Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Alla bolag är unika, men vissa är mer lika än andra

december 24, 2016 By Langsiktig Investering 8 Comments

Varje bolag du har i din portfölj är unikt på ett eller annat sätt, men vissa bolag är mer lika varandra än andra. Peter Lynch var en av de första att gruppera börsföretag för att underlätta jämförelser och tydliggöra sina resonemang kring investering.

Peter Lynch

Peter Lynch betraktas som en av de stora investerarna under 1900-talet och stoftet i hans böcker har satt ordentliga avtryck både hos professionella och privata investerare. Lynch fick sitt genombrott vid 33 års ålder då han tog över Magellanfonden på Fidelity och mellan 1977 och 1990 ökade fonden i värde med mer än 2700 %! Det gick så bra att fonden till slut fick stänga för ytterligare köp då den hade blivit för stor. Under sin tid hos Fidelity bevakade Lynch en mängd branscher och la sannolikt grunden till vad som sedan kom att bli hans klassificeringsstruktur för olika typer av bolag på börsen. Lynch delade in börsens bolag i sex grupper:

Slow Growers – Långsamväxande bolag

I den här gruppen placerade han stora bolag med en lång historik bakom sig vilka kan förväntas växa något snabbare än USAs ekonomi som helhet. Bolag i den här kategorin betalar ofta ut en högre utdelning än börsnittet och ägnar sig ofta åt återköp.

Exempel på bolag som får anses tillhöra denna kategori är: Coca Cola, Procter Gamble och på den svenska börsen har vi bland annat Swedbank, Alfa Laval, Skanska, Axfood, Nordea, Kungsleden, SCA, Securitas och H&M. Den sistnämnda av dem har haft en genomsnittlig årlig vinsttillväxt på 1,6 % de senaste 7 åren enligt Börsdata.se.

Stalwarts  – Stora och stabila bolag som uppvisar tillväxt

I den här gruppen placerade han stora bolag med goda finanser och stabil lönsamhet som fortfarande har förmågan att växa 10 % årligen. Denna typ av bolag erbjuder visst skydd när marknaden väl vänder nedåt då de ofta finns inom defensiva branscher. Peter Lynch föreslog att man roterar mellan bolag inom denna kategori och säljer när modesta vinster kan uppnås och återupprepar processen med bolag som inte ännu stigit i pris.

Exempel på bolag i denna kategori var tidigare bolag såsom Coca-Cola och McDonalds. Baserat på de senaste tio årens vinsthistorik uppfyller istället bolag som Novo Nordisk, Apple, Assa Abloy, ÅF och Vestas Wind Systems kriterierna i högre grad.

Fast-Growers – Snabbväxande bolag

Små bolag med en årlig vinsttillväxt på över 20 % per år. Dessa bolag behöver inte befinna sig i snabbväxande branscher, utan det kan till och med vara en fördel enligt Lynch om så inte är fallet.

Några exempel på bolag som platsar i denna kategori baserat på vinstutvecklingen de senaste 7 åren enligt börsdata är Vitec, Kopparbergs, Novo Nordisk, Apple, Banhof, Biotage, Cloetta, Hexpol, Hexagon och Bilia. Samtliga dessa bolag har i genomsnitt haft en vinsttillväxt som överstiger 20% den senaste 7 årsperioden.

Cyclicals – Konjunkturkänslig bolag

Här återfinns bolag som går riktigt bra när konjunkturen är god men som kan få det riktigt tufft när väl konjunkturen vänder. Den här typen av bolag finns det gott om i exempelvis rederi- och råvarubranschen. Företag i den här kategorin kan lätt misstas för Stalwarts av oerfarna investerare, men till skillnad från dessa kan aktiekursen i cykliska bolag sjunka dramatiskt när konjunkturen vänder neråt.

I den här typen av företag är det viktigt känna av var i konjunkturen bolaget befinner sig för att inte riskera att köpa i toppen av konjunkturen då vinsterna är uppblåsta. Senaste årens utveckling för de flesta råvaror har visat på riskerna och hur bedrägliga denna typen av bolag kan vara.

