respektive bolag och behållt aktierna fram till årskiftet 2015/2016.

Vi börjar med att titta på vilken utdelningsavkastning som genererats om man investerat 10 000 i Coca Cola i början av 1975 .

Utdelningsavkastning perioden 1975-2016 - Coca Cola

På grund av tidsperiodens längd är bilden svårtydd. Ett tips är att klicka på diagrammet för en större bild då det är väldigt många staplar som trängs på liten ytan. Av diagrammet kan vi se att Coca Cola i allra högsta grad är en utdelningsaristokrat då utdelningen ökat årligen under hela perioden på 41 år. Utdelningstillväxten har legat på i genomsnitt 11 % per år under den studerade perioden. Totalt har utdelningen ökat med 5 400 % sett över hela perioden. Utdelningstillväxten har dock bromsat in från och med 2007 och framåt.

Nu tar vi en titt på vårt svenska investeringsbolags utdelningsavkastning under samma period.

Så här ser kurvan ut för den som investerat 10 000 kr i Investor AB under samma period.

Utdelningsavkastning perioden 1975-2016 - Investor AB

Av diagrammet kan vi se att Investor AB inte har levererat någon sekventiell utdelningsavkastning eller den klassiska trappan som så många utdelningsjägare älskar. Även om estetiken saknas finns där tillväxt – utdelningen har nämligen ökat med över 1 300 % sett över hela perioden. Av de två utdelningsdiagrammen är Coca Colas diagram det mer estetiskt tilltalande, men som vi många gånger tidigare konstaterat är det centrala vilken utdelningsavkastning som erhållits totalt under den studerade perioden.

Utdelningsavkastning
Nu är det dags att presentera den utdelning som våra fiktiva investerare fått efter att ägt respektive bolag under 41 års tid. Av tabellen nedan kan vi se att även om inte Investor vinner det estetiska priset, så går investmentbolaget ändå vinnande ur striden när vi tittar på utdelningsavkastningen för perioden 1975 fram till 2016.
Den som investerat 10 000 kr 1975 i Investor har nämligen fått hela 575 000 kr i utdelning vilket är 36 % (151 000 kr) mer än vad den som investerat i KO har fått under samma period. Det är främst tack vare den lägre värderingen vid inköpstillfället som Investor AB fått övertaget i utdelningskampen.

Utdelningsavkastning under perioden 1975-2016 - Investor AB och Coca Cola

Alla är inte lika intresserade av utdelningar och även för oss som är långsiktiga och helst aldrig vill sälja är totalavkastning en avgörande parameter.

Totalavkastning
När vi tittar på totalavkastningen (kursuppgång + utdelningsavkastning) står Investor åter som vinnare. Den som investerat 10 000 vid periodens början i båda bolagen har fått 57 % (55 000 kr) mer i totalavkastning om han eller hon realiserat i slutet av 2015.

Totalavkastning under perioden 1975-2016 - Investor AB och Coca Cola

Vad kan vi dra för lärdomar av kampen?

Den första och kanske viktigaste lärdomen är att det lönar sig att vara långsiktig! Även om Investor AB går vinnande ur striden så har båda bolagen levererat en imponerande utdelnings- och totalavkastning. Över perioden hade den som investerat 20 000 kr i båda bolagen sammanlagt fått tillbaka ca 200 gånger insatt kapital. Även om man inte valt att sälja sina aktier efter 41 år hade man fått i grova slängar 50 gånger investerat kapital i utdelningar. Trots att kampen var jämn i vanlig ordning kan man konstatera att våra nordiska marknadsledare står sig bra i förhållande till sina internationella motsvarigheter.

Jag har sagt detta flera gånger tidigare, men det tål att upprepas – oavsett om man fokuserar på utdelnings- eller totalavkastning är det i sammanhanget viktigt att använda sig av den största fördel man har som privatinvesterare nämligen tid att invänta rätt köpläge. Idag anser jag att KO är bland de dyrare bolagen på min bevakningslista sett till pris i förhållande till tillväxtutsikter. För även om den historiska utvecklingen säger en del om bolagens verksamhet, ledning och förmåga att tjäna pengar i alla väder så är historiken inget facit för framtida kassaflöden. I Coca Colas fall har jag svårt att se att bolaget kommer återgå till den tillväxt man uppvisade under exempelvis 70-talet då marknaden är mättad på deras huvudprodukt och utrymme att förbättra marginalerna är marginell.