Exempel på bolag i den här kategorin är norska gödselföretaget Yara, järnmalmsjätten BHP Billiton, SSAB, Boliden, Deere & Co och oljegiganten Exxon Mobile.

Turnarounds – Bolag med potential för vändning

Inom den här gruppen hittar vi bolag vars aktiekurs under en längre period misshandlats av marknaden, men där potential för vändning finns. Bolag av den här kategorin korrelerar minst med övriga marknaden när det kommer till pris och kan återhämta sig rejält när väl den negativa verksamhetstrenden eller marknadens syn vänder.

Exempel på bolag i denna kategori skulle kunna vara Novo Nordisk, H&M, Mekonomen och Ratos beroende på vilken tilltro man har till respektive affärsmodell.

Asset opportunities – Undervärderade tillgångsbolag

Företag som har tillgångar vars värde marknaden helt eller delvis förbisetts. I den här typen av bolag har ofta materiella tillgångar haft eller har en central roll i bolagets förmåga till lönsamhet. Att hitta dessa dolda tillgångar kräver en verklig kunskap om företaget som äger tillgångarna. Lynch menade på att inom denna kategori kan investerares egna kunskap och erfarenhet vara en stor tillgång.

Exempel på bolag i denna kategori just nu skulle kunna vara Byggma, Wilh. Wilhelmsen och Stolt-Nielsen.

Vilken kategori bolag ska man helst äga?

Av kategorierna ovan var snabbväxande bolag Peter Lynch favoriter, och han menade att en investerares största vinsterna kommer från denna typ av bolag, men tillägger samtidigt att dessa också tillhör de mest riskfyllda. Han förordade att behålla fast-growers tills dess att de permanent gått in i en lägre tillväxtfas. Med andra ord tillhörde inte bolag inom kategorin slow growers hans favoriter. Han kunde tänka sig köpa Stalwarts till rätt pris då man kan förvänta sig bra, men inte spektakulär avkastning.

Jag föredrar bolag som befinner sig mitt emellan Stalwarts och Fast Growers. Den svenska modellen helt enkelt – lite mellanmjölk som Beijer Alma och Nolato. Det är inte så att jag undviker snabbväxande bolag, men eftersom jag vill att de bolag jag investerar i delar ut så försvinner automatiskt många bolag som lägger det operativa kassaflödet på investeringar för tillväxt. Den kanske främsta anledningen till att jag inte har fler Fast-Growers är att dessa ofta är högt värderade och fortsatt två-siffrig tillväxt är inprisad. Hög tillväxt är ofta svår att behålla på sikt och ännu svårare att förutsäga som småsparare. Jag föredrar ofta billiga och förutsägbara kassaflöden där margin of safety finns. Data Respons är sannolikt det närmaste jag har i form av Fast-Growers i portföljen för tillfället.

Jag äger också bolag som skulle kunna karaktäriseras som Slow-Growers där Fortum med sin höga utdelning och blygsamma tillväxt passar in och även Byggma och Atea, men även Sampo skulle kunna anses tillhöra denna kategori. Om värderingen är tillräckligt låg är även Slow-Growers intressanta enligt min mening.

Generellt sätt så undviker jag Turnarounds då jag anser dem vara för osäkra, men RenoNorden skulle med lite tur kunna passa in i den kategorin. Aktieingenjören har skrivit ett utmärkt inlägg som sammanfattar de senaste turerna kring bolaget och vilka risker och möjligheter som den aviserade nyemissionen för med sig.

Jag har en del mer eller mindre konjunkturkänsliga bolag i portföljen såsom Deere & Co. Det närmaste ett tillgångsbolag jag har i portföljen är Byggma.

Till sist en brasklapp – som med alla teoretiska ramverk är de bara en grov approximation av verkligheten. Bolag kvalar ofta in i flera kategorier och bolag såsom Handelsbanken och Castellum ligger mitt emellan grupperna Starlwarts och Slow Growers. Vilken av Peter Lynchs bolagsformer dominerar din portfölj idag och vilken bolagsstyp är din favorit?

När jag ändå har er uppmärksamhet vill jag också passa på att önska alla läsare och bloggkollegor en riktigt God Jul!

God jul alla aktievänner och bloggläsare

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

Andra inlägg på liknande tema

Låt dig inte luras av låga P/E-tal
Analys av Kanadas alldeles egna utdelningsaristokrat - Ett försörjningsföretag
Återbesöker mina investeringskriterier - utdelning önskvärd men inte helt avgörande

Dela det här:

  • Tweet
  • Mer
  • WhatsApp

Filed Under: Branschspecifikt, Investeringsstrategi Tagged With: Bolagstyper, Byggma, Castellum, Coca Cola, McDonalds, Novo Nordisk, Peter Lynch, Procter & Gamble, Renonorden

Comments

  1. Aktiepappa says

    december 24, 2016 at 11:21 f m

    Tack för läsvärda inlägg. Ha en riktigt God Jul! /Aktiepappa

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      december 24, 2016 at 3:48 e m

      Tack, alltid kul att höra att det som skrivs här på bloggen uppskattas! God jul!

      Svara
  2. Utdelningsstugan says

    december 24, 2016 at 12:39 e m

    Ytterligare ett läsvärt inlägg! Stort tack att du delar med dig!

    Må väl och ha nu en riktigt God Jul!

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      december 24, 2016 at 8:39 e m

      Kul att höra! Tack själv för dina hänvisningar till bloggen. God jul!

      Svara
  3. Investeraren says

    december 25, 2016 at 12:28 e m

    Ja, det finns ett värde i att kategorisera bolag. För då vet man vilka förväntningar man ska ha, och man vet även mer om hur ens portfölj är komponerad. Däremot så har jag aldrig förstått dem som säger ”jag köper bara stora bolag, jag köper bara tillväxt, jag köper bara utdelningar etc”. För jag tycker det tar fokus från uppgiften som investerare. Jag själv köper gärna alla bolag, om priset är rätt, inklusive säkerhetsmarginal. Sedan ska de förstås kvala in i mitt placeringsuniversum (dvs många bolag sållas initialt bort pga låg kvalitet). Det jag bryr mig om är min totalavkastning.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      december 25, 2016 at 5:49 e m

      Bra synpunkt, jag kan också tänka mig att köpa bolag i samtliga bolagskategorier om priset är det rätta.

      Svara
  4. Aktieingenjören says

    december 26, 2016 at 1:32 e m

    Att kategorisera företag är oerhört viktigt för vår förmåga till inlärning och jag tror att man bör ta stor hänsyn till både bolagstyp och tidpunkt i konjunkturcykeln när man utvärderar vad man kan lära sig av enskilda händelser.

    Min slutsats efter att ha arbetat på det här sättet ett tag är faktiskt den motsatta till Investeraren. Jag är helt enkelt både mer bekväm och bättre på att hitta vissa typer av bolag. Eftersom investeringsbudgeten är begränsad passar det bäst för mig att fokusera på Fast Growers och lågt värderade Stalwarts (jag räknar f.ö Atea som Stalwart och Byggma på gränsen mellan tillgång, Stalwart och turn around). Sannolikheten att jag väljer rätt inom de här kategorierna är helt enkelt högre samtidigt som jag rent mentalt är mer bekväm med nedvärderingar av den här typen av bolag.

    Om jag var en mer passiv investerare skulle jag nog kunna byta investeringsstrategi och vara bekväm med det (t.ex. net-nets). Men när det handlar om aktiva investeringsbeslut tror jag att det kan finnas ett värde med att specialisera sig.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      december 26, 2016 at 9:22 e m

      Ja, att kategoriseras sina bolag på det här sättet är en värdefull exercis av flera anledningar.

      Att i huvudsak fokusera på en specifik kategori bolag baserat på ens förusättningar som investerare är som regel vettigt. Det som jag främst vänder mig emot är när sparare väljer att begränsa sig till en viss kategori bolag baserad på vad som är populärt/trendigt för tillfället utan någon större eftertanke.

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Min aktieportfölj Ytterligare två aktieinnehav

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2022 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in