Inlägget finns nu bland övriga jämförelser i bloggens huvudmeny under fliken ”utdelarnas kamp”.

Image courtesy of Geerati images at FreeDigitalPhotos.net

Andra inlägg på liknande tema

Utdelarnas kamp - norsk återvinning möter amerikansk oljeutvinning
Ytterligare en rond i utdelarnas kamp - Castellum möter Realty Income
Ytterligare en avkastningsjämförelse - Hennes & Mauritz möter GAP

Filed Under: Avkastningsjämförelse, Utdelningsjämförelse Tagged With: Coca Cola, Investor, Utdelarnas kamp

Comments

  1. Anonym says

    december 17, 2016 at 10:26 f m

    Otroligt spännande och lärorikt. Tack för all tid du lägger ner ????

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      december 17, 2016 at 5:07 e m

      Tack, kul att höra att det som skrivs uppskattas!

      Svara
  2. Per says

    december 17, 2016 at 11:22 f m

    Hej, intressant jämförelse vilket förstärker bilden jag har att Investor är en bra långsiktig investering även om jag tycker deras förvaltningskostnad är väl hög. Med nuvarande värdering skulle jag tro att Investor kommer fortsätta vara den bättre investeringen de kommande 40 åren. KO:s nuvarande värdering är extrem. Vet du ifall Investor eller Coca-Cola har haft några spin-off som kan påverka beräkningen? Vidare funderar jag på om inte Investor även ägde SEB samt Saab 1975?

    Jag äger själv Investor långsiktigt sedan lång tid tillbaka.
    Mvh Per

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      december 17, 2016 at 5:27 e m

      Hej Per!
      Jag delar din uppfattning angående Coca Colas och Investors värdering. Saab var inte ett noterat innehav i början av jämförelsen. Biltillverkaren Saab refinansierades och avyttrades i omgångar till amerikanska GM. Under 1995 delades Saab-Scania upp i två självständiga bolag, med avsikt att bredda ägandet. 1996 avyttrade Investor
      55 % av sitt innehav i Scania i samband det med att bolaget börsnoterades. 1998 börsnoterades Saabs försvarsverksamhet som vi känner det idag.

      Såvitt jag kan se har ingen spin-off påverkat beräkningen.

      Mvh

      Svara
  3. david says

    december 17, 2016 at 11:00 e m

    alltid intressant att läsa om investor och få lära sig lite historia

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      december 18, 2016 at 10:15 f m

      Kul att höra David!

      Svara
  4. Anonym says

    december 19, 2016 at 5:24 e m

    Ledsen om det står i texten, men vad hade Investor för utdelning (% av dåvarande aktiekurs) 1975? Vad hade Coca Cola?

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      december 22, 2016 at 5:55 e m

      Coca Colas direktavkastning var över det historiska snittet kring 4%, vad beträffar Investor behöver jag titta närmare på mina uträkningar då jag är lite osäker.

      Svara
  5. 8eunderverket says

    februari 26, 2017 at 9:23 e m

    Hej. Wow vad din jämförelse fick mig att omvärdera hela min tilltänkta plan vid recession. Jag var övertygad att de amerikanska dividend aristocrats´en var korten att satsa på, oavkortat. Jag har valt att avvakta, som ny på aktiemarknaden med nuvarande priser & DA på dessa. Men nu behöver jag alltså inte snegla över sundet för bäst avkastning under lång horisont. Har tyckt att det sett snålt ut med 3M, PG osv i bloggportföljerna. Nu förstår jag varför. Men känns så tråkigt med den svenska utdelningsstrategin, med att enbart dela ut på våren, med få undantag. Hur resonerar du kring dina upptäckter? Jag gillar mattbomber & ogillar preffar.

    Mvh

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 27, 2017 at 9:08 e m

      Hej, kul att mina jämförelser har varit givande!

      I det skede jag befinner mig nu har jag inga problem med att enbart få utdelning till våren så länge som lönsamheten och utdelningen är i stigande trend över tid. Jag föredrar högre utdelningsavkastning framför en mer jämn utdelningsström över året. Kanske kommer min syn förändras den dagen som vi helt eller delvis lever av den passiva inkomsten..

      Mvh

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